Voordelen van Rhodiola nader bekeken

voordelen van rhodiola

Delen op:


Volg ons op:

Voordelen van Rhodiola nader bekeken

Rhodiola heeft een enorm wijd gebruik doorheen de vele jaren van onze geschiedenis. De voordelen van rhodiola zijn daarom zo uiteenlopend dat ze voor heel wat verschillende problemen kunnen worden ingezet.

Voordelen van RhodiolaBelangrijke voordelen van rhodiola zijn uiteraard zijn werking tegen vermoeidheid en stress. Maar daarbij horen nog een groot aantal andere voordelen van rhodiola. Die zijn hoofdzakelijk het gevolg van deze twee functies. Hoewel sommige toch niet meteen kunnen worden teruggebracht naar deze 2 voordelen van rhodiola.

Rhodiola heeft een legendarische historiek. Dat begon reeds in 77 voor Christus waar de Griekse dokter Dioscorides de medische voordelen van rhodiola neerschreef.

Hij noemde deze plant rodia rize in zijn medische tekst “De Materia Medica”.

De vikings gebruikten de plant om een verbeterde kracht te ervaren en een hoger uithoudingsvermogen. Terwijl Chinese leiders het de Gouden wortel noemden. Zij gebruikten dit vooral als middel tegen verkoudheden en griep. Dat werd dan in een thee gebrouwen en op die manier gebruikt.

In Mongolië gebruikten ze het kruid om tuberculose en kanker mee te behandelen.

Onderzoek naar rozewortel wees uit dat de plant ook in de Soviet-Unie gebruikt werd om een verbetering te krijgen van hun militaire ontwikkeling, kennis over de ruimte, andere wetenschappen, geneeskunde en in de olympische sport.

Het is een populair middel in Oost-Europa en Azië om het zenuwstelsel te stimuleren. Het vermindert tekenen van depressie en verbetert de prestaties op het werk door middel van vermoeidheid tegen te gaan. Ook biedt het bescherming tegen ziektes.

Gerelateerd:  Rozenwortel Werking en Bijwerkingen

Voordelen van Rhodiola: Depressie

Men heeft kunnen aantonen dat rhodiola serotonine gaat verhogen. Daarnaast zal het ook helpen met het stimuleren van tryptofaan en 5-hydroxytryptofaan naar onze hersenen.

rhodiola depressieMen heeft serotonine reeds goed bestudeerd en weet dat dit een belangrijke neurotransmitter is die heel wat functies verricht voor het lichaam.Zo zal serotonine ervoor zorgen dat onze spieren soepel blijven, zal het de temperatuur regelen, onze honger, serotonine is belangrijk om pijn te voelen en in te schatten, ons gedrag wordt beïnvloed door dit chemisch bestandsdeel. Zelfs onze bloeddruk en mentale gezondheid.

Wanneer we abnormale waarden serotonine hebben zullen we hoe dan ook symptomen krijgen van depressie. Rhodiola in combinatie met sommige antidepressiva kan de aandoening behandelen.

Er is zelfs één onderzoek bekend waarbij rhodiola de effecten van depressie met 50% deed afnemen. Hierbij werd een dosis van 680 mg gebruikt. (1)

Voordelen van Rhodiola: Stress

Rozewortel is reeds langer bekend als een potent adaptogeen kruid. Adaptogenen zijn natuurlijke plantaardige substanties die de functies in ons lichaam in balans gaan brengen.

Wanneer we dus onder stress staan zullen de adaptogenen ervoor zorgen dat we beter bestand worden tegen stress. Ze zullen de stress ook onmiddellijk verlagen.

Daardoor worden ook verbeteringen aangetroffen bij depressie en schizofrenie wanneer dit te maken heeft met overmaat aan stress. Andere problemen die daarmee kunnen worden verholpen zijn vermoeidheid, zich somber voelen tijdens de herfst of winter en vele anderen.

Andere voordelen van rhodiola die hiermee in verband worden gebracht zijn het verbeteren van de slaap. Ook een logisch effect door het toenemende gehalte aan serotonine. Het verlagen van de bloeddruk, verlichten van hoofdpijn en het hongergevoel terug opwekken.

Gerelateerd:  Rozenwortel Werking en Bijwerkingen

Voordelen van Rhodiola: Geheugen

rhodiola geheugenEr zijn ook een aantal gunstige effecten van rhodiola ontdekt op ons geheugen. Al staat niet meteen vast of dit een rechtstreeks effect of een secundair effect betreft.

Vermoed wordt dat door het verminderen van onze vermoeidheid ons geheugen ook beter gaat functioneren. Men heeft echter nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van rhodiola op het geheugen bij mensen die niet vermoeid waren. Dus kan daarover momenteel geen zekerheid worden gegeven.

Voordelen van Rhodiola: Hartproblemen

Door alle andere voordelen samen te bundelen kunnen we hartproblemen voorkomen. Dit gebeurt dus door een combinatie van de verlaagde cortisol. Die gaat op zijn beurt een rol spelen in het verlagen van de bloeddruk, als die te hoog wordt. Zal ook cholesterol in balans houden voor een groot deel en verkleint op die manier het risico op een hartziekte.

Daarnaast heeft men ook een verbetering vastgesteld in het samentrekken van de hartspier wanneer het kruid gebruikt wordt.

Andere voordelen

Er wordt ook gemeld dat het gehoor wordt verbeterd. Dat de bloedsuikerwaarden in balans worden gebracht en dat het bescherming biedt aan de lever tegen gifstoffen.

Om die reden zou het ook kunnen werken als een natuurlijke vet verbranden en zou het helpen bij het afvallen.

Rhodiola kunnen we gebruiken via een supplement. Het gebruik van hoge dosissen wordt niet aangeraden omdat het kruid een stimulerend effect heeft en daardoor slapeloosheid kan veroorzaken bij overmatig gebruik.

Delen op:


Volg ons op: