Zink Tabletten | Waarvoor zijn ze nodig?

zink tabletten

Delen op:


Volg ons op:

Waarvoor zijn zink tabletten nodig?

Zink behoort tot de belangrijkste mineralen in het lichaam. We hebben natuurlijk elk soort mineraal nodig in haar bepaalde hoeveelheid om alle processen in ons lichaam te kunnen uitvoeren naar behoren. Maar ook heeft het een aantal zeer specifieke eigenschappen. Om die reden kan het gebruik van zink tabletten voordelig zijn voor deze processen te stimuleren.

Wat doet zink?

zink libidoHet mineraal zal ervoor zorgen dat ons libido intact blijft. Mannen of vrouwen met een libidoverlies hebben daarom heel vaak te maken met een zinktekort. Zinktekort wordt ook in verband gebracht met een tekort aan mannelijke hormonen of testosteron. Ook mannen of vrouwen met teveel oestrogeen kunnen te maken hebben met een gebrek.

Andere belangrijke eigenschappen zijn het gebruiken van eiwitten in ons lichaam. Die zijn van belang voor de opbouw van spieren en het onderhoud van de spieren.

Maar ook al onze organen hebben eiwitten nodig om hun processen uit te voeren. Een lagere waarde van het mineraal zal leiden tot ontwikkelingsproblemen of problemen met de groei.

Daarnaast is het verantwoordelijk voor het geven van onze smaak en geur.

Net zoals bij de aanmaak van het testosteron hebben zink tabletten ook een grote invloed op de hoeveelheid sperma die wordt aangemaakt. Mannen met vruchtbaarheidsproblemen hebben daarom vaak te maken met een ernstig gebrek aan dit mineraal. Wanneer we dus de vruchtbaarheid willen verbeteren is het gebruiken van deze zinktabletten een goed alternatief voor kunstmatige bevruchting.

Gerelateerd:  Waar zit zink in? Voeding Met Zink

Zink tabletten en testosteron

Zink is belangrijk voor het testosteron. Men begrijpt niet meteen wat het exacte mechanisme achter dit verband is. Wel weet men zeker dat zink tabletten testosteron gaan verhogen. Dit heeft men wetenschappelijk kunnen aantonen (bron).

Enkele verklaringen kunnen zijn doordat het de aromatase gaat blokkeren. De aromatase is het omzetten van testosteron naar oestrogeen. Door dit mechanisme te blokkeren komt er automatisch meer testosteron vrij in het lichaam.

Een ander voordeel is dat het cortisol en prolactine gaat verlagen. Deze twee hormonen zijn ook verantwoordelijk voor een lager testosteron.

Libido

Zink zal ook het libido verhogen bij vrouwen. Omdat oestrogeen dominantie vooral bij vrouwen zal voorkomen. Door zijn blokkerend effect op de aromatase zal er minder testosteron worden omgezet in oestrogeen. Dit zal het libido verhogen bij vrouwen.Vrouwen hebben ook testosteron nodig voor de natuurlijke zin in seks. De hoeveelheid is natuurlijk 10 keer lager dan bij mannen. Maar als die wordt omgezet in oestrogeen door de aromatase dan zal libidoverlies bij vrouwen ontstaan.

Het gebruik van zink tabletten of het eten van voldoende voeding met zink zal dan helpen om dat terug te verhogen.

Bescherming tegen borstkanker

zinktabletten tegen borstkankerZink zal bijdragen aan het aanmaken en gebruiken van progesteron. Wanneer er dus een zinktekort optreedt dan zal minder progesteron aangemaakt worden en zal het lichaam gevoeliger worden voor oestrogeen. Ook het borstweefsel zal hier gevoeliger voor worden.

De meeste vrouwen met borstkanker hebben een lagere waarde aan zink in het lichaam. De borsten van vrouwen met voldoende zink zijn veel minder gevoelig voor de gevolgen van oestrogeen.

Gerelateerd:  Bloedsuiker verlagen met Kruiden

Borstvoeding

Onvoldoende zink tijdens het geven van borstvoeding zal leiden tot problemen met de ontwikkeling van de baby. Eerst en vooral heeft de vrouw die borstvoeding geeft zink nodig om de belangrijke processen te kunnen uitvoeren. Daarbij heeft het borstweefsel ook voldoende zink nodig om toe te voegen aan de moedermelk die dan wordt doorgegeven aan de baby.

Veroudering van de huid tegengaan

Voldoende zink zal ervoor zorgen dat genoeg collageen kan worden gevormd. Dan zal ervoor zorgen dat de huid zijn elasticiteit zal behouden voor een langere periode. En dat zal de huid gezonder houden en op die manier veroudering tegengaan.

Andere belangrijke functies

zink tabletten tegen verkoudheidAndere belangrijke functies van het mineraal is het behouden van onze smaak en geur. Het zal ervoor zorgen dat vingernagels gezond blijven en zal de haren sterker maken. Het mineraal speelt ook een belangrijke rol in het genezen van wonden. Ook hebben mensen met voldoende hoeveelheden zink in het lichaam een hogere weerstand tegen ziektes. Om die reden werden vroeger, maar nu nog deze dag, supplementen met zinktabletten verkocht in de apotheek tegen verkoudheid en een verstopte neus. Het zou het immuunsysteem heel snel een boost geven waardoor bacteriën en virussen sneller gedood kunnen worden.

Zink en vegetariërs of veganisten

We vinden het mineraal terug in voldoende plantaardige voedingsmiddelen. Het zou dus op zich geen probleem moeten vormen om de stof in te nemen via onze plantaardige voeding.

Het verschil tussen zinkrijke voeding uit dierlijke voedingsmiddelen en uit plantaardige voedingsmiddelen is dat het mineraal uit dierlijke voeding beter kan opgenomen worden door het lichaam. Daar komt nog eens bij dat de hoeveelheid ook een stuk hoger ligt in dierlijke voedingsmiddelen.

Gerelateerd:  Ginkgo Werking en Bijwerkingen

De opname van zink in het lichaam

pindanoten zinkOm een voorbeeld te geven. In oesters vinden 75 mg per 100 gram. Terwijl we in pindanoten slechts 3 mg terugvinden. Het kan dan ook nog eens veel beter worden opgenomen uit de oesters. Bij de pindanoten mogen we uitgaan van een opname die 50% bedraagt. Dat betekent dat we met 3 mg slechts 1.5 mg gaan opnemen.

De hoeveelheid in oesters is dan ook enorm. En is eigenlijk geen goeie vergelijking. Wanneer we bijvoorbeeld rundvlees nemen. Dan hebben we nog steeds 7 mg per 100 gram. Dat is nog altijd de helft meer dan bij de plantaardige voedingsmiddelen. Plus dat ze een betere opname hebben dan de plantenvoeding.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid voor mannen bedraagt 11 mg en voor vrouwen is dat 9 mg. Juist om die reden wordt de aanbevolen hoeveelheid vaak niet gehaald bij vegetariërs en veganisten.

Dan kunnen zink tabletten de garantie geven dat we voldoende van de stof in ons lichaam hebben, en op die manier een tekort vermijden.

Dosering

We kunnen via zink tabletten makkelijk 25 mg nemen zonder problemen te ondervinden. Men heeft reeds onderzoeken gedaan, vooral bij bodybuilders. Om het testosteron te verhogen, en gebruikten daarbij dosissen van 50 mg en 100 mg. Men stelde vast dat een dosis hoger dan 100 mg schade kan toebrengen aan de prostaat bij mannen.

Toch gaan we er niet van uit dat er nog veel voordeel te doen valt met zulke hoge dosissen. Weten dat de dagelijkse aanbevolen dosis 9 mg en 11 mg. Dan lijkt 25 – 30 mg met het gebruik van zink tabletten meer dan voldoende. Ervan uitgaan dat we niet de volle hoeveelheid zullen opnemen door het lichaam via het supplement.

Delen op:


Volg ons op: