Wat zijn de 10 belangrijkste voordelen van spirulina voor onze gezondheid?

spirulina

Delen op:


Volg ons op:

10 Belangrijke voordelen van spirulina voor de gezondheid

Spirulina is steeds meer bekendheid aan het verwerven bij mensen die bewust gezond willen leven. Het was eerst en vooral een gewild voedingsmiddel bij vegetariërs en veganisten. Zij maakten van spirulina gretig gebruik om eventuele voedingstekorten op te lossen.

Maar er gaat veel meer gepaard met het gebruik van spirulina. Sinds zijn opkomst zijn er steeds meer belangrijke eigenschappen aan het licht gekomen. Eigenschappen die onze gezondheid in de positieve zin kunnen verbeteren.

We moeten er echter wel rekening mee houden dat we geen hoge hoeveelheden van spirulina mogen gaan gebruiken. Want dit zou dan weer de vele voordelen kunnen doen omslaan in bepaalde nadelen. Onder andere met de spijsvertering. Hoge hoeveelheden spirulina zijn niet gunstig voor de maag en kunnen ook leiden tot problemen als diarree.

Dat neemt niet weg dat het groene goedje dat we terugvinden op het meer en in vele rivieren, toch een enorm positieve impact kan hebben op onze gezondheid. In dit artikel bespreken we de 10 belangrijkste voordelen ervan.

Wat is spirulina?

Spirulina behoort tot de algen. We kunnen ze terugvinden op meren en rivieren. Maar ook op sommige oceanen. Spirulina in zijn pure vorm ziet er een beetje uit als vieze groene troep. Maar dat wordt dan volledig gereinigd en klaargemaakt voor verkoop.

De algen komen hoofdzakelijk voor in Afrika en in het zuiden van Amerika. De kleur varieert van licht naar donker groen. Maar is in de meeste gevallen donker groen van kleur. De kleur wordt bepaald door een zekere stof die we terugvinden in de algen. Deze stof is fycocyanine. En het is dus ook vooral deze stof die zal werken als een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend middel. Al kunnen we natuurlijk niet alle belangrijke eigenschappen van spirulina daaraan gaan toeschrijven. Toch zal een groot deel daarvan bepaald worden door deze unieke stof.

Gerelateerd:  Waarom Is Granaatappelsap Gezond Voor Ons?

We gaan nu even verder om de belangrijkste 10 voordelen van spirulina voor onze gezondheid te gaan bespreken.

1 IJzertekort aanvullen

ijzertekort spirulina

We vinden maar liefst 82.7 mg ijzer terug in spirulina. Dit is een enorme hoeveelheid van dit belangrijke mineraal. Dat kan dus ideaal gebruikt worden om een eventueel ijzertekort te helpen vermijden.

Vegetariërs en veganisten hebben een verhoogd risico op het krijgen van een ijzertekort. Doordat ze louter en alleen plantaardige voeding eten hebben ze een verminderde opname van het mineraal.Dierlijke ijzervoeding valt onder de heemijzer soort. Terwijl plantaardige ijzervoeding non-heemijzer genoemd wordt. Non-heemijzer wordt niet makkelijk door het lichaam opgenomen. Al kunnen we natuurlijk wel vitamine C aan onze maaltijd toevoegen. De opname is nog steeds niet gelijk aan ijzervoeding die afkomstig is van dieren.

Om het vegetariërs en veganisten dus makkelijker te maken kunnen we spirulina gebruiken en het eventueel ijzertekort snel vermijden.

2 Menstruatie klachten of PMS

gezonde huid vrouw

Spirulina heeft twee belangrijke eigenschappen die kunnen helpen bij problemen tijdens de menstruatie of bij vrouwen die last hebben van PMS (premenstrueel syndroom).

Eerst en vooral zal spirulina een gunstige invloed hebben op de spijsvertering. Dat betekent dat vrouwen die last hebben van een opgeblazen gevoel of die te maken hebben met vochtophouding, daarmee dus de symptomen zullen zien verminderen.

Verder hebben de algen een ontstekingsremmend en licht pijnstillend effect. Dat is ook gunstig wanneer bijvoorbeeld buikkrampen optreden.

Het kan dus worden gebruikt om de symptomen tijdens de menstruatie of voor de menstruatie te gaan verzachten.

3 Cholesterol verlagen

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat we door het gebruik van spirulina de cholesterol kunnen verlagen. We zien onder meer een daling van de LDL cholesterol en een stijging van de HDL cholesterol. De LDL cholesterol is de slechte cholesterol, waar de HDL cholesterol dan weer de goede cholesterol betreft.

Ook hebben we kunnen vaststellen door middel van wetenschappelijke onderzoeken dat de triglyceriden gaan dalen bij het gebruik van spirulina. De triglyceriden zijn de vetten die zich in het bloed bevinden.

We zien onder meer een daling van 10% voor de LDL cholesterol en we zien een daling van 15% voor de triglyceriden. (bron)

Gerelateerd:  5 Meest Krachtige Natuurlijke Bloedverdunners

4 Natuurlijke oplossing tegen Candida

Spirulina kan helpen om candida te genezen. Candida is een schimmelinfectie die kan voorkomen in het spijsverteringsstelsel of in de vagina. Ze brengt echter geen echte schade toe en gaat meestal uit zichzelf terug over. Maar het kan er wel voor zorgen dat we te maken krijgen met een sterk ruikende vagina. Dat kan natuurlijk zeer ongemakkelijk zijn wanneer we regelmatig betrekkingen hebben met onze partner.

De reden waarom candida gaat ontstaan komt meestal door ongezonde voeding waarbij heel veel suikers worden gebruikt.

Doordat spirulina infecties zal bestrijden en ook antibacterieel zal werken, kunnen we deze aanval van de bacterie gaan bestrijden.

Verder zien we dat bij mensen die daarna spirulina blijven gebruiken, de kans wel heel klein wordt dat de candida nogmaals terugkeert.

5 Herstellen van radioactieve straling

Spirulina bevat een hoge hoeveelheid jodium. We weten dat jodium kan helpen wanneer we in contact zijn gekomen met radioactieve straling of in de buurt zijn gekomen van plaatsen waar radioactief afval wordt geproduceerd of gedumpt.

Wanneer we te maken hebben met een radioactieve besmetting dan worden hoge dosissen spirulina toegediend. Die kunnen binnen de 4 tot 6 weken ervoor zorgen dat de problemen verdwijnen. (bron)

6 Preventief tegen osteoporose

spirulina

Spirulina bevat zowel vitamine D als calcium. Dit zijn twee belangrijke stoffen die we nodig hebben om bescherming te krijgen tegen osteoporose. Osteoporose ontstaat wanneer onvoldoende calcium aanwezig is in het lichaam.

Daardoor dient het lichaam calcium te halen uit de plaatsen waar dat is opgeslagen. Dit wordt dan gehaald uit de beenderen en kan zorgen voor een verzwakking van die beenderen. Dit kan heel snel leiden tot osteoporose.

7 Spirulina houdt de huid gezond

Spirulina bevat belangrijke antioxidanten die ervoor zullen zorgen dat de cellen in de huid gezond blijven. Dat zorgt op termijn voor een gezondere huid waarbij we ook de veroudering kunnen uitstellen.

De antioxidanten die we terugvinden in spirulina zullen de aanvallen van vrije radicalen die de huidcellen willen beschadigen, gaan blokkeren. Dat zorgt ervoor dat de cellen in een betere gezondheid blijven en zal de huid dus strakker maken en er gezonder en jonger helpen uitzien.

8 Hepatitis C

Onderzoeken hebben aangetoond dat spirulina ook een zeer gunstig effect heeft op onze lever. Wanneer we te make hebben met hepatitis C dan zal de lever zodanig aftakelen, dat hij het op een bepaald moment gewoon zal laten voor wat het is. En uiteindelijk zal afsterven.

Gerelateerd:  B12 voedingslijst om een gebrek te voorkomen

Een onderzoek waarbij 30 mensen werden gebruikt, die allemaal leden aan hepatitis C heeft aangetoond dat de werking van spirulina om de lever te herstellen sterker was dan de werking van Silymarin (Mariadistel). Het verschil was niet enorm, maar dat bewijst toch het potentieel van spirulina om leverziekten te helpen bestrijden. (bron)

9 Bevat alle Aminozuren

Spirulina is één van de enige voedingsmiddelen die alle nodige aminozuren bevat in 1 voedingsmiddel. We kunnen ook zeggen dat ongeveer 60% van de totale voedingswaarde van spirulina maar liefst bestaat uit eiwitten. Dat is een gigantische hoeveelheid. Er is geen enkel voedingsmiddel, of er zullen er toch slechts enkele zijn, die dat kan overtreffen!

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze dragen bij aan de aanmaak en het behoud van onze spieren. Ze zullen ook helpen om de organen te doen groeien en spelen een grote rol in het metabolisme.

10 Uitstekend voedingsmiddel tijdens de zwangerschap

spirulina zwangerschap

Doordat spirulina zo rijk is aan belangrijke voedingsstoffen is het een uitstekend voedingsmiddel om te gebruiken tijdens de zwangerschap. We kunnen er bijna alle vitamines en mineralen mee innemen en kunnen vooral de kans op een ijzertekort tot een minimum beperken.

De hoge hoeveelheden vitamines en mineralen zullen er op die manier ook voor zorgen dat de baby in een uitstekende conditie verkeert en daarbij ook alle nodige voedingsstoffen krijgt toegediend die hij of zij nodig heeft.

Ook tijdens het geven van borstvoeding is het gebruiken van spirulina een goede manier om te zorgen voor voldoende voeding voor de baby.

Naast het enorme voedingspotentieel zal spirulina ook bescherming bieden tegen ziektes en virussen.

Hoeveel spirulina mogen we gebruiken?

spirulina tabletten

Er is niet meteen een minimumdosis. We kunnen genieten bij elke dosis spirulina die we gaan gebruiken. Het is echter niet aan te raden om hogere dosissen dan 25 gram te gaan gebruiken.

Dit komt vooral omdat er dan een verhoogde kans op bijwerkingen zal bestaan. Mede door de hoge hoeveelheden voedingsstoffen kan de maag vaak deze opname niet verduren en kunnen er maagproblemen optreden. Ook constipatie of diarree is bij hoge dosissen niet uitgesloten.

Het wordt altijd genomen via tabletten. Daarbij wordt het poeder geperst tot een tablet en dat kan op die manier worden ingenomen via de mond.

Delen op:


Volg ons op:

Tags: