Wat is de Werking van Zoethout?

zoethout

Delen op:


Volg ons op:

Wat is de Werking van Zoethout?

Zoethout ofwel de Glycyrrhiza Glabra plant is een plant die we terugvinden in Azië, India en Europa. Ze bevat paars kleurige bloemen en wordt heel vaak toegevoegd aan drank en aan voedingsmiddelen. Ze heeft een unieke smaak wat er typisch voor zorgt dat mensen er ofwel gek op zijn, ofwel helemaal niet lusten.

zoethout voordelenDe wortels van de plant worden echter gebruikt, niet om gastronomische redenen, maar om medicinale doeleinden. Het gebruik van zoethout heeft een aantal zeer belangrijke voordelen voor onze gezondheid.

Waarvoor wordt zoethout gebruikt?

Versterkt het afweersysteem

Zoethout heeft een gunstige werking op het immuunsysteem bij mensen. De plant zal ervoor zorgen dat we beter onze antioxidanten, die reeds in het lichaam aanwezig zijn, kunnen gebruiken in de strijd tegen bacteriën.

Daarnaast zal zoethout ervoor zorgen dat de aanmaak van deze antioxidanten gaat toenemen. Waarbij ook onze natuurlijke afweercellen gaan toenemen en effectiever kunnen werken tegen bacteriën en virussen.

Deze natuurlijke afweercellen worden steeds meer in verband gebracht met de strijd tegen kanker. Omdat ze de kankercellen kunnen helpen doden. En de aanmaak van nieuwe cellen kunnen verhinderen.

Verbetert de spijsvertering

De plant heeft ook een aantal gunstige voordelen te bieden voor onze spijsvertering. Het is een oud middeltje om maagzweren te behandelen. In bepaalde culturen in Azië wordt het stokje gebruikt na het eten. Dit zorgt voor een vlotte vertering. En zou ook de vorming van maagzweren kunnen stoppen.

Daarnaast werken de stoffen in de plant als een rustgevend middel voor onze maag. Dat zal de stofwisseling ten goede komen.

Mensen die vaak last hebben van opstopping kunnen hierdoor ook vlotter ontlasting hebben.

zoethout werking

Reinigt de luchtwegen

Zoethout heeft een reinigend effect op onze luchtwegen. Wanneer we de longen willen schoonmaken na het roken is het knabbelen op de stokjes zeker een goede manier om de longen sneller te laten herstellen. Het wordt ook vaak gebruikt als een alternatieve behandeling tegen astma.



Daarnaast kan het ook gebruikt worden bij allerlei aandoeningen van de luchtwegen. Denk maar aan verkoudheden, griep, bronchitis en verder.

Het zal overtollig slijm in de longen stimuleren waardoor we vrijer kunnen ademhalen.

Tijdens de overgang

Zoethout zal ook een aantal symptomen van de overgang kunnen verhelpen. Hoewel het niet meteen gezien wordt als een middel die zal helpen met de hormonale balans. Toch kan het gunstig zijn om zoethout te overwegen wanneer we last hebben van bepaalde overgangssymptomen.

Denk maar aan nachtzweten en een rode hoofdhuid. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan dalingen in het oestrogeen. Of schommelingen in het oestrogeen. Die gaan ervoor zorgen dat de temperatuur van het lichaam gaat stijgen.

Hoewel ze deze dalingen en schommelingen in het oestrogeen niet zal kunnen aanpakken. Toch kan het de gevolgen van deze schommelingen aanpakken. De plant zal er namelijk voor zorgen dat de lichaamstemperatuur stabiel blijft.

Lage bloeddruk

Hoewel dit hoofdzakelijk kan gezien worden als één van de bijwerkingen van zoethout. De plant is in staat om de bloeddruk te verhogen. Mensen die last hebben van een lage bloeddruk kunnen hier dus voordeel mee doen.

Het spreekt voor zich dat mensen met een hoge bloeddruk hier dus rekening moeten mee houden.

zoethout eigenschappen

Bijwerkingen van zoethout

De belangrijkste bijwerkingen van zoethout zijn dat het de bloeddruk kan doen toenemen. Bij mensen die medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk of die een verhoogd risico hebben op een hoge bloeddruk kan dit dus voor problemen zorgen.

Het is beter om met een arts te praten wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk. In de meeste gevallen wordt het gebruik van zoethout dan duidelijk afgeraden. Er zijn voldoende alternatieven voor een zoethout supplement. Die ook kunnen helpen om de voordelen die we hier hebben besproken, te bekomen. We kunnen ook zoethout stokjes gebruiken.

 

Delen op:


Volg ons op: