Serotonine aanvullen op natuurlijke wijze

serotonine aanvullen

Delen op:


Volg ons op:

Serotonine Aanvullen op een natuurlijke manier

Serotonine aanvullen kan nodig zijn wanneer we merken dat we in een dipje terecht zijn gekomen. Verder speelt serotonine echter een grote rol in het regelen van onze emoties. Verder zal de neurotransmitter een bepalende rol spelen in wanneer we gaan eten of slapen. Wanneer we merken dat we te emotioneel worden. Of wanneer we een sterke drang hebben naar suikerrijke voeding.

Dan kunnen we wel eens te maken hebben met een gebrek aan serotonine. Indien dit het geval is, dan hebben we natuurlijk geen al te beste periode achter de rug. Maar er is echter goed nieuws. Omdat we toch een groot aantal middelen hebben die deze problemen kunnen verhelpen. Op die manier kunnen we terug een verhoogde hoeveelheid serotonine aanmaken in onze hersenen. En zullen de symptomen hiervan heel snel gaan afzwakken.

Wat zijn neurotransmitters

Neurotransmitters zijn hormoon-achtige chemische stoffen die inwerken op het zenuwstelsel en onder meer de hersenen beïnvloeden. Ze hebben ook invloed op vele andere delen van het lichaam zoals de spijsvertering en op onze hormoonbalans in het lichaam. Neurotransmitters kunnen gezien worden als boodschappers naar de hersenen, die helpen om bepaalde gevoelens of emoties op te wekken.

Serotonine

Voedingsmiddelen die complexe koolhydraten bevatten zullen helpen om een adequate hoeveelheid serotonine te behouden. Dat resulteert in een gevoel van rust en verhoogde concentratie. Zelfvertrouwen wordt ook vaak in verband gebracht met serotonine.

Serotonine en depressie

serotonine en depressieMen heeft ontdekt dat serotonine aanvullen kan helpen bij depressie. Bijna alle medicijnen die worden gegeven aan mensen met depressie hebben een serotonine aanvullende werking. Ze zullen de neurotransmitter ofwel rechtstreeks gaan stimuleren, of ze zullen de processen stimuleren die het gebruik van deze stof verbeteren.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

Dat heeft meteen zijn effect op de emotionele toestand van de patiënt waardoor men heel snel verbetering kan aantreffen van de verschillende symptomen die deze mensen hebben.

Ook verschillende kruiden die worden gebruikt tegen een depressie hebben een soortgelijke werking. Zij zullen ook het serotonine aanvullen in onze hersenen en daarnaast ook de verschillende processen tegenwerken die de neurotransmitters blokkeren.

Medicijnen tegen depressie

De meest gebruikte medicijnen tegen depressie zijn SSRI’s of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. Voorbeelden zijn Zoloft, Prozac, Paxil, Luvox, Lexapro en Celexa. Maar wat betekent Reuptake Inhibitors? Dat is het proces waardoor neurotransmitters terug worden opgenomen in de zenuwcellen van de hersenen nadat ze zijn vrijgegeven.

Een reuptake inhibitor zal dit proces blokkeren. De neurotransmitter zal blijven in plaats van terug geabsorbeerd te worden, dit proces is tijdelijk en vindt plaats in de opening tussen de zenuwen genaamd de synaps. Het voordeel hiervan is dat de neurotransmitter waarden hoger blijven en dus de communicatie tussen de zenuwcellen verbeteren. Dit geeft als resultaat dat de gemoedstoestand in balans gebracht wordt.

Dit gebeurt weliswaar op een chemische manier. Er zijn echter ook voldoende voedingsmiddelen en kruiden die dit proces op een natuurlijke manier teweegbrengen.Serotonine en voeding

Hoewel niet meteen veel voedingsstoffen in verband worden gebracht met serotonine. Zijn er toch een aantal zaken die we moeten in rekening nemen. Zo zullen mensen met een vitamine D tekort vaker te maken krijgen met stemmingswisselingen en met een laag serotonine.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat mensen die vaker zonnebaden, of meer tijd doorbrengen in de zon, zich algemeen beter voelen dan de mensen die weinig in de zon verblijven. Een goed idee is dus om meer tijd in de zon te gaan spenderen.

Vitamine C

Vitamine C is een andere belangrijke factor in het aanmaken van serotonine, vitamine C kan ook werken als een natuurlijke antidepressiva (bron).

Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de deelnemers zich reeds na één week gelukkiger voelden, wanneer extra vitamine C werd ingenomen (studie).

Gerelateerd:  Is 5 HTP Een Natuurlijke Antidepressiva?

Naast serotonine zal vitamine c ook helpen bij het aanmaken van dopamine, norepinephine en epinephrine. Dit zijn allen neurotransmitters die de fysieke en mentale energie doen stijgen en kunnen helpen in het bestrijden van symptomen van depressie. We kunnen onze inname van vitamine C heel makkelijk verhogen door regelmatig paprika, tomaten of citrusvruchten te gaan eten. We kunnen natuurlijk ook een supplement gebruiken.

Vitamine D

We weten ook dat we tijdens de blootstelling aan het zonlicht, een hogere hoeveelheid vitamine D zullen aanmaken. Vitamine D staat rechtstreeks in verband met een verhoogde aanmaak serotonine.

De vitamine zal er ook voor zorgen dat we serotonine beter kunnen gaan gebruiken in het lichaam. Omdat bepaalde mechanismen die het gebruik van deze neurotransmitter tegenwerken, zullen worden gebruikt door vitamine D. Op die manier zal de gemoedstoestand sterk verbeteren. (studie)

Het is daarom zeer belangrijk dat we deze vitamine D waarden in balans houden. Dat kan door voeding te eten die vitamine D bevat, door in de zon te verblijven, of door een supplement met vitamine D te gebruiken.

Zink

Zink is een belangrijk mineraal die kan helpen bij het aanmaken van serotonine, het verbeteren van onze gemoedstoestand, meer bescherming kan geven tegen stress EN kan werken als een natuurlijke antidepressiva (bron).

We vinden een hoge concentratie zink terug in de hersenen waar ze een assisterende rol speelt in het regelen van verschillende functies in deze hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat zink kan helpen bij de aanmaak van serotonine in bepaalde delen van de hersenen en dat zink kan gezien worden als een natuurlijke behandeling tegen depressie (wetenschappelijke studie).  Het eten van zinkrijke voeding zoals noten, zaden of oesters kan dus zeker helpen om serotonine te verhogen, of we kunnen ook een supplement gebruiken.

Serotonine aanvullen met natuurlijke middelen

Ashwagandha

ashwagandha serotonineAshwagandha heeft een ontspannende werking op het lichaam. Het zal ervoor zorgen dat we minder stresserend zijn en minder angstig of gespannen zijn. De werking komt grotendeels door zijn adaptogene werking. Dit zal helpen om het lichaam aan te passen aan veranderingen.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

Veranderingen wanneer we onder stress staan, zijn een toename aan cortisol. Deze toename aan cortisol zal een dalende invloed hebben op onze neurotransmitters serotonine, dopamine en endorfine.

Door het cortisol te blokkeren gaan we endorfine, dopamine en serotonine aanvullen. Dit zorgt dus automatisch voor een enorme verbetering van onze gemoedstoestand. En zal de symptomen van depressie en een verlaagd serotoninegehalte dus sterk doen afnemen.

Ashwagandha supplement wordt ook gebruikt bij slaapproblemen en bij problemen met het seksueel functioneren. Vooral dan door de gevolgen van stress.

Rhodiola

rozenwortelRhodiola behoort tot de natuurlijke middelen waarmee we kunnen serotonine aanvullen. Het kruid behoort ook tot de kruiden tegen depressie. Dat is zeker niet verrassend aangezien alle kruiden die helpen serotonine aanvullen, ook gezien worden als een alternatief voor medicijnen tegen depressie.

Een rhodiola supplement wordt ook gebruikt om vermoeidheid te bestrijden. Het zorgt voor een duidelijke verbetering in de fysieke en mentale prestaties.

Sint-Janskruid

sint janskruidSint-Janskruid is een ander alternatief voor medicatie tegen depressie. Ook hier zien we duidelijk een serotonine verhogende werking.

Men kon aantonen dat het serotonine op een zelfde manier wordt aangevuld als met medicatie tegen depressie.

Sint-Janskruid supplement mag echter niet worden gebruikt in combinatie met andere psychiatrische symptomen zoals manie of schizofrenie.

Genieten van de zon

meisje in de zonNaast vitamine D zullen we ook serotonine aanvullen door in de zon te verblijven. Men kon algemeen aantonen dat mensen die in de zomer gaan zonnen, zich ook automatisch beter voelen en minder vatbaar zijn voor depressie of voor emotionele problemen.

Tijdens de winter kan zonnebank een goed alternatief zijn. Omdat we het serotonine uiteindelijk aanmaken door de blootstelling aan licht. Lichtbehandeling wordt ook vaak ingeroepen als een alternatief wanneer we niet kunnen zonnen. Omdat zonnebank dan weer ongunstige effecten kan hebben op onze huid.

Bewegen

Sporten zal ook helpen om ons serotonine aan te vullen. Wanneer we sporten zullen we de bloedsomloop stimuleren en daardoor ook in de hersenen de neurotransmitters gaan stimuleren. Waardoor we meer serotonine, dopamine en endorfine zullen aanmaken. Dat geeft als resultaat dat we ons algemeen beter voelen en een verbeterde gemoedstoestand zullen ontwikkelen.

Delen op:


Volg ons op: