Hoe kan sint janskruid helpen tegen depressie

sint janskruid depressie

Kunnen we sint janskruid gebruiken tegen depressie?

Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen die op zoek gaan naar een alternatief voor bepaalde aandoeningen. Depressie is daar één belangrijke aandoening van. Mensen kunnen hier meerdere maanden tot jaren mee sukkelen. Zonder dat er eigenlijk maar enig beterschap in zicht is. Het is nogal vanzelfsprekend dat men andere oorden gaat opzoeken om van dit probleem verlost te raken.

Oorsprong

Sint-janskruid komt uit Europa. De botanische naam luidt hypericum perforatum. De plant heeft geelachtige bloemen die een ster vormen. Een aantal medicinale toepassingen worden toegeschreven aan sint-janskruid. Waaronder dus het bestrijden van depressie.

sint-janskruidHoewel de meeste onderzoeken relatief recent zijn, wordt het kruid al tientallen jaren vaak gebruikt in Duitsland. Vooral dan om de gemoedstoestand op te krikken en om mensen te helpen met depressie. De eerste gebruiken dateren echter van honderden jaren terug. Toen had men nog geen enkele medicatie tegen mentale aandoeningen. En waren kruiden de enige middelen die men ter beschikking had.

Sint-janskruid tegen depressie

Een groot aantal onderzoeken tonen gunstige resultaten. Het wordt echter niet aangeraden bij ernstige vormen van depressie. Ook niet wanneer de depressie gepaard zou gaan met manieën of psychoses. Omdat het gezien wordt als een stimulerend kruid. En daarmee deze manie of psychose kan helpen uitlokken.

Het kan dus het best gebruikt worden bij lichte vormen van depressie. Omdat men geen resultaat kon boeken via onderzoeken bij mensen die te kampen hebben met een zeer ernstige depressie. Hier moeten we ook wel melden dat de traditionele medicatie die wordt gegeven tegen de aandoening, ook geen resultaat had geboekt in datzelfde onderzoek.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

Een derde onderzoek kwam tot de conclusie dat de werking te vergelijken is met die van medicatie. Maar dat de neveneffecten een stuk minder zijn dan bij het gebruik van traditionele medicijnen.

De werking tegen depressie

Hoewel de mechanismen niet 100% duidelijk zijn, toch gaat men zoeken in de richting van een specifieke werking van sint-janskruid. Namelijk het stimuleren van serotonine in de hersenen.

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die in verband wordt gebracht met onze mentale gezondheid. Wanneer we minder serotonine aanmaken of kunnen gebruiken, zullen we minder gelukkig zijn. We zullen ook moeilijker slapen en meer trek hebben in zoete voeding.

Deze verhoging van serotonine zou er dus helpen voor zorgen dat we minder last hebben van symptomen die mensen hebben tijdens een depressie.

Men vermoedt echter dat er nog andere factoren een rol spelen in het verbeteren van de conditie bij de patiënten.

Wanneer sint janskruid niet gebruiken?

Mensen die last hebben van psychoses of manieën worden afgeraden om sint janskruid te gebruiken. Men heeft via onderzoeken kunnen aantonen dat het risico bij mensen met een bipolaire stoornis (manisch depressiviteit) verhoogt op het omslaan van de depressie naar een manie. Mede door het stimulerend effect van de plant.

sint janskruid bloemOok mensen die nog steeds medicatie nemen dienen aandachtig te zijn. De serotonine verhogende werking van sint-janskruid kan problemen opleveren wanneer hoge dosissen medicatie worden genomen. Omdat ook de medicatie gaat inwerken op deze neurotransmitters. En dus ook het serotonine zou kunnen verhogen. Dit zou kunnen leiden tot het serotonine syndroom en kan leiden tot ernstige problemen.

Gerelateerd:  Serotonine aanvullen op natuurlijke wijze

Om die reden is het aan te raden te beginnen met een lagere dosis. Eventueel te praten met je arts en een lagere dosis gebruiken van het medicijn.

Men gaat er ook van uit dat we sint janskruid alleen kunnen gebruiken bij lichte vormen van depressie. Wanneer de depressie te maken heeft met zelfmoordneigingen is het zeker niet aangeraden om dit kruid te zien als een alternatief voor begeleiding en medicatie.

Bijwerkingen sint janskruid

Bij mensen met geen andere onderliggende aandoeningen zijn de bijwerkingen minimaal. Dat gaat dan meestal van diarree tot hoofdpijn. Maar gaat meestal weg na enkele dagen. Ook een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht kan ontstaan.

De bijwerkingen die kunnen optreden in combinatie met andere psychiatrische aandoeningen hebben we reeds besproken. Het is daarom af te raden sint janskruid te gebruiken bij psychose, of bipolaire stoornis.

Zwangere vrouwen worden ook afgeraden om dit kruid als een supplement te gebruiken. Hoewel er geen concreet bewijs bestaat over de effecten bij zwangere vrouwen.

Bepaalde medicijnen zoals anticonceptiemiddelen, bloedverdunners, medicatie voor hartproblemen kunnen een deel van hun werking verliezen in combinatie met sint janskruid.


Related posts

Leave a Comment