Wat zijn de Voordelen van Ashwagandha?

ashwagandha

Delen op:


Volg ons op:

Wat zijn de Voordelen van Ashwagandha?

Ashwagandha is een kruid uit de Ayurveda. Dit is de traditionele Indiase geneeskunde. Ayurveda heeft een 3.000 jaar lange geschiedenis in India. Ashwagandha is één van de planten die daarin veelal gebruikt worden.

De plant heeft heel wat verschillende namen.

  • Ashwagandha
  • Withania Somnifera
  • Winterkers
  • Indiase Ginseng

Voordelen van AshwagandhaHoewel er duidelijk geen verband is met Ginseng krijgt het toch vaak die naam omdat de werking net als bij ginseng adaptogeen is.

Dit wil zeggen dat de kruiden zullen ingrijpen bij stress. Ze zullen het lichaam beter leren omgaan met stress en er ook voor zorgen dat de stress wordt verminderd wanneer die voorkomt.

Adaptogenen zullen het lichaam in balans brengen. En komt van het engels ‘to adapt’ wat wil zeggen aanpassen. De meeste voordelen van ashwagandha gaan dan ook om het terug in balans brengen van waarden die abnormaal laag of hoog zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is een hoog cortisol in balans brengen door het te verlagen. En een laag testosteron in balans brengen door het te verhogen.

Oorsprong

Het kruid komt oorspronkelijk uit India maar wordt momenteel overal ter wereld gebruikt. De naam van de plant ashwagandha kan letterlijk vertaald worden als ‘geur van een paard’. Hoewel er heel wat vragen zijn rond de letterlijke betekenis, toch gaan we ervan uit dat we die opvatting niet letterlijk moeten nemen.

We gaan er daarom eerder van uit dat men daarmee bedoelt dat de werking van de plant te vergelijken is met de viriliteit en de vitaliteit van het paard. Dat zou een betere verklaring vormen, al staat het natuurlijk niet vast dit men daadwerkelijk deze eigenschappen bedoelt.

Wel kunnen we stellen dat het kruid niet ruikt naar paarden. Dus deze opvatting kan al meteen uitgesloten worden.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

De plant wordt in India gebruikt voor heel wat problemen. Wij gaan alle wetenschappelijke voordelen van ashwagandha in dit artikel bespreken. Daarmee zullen we een breder beeld kunnen vormen over de werking van ashwagandha in het algemeen.Cortisol Verlagen

Ashwagandha speelt hierdoor een belangrijke rol in het controleren van cortisol. Cortisol is het hormoon die wordt aangemaakt in stresssituaties. Het hormoon is van groot belang voor het slapen en voor ons gewicht te behouden en nog tal van andere factoren.

Maar wanneer een teveel aan dit hormoon wordt aangemaakt treden allerlei problemen op die dan gaan van slapeloosheid, overgewicht, depressie tot zelfs chronische aandoeningen.

Ashwagandha is in staat om de cortisol te blokkeren in stressvolle situaties. Zo zal na enkele minuten de cortisol volledig worden genormaliseerd na een stressvolle situatie.

Men heeft in een onderzoek kunnen aantonen dat de werking van het kruid bij angst en stress kan worden vergeleken met het medicijn lorazepam. Lorazepam is een sterk middel om de spieren en de zenuwen te ontspannen en wordt heel vaak gebruikt bij angstige mensen of bij mensen met enorm veel stress. (bron)

Angststoornissen en stress

Naast het verlagen van cortisol is ashwagandha misschien wel het meest gebruikt door de mogelijkheid om stress te verlagen. Dit kon worden aangetoond door middel van verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Een onderzoek waarbij 64 mensen aan deelnamen toonde verbluffende resultaten. De patiënten leden allemaal aan een chronische vorm van stress. Men stelde vast dat na 60 dagen de groep die ashwagandha gebruikte, een daling had van 70% van de symptomen die in verband worden gebracht met angst, stress en slapeloosheid. (bron)

Depressie behandelen

Interessante bewijzen zijn gevonden voor de werking van het kruid bij mensen met depressie.

Zo zal een supplement van het kruid eenzelfde effect hebben als het medicijn imipramine. Er moet wel gezegd worden dat relatief hogere dosissen nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken. Toch is dat schitterend nieuws voor een natuurlijk middel. Dit omdat we de neveneffecten van antidepressiva niet meer hoeven bij te nemen.

Gerelateerd:  Hoe Kunnen We Endorfine Verhogen Met Natuurlijke Middelen?

Mensen die lijden aan manisch depressiviteit of bipolaire stoornis kunnen ook baat hebben bij het gebruik van ashwagandha. Dit onderzoek toont de resultaten daarvan.

Slaapproblemen

slaapproblemen ashwagandhaZoals reeds eerder gezegd heeft het kruid een grote invloed op het hormoon cortisol. Een te hoog cortisol zal dan ook onze slaap gaan beïnvloeden. In normale omstandigheden hebben we ‘s morgens een hoog cortisol. Dat zorgt ervoor dat we uitgeslapen wakker worden.

Wanneer ons cortisol echter constant hoog is, zullen we moeilijk in slaap raken. Daardoor ook moeilijk in een diepe slaap komen en uiteindelijk niet voldoende uitgeslapen zijn ‘s morgens.

Daarnaast zou de werking van Ashwagandha te vergelijken zijn met het medicijn diazepam. (onderzoek)

Ook zou zijn invloed bij slaapproblemen komen door het effect op de GABA receptoren.

Testosteron

De voordelen van Ashwagandha kunnen een enorme invloed hebben op het testosteron bij mannen en bij vrouwen. Vooral wanneer dit te maken heeft met stressgerelateerde problemen.

Mannen met een testosteron tekort kunnen maar liefst 40% hun testosteron zien stijgen door dit kruid te gebruiken. Mannen met een verminderde vruchtbaarheid en laag sperma hebben ook voordeel bij dit kruid.

Alsook mannen die onder zware stress staan. Hetzelfde geldt voor het libido wanneer dit onder invloed van stress of andere mentale problemen wordt onderdrukt.

Dat kan zowel gebruikt worden door mannen als bij vrouwen.

Echter waren bij gezonde mannen ook verhoogde testosteronwaarden opgemerkt. Al zijn die wel bescheiden (10%).

Vruchtbaarheid

vruchtbaarheid ashwagandhaAndere voordelen van Ashwagandha richten zich dan op de vruchtbaarheid. Vooral dus mannen met een verlaagde vruchtbaarheid kunnen baat hebben bij het gebruik van dit kruid. De kwaliteit van het sperma wordt verbeterd. Men bereikt het niveau van gezonde mannen, net niet. Maar het verschil is zeer miniem geworden.

Gerelateerd:  Kruiden die het cortisol verlagen

Ook kan de hoeveelheid aan sperma met maar liefst 40% worden verhoogd. Hierbij zou vooral de antioxidante werking van het kruid een belangrijke rol spelen. Die zou dan de spermacellen en de teelballen gaan stimuleren.

Dit zelfde effect zou te zien zijn op het libido.

Bronnen: (1) (2) (3)

Bloedsuiker verlagen

We kunnen met withania somnifera de bloedsuiker verlagen. Wanneer onderzoeken werden uitgevoerd om deze effecten te bekijken kwam men onder meer tot de conclusie dat de plant kan helpen bij het verhogen van de hoeveelheid insuline die wordt vrijgegeven. En kon men daarnaast ook vaststellen dat de cellen binnenin de spieren gevoeliger werden voor insuline.

Verder zijn onderzoeken gedaan die konden aantonen dat zowel bij mensen met diabetes, als bij mensen zonder diabetes een daling van de bloedsuikerwaarden kon worden vastgesteld.

Bij mensen met schizofrenie, die vaak te maken hebben met een verhoogde bloedsuiker. En ook heel vaak op latere leeftijd diabetes ontwikkelen als gevolg hiervan, kon men ook een aantal gunstige effecten vaststellen. Men zag dat de bloedsuiker 4 keer sneller ging dalen na het eten dan bij patiënten die geen ashwagandha gebruikten.

Een volgend onderzoek kwam tot nog sterkere conclusies. Daarin zagen ze dat mensen met diabetes, door gebruik te maken van de extracten van withania somnifera, een gelijke daling van de bloedsuiker meemaakten als mensen die medicatie kregen tegen diabetes.

Bronnen : (1) (2) (3) (4)

Bijwerkingen

Ashwagandha mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen.

Meer informatie over de bijwerkingen

Hoeveel Ashwagandha gebruiken?

We kunnen hierbij een ruime variatie toepassen. Zo worden dosissen gebruikt die gaan van 100 mg tot wel 6.000 mg.

Voor bepaalde onderzoeken worden zelfs dosissen van 10.000 mg gebruikt.

Zwangere vrouwen mogen dit kruid echter niet gebruiken.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn hevige bloedingen tijdens de menstruatie en een overactieve schildklier.

Omwille van de bloedingen tijdens menstruatie mag dit supplement niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Het zou een miskraam kunnen stimuleren.

 

Delen op:


Volg ons op: