Kruiden die het cortisol verlagen

cortisol verlagen met kruiden

Delen op:


Volg ons op:

Cortisol staat ook bekend als het stresshormoon. Cortisol verlagen (indien dit te hoog wordt) is van groot belang voor ons lichaam. Het regelt voor een groot deel onze slaap en zal de schildklier helpen om voldoende hormoon aan te maken. Wanneer het cortisol te hoog wordt kan het aangeraden zijn om kruiden die het cortisol verlagen te gaan gebruiken.

Symptomen van te hoog cortisol zijn:

 • Slecht humeur
 • Angstig zijn
 • Zwakkere beenderen
 • Oververmoeid zijn
 • Overgewicht
 • Geen gewicht kunnen verliezen
 • Slecht werkende schildklier
 • Disbalans in de hormonen cortisol verlagen

Wanneer we deze negatieve effecten van overmatig cortisol willen vermijden dienen we dus kruiden te gebruiken. De kruiden die het cortisol verlagen zullen zeer krachtig werken en de hormonen terug in balans brengen. Het slaappatroon herstellen en mogelijk overgewicht makkelijker laten verdwijnen doordat de schildklierwerking verbeterd wordt.De negatieve invloed van te hoog cortisol

hoge bloeddruk cortisol Cortisol is een zeer belangrijk hormoon. Alleen is het nodig om het hormoon in balans te blijven houden. We hebben een aantal levensbelangrijke processen die worden geregeld door het cortisolgehalte in ons lichaam. Dan hebben we het voornamelijk over onze bloedsuikerwaarden in balans houden, de bloeddruk in balans houden en de schildklierhormonen regelen.

Verder speelt het hormoon een grote rol bij de aromatase, dit is de omzetting van testosteron naar oestrogeen (ook voor vrouwen van groot belang), dit staat rechtstreeks in verband met ons libido. En natuurlijk is er het belangrijkste van allemaal, teveel cortisol heeft een negatieve invloed op onze gemoedstoestand of ons humeur.

Gerelateerd:  Ashwagandha tegen angst gebruiken

Kruiden die het cortisol verlagen kunnen op die manier dan helpen deze problemen te verhelpen. Wanneer we te lang onder stress staan zullen de bijnieren voortdurend hoge hoeveelheden cortisol aanmaken.

Deze hoge hoeveelheden zullen ervoor zorgen dat de aromatase heel hoog is. Wat wil zeggen dat we enorme hoeveelheden testosteron gaan omzetten in oestrogeen. Bij mannen leidt dit heel snel tot mannenborsten of borstvorming bij mannen. Bij vrouwen zal dit overgewicht uitlokken en cellulitis.

hoge bloedsuiker cortisol Dat is grotendeels te verklaren door het tragere metabolisme, door te weinig schildklierhormoon die wordt aangemaakt. Ook zien we een hogere bloedsuiker omdat het hoge cortisol meer glucose zal vragen van het lichaam. We zullen ook sneller vet opslaan. Op termijn problemen krijgen met onze bloeddruk. En het risico op diabetes wordt een stuk hoger.Niet alleen de stress, maar zeker ook al deze negatieve factoren hebben een ongunstige impact op ons humeur. We zullen minder zin hebben in seks en ons seksleven zal op een heel laag pitje komen te staan.

Kruiden die het cortisol verlagen

Ashwagandha

ashwagandha Ashwagandha is misschien wel de beste manier om het hormoon terug in balans te brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat de werking van het kruid te vergelijken is met het medicijn lorazepam. Een medicijn die vaak wordt gegeven aan mensen die onder hevige stress staan.

Ashwagandha is in staat om slechts 30 minuten na een stressvolle situatie de hormonen terug in balans te brengen.

Ashwagandha kan worden gebruikt via een supplement maar mag niet door vrouwen tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Omwille van zijn werking op de vrouwelijke hormonen. Vrouwelijke hormonen zijn zeer hoog tijdens de zwangerschap. Ashwagandha kan deze, door ze terug in balans te proberen brengen, gaan verstoren. (1)(2)

Gerelateerd:  PMS (premenstrueel syndroom) symptomen bestrijden

Zoethout

Een ander goed voorbeeld wanneer we cortisol verlagen met voeding is zoethout.

Zoethout zal ons lichaam meer energie geven. We gaan ook meer energie ervaren bij het uitvoeren van langdurige inspanningen.

Ook zal het hoge waarden aan cortisol gaan verlagen. Daarbij moeten we wel het bloeddruk verhogend effect van zoethout in de gaten houden. Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk mogen een zoethout supplement niet gebruiken. Of toch zeker niet in hoge doseringen. (3)

Rhodiola of rozewortel

rhodiola Wordt ook gerekend onder de adaptogenen net als ashwagandha en kan dus om die reden ook gebruikt worden als kruiden die het cortisol verlagen.

Het is een zeer potent middel om stress aan te pakken. Dit kan zowel gaan om stress die voortkomt uit een fysieke of mentale inspanning.

Wanneer de stress gepaard gaat met vermoeidheid is dit misschien wel het meest geschikte middel. Rhodiola zal cortisol verlagen, maar zal daarbij ook een soort stimulerend effect hebben. Een beetje te vergelijken met cafeïne uit thee en koffie.

Maar dan niet met dezelfde hoogtes en laagtes zoals bij cafeïne. Het stimulerend effect van rhodiola is niet zo plots en opwekkend als bij cafeïne, maar blijft eerder stabiel en aanhoudend.

Net als bij cafeïne hebben we hier natuurlijk wel het probleem van de slapeloosheid. Een normale dosis rozenwortel zal geen enkel probleem om te slapen opleveren. Maar wanneer hoge dosissen worden genomen, neemt het risico op slaapproblemen toe. Gebruik daarom zeker geen hogere dosis dan de dosis die wordt aangegeven op de verpakking.

Rhodiola wordt vaak gebruikt tijdens de menopauze om problemen zoals opvliegers aan te pakken. Ook depressie zou hiermee behandeld kunnen worden. Enkele wetenschappelijke onderzoeken hebben hier gunstige resultaten kunnen opleveren.

Gerelateerd:  Ginkgo Werking en Bijwerkingen

Dit wordt ook vaak gebruikt in de sport om onder andere vermoeidheid tegen te gaan en stress te verlagen. Het wordt ook gezien als een verjongingskruid en kan gebruikt worden door middel van een supplement.

Ginseng

ginseng Ginseng wordt ook gezien als een adaptogeen om zijn capaciteit de stress te gaan verlagen. Daarnaast wordt Panax Ginseng ook gerekend tot de kruiden die het cortisol verlagen.

Panax ginseng is bekend onder verschillende namen. Zo kan het:

 • Koreaanse Ginseng
 • Panax Ginseng
 • Aziatische Ginseng
 • Thaise Ginseng
 • Rode Ginseng

Al deze namen betekenen uiteindelijk Panax Ginseng. Het is de enige soort uit de Ginseng familie die als botanische naam ook ginseng meekrijgt.

We hebben ook nog Amerikaanse en Russische Ginseng. Die dragen niet dezelfde botanische naam.

Amerikaanse Ginseng heet Panax Quinquefolius. Heeft wel dezelfde werkzame stof als de Panax ginseng. Dit zijn de ginsenoïden. Amerikaanse ginseng is echter niet zo geschikt om tegen stress in te zetten maar zal meer helpen om energie te geven.

De Russische of Siberische ginseng heeft uiteindelijk niks met ginseng te maken. De naam luidt officieel Eleutherococcus Senticosus. Bevat niet dezelfde werkzame stof als Panax Ginseng. Maar heeft ook wel dezelfde werking op stress.

Russische ginseng is een stuk goedkoper en kan helpen als kruiden die het cortisol verlagen. Echter zal de werking van Panax ginseng supplement een stuk krachtiger zijn.

 

Delen op:


Volg ons op: