We zien niet allemaal verplicht om medicijnen te gebruiken wanneer we te kampen hebben met depressie. Er bestaan namelijk heel krachtige planten die net dezelfde werking hebben als medicijnen die worden gegeven tegen depressie. En wat nog belangrijker is. Ze hebben een stuk minder bijwerkingen dan die chemische geneesmiddelen. Ashwagandha is één daarvan.
Het fenomeen depressie
Inhoud
Naar schatting 1 op de 3 mensen krijgt in zijn leven wel ooit eens te maken met depressie. Meer dan 75% van de mensen heeft wel iemand met depressie in zijn vertrouwde kring. Dat is een zeer hoog cijfer. We kunnen ons dan wel eens afvragen hoe dat allemaal komt.
Komt vaker en vaker voor
Dat is niet zo moeilijk te verklaren. We leven in een maatschappij waar alles en nog wat rond ons heen gebeurt. We hebben een verbeterde technologie, we hebben meer amusement, we hebben meer keuze. Maar wat we daarvoor in de plaats hebben gegeven is onze vrije tijd.
Wanneer we een vaste job hebben en een gezin hebben dan is het vaak rennen om alles op tijd gedaan te krijgen. Er is geen tijd meer om tot jezelf te komen. Of toch onvoldoende. Dan is er nog het financiële aspect. Mensen maken zich steeds meer zorgen over hun toekomst. Hun financiële toekomst. Maar ook over de toekomst van hun kinderen. En zo zijn er nog honderden redenen die we kunnen opsommen, deze redenen leiden bij veel mensen tot depressie.
Het kan zeker gezien worden als de ziekte van de eeuw omdat het zo sterk in opmars is. Steeds meer mensen blijven thuis van het werk omwille van een depressie. Ze zijn dan genoodzaakt om medicijnen te gebruiken. Deze medicijnen zullen in bepaalde gevallen wel helpen. Maar zullen in andere gevallen ervoor zorgen dat we ons nog slechter voelen.
In dat geval kunnen we gelukkig ashwagandha tegen depressie gebruiken. Onderzoeken hebben aangetoond dat ashwagandha bij depressie wel eens even krachtig kan zijn als het medicijn imipramine. Zonder de bijwerkingen die imipramine met zich meebrengt natuurlijk.
Wetenschappelijk onderzoek
Een wetenschappelijk onderzoek gedaan bij 64 personen die te maken hadden met chronische stress wees het volgende uit.
Men gin gedurende 60 dagen onder meer het cortisol gaan bekijken. Cortisol is het hormoon die gaat pieken wanneer we onder stress staan. De patiënten kregen gedurende 60 dagen een supplement met 300 mg ashwagandha toegediend.
Men bekeek de effecten van ashwagandha tegen depressie en stress.
De onderzoekers concludeerden dan ashwagandha kan gebruikt worden tegen fysiek en mentale overbelasting. Het kan ook worden gebruikt als een preventieve manier om deze fysieke of mentale overbelasting tegen te gaan.
Daarbij stelden ze vast dat het cortisolgehalte wordt genormaliseerd wanneer het kruid wordt gebruikt. Wat er dus op wijst dat ashwagandha tegen depressie zal helpen door de stress te verlagen. (bron)
Niet alleen tegen depressie kan ashwagandha gebruikt worden. Stress is de oorzaak van heel wat verschillende problemen.
Slaapproblemen en spanningen
Wanneer we te vaak onder stress staan hebben we minder motivatie om iets te ondernemen. We voelen ons ook niet op ons gemak of minder goed. Het is duidelijk dat we door ashwagandha te gebruiken een verbetering zullen opmerken in de gemoedstoestand.
Verder zal het de slaap bevorderen. Bij slaapproblemen hebben we vaak last van stress als onderhevige factor. We maken ons teveel zorgen en piekeren teveel. Dit kan voor het slapen zijn maar dit kan ook gedurende de dag zijn. Door deze opgebouwde stress en spanning kunnen we ‘s avond maar moeilijk de slaap vatten.
Het ontspannende effect van de plant zal hierbij dus helpen en ervoor zorgen dat we beter de slaap kunnen vatten.
Een klein detail is dat de naam somnifera verwijst naar deze slaapbevorderende en ontspannende effecten. Somnifera betekent namelijk in het latijn “ontspannen” of “slaap bevorderend”. Dat verklaart dus deze voordelen.
Wat er ook belangrijk is
Ontspannen
We weten nu dus dat we ashwagandha kunnen gebruiken tegen depressie. Maar wat nog meer van belang is, is dat we meer tijd nemen voor onszelf.
Wanneer we rustig de tijd nemen voor onszelf en tijd nemen om te ontspannen. Dan kan de werking van ashwagandha wonderen doen. En blijven we niet genoodzaakt om medicijnen te gebruiken tegen depressie.
Wandelen
Een goede tip is bijvoorbeeld om elke dag enkele minuten te wandelen. Dit kan zijn met de partner, met de hond, de kinderen, of alleen. Niks mag in de weg staan om even de natuur in te duiken en te genieten van zijn schoonheid. Ervaar deze schoonheid en weet dat jij daar zelf deel van uitmaakt.
Jij maakt deel uit van de schoonheid van onze natuur en de natuur is gemaakt om te bloeien. Door elke dag deze verse hoeveelheid zuurstof op te zoeken zullen we heel snel beterschap merken.
Lopen
Wanneer we ons iets beter voelen en terug meer zin hebben om iets te ondernemen kunnen we wekelijks zo’n 2 keer gaan lopen. Dat zal nog een groter effect teweegbrengen dan wandelen. Want bij het lopen zullen we een hoge hoeveelheid neurotransmitters vrijgeven in onze hersenen.
Dat zijn onder meer dopamine, serotonine en edorfines. Die zullen ons een goed gevoel geven. Dat goed gevoel wordt vaak wel eens de runners high genoemd. Het spreekt natuurlijk van zich dat niet iedereen met depressie zin heeft om te lopen. Probeer jezelf toch licht te forceren. En in het andere geval kunnen we beginnen met een dagelijkse (korte) wandeling in de natuur.
Andere kruiden
Nog een hele reeks andere kruiden worden in verband gebracht met depressie. Die kunnen bijvoorbeeld ook helpen om de aandoening aan te pakken.
Dit zijn bijvoorbeeld:
- Rozenwortel
- Sint-Janskruid
- 5-HTP
- Omega 3
- Vitamine D voedingsmiddelen
- Serotonine verhogen
- Dopamine verhogen
Ashwagandha dosis tegen depressie
Tegen depressie worden soms hoge dosissen gebruikt tijdens wetenschappelijke onderzoeken. Het heeft ook weinig bijwerkingen voor onze gezondheid wanneer we een hogere dosis gebruiken.
We kunnen echter te maken krijgen met misselijkheid of diarree. En in bepaalde gevallen kan de schildklier overactief worden. In dat geval dienen we een lagere dosis te nemen.
Aanbevolen dosissen tegen depressie zijn er niet. Maar een dosis van 300 tot 6.000 mg wordt gezien als niet gevaarlijk.
We beginnen natuurlijk altijd beter met een lichtere dosis van bijvoorbeeld 300 – 600 mg via een supplement.
Daarna kunnen we een kleine dosis gebruiken die zal werken als preventie tegen depressie in de toekomst.
Ashwagandha mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.