Natuurlijke Middelen Die Het Testosteron Verhogen

testosteron verhogen

Delen op:


Volg ons op:

Natuurlijke middelen die het testosteron verhogen kunnen dienst doen wanneer we ouder worden en minder mannelijk androgeen hormoon gaan aanmaken. Toch hebben meer en meer jonge mannen ook te maken met een tekort aan testosteron. Door kruiden of voedingsmiddelen die het testosteron verhogen te gaan gebruiken zullen we het testosteron op een natuurlijke manier gaan verhogen. En gaan we geen schade toebrengen aan ons lichaam.

Waarom is testosteron belangrijk?

Testosteron is niet alleen belangrijk voor het regelen van onze seksdrive of het libido. Het hormoon zorgt er ook voor dat we cholesterol gaan metabolizeren en gebruiken als bron om testosteron aan te maken. Naast cholesterol heeft het hormoon ook voldoende vetzuren nodig om te kunnen worden aangemaakt. Testosteron regelt de beharing op het lichaam en zorgt voor de zwaardere stem bij mannen en het grotere spiervolume bij mannen.

Ook vrouwen hebben het hormoon nodig om een normaal libido te ervaren. Tekort aan dit hormoon zal bij vrouwen ook leiden tot een laag libido. Vrouwen die gevoelig zijn voor oestrogeen gerelateerde borstkanker doen er goed aan, het testosteron in de gaten te houden. Doordat het een bescherming biedt tegen borstkanker wanneer die wordt veroorzaakt door een teveel aan oestrogeen.

Kruiden die het testosteron verhogen zijn beter dan de bekende gels en pleisters omdat ze de natuurlijke productie van testosteron gaan stimuleren. Door het extern toevoegen van testosteron aan het lichaam kan je de productie echter nog meer doen dalen.

Symptomen van een te laag testosteron

Lager libido

laag libido

Wanneer een man ouder wordt komen minder vaak spontane erecties voor. Dat is algemeen geweten. Maar wanneer er echter een vermindering in de zin in seks ondervonden wordt, zou het wel eens kunnen aan een lager testosterongehalte liggen.

Duizenden, tot zelfs miljoenen mannen wereldwijd hebben dit probleem. Dit omdat mannen niet graag met zo’n probleem naar buiten komen, zou het aantal wel eens veel hoger kunnen zijn dan werkelijk wordt gedacht.

Wanneer we daar als oudere man mee te maken krijgen kunnen we daar weinig zelf aan doen. Het is een algemeen proces bij het ouder worden. We kunnen natuurlijk wel ondersteunende middelen gebruiken om er toch nog voor te zorgen dat het testosteron terug gaat stijgen.

We kunnen kruiden gebruiken of we kunnen androgel gebruiken. Ook dienen we te letten op voldoende zink en vitamine D. Deze twee staan in nauw verband met het mannelijk hormoon. Een gebrek aan zink leidt ongetwijfeld tot een verminderd libido en een lager testosteron.

Voor een tekort aan  vitamine D geldt hetzelfde.Testosteron kwijtraken

overgewicht testosteron

Een verlies aan testosteron heeft niet altijd met een toenemende leeftijd te maken. Hoewel het testosterongehalte naarmate men ouder wordt wel degelijk afneemt, is een (plots) hoog tekort zeker niet normaal. Het is zelfs schadelijk voor de levenskwaliteit.

De twee grootste oorzaken daarvoor zijn overgewicht en stress. Zij zullen er allebei voor zorgen dat de aromatase gaat toenemen. Dat is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Op die manier krijgen we een verkeerde balans tussen de hormonen.

Dat kan als resultaat geven dat we moeilijk een erectie kunnen krijgen. Maar ook een verlaagd libido ervaren en minder spierkracht hebben.

Om dit probleem op te lossen dienen we dus eerst en vooral gewicht te verliezen. Dat kan door krachttraining te doen of door HIIT training. Maar dat kan ook door gezonder te eten. Op die manier zullen we de balans tussen de hormonen terug herstellen. En zal het cortisol gaan dalen.

Borstvorming

mannenborsten

Een te laag testosterongehalte kan leiden tot pijnlijke borsten en zelfs tot de vorming van vrouwelijke borsten. Ook verliezen van de lichaamsbeharing en mindere nood aan scheerbeurten duiden op een te laag testosterongehalte.

Met als gevolg dat de teelballen kunnen krimpen wat uiteindelijk zal leiden tot erectiestoornissen. Opvliegers kunnen evenwel het gevolg zijn van een te laag gehalte aan testosteron.

Borstvorming bij mannen is een groot probleem wanneer men ouder wordt. Het hormoon die hiervoor verantwoordelijk is heet prolactine. Dat zal, wanneer de aromatase te hoog wordt, gaan stijgen. En dit ten koste van het testosteron. Teveel prolactine zorgt voor borstvorming bij mannen.

Verzwakte beenderen

oudere man

Een te laag gehalte aan testosteron kan ook gemerkt worden binnenin het mannelijk lichaam. Het mannelijk geslachtshormoon heeft ook een grote invloed op het skelet en op de spiermassa.

Wanneer een te laag testosteron al enige tijd woedt, kan daardoor zwakkere botten ontwikkelen. Wat uiteindelijk kan leiden tot osteoporose. Ook helpt testosteron bij de vorming van rode bloedcellen en het regelen van de concentratie en gemoedstoestand.

Vaststellen door onderzoek

De enige methode om zeker te weten of men kampt met een te laag testosterongehalte is door een bloedonderzoek. De normale waarden liggen tussen de 300 en 1200 nanogram per deciliter bloed.

Kaal worden

man kaal

Testosteron is wel degelijk van groot belang bij de vorming en bij het behoud van haargroei bij mannen. Echter niet op alle lichaamsdelen. Kaalheid bijvoorbeeld heeft in de overgrote gevallen
te maken met erfelijkheid en niet met een te laag testosterongehalte.

Hoewel kaalheid kan veroorzaakt worden door een te hoog DHT gehalte. DHT is dihydrotestosteron en wordt aangemaakt uit het testosteron. Mannen die te maken hebben met kaalheid kunnen dan bijvoorbeeld DHT remmende middelen gebruiken.

40+

Wanneer men de 40 gepasseerd is kunnen de testosterongehaltes drastisch beginnen dalen. Wanneer dat het geval is kan een hormoontherapie ingeschakeld worden met injecties, gels of patches.

Overgewicht

Bijna de helft van de mensen met overgewicht lijden aan een tekort aan testosteron. Daarbij hebben mensen met overgewicht ook vaker last van diabetes. Dat maakt het risico op een te laag testosteron nog groter.

Zoals we reeds eerder hebben gezegd zal overgewicht heel wat negativiteit met zich meebrengen. Eerst zijn er de directe risico’s voor onze gezondheid. We krijgen te maken met een hoge bloeddruk en hebben een verhoogde cholesterol. Dit verhoogt weer het risico op hartziekten en op een eventueel hartfalen.

Daarnaast verhogen we het risico op suikerziekte. Maar ook een verhoogd oestrogeen. Doordat er heel wat testosteron verloren gaat door de aromatase. Vooral buikvet zorgt voor een verhoogde aanmaak van oestrogeen of vrouwelijke hormonen.

Maar niet alleen oestrogeen dus, hormonen als prolactine en cortisol zijn zeer hoog bij mannen met overgewicht.

Anabolen

Het gebruik van steroïden heeft geen invloed op de productie van testosteron in de zaadballen. Testosteron wordt extern toegediend. Wat ertoe leidt dat de teelballen krimpen
en kaalheid kan ontstaan.

Anabolen hebben een negatief effect op de prostaat en op de lever. Het is nog net hetzelfde als hormoontherapie. Bij hormoontherapie zal slechts een kleine verhoging van het testosteron te zien zijn.

Dat komt doordat deze producten ontwikkeld zijn om het testosteron terug binnen de normale waarden te brengen. Anabolen zullen het mannelijk hormoon tot 10 keer doen stijgen. Dat heeft ernstige gevolgen op de prostaat.

Gerelateerd:  Mangosteen Werking En Eigenschappen

Teveel alcohol

alcohol testosteron

Teveel alcohol en dan vooral bier. Zal leiden tot een verhoging van vrouwelijke hormonen. Dit omdat het hoofdingedrient van bier, hop, een fyto-oestrogene werking heeft op het lichaam. Dat betekent dat het de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen nabootst. Wat kan leiden tot borstvorming en erectiestoornissen. Hop wordt eigenlijk gezien als een kruid voor vrouwen. Omdat het kan helpen bij menstruatieproblemen.

Oorzaken van een te laag testosteron

Lager testosteron door slechte levensstijl

Testosteron is een zeer belangrijk hormoon. Misschien wel het belangrijkste van allemaal voor de gezondheid van de man. Bij de vrouw dan voor het krijgen van een normale zin in seks. In de sportwinkel of kruidenwinkel zijn er talrijke producten te koop die je testosteron verhogen. En meestal doen ze dat ook.

Maar deze supplementen kosten handenvol geld en wat de meesten niet weten, met aangepaste voeding en een aangepaste leefstijl kan je ook al heel wat doen wil je dat testosteron gehalte een duwtje in de rug geven.

Er zijn namelijk een hele boel dingen die we dagdagelijks doen, die er voor zorgen dat er minder testosteron wordt geproduceerd. Wanneer deze zaken worden vermeden of toch zeker tot een minimum worden beperkt zal hoogstwaarschijnlijk al een merkbaar verschil te zien zijn.

Overgewicht veroorzaakt een lager testosterongehalte

Overgewicht zorgt voor een toename aan het hormoon oestradiol. Het vrouwelijke geslachtshormoon. Door een toename van dit vrouwelijk hormoon gaat de testosteronproductie fiks dalen. Probeer dus om gewicht te verliezen indien je meer testosteron wil aanmaken.

Dat betekent natuurlijk niet dat we geen vette voeding mogen eten. Vetten zijn van groot belang bij de aanmaak van testosteron. Maar het is het opgeslagen buikvet die ons de das gaat om doen.

Buikvet zal ervoor zorgen dat de aromatase gaat toenemen. De aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dat kan ons vaak in een vicieuze cirkel laten belanden wanneer we daar geen kordate stappen tegen ondernemen en dat buikvet kwijtspelen.

De aromatase zal ervoor zorgen dat we dus meer cortisol gaan aanmaken meer oestrogeen in het lichaam aanwezig hebben. En dus ook minder testosteron hebben. Een hoger oestrogeen zal het risico op overgewicht of verder zetten van het overgewicht nog meer in de hand werken. Doordat het metabolisme wordt vertraagd en we sneller vet zullen opslaan, dan dat we vet zullen verbranden.

De gevolgen voor het testosteron zijn dramatisch. We zullen een lager libido ervaren, spierkracht verliezen en heel wat spiermassa verliezen die dan wordt vervangen door vet. In sommige extreme gevallen van een laag testosteron zullen we erectieproblemen ervaren.

Eet en drink weinig snelle suikers.

Deze simpele suikers zorgen er immers voor dat je bloedglucosespiegel gaat stijgen. Waardoor men teveel insuline aanmaakt. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de testosteronproductie achteruit gaat. Probeer deze zaken zoals frisdrank, cake, koeken… zoveel mogelijk te vermijden. En consumeer zo weinig mogelijk suiker(koolhydraten). Doe een inspanning om trage, complexe koolhydraten te eten. Die zijn te vinden in noten, volkorenproducten, zaden… Ben je actief bezig op het werk of in de sport is het zeker aan te raden om genoeg van deze koolhydraten te eten. Ben je echter passief in je leefstijl dan hou je het gebruik van koolhydraten best zo laag mogelijk.

Soja producten eten met mate

Soja zorgt voor een verhoogde productie van vrouwelijke hormonen. Ben je toch gek op soja, eet het dan zeker met mate. Teveel vrouwelijk hormoon doet het testosteron kelderen. Dat kan de bekende bijwerkingen bij mannen veroorzaken waaronder de vorming van mannenborsten. Het is dan zeer moeilijk om die terug te verliezen, zeker wanneer de oorzaak oestrogeengevoeligheid betreft en niet overgewicht gerelateerd is.

Te weinig slaap

slapen testosteron

Om voldoende testosteron aan te maken dienen we ook zeker en vast goed te slapen. Er bestaat ook tegenstrijdig bewijs over hoeveel uren we nu werkelijk moeten slapen. Maar globaal gezien is een gemiddelde nachtrust tussen de 7 en 9 uren. Er zijn mensen die slechts 6 uur nodig hebben en zich daar zeer goed bij voelen. Dat hangt af van hoeveel je persoonlijk nodig hebt. Wel staat vast dat het overgrote deel van ons mannelijk hormoon wordt aangemaakt terwijl we slapen. Dus wanneer je te weinig gaat slapen zal je ook een verhoogde kans hebben op een lager testosteron.

Slimme manieren die het testosteron verhogen

De kracht van testosteron is immens. Het kan spieren opbouwen en lichaamsvet verbranden. Met nog een hoop andere voordelen. Naarmate men ouder wordt, krijgt men te maken met een lichte daling van het testosteron.

Daardoor wordt sneller vet opgeslagen, wordt de kans op hartziekten verhoogd. Een verminderd fysiek vermogen. Deze slimmer manieren die het testosteron verhogen kunnen je dan helpen om het testosteron terug een duwtje in de rug te geven wanneer dat nodig is.

Ook voor vrouwen is testosteron belangrijk. Wanneer het testosteron bij vrouwen niet in balans is zal het hormoon oestrogeen hoger worden. Waardoor meer vet wordt opgeslagen, het metabolisme vertraagd wordt en een zwakker beendergestel optreedt. Het testosteron verhogen bij vrouwen zal ook helpen om het libido op te krikken. Die dus niet alleen bij mannen van groot belang is bij het houden van een gezond libido.

Gelukkig zijn er meerdere manieren die het testosteron verhogen, en ze doen dit op een natuurlijke manier. Omdat de manieren die het testosteron verhogen die ik ga vermelden, allemaal ofwel levensstijl veranderingen zijn, ofwel mineralen en vitamines bevatten die heel erg nodig zijn voor niet alleen het testosteron, maar voor vele andere processen van het lichaam. Om er maar 1 te noemen, zink bijvoorbeeld.

Zink draagt bij de gezondheid van het sperma, zorgt voor de aanmaak van het testosteron maar werkt ook als een antioxidant en geeft bescherming aan het immuunsysteem.

Eet vet, boost het testosteron

Vet is één van de belangrijkste peilers in de aanmaak van testosteron. Vroeger dacht men altijd dat vet te maken had met hartziekten en een verhoogd cholesterol. Nu is duidelijk dat het een uitstekende manier is om het testosteron te verhogen. Hierbij is het wel van belang welk type vet je eet. Zorg voor onverzadigde vetzuren zoals avocado, noten, zaden.

Vermijd geen cholesterol

Testosteron wordt gehaald uit cholesterol. Dus maakt dit geen verassing dat wanneer je tekort aan cholesterol hebt, je ook een tekort aan testosteron zal hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen HDL cholesterol niveau’s en vrije testosteron in het lichaam.

Een goeie manier om cholesterol binnen te krijgen is het eten van eieren. Echter zijn de meeste bronnen van cholesterol rijk aan verzadigde vetzuren zoals rood vlees. Andere bronnen van cholesterol zijn garnalen en andere zeevruchten.

Krachttraining

Wanneer je aan krachttraining doet, heeft dat een effect op de productie van testosteron. Het hangt natuurlijk af van de graad van de krachttraining. Wanneer je traint met zware gewichten, die je maximum 8 keer kunt optillen, is de aanmaak van testosteron het grootst. Ook bij oefeningen waar je meerdere spiergroepen aanroept is de stijging enorm.

Het testosteron verhogen met krachttraining doe je het best door zogenaamde compound oefeningen te gaan uitvoeren.

Dit zijn oefeningen waarbij je verschillende spiergroepen tegelijkertijd gaat trainen. Die oefeningen zijn onder andere de Bench Press, Neck Press, Deadlift en Squats. Door deze oefeningen in je schema toe te voegen zal een duidelijke verhoging van testeron zichtbaar zijn.

Zorg voor genoeg slaap

Een tekort aan slaap heeft dramatische gevolgen voor de testosteronproductie in het lichaam. Daarbij verlaagt het de capaciteit om spieren aan te maken en vet te verbranden. Gemiddeld moet 7 – 9 uren per nacht voldoende zijn voor een gezonde testosteronproductie.

Gerelateerd:  Waar zit zink in? Voeding Met Zink

Tijdens de slaap wordt het testosteron dus aangemaakt. Voldoende slapen zal niet meteen het testosteron verhogen. Te weinig slaap echter, zal wel meteen het testosteron verlagen. Zorg dus voor voldoende slaap.

Er bestaat ook een supplement
die deze stoffen combineert. Handig en makkelijk, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk uit voeding haalt.

Testosteron verhogen met de juiste voeding

Er zijn vele voedingsmiddelen die het testosteron verhogen. Echter zijn niet veel mensen op de hoogte van de krachtige effecten die sommige fruitsoorten hebben op het mannelijk seksueel hormoon.

Gelukkig is dat niet waar. Er zijn vele soorten fruit die helpen het testosteron verhogen. Wanneer je niet zo’n fan bent van zoet fruit, omdat ze nogal hoog zijn aan fructose en de lever kunnen belasten. Zijn de meeste fruitsoorten die we daarvoor kunnen gebruiken relatief laag aan fructose. Fruitsoorten die hoog zijn aan fructose kunnen ook worden gegeten maar niet meerdere malen gedurende de dag. De effecten zullen natuurlijk niet hetzelfde zijn als een supplement om de mannelijke hormonen op te krikken. Maar ze zijn altijd handig als aanvulling.

Mangosteen

mangosteen

Mangosteen ziet eruit als een gewone ronde bol. Maar de bestanddelen in het fruit hebben interessante resultaten aangegeven. De wetenschappers aan de universiteit van Illonois, Chicago hebben ontdekt dat sommige bestanddelen in mangosteen sterke anti oestrogene werking hebben. Volgens het onderzoek zou mangosteen zelfs het oestrogeen sterker doen dalen dan bij het medicijn Letrozole. Door de sterke daling van het oestrogeen heeft dat een krachtige werking op de aanmaak van het mannelijk seksueel hormoon. We kunnen mangosteen kopen in de vorm van een supplement.

Granaatappel

De granaatappel is zonder twijfel één van de belangrijkste fruitsoorten waarop je moet focussen wanneer je wilt het testosteron verhogen op een natuurlijke manier. Granaatappel verbetert potentie. Dit komt grotendeels door zijn bloeddrukverlagende werking en zijn ontspannende eigenschappen op de bloedvaten. In een studie verhoogde granaatappel het testosteron met 24% in gezonde deelnemers. Ook werd ontdekt dat sommige bestanddelen een anti-oestrogene werking hebben door de aromatase tegen te werken die testosteron omzet in oestrogeen. We kunnen granaatappelsap kopen in een biologische shop of online. Zorg er alleen voor dat ze geen toegevoegde suikers bevatten.

Rode Druiven

druiven rood

Rode druiven zijn rijk aan polyfenolen en dat heeft een positief effect op het hormoon. Het gaat om het polyfenol resveratrol. Daar zijn reeds aan aantal studies naar uitgevoerd. Eerst werd gezien dat het de aromatase tegenwerkt. Het stimuleert de productie van het hormoon en sperma. Ook behoort resveratrol tot de anti-oestrogeen supplementen, sterk genoeg om borstkankercellen te vernietigen. (studie)

Avocado

Avocado is een superfood gevuld met de juiste voedingsstoffen voor een gezonde aanmaak van het mannelijk hormoon. Het is volgepakt met natuurlijke cholesterol, die gelinkt wordt met een verhoogde productie van het hormoon. Het is hoog aan onverzadigde vetzuren, dat zorgt er ook voor dat we het testosteron verhogen. Ook is avocado rijk aan vitamines K en A.

Citrusfruit

Citrusfruit is niet alleen zeer lekker maar het is ook gezond op vele verschillende manieren. Let wel dat citrusfruit veel fructose bevat. Dat kan zorgen voor een overbelasting van de lever wanneer je er teveel zou van eten. Citrusfruit gaat testosteron verhogen doordat het rijk is aan vitamine C en op die manier het stresshormoon cortisol verlaagt. Cortisol en testosteron werken mekaar tegen. De minste daling aan cortisol zal een stijging aan testosteron opleveren. Ten tweede zijn citrusfruit anti-oestrogeen. Ze hebben een aromatase blokkerende werking. Dat komt door de limones, zij werken vooral de omzetting naar oestrogeen tegen.

Uiensap

Het zal wel niet perfect zijn om meteen erna te kussen. Of voor de mensen die nauw met je moeten samenwerken. Maar het drinken van het sap van ajuinen zou wel eens een goedkope methode kunnen zijn om het testosteron te verhogen.

Een Iraanse universiteit heeft namelijk onderzoek gedaan naar de invloed van testosteron bij het drinken van sap van uien.

Het onderzoek werd gedaan op ratten maar is veelbelovend. Het gehalte aan testosteron in het bloed bij ratten die drie weken lang het sap van uien hadden gedronken steeg maar liefst met ruim 300 procent.
Dat zou gelijk zijn aan enkele van de geneesmiddelen die wij hier in Europa op de markt hebben. Maar wel een stuk goedkoper.

Zoeken naar goedkoop alternatief om testosteron te verhogen

Het onderzoek kwam er doordat in Iran ook heel veel mannen sukkelen met een tekort aan testosteron. De meeste van hen beschikken niet over de financiële middelen om dure geneesmiddelen aan te schaffen. Dus wou de universiteit een goedkoper alternatief vinden om de testosteronproductie te verhogen. Er werd al aangetoond dat antioxidanten kunnen helpen bij de productie van testosteron alsook het aantal zaadcellen kan doen toenemen in de zaadballen.
In uien zijn namelijk zeer krachtige antioxidanten aanwezig.

Dus werd er een onderzoek gestart met het sap van uien.

Drie keer meer testosteronproductie

Er waren enkele ratten die geen uiensap kregen. Er waren ratten die een halve gram uiensap per kg lichaamsgewicht kregen en er waren ratten die een volledige gram uiensap per kg lichaamsgewicht kregen. Bij de ratten die een volledige gram per kg lichaamsgewicht kregen zag men na 3 weken een vergroting van de zaadballen en ruim 3x hogere testosteron productie. (studie 1, 2)

Genoeg slapen

Ook door te weinig te slapen wordt er vrouwelijk hormoon geproduceerd. Dit omdat in de bijnier het hormoon cortisol wordt geproduceerd. Dat wordt later omgezet omgezet in vrouwelijk hormoon.

Wanneer de bijnier zich bezighoudt met het produceren van cortisol. Wordt de testosteronproductie lamgelegd. Het is zeker aangewezen om elke nacht 7 a 8 uur te slapen en 1 of 2x per week eens goed lang door te slapen. Om extra kracht te putten en om een tekort aan slaap in te halen.

Bijkomende zaken die je dient te vermijden indien je wilt een hogere testosteronproductie krijgen zijn onder andere :

 • Niet roken
 • Weinig of geen alcohol
 • Weinig of geen dranken met cafeïne
 • Te weinig drinken (drink minimum 2 liter per dag)
 • Te passieve levensstijl (bewegen is zeer belangrijk voor alles, ook voor je testosteron!)

DIM

Diindolylmethaan (DIM) is een bestanddeel van indole-3-carbinol en wordt gevormd wanneer groenten als broccoli en spruiten verteerd worden. DIM zorgt voor een gezonde balans tussen de hormonen oestrogeen en testeron in het lichaam. Wanneer teveel oestrogeen in het lichaam aanwezig blijkt te zijn, wordt dit door DIM uit het lichaam gescheiden via de lever.

Je kan ofwel heel veel kruisbloemige groenten eten zoals broccoli, spruiten, bloemkool of je kan een supplement nemen met DIM en op die manier ervoor zorgen dat de hormonen in balans blijven. Naarmate mannen ouder worden dreigt er meer en meer testosteron verloren te gaan aan prolactine, cortisol en uiteindelijk oestrogeen. Wat bij veel mannen zichtbaar is in het krijgen van vrouwelijke borstvorming.

DIM is een stof die wordt aangemaakt uit chemische bestandsdelen die in kruisbloemige groenten aanwezig zijn. Boerenkool, broccoli, spruiten en radijzen bevatten een stof die zich in het lichaam omzet in DIM.

DIM of diindolylmethaan wordt gezien als een middel om de hormonen terug in balans te brengen. Omdat het ervoor zal zorgen dat overtollig oestrogeen uit het lichaam wordt gehaald.

Dat heeft bij mannen vooral invloed op het libido en op het testosteron. Maar verlaagt ook de kans op een vergrote prostaat en op eventueel prostaatkanker. Bij vrouwen gaat het risico op borstkanker afnemen.

Zink

Deze kruiden die het testosteron verhogen zijn zeer effectief om de natuurlijke aanmaak van het hormoon te stimuleren. Toch zijn er een aantal zaken die van groot belang zijn om voldoende testosteron te kunnen aanmaken.

De allerbelangrijkste is zink. Wanneer dit mineraal niet voldoende aanwezig is in het lichaam zal altijd een tekort aan testosteron ontstaan. Zink is van groot belang bij het aanmaken van testosteron. Echter hebben veel mensen een tekort aan dit mineraal omdat het niet in bijna alle voeding voorkomt zoals calcium of magnesium.

Gerelateerd:  5 Meest Krachtige Natuurlijke Bloedverdunners

Ook de opname door het lichaam is niet altijd optimaal. Om die reden hebben de meeste mensen een (licht) tekort aan zink. Komt daar nog eens bij dat mannen bij een zaadlozing een grote hoeveelheid zink verliezen. Wanneer die niet wordt aangevuld ontstaat dus heel snel een tekort.

Wanneer we kruiden die het testosteron verhogen gaan gebruiken dienen we zeker te zijn om voldoende zink in ons lichaam te hebben. Dit kan makkelijk gedaan worden door een zink supplement te gebruiken.

Essentieel mineraal

Zink is essentieel voor de testosteronproductie. Een klein tekort aan zink resulteert zowel bij mannen als bij vrouwen in een te laag testosteron. Zink speelt ook een grote rol in de aanmaak van sperma. Ook zal het mineraal ervoor zorgen dat ziektes en virussen worden bestreden in het lichaam. Dit komt doordat zink een antioxidante werking heeft in het lichaam. Het immuunsysteem wordt sterker en de weerstand wordt een stuk groter wanneer voldoende zink aanwezig is.

Zink komt voor in heel wat verschillende voedingsmiddelen. Echter zijn het bijna alleen de oesters die een enorm hoge hoeveelheid aan zink bevatten. Alle andere voedingsmiddelen bevatten een matige hoeveelheid zink. Om die reden hebben mensen vaak een tekort of een lage gemiddelde hoeveelheid zink in het bloed. Voldoende zink zal automatisch meteen het testosteron verhogen. Een supplement met zink kan helpen om de hoeveelheid zink in het lichaam hoog te houden.

Aromatase en Cortisol blokkeren

De aromatase is zoals we reeds hebben gezegd, de omzetting van mannelijk hormoon naar vrouwelijk hormoon. Dat willen we dus niet. Of toch zo weinig mogelijk. Wat we daaraan kunnen doen is middelen gebruiken die deze aromatase en de aanmaak van cortisol verminderen tot zelfs volledig blokkeren.

Er zijn een aantal voedingsstoffen beschikbaar die we aan ons dieet kunnen toevoegen die daarbij kunnen helpen.

Zink zal ervoor zorgen dat er minder aromatase plaatsvindt. Het is een bekende anti-oestrogeen en zal helpen om het libido en het testosteron te herstellen. Daarnaast speelt dit mineraal een belangrijke rol in de aanmaak van sperma.

Mannen met een verminderde vruchtbaarheid of met een verminderd testosteron hebben al te vaak te maken met een gebrek aan zink. Dit komt dan hoofdzakelijk door te weinig zinkvoeding te eten.

We vinden zink dan ook vooral terug in zeevruchten zoals oesters, krab en garnalen. Al is vlees ook een goede manier om de hoeveelheid te verhogen.

Het voordeel van vis en zeevruchten is dat we ook een ruime hoeveelheid omega 3 zullen innemen natuurlijk. Dat kan ons ook helpen om overgewicht aan te pakken.

We kunnen natuurlijk ook een supplement gebruiken om de aanbevolen dosis van 11 mg per dag te halen.

Vitamine D

vitamine d zon

Naast zink is de belangrijkste vitamine voor het aanmaken van testosteron de vitamine D. Extra vitamine D zal het testosteron niet significant doen stijgen wanneer we reeds een hoog testosteron hebben. Al zijn een aantal tegenstrijdige onderzoeken daarover bekend.

Maar bij mannen met een laag testosteron zal vitamine D zeker en vast helpen om het testosteron op te krikken. Ook is aangetoond dat mannen met te weinig vitamine D een lager testosteron gehalte hebben dan mannen met voldoende vitamine D.

Vitamine D is de meest belangrijke vitamine wanneer het gaat over testosteron productie. Een studie toonde aan dat er een relatie bestaat tussen Vitamine D en testosteron. Er werden proefpersonen een supplement gegeven met vitamine D en hadden heel wat hogere testosteron waarden tegenover de groep die geen vitamine D supplement nam.

Hoger testosteron met vitamine D is vooral merkbaar bij mannen met een tekort aan het testosteron, toch wordt bij mensen met een normaal of relatief hoog testosteron ook meer testosteron waargenomen.

Vitamine D wordt niet alleen in verband gebracht met het testosteron verhogen. Andere gevolgen van een tekort aan vitamine D zijn

 • Hogere kans op een Depressie : Dit komt doordat vitamine D van invloed is op het humeur van de mensen, een tekort aan vitamine D gaat vaak gepaard met een slecht humeur.
 • Verhoogde kans op zwaarlijvigheid : Bijna alle gevallen van obesitas of zwaarlijvigheid, hebben te maak met een tekort aan vitamine D. Echter is niet zeker of de zwaarlijvigheid een gevolg is van te weinig vitamine D. Of dat te weinig vitamine D net het gevolg is van de zwaarlijvigheid. Verdere onderzoeken zullen daaromtrent volgen.

Vitamine D staat in verband met heel wat aandoeningen en gezondheidsproblemen. Ervoor zorgen dat we voldoende vitamine D in het lichaam hebben zal dus een oplossing bieden voor tal van problemen.

Serotonine Cortisol en Testosteron

Eerst en vooral hebben we de gunstige werking van vitamine D op de aanmaak van serotonine. Dit zal er op zijn beurt voor zorgen dat we ons beter voelen. We zullen dus meer zin hebben om een activiteit te ondernemen.

Een adequate hoeveelheid vitamine D wordt ook in verband gebracht met een hoger testosteron. Men kon aantonen dat mannen met een laag testosteron bijna altijd te maken hadden met een verlaagd vitamine D gehalte en overgewicht hadden.

Wat er ook zal gebeuren is dat de aromatase zal verminderen. We zien dat een te hoog cortisolgehalte, de hoeveelheid serotonine in de hersenen zal uitputten. Een hogere hoeveelheid serotonine daarentegen, zal de hoeveelheid cortisol doen dalen.

Vitamine D kunnen we aanmaken door in de zon te verblijven. We kunnen ze ook in kleinere hoeveelheden terugvinden in onze voeding. Daarvoor moeten we dan vis of paddenstoelen eten. Er zijn weinig andere voedingsbronnen die vitamine D bevatten. Een ander alternatief is door een supplement te gebruiken.

Zorg dus voor voldoende zonlicht of eet voldoende vitamine D door voeding of een supplement.

Kruiden die het testosteron verhogen

Tribulus terrestris

tribulus terrestris

komt voor in warme klimaten. De planten hebben niet veel water nodig en kunnen om die reden groeien in bijna elk warm klimaat. Het is een kruipplant en groeit dus op de grond.

In de chinese geneeskunde gebruikt men tribulus vooral als lustopwekkend middel alsook in de ayurveda. De Indiase traditionele geneeskunde, staat tribulus terrestris bekend als libido verhogend middel die ook de potentie verhoogt.

Tribulus Terrestris gaat testosteron met de helft verhogen bij mannen die een tekort hebben. Bij mannen met een normaal testosteron zal de stijging minder groot zijn maar zal het hormoon toch gaan toenemen.

De werking van tribulus gebeurt op verschillende manieren. Zo zal het de teelballen stimuleren om meer sperma aan te maken. Door de stimulatie van de teelballen denkt men de reden te weten voor het verhogend effect op testosteron.

Ook zal tribulus de mannelijke androgene receptoren in de hersenen gaan stimuleren die op hun beurt ook zouden helpen om het hormoon te doen toenemen.

Een supplement van Tribulus wordt best ‘s morgens gebruikt.

Verdere werking :

 • Bloedvaten wijder maken
 • Bloeddruk doen dalen
 • Erectie verbeteren en langer laten aanhouden
 • De erectie harder maken
 • Libido verhogen

Horny Goat weed

 

Horny goat weed zijn zeer bekende kruiden die het testosteron verhogen. De naam geile geit komt uiteindelijk van een verhaal over een boer die zijn geiten dit kruid zag eten, en kort nadien overdreven veel seksuele activiteit ging vaststellen bij de geiten.

De botanische naam is epimedium maar is dus beter bekend als horny goat weed.

De stof die verantwoordelijk is voor de testosteron verhogende effecten is icariïne. Deze stof zou de androgene hormonen stimuleren en zal ook effect hebben op het libido. Hoge hoeveelheden zijn nodig om deze effecten te bekomen. Dat maakt dit kruid niet altijd geschikt om zonder medisch toezicht te gebruiken.

Een supplement bevat om die reden een concentraat.

Ashwagandha

In de Indiase geneeskunde, de Ayurveda, gebruikt men reeds duizenden jaren ashwagandha.  Vooral voor aandoeningen die te maken hebben met stress. Toch zijn de effecten op het testosteron enorm. Zeker wanneer er een tekort aan testosteron zal ashwagandha het testosteron met 40% verhogen (studie). Dit maakt ashwagandha uitermate geschikt als kruiden die het testosteron verhogen. Mannen (of vrouwen) met een reeds normaal of hoog testosteron zullen hier geen baat bij hebben en kan uitsluitend gebruikt worden door mensen met een laag testosteron.

Ashwagandha gaat :

 • Cortisol verlagen
 • Prolactine verlagen
 • Testosteron tekort oplossen met een stijging van 40% (Bij mensen met een laag testosteron)
 • De erectie verbeteren
 • Vruchtbaarheid verbeteren
 • Hoeveelheid sperma doen toenemen

Ashwagandha gaat het bekende hormoon die we aanmaken onder stress, genaamd cortisol gaan blokkeren. Minder testosteron omzetting naar oestrogeen. De werking is gelijkaardig aan die van ginseng. Echter is zijn werking op het libido en op het testosteron een stuk krachtiger dan ginseng. De soort komt vooral in India voor en wordt gebruikt in een supplement.

Delen op:


Volg ons op: