Valeriaan Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

valeriaan

Delen op:


Volg ons op:

Het ontspannende effect van valeriaan

Gebruik van valeriaan in de geschiedenis

Valeriaan is een plant waarvan de naam valeriana officinalis luidt. De naam zou afgeleid zijn van het latijnse valere, wat staat voor “gezond zijn”. Het werd voor het eerst gebruikt door de oude grieken en is sindsdien bekend geworden als een rustgevend middel.

In de 17e eeuw werd het aangeraden aan vrouwen omdat het menstruatiebevorderend zou werken. Ook werd het al heel vroeg gebruikt om te drukke kinderen te bedaren. Tijdens de grote oorlog werd het ook massaal gebruikt om de mensen tot rust te brengen. Niet alleen de mensen maar ook de soldaten kregen valeriaan aangeboden om hen tot rust te brengen.

De plant bevat meer dan 100 complexe chemische bestanddelen en heeft een ontspannende werking die kalmerend en slaapbevorderend werkt. Het kan zowel gebruikt worden om te ontstressen als om te slapen, zonder dat het er meteen zal voor zorgen dat we in slaap vallen. Het is daarom geen enkel probleem om bij het gebruik van valeriaan nog met de auto te rijden of te werken op een normale manier. (1)

Valeriaan om beter te slapen

Omwille van zijn rustgevende werking kan valeriaan uitstekend helpen als alternatief om te slapen. Het kan in veel gevallen de werking van bestaande slaapmedicijnen evenaren.

Daarbij krijgen we natuurlijk niet te maken met de bestaande bijwerkingen van die slaapmedicatie. Valeriaan wordt gezien als veilig en heeft op zich geen echte neveneffecten. Mensen zijn zelfs in staat om te blijven met de wagen rijden of machines te besturen wanneer ze dit kruid hebben gebruikt.

Gerelateerd:  Valeriaan Werking Voordelen & Bijwerkingen

Echter dienen we daar toch mee op te passen. De eerste keren dat we het gebruiken doen we dat toch beter op een moment waar we niet kort erna met de wagen moeten rijden.

Omdat ieder persoon verschillend gaat reageren dienen we toch rekening te houden met een verhoogde kans om slaperig te worden. Hoewel het tegendeel wordt beweerd nemen we hier beter geen risico in het begin dat we valeriaan gebruiken.

slapen valeriaan

Wanneer we  te lang te maken hebben met slaapproblemen kan dat ons leven sterk veranderen. We krijgen moeilijkheden om ons te concentreren en kunnen uiteindelijk de balans tussen onze hormonen verliezen, wat dan op zich kan leiden tot het krijgen van overgewicht.

Een licht nadeel van het gebruik van valeriaan is dat het niet meteen zal beginnen werken. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het kruid de eerste 2 weken na het gebruik niet krachtiger is dan een placebo. Men stelde echter vast dat na 4 weken de slaapkwaliteit sterk ging verbeteren en daardoor dus een stuk beter ging scoren dan bij het placebo die werd gegeven aan de deelnemers van het onderzoek. (2)Valeriaan en concentratie

Het wordt vooral aangeboden voor mensen die moeilijk kunnen inslapen of die tijdens het slapen vaak wakker werden. En om stress te verlagen of om meer te kunnen ontspannen tijdens drukke perioden zoals examens of andere zware mentale inspanningen.

Valeriaan werkt ontspannend voor het zenuwstelsel. Het grote voordeel van valeriaan tegenover andere kalmerende plantensoorten is dat het de concentratie niet aantast. Het kan dus heel goed gebruikt worden bij het studeren of bij het uitvoeren van concentratie gericht werk om de veroorzaakte stress of druk te verminderen.

Gerelateerd:  Valeriaan Werking Voordelen & Bijwerkingen

Menstruele krampen en PMS

Vrouwen die last hebben van krampen tijdens de menstruatie of die vast last hebben van buikpijn, opgeblazen buik en of hoofdpijn kunnen ook baat hebben bij het gebruik van valeriaan. De plant heeft een licht verdovend effect en kan daarbij de symptomen doen afnemen door de pijn te verzachten.

Verder zien we ook een verbetering van de gemoedstoestand. Grotendeels door het ontspannend effect van de plant. Dat zou de symptomen van depressie of van schommelingen in de gemoedstoestand kunnen verhelpen. Ook heeft de plant een relaxerend effect op de baarmoederspieren. Dit zou ook een groot gedeelte van de pijn helpen bestrijden. (3)

Angst en stress

De plant heeft sterke angstverlagende eigenschappen. We zien onder meer dat de plant ervoor zal zorgen dat stress gaat afnemen. Angst is ook een vorm van stress. Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het verhogend effect op de hoeveelheid GABA in onze hersenen gaat toenemen door het gebruik van valeriaan toe te passen.

Door deze stimulerende effecten op onze GABA waarden krijgen we een soortgelijk effect als bij het gebruik van bepaalde medicijnen die worden gebruikt om angst te onderdrukken.  (4)

Natuurlijk zijn de slaapbevorderende en angstverlagende effecten ook gebaseerd op het stressverlagend effect van de plant. Dat heeft men reeds kunnen aantonen door verschillende onderzoeken uit te voeren op de plant. Wanneer we een ontspannend effect kunnen verwezenlijken, dan zullen we automatisch stress verlagen. (5)

valeriana officinalis

De werking

In de plant zelf zitten weinig of geen bruikbare stoffen. Van de valeriaanplant kan enkel de wortel geschikt bevonden worden om te gebruiken als kalmerend middel. Dit kan enkel wanneer de plant meer dan 2 jaar oud is.

Gerelateerd:  Valeriaan Werking Voordelen & Bijwerkingen

De ene plant is de andere niet. Daarom kan de sterkte van de werkzame stoffen enorm verschillen van plant tot plant. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Die zijn onder andere de leeftijd van de plant, de plaats waar ze groeit en de grond waarin ze geplant is.

In de hersenen versterkt het de werking van Gamma-aminoboterzuur, beter bekend als GABA. Dit werkt als een soort neurotransmitter die stress verlaagt. Valeriaan zorgt niet alleen voor een versterkte werking van deze neurotransmitter.

Het zorgt er op zijn beurt ook voor dat meer GABA wordt aangemaakt in de hersenen. Daardoor heeft het een uitermate kalmerende werking.

Valeriaan wordt het best genomen via een supplement.

Bijwerkingen

De plant heeft weinig bijwerkingen te bieden. Ook zou het gebruik van valeriaan geen slaperigheid veroorzaken. Al moeten we in het begin natuurlijk opletten met deze stelling. Het wordt daarom beter de eerste dagen ‘s avonds genomen. Daarna kunnen we zonder problemen werken of andere activiteiten uit te voeren zonder daarbij het risico te lopen dat we moe worden.

Er zijn enorm veel mensen die het supplement gebruiken om beter te slapen. Ze kunnen net zo goed werken als de bekende slaapmedicatie en heeft natuurlijk een stuk minder bijwerkingen.

Delen op:


Volg ons op: