Voeding met vitamine D

voeding met vitamine d

Delen op:


Volg ons op:

Vitamine D rijke voeding

Vitamine D is een belangrijke vitamine en antioxidant. Pakweg twintig jaar geleden hadden we gezegd dat vitamine D zijn meest belangrijke functie is om het voorkomen van osteoporose. Dat is natuurlijk geen onzin, maar nu weten we dat de stof verantwoordelijk is voor een groot aantal andere belangrijke functies van het lichaam. Vitamine D rijke voeding is dus belangrijk om van deze voordelen te kunnen genieten.

Al kunnen we er in de zomer echter wel voor zorgen dat we een bepaalde hoeveelheid via onze huid kunnen aanmaken. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, dan zullen bepaalde processen in onze huid ervoor zorgen dat de stof aangemaakt wordt. Waar we wel moeten op letten is dat we dan geen zonnebrandolie gebruiken en dat we zoveel mogelijk huid bloot laten om aan de zon te kunnen blootgesteld worden.

zon vitamine d aanmaken

Echter hebben sommige mensen problemen met de aanmaak via de huid. Dat gaat dan vooral om oudere mensen en mensen met een donkere huidskleur. In sommige gevallen kunnen deze typen mensen helemaal geen enkele hoeveelheid aanmaken via de huid. Er is ook nog het feit dat in de wintermaanden de zon veel te weinig krachtig is om een adequate hoeveelheid aan te maken.

Functie

Zo gaat vitamine D een grote rol spelen in de aanmaak en het gebruik van serotonine. Waardoor onze emoties voor een deel bepaald zullen worden door de hoeveelheid die we in het lichaam hebben. Daardoor wordt ze ook steeds meer in verband gebracht met depressie, met testosteron, prostaatkanker, borstkanker en veel andere zaken.

Vitamine D voeding

Er is niet echt een groot aanbod aan vitamine D rijke voeding. Dat wil zeggen dat we in de zomer toch ons best moeten doen om voldoende tijd in de zon door te blijven. Dit is nog steeds de beste manier om de stof aan te maken. Door de blootstelling van onze huid aan ultraviolet licht van de zon kunnen we de stof aanmaken.

Gerelateerd:  Verschil tussen vitamine D2 en D3

Hoewel in de winter er onvoldoende zonlicht kan worden verkregen. En de kracht van de zonnestralen ook veel te weinig krachtig zou zijn om ook maar een deel van onze benodigde hoeveelheid aan te maken. zijn we genoodzaakt om regelmatig voeding met vitamine D te eten of om een supplement te nemen.

Voedingslijst

Eieren

vitamine d rijke voedingEieren zullen ons geen hoge hoeveelheden aanbieden. Maar zijn toch makkelijke voedingsmiddelen omdat veel gezinnen dagelijks eieren gebruiken in hun recepten. 1 Ei zal ons 50 IU leveren. Tenzij ze gevoed werden met levertraan of met een andere bron en daardoor de waarde hoger is. Dat zal dan ook vermeld staan op de verpakking.

Hoewel er heel wat controverse rond eieren bestaat. Toch gaat men ervan uit dat het eten van 1 per dag, geen ongunstige effecten zal hebben op het totaal cholesterol.

Lever

Vitamine D wordt voor een deel opgeslagen in de lever. Om die reden behoren alle soorten lever tot de voeding met vitamine D. Het zijn geen extreem hoge hoeveelheden zoals we met B12 kunnen zien. Toch is het een uitstekende bron van de stof.Zalm

Zalm is één van de vette vissoorten die behoort tot de voeding met vitamine D. Ze zijn uitstekend om te gebruiken als extra bron aan gezonde vetten. Leveren ons de nodige eiwitten, B12 en ijzer.

De wilde zalm is natuurlijk beter dan de gekweekte zalm. Al is wilde zalm moeilijk te vinden en ook moeilijk betaalbaar.

Spirulina

Spirulina is niet alleen van groot belang voor veganisten en vegetariërs. Spirulina bevatten zoveel vitamines en mineralen. Dat ze een mogelijk tekort bij iedereen kunnen helpen oplossen.

Gerelateerd:  De Oorzaken van Rommelende Darmen

Daarnaast hebben we ook meer dan 60% aan eiwitten in spirulina. Waardoor alle aminozuren die we nodig hebben in de eiwitten te vinden zijn.

Paddenstoelen

paddestoelen vitamine d rijke voedingPaddenstoelen variëren in hoeveelheid sterk. Zo kunnen bijvoorbeeld shiitake paddenstoelen tussen de 20 en 1000 IU bevatten. Afhankelijk van waar ze zijn gekweekt. Dat kan binnen of buiten zijn. In vlak zonlicht of in de schaduw. 1.000 IU is nog niet het maximum. Volgens bronnen zijn reeds waarden gemeten die de 45.000 IU overschrijden. Dat is 45 keer de dagelijkse aanbevolen dosis.

Paddenstoelen zijn een zeer gezond voedingsmiddel. Misschien niet zo bekend in onze keuken. Hoewel dit toch duidelijk aan een sterke opmars bezig is.

De paddenstoelen zijn ook in staat om slechte cholesterol te doen dalen en goede cholesterol te doen stijgen. Het mineraal ijzer is in ruime mate aanwezig in paddenstoelen. Wat dan ook weer het risico op bloedarmoede doet afnemen. En paddenstoelen worden gezien als een preventief voedingsmiddel tegen kanker.

Levertraan

Levertraan werd vroeger gegeven aan onze kinderen. Omdat de ouders toen reeds wisten dat levertraan de kinderen ging sterker maken om de winter door te komen zonder grote verkoudheden of griep.

Vandaag de dag weten we echter dat de versterkende werking van levertraan op het immuunsysteem grotendeels te maken heeft met de hoge hoeveelheden Vitamine A en D die we terugvinden in levertraan.

Makreel

makreel vitamine d voedingMakreel kan ons per 100 gram bijna de dagelijkse aanbevolen dosis aan vitamine D leveren. De vissoort behoort daarom zeker tot de betere voeding met vitamine D. Daarnaast is makreel ook rijk aan omega 3 vetzuren. Waardoor het lichaam beter bestand raakt tegen ontstekingen en die ook een gunstig effect gaat hebben op ons totaal lichaamsgewicht, cholesterol en bloeddruk.

Gerelateerd:  Groenlipmossel Voordelen En Bijwerkingen

Sardines

Sardines zijn een heel goedkope oplossing om te komen aan onze aanbevolen dosis.  De sardines bevatten ook nog eens 23 gram eiwitten per 100 gram. Het zal ontstekingen tegenwerken en ook belangrijke vitamines gaan leveren. Waaronder B12 en D. Mineralen als calcium en seleen.

Haring

Haring behoort ook tot de voeding met vitamine D. Daarnaast bevat haring ook een degelijke hoeveelheid B12 en ijzer. Dat is dan weer goed voor de aanmaak van rode bloedcellen die op hun beurt de aanmaak van hemoglobine kunnen voorzien. Dit zal ervoor zorgen dat op een goede manier zuurstof kan worden getransporteerd naar de verschillende cellen in het lichaam.

Tonijn

Tonijn is een andere vette vissoort die behoort tot de voeding met vitamine D. Slechts 100 gram zal reeds voldoende zijn om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen dosering.

Daarnaast krijgen we het bloeddrukverlagend effect van omega 3. En zullen we uiteindelijk ook ons LDL cholesterol doen dalen en de triglyceriden in het bloed.

Vitamine D supplement

vitamine d supplementNaast de vitamine D rijke voeding is het natuurlijk geen slecht idee om een supplement te gebruiken.

Omdat er weinig kans bestaat dat we via de voeding een adequate hoeveelheid kunnen aanmaken, en de zon tijdens de wintermaanden niet krachtig genoeg is.

Daarom is een supplement zeker een goed alternatief en zal op die manier helpen om ervoor te zorgen dat we niet met een gebrek te maken krijgen.

Besluit

vitamine d aanmaken zonIn de zomer kunnen we naast de vitamine D voeding ook zorgen voor een hoge aanmaak door slechts enkele minuten in de zon te verblijven. We zijn dan best zo weinig mogelijk bedekt door kleding en gebruiken hier beter geen zonnebrandolie. In de winter is de zon echter te weinig krachtig om voldoende vitamines aan te maken via de UV stralen van de zon.

Wanneer we weinig vis eten kunnen we ook een supplement gebruiken om op die manier een gezonde hoeveelheid in het bloed te houden tijdens de wintermaanden.

Delen op:


Volg ons op: