Is 5 HTP Een Natuurlijke Antidepressiva?

5 htp natuurlijke antidepressiva

Delen op:


Volg ons op:

De natuurlijke antidepressiva 5 HTP

symptomen depressieIs 5 HTP een natuurlijke antidepressiva? Wat kunnen we verwachten indien we dit middel gebruiken? Er is heel wat rond geschreven. Maar is het daadwerkelijk ook zo krachtig als wordt beweerd ervan? Of zijn deze effecten ietwat overdreven om de verkoop van deze producten de hoogte in te duwen? Wij vroegen het ons af en gingen op onderzoek uit naar de effecten van 5 htp bij mensen die lijden aan depressie.

Wat is Depressie?

Depressie is een aandoening die wordt gekenmerkt door negatieve gevoelens en emoties. We voelen ons zwak, neerslachtig, hebben weinig energie en maken ons druk om alles en nog wat. Het is een heel complexe aandoening omdat ze kan ontstaan uit zowel fysieke problemen als uit mentale of emotionele problemen. We moeten daarbij dus rekening houden bij de behandeling tegen depressie.

De medicijnen die worden toegediend tegen depressie kunnen in de meeste gevallen bepaalde symptomen onderdrukken. Al zijn er ook een groot aantal gevallen bekend waar de symptomen echter erger werden. Verder zien we ook dat het gebruik van medicijnen tegen depressie vaak lijden tot ernstige bijwerkingen zoals vermoeidheid, overmatig slapen, enorm hongergevoel, droge mond en uiteindelijk gewichtstoename. Dit speelt allemaal een rol in het erger maken van bepaalde symptomen.

Hoewel medicijnen wel degelijk een belangrijke functie hebben. Zij zullen namelijk de hoeveelheid serotonine in de hersenen op een chemische manier verhogen. Hoewel deze effecten wetenschappelijk hebben aangetoond, te werken tegen de meeste symptomen van depressie. Toch kunnen we deze effecten ook bekomen door middel van natuurlijke antidepressiva te gebruiken. 5 htp is een natuurlijke antidepressiva waar we dat effecten kunnen mee bereiken.

5 HTP en Depressie

5 HTP heeft zowel gunstige effecten bij mensen die lijden aan depressie en bij mensen die lijden aan slapeloosheid. Hoewel deze zaken vaak samen gaan. Wanneer we ons diepe zorgen maken of ons niet goed in ons vel voelen. Dan zullen we automatisch minder goed slapen en moeilijker in slaap kunnen vallen.

Onderzoek heeft aangetoond dat er weinig bijwerkingen verbonden zijn aan het gebruik van 5 htp als natuurlijke antidepressiva. Het is daarom niet slecht om eens deze effecten van naderbij te bekijken. Zeker wanneer we weten dat de medicijnen tegen depressie, toch een groot aantal bijwerkingen met zich meebrengen.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

De belangrijkste voordelen van 5 HTP zijn op het vlak van neurotransmitters. Zij zullen namelijk de aanmaak en het gebruik van deze neurotransmitters helpen stimuleren. Neurotransmitters zijn bestandsdelen in de hersenen die worden gebruikt voor talloze functies in het lichaam. Ze spelen onder meer een belangrijke rol in onze emotionele gezondheid. Maar zullen ook bepalen wanneer we willen slapen, wanneer we honger hebben, wat we willen eten…

De stof 5 HTP is een aminozuur en heeft als meest belangrijke taak, de aanmaak van serotonine in de hersenen verhogen. Serotonine maakt deel uit van de vitale functies in onze hersenen.

serotonine tekort depressieDe manier waarop 5 htp werkt als een antidepressiva is door deze hoeveelheid serotonine te helpen aanmaken en te gebruiken door onze hersenen. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat bijna alle vrouwen met een depressie last hebben van een gebrek aan serotonine. Bij mannen is dat ook zo, al hebben mannen ook vaak last van een tekort aan dopamine. Dopamine is een andere neurotransmitter die ook een belangrijke rol speelt in onze emotionele gezondheid.

De natuurlijke antidepressiva 5 HTP heeft dus grotendeels zijn effect te danken aan het feit dat ze zorgt voor de aanmaak van serotonine in de hersenen. Depressie kan ofwel ontstaan door een gebrek aan deze neurotransmitter, of door een bepaalde blokkade die ervoor zorgt dat de vrijgave van serotonine in het gedrang komt. Dat is niet altijd een mentaal probleem maar kan ook een fysiek probleem in onze hersenen zijn zoals een tumor of een ontsteking.Serotonine speelt naast onze emotionele gezondheid bepalen ook een belangrijke rol in de manier waarop we omgaan met pijn en angst. Wanneer we te weinig serotonine hebben in de hersenen, of die te weinig kunnen gebruiken hebben we een hoger risico op angststoornissen zoals depressie, fobie, paniek, slapeloosheid, stress, dwangneuroses en verder.

In dat geval is het zeker geen slecht idee om 5 HTP toe te voegen aan ons dieet. Dat wordt het best gedaan door een supplement te gebruiken.

Deze voordelen zullen hoofdzakelijk helpen bij slaapproblemen. Wanneer we slapen wordt serotonine omgezet in melatonine. Melatonine is nog een andere neurotransmitter die het proces om in slaap te vallen zal stimuleren.

Gerelateerd:  Wat is de werking van lavendel op het lichaam?

Wanneer we te maken hebben met slapeloosheid hebben we vaak te maken met een tekort aan melatonine. Dat komt dan doordat er te weinig serotonine beschikbaar is om te worden omgezet in melatonine. Op die manier zal serotonine er dus voor zorgen dat we beter kunnen slapen. Het zal ervoor zorgen dat we meer melatonine kunnen aanmaken. En dus makkelijker en sneller in slaap vallen.

5 HTP kan worden gebruikt als :

  • Natuurlijke antidepressiva
  • Natuurlijke middel tegen angst
  • Slaapstoornissen
  • Geheugenproblemen

Wat is 5 HTP en wat doet het?

We kunnen hier meteen antwoorden met een vraag. Wat hebben depressie, angst, zelfmoord, slapeloos
heid, stress en zelfs overgewicht, PMS en symptomen tijdens de menopauze met mekaar gemeen? Het antwoord is simpel, toch lijkt het niet vanzelfsprekend dat al deze verschillende problemen met mekaar verband houden. Het is echter wel degelijk zo. Ze zijn allemaal te wijden aan een serotonine gebrek. Dat zorgt ervoor dat al deze negatieve emoties ontstaan. Heel wat van de medicijnen die worden ontwikkeld om deze symptomen tegen te gaan, zijn echter zodanig ontwikkeld dat ze de hoeveelheid serotonine in de hersenen zullen verhogen.

Het is natuurlijk geen slecht idee om deze hoeveelheid serotonine te verhogen, wanneer dat helpt om de symptomen te onderdrukken en ons helpt om zich beter te voelen. Echter kunnen we dit ook op een natuurlijke manier bekomen. De natuurlijke antidepressiva 5 HTP is daartoe in staat. Het aminozuur zal de aanmaak van deze neurotransmitter stimuleren. En daarmee de bijwerkingen van het tekort zo snel mogelijk onderdrukken.

Serotonine is overal in het lichaam te vinden. We vinden het in onze hersenen, in de bloedplaatjes, in de spijsvertering. Maar omdat de stof hoofdzakelijk in onze hersenen en het zenuwstelsel te vinden is heeft het een enorme invloed op onze gemoedstoestand op ons gedrag en op onze slaapvermogens.

gelukkige vrouw 5 htpDe manier waarop Prozac en vele andere medicijnen werken tegen depressie, is door de hoeveelheid serotonine te verhogen in bepaalde delen van onze hersenen. Helaas kunnen deze medicijnen heel wat bijwerkingen veroorzaken. Die kunnen zelfs gevaarlijk zijn in sommige gevallen. 5 HTP heeft deze gevaarlijke bijwerkingen niet. Maar daar kan jammer genoeg geen patent op genomen worden.

Gerelateerd:  Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Omdat het gaat om een natuurlijk voorkomende stof. Om die reden heeft het geen enkel financieel voordeel voor deze bedrijven om dit middel te gebruiken. Het gebruik ervan wordt ook vaak afgeraden omdat er te weinig commercieel voordeel uit te halen valt.

Tryptofaan afkomstig uit 5 HTP wordt nog steeds niet volledig herkend door het FDA (Food and Drug Administration). Daarom gingen een aantal zelfstandige wetenschappers aan de slag om de werking van 5 HTP als natuurlijke antidepressiva te vergelijken met die van de traditionele medicijnen tegen depressie.

De resultaten waren ontzettend positief. We zagen niet alleen dat we de 5 HTP  natuurlijke antidepressiva konden noemen. Maar ook dat de effecten net hetzelfde waren als de effecten van de medicijnen die werden gegeven. Los van het feit dat de stof geen bijwerkingen te bieden heeft. In vergelijking met de talrijke bijwerkingen die we kennen van de traditionele antidepressiva. Het resultaat was om het op zijn zachtst uit te drukken, hoopgevend.

Eerst en vooral konden we wetenschappelijk aantonen (1) dat 5 HTP of Hydroxytryptofaan daadwerkelijk een stimulerend effect had op de aanmaak van serotonine. En daarbij symptomen als agressie, angst, depressie, slaapstoornissen, weinig honger, te hoge drang naar suiker, lichaamstemperatuur, libido en pijn op een positieve manier ging beïnvloeden. We zagen in datzelfde onderzoek ook gunstige resultaten bij mensen met fibromyalgie, boulimia en migraine. 

5 htp natuurlijke antidepressivaWe vonden zelfs een bron aan de universiteit van Maryland. Daarin wordt gesteld dat 5 htp kan werken als een natuurlijke antidepressiva en te vergelijken is met Prozac en Zoloft. Dat het middel de hoeveelheid serotonine verhoogt in de hersenen. Men citeert daar ook een studie waarbij de effecten van 5 htp als natuurlijke antidepressiva vergeleken werden met Luvox bij 63 patiënten. En waarbij men zag dat de werking ervan overeen kwam. Maar dat de groep die 5 htp genomen had, duidelijk minder last had van bijwerkingen dan de groep die Luvox genomen had. (2)

Bijwerkingen

Geen directe bijwerkingen werden gevonden. We mogen het supplement echter niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Omdat onvoldoende onderzoek tijdens de zwangerschap werd uitgevoerd naar het gebruik van 5 HTP supplementen.

Het gebruik moet ook worden vermeden tijdens het geven van borstvoeding.

Delen op:


Volg ons op: