Werking van Siberische Ginseng en de Bijwerkingen

siberische ginseng

Delen op:


Volg ons op:

Siberische ginseng is een plant waarvan de wortel gebruikt wordt om natuurlijke medicijnen te maken. Siberische ginseng is ook een adaptogeen. Adaptogeen is een bepaalde term die gegeven wordt aan planten die de algemene balans in het lichaam kan helpen herstellen. Hoewel we dit voornamelijk gebruiken tegen de negatieve effecten van stress in het lichaam, toch zal deze balans op heel wat verschillende vlakken terug hersteld worden. Zoals hoge bloeddruk, onvruchtbaarheid, laag libido en vele andere.

Doorheen de jaren werd Siberische ginseng gebruikt voor onder meer hartproblemen. Dit gaat dan onder meer over hoge bloeddruk, lage bloeddruk, aderverkalking, slechte bloedsomloop…

Siberische ginseng wordt ook vaak gebruikt voor nierproblemen, alzheimer, ADHD, vermoeidheid, diabetes, verkoudheid, griep en om de bijwerkingen van een kankerbehandeling tegen te gaan.

Topsporters die onderhevig zijn aan strenge eisen omtrent de dopingwet, gebruiken siberische ginseng regelmatig om de prestaties en de concentratie te verhogen. Ook zien we een stimulerende werking op het immuunsysteem en kunnen we er het hongergevoel mee opwekken.

Verschillende soorten ginseng

Er zijn heel wat verschillende soorten ginseng. Er zijn ook heel wat soorten die onder deze naam verkocht worden. Maar daar dus niet bij horen. En eigenlijk is siberische ginseng daar één van. Ze bevat namelijk geen ginsenoïden als werkzame stof. En deze ginsenoïden vinden we alleen terug in Amerikaanse ginseng en in Panax ginseng. En ook de Panax soort omvat verschillende namen die allemaal over dezelfde plant gaan. Zo hebben we Aziatische, Koreaanse, Rode en Panax ginseng. Allemaal zeer verwarrend eigenlijk.

Gerelateerd:  Kruiden Tegen Vermoeidheid

Adaptogene werking

Alle verschillende soorten ginseng behoren tot de adaptogenen. Adaptogenen zijn een unieke groep natuurlijke ingrediënten, die zullen helpen om het lichaam aan te passen aan bepaalde stressvolle omstandigheden. Dat gaat niet alleen om stress, zoals we stress meestal kennen. Extreme koude en extreme warmte vormt ook enorme stress op het lichaam. Maar er zijn nog talloze voorbeelden waar deze adaptogenen zullen helpen. Een fysieke inspanning vormt bijvoorbeeld ook enorme stress op het lichaam.

Het meest bekend zijn deze adaptogenen natuurlijk om mentale stress aan te pakken. Dus wanneer we een stressvolle job of een belangrijk examen moeten afleggen, dan kunnen deze kruiden ervoor zorgen dat we ons makkelijker kunnen concentreren. Dat het geheugen beter zal werken. En dat we uiteindelijk minder angst en stress zullen ervaren.

Stress aanpakken

stress

 

Wanneer we te maken hebben met teveel stress zullen de bijnieren in hoge hoeveelheden cortisol aanmaken. Cortisol is een zeer belangrijk hormoon, wanneer we er teveel van aanmaken zullen problemen ontstaan. Dit moeten we dus proberen te vermijden. De adaptogene werking van siberische ginseng zal ervoor zorgen dat de bijnieren kunnen herstellen. Dit heeft een balancerend effect op de aanmaak van cortisol. En zal ook het risico op de negatieve effecten van chronische stress doen afnemen.Meer energie

Een belangrijk aspect van een adaptogeen kruid is dat we meer energie zullen ervaren. Zowel mentaal als fysiek kunnen we daardoor de prestaties verbeteren.

Maar meer specifiek heeft Siberische ginseng een stimulerende werking. Siberische ginseng kan zelfs bij het eerste gebruik reeds deze capaciteit verhogen. Het mechanisme achter deze eigenschap is de volgende…

Gerelateerd:  Werking van Amerikaanse Ginseng

Siberische ginseng zal ervoor zorgen dat er meer zuurstof naar de cellen kan gebracht worden. Wat ervoor zal zorgen dat de prestaties verbeteren. We worden ook alerter en kunnen ons beter concentreren. Een verbeterde zuurstofbediening is ook het resultaat van een verbeterde bloedsomloop.

Door deze verbeterde bloedsomloop en verhoogde zuurstofbediening zien we vooral in de hersenen uitstekende resultaten op vlak van concentratie, geheugenopslag en ook op onze gemoedstoestand natuurlijk.

Bipolaire stoornis

Er zijn onderzoeken die goede resultaten hebben kunnen aantonen bij patiënten met bipolaire stoornis. Dat wordt ook soms wel manisch depressief genoemd. Deze patiënten hebben last van hoogtes en laagtes. Ze hebben te maken met een manie, om daarna diep in een depressie te storten.

Wanneer Siberische ginseng wordt genomen in combinatie met de traditionele medicijnen die hiervoor worden geven, kan de effectiviteit van de medicijnen versneld worden.

Herpes

Ook bij herpes zijn een aantal gunstige resultaten aangetoond. Herpes is een virus waarbij we sporadisch te maken krijgen met koortsblaasjes. Dat kan in enorme hoeveelheden zijn. Er bestaat orale herpes en genitale herpes. Orale herpes zijn koortsblaasjes op de lip, maar dan kan evengoed ook in de mond ontstaan. Wanneer de blaasjes springen kan een zeer irritant en prikkelend gevoel optreden. Bij genitale herpes kunnen de blaasjes zich vormen op de penis of rond de penis. En bij de vrouw op en rond de vagina. Dit kan zeer pijnlijk zijn wanneer de blaasjes openspringen.

Herpes kan niet genezen worden. We zullen met name het virus steeds in ons lichaam blijven houden. Wat kan Siberische ginseng hier dan aan veranderen?

Gerelateerd:  Lage Bloeddruk Verhogen met Voeding

Wel Siberische ginseng zal ervoor zorgen dat we minder te maken krijgen met deze koortsblaasjes. Hoewel men niet zeker is hoe deze aanvallen plots ontstaan. Toch houdt men er rekening mee dat stress hier een belangrijke factor in speelt. Door de effecten van stress weg te nemen dankzij de adaptogene werking, krijgen we dus minder last van deze plotse koortsblaasjes die overal tevoorschijn komen.

Bijwerkingen Siberische Ginseng

Siberische ginseng kan gezien worden als veilig omdat er zeer weinig bijwerkingen optreden. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen bijwerkingen kunnen optreden. We zien onder meer angst, verandering van hartslag en slaperigheid. Deze kans op bijwerkingen wordt groter bij het gebruik van zeer hoge dosissen. Ook kan een hoge bloeddruk ontstaan bij hoge dosissen.

Mensen die medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk of medicijnen nemen om het bloed te verdunnen dienen op te passen met het gebruik van Siberische ginseng. Omdat de plant een lichte bloedverdunnende werking heeft. En daardoor de kans op blauwe plekken en zelfs bloedingen kan verhogen bij mensen die hiervoor reeds medicijnen nemen.

Dosering

Veel is afhankelijk van de reden waarom we Siberische ginseng gebruiken. Bij een herpes aanval bijvoorbeeld, kunnen we een dosis van 400 mg gebruiken. Dit kan twee keer per dag herhaald worden. De normale dosis bedraagt om en bij de 400 mg via een supplement.

Delen op:


Volg ons op: