5 Meest Krachtige Cortisol Verlagende Middelen

cortisol verlagende middelen

Delen op:


Volg ons op:

Wat zijn de meest efficiënte cortisol verlagende middelen?

Cortisol verlagende middelen kunnen heel wat voordelen leveren voor onze gezondheid wanneer we onder stress staan. Het stresshormoon cortisol gaat pieken wanneer we spanningen of stress ervaren. Ook wanneer we gedurende een lange periode moeilijk in slaap kunnen vallen kunnen we te maken hebben met een te hoog cortisolgehalte.

Het gebruik van cortisol verlagende middelen zal er dan voor zorgen dat het teveel daarvan terug in balans wordt gebracht. en dat zal ons heel wat gunstige effecten te bieden hebben.

Cortisol is toch belangrijk

We moeten natuurlijk wel weten, cortisol hebben we nodig. In een bepaalde hoeveelheid is het hormoon van essentieel belang in ons lichaam. Zo zal het een invloed hebben op onze bloeddruk. Het hormoon speelt een rol bij onze stofwisseling. En het hormoon helpt ons om een normaal slaapritme te hebben.

Symptomen van te hoog cortisol

Het spreekt voor zich, wanneer de waarden gaan pieken. Als gevolg van stress of een andere factor. Dat al deze belangrijke processen in de war gestuurd worden.

De eerste symptomen van een te hoog cortisol zijn dat we moeilijk kunnen slapen. Verder zullen we overgewicht opstapelen.

Op termijn kunnen we te maken krijgen met een te hoge bloeddruk. En hebben we een verhoogd risico op diabetes type 2. Doordat de bloedsuikerwaarden voortdurend hoog worden.

Gerelateerd:  Kruiden die het cortisol verlagen

Werking van cortisol verlagende middelen

De cortisol verlagende middelen zullen ervoor zorgen dat we terug het metabolisme op gang brengen. We zullen niet meer te maken hebben met een voortdurend hoge bloedsuikerspiegel. En zullen terug een normaal slaapritme kunnen ontwikkelen.

Top 5 cortisol verlagende middelen

Ashwagandha

ashwagandhaAshwagandha of Withania Somnifera hoort zeker op nummer één te staan. Het is één van de meest efficiënte middelen om cortisol aan te pakken. Het staat bekend om zijn rustgevend en ontspannend effect.

Ashwagandha heeft enorm veel voordelen te bieden voor mensen die onder stress staan. Dit kan zowel fysieke of mentale stress zijn. Via onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat het stresshormoon na 20 minuten terug in balans kan worden gebracht na een stressvolle situatie.

Daarnaast heeft het antidepressante effecten en zullen we er een stuk beter van kunnen slapen. Het heeft een ontspannend effect op ons zenuwstelsel en doet de spanning of stress afnemen. (1)De werking ervan is even krachtig als die van medicatie. Via onderzoeken kon men vaststellen dat ashwagandha de werking van lorazepam evenaart. Lorazepam is een zeer krachtig medicijn die wordt gegeven aan mensen die onder spanning staan. (2)

Een duidelijke verbetering van de gemoedstoestand is het gevolg van het gebruik van withania somnifera supplement. Met een verhoging van het libido als gevolg.

Bij mannen kan het de vruchtbaarheid verbeteren door de kwaliteit van het sperma te verbeteren. (3)

Rhodiola

Rhodiola heeft een krachtige werking op het cortisol. Het behoort tot de adaptogene kruiden. Dat zijn kruiden die zich aanpassen aan de noden van het lichaam.

rhodiola cortisolWanneer het cortisol te hoog wordt, zal rhodiola dus meteen gaan ingrijpen. We vinden het kruid rhodiola terug in Europa en Azië. Het kan groeien in onherbergzame locaties. Men vermoedt dat daardoor de werking zo krachtig kan zijn.

Gerelateerd:  Kruiden die het cortisol verlagen

Via wetenschappelijke onderzoeken kon men vaststellen dat rhodiola in staat is om de bloedsuiker te doen dalen.  Een constant verhoogde bloedsuiker is één van de gevolgen van te hoog cortisol. (4)

Men vermoedt dat dit ontstaat door een verhoging van endorfine in de hersenen.

Een ander onderzoek wees uit dat rhodiola de prestaties kan verbeteren bij mensen die te kampen hebben met vermoeidheid. Dit waren zowel fysieke als mentale prestaties. Bij atleten kon echter geen verbetering aangetoond worden. Dat was enkel bij mensen die geen topsport uitoefenden. (5)

Het volgende onderzoek toonde gunstige effecten in verband met cortisol. Men zag een duidelijke daling van het stresshormoon en daarbij ook een verbetering van het testosteron en het libido na het gebruik van een rhodiola supplement. (6)

Magnolia

magnoliaMagnolia is een kruid die hoofdzakelijk in Azië gebruikt werd, en nog steeds gebruikt wordt. Het is vooral de werkzame stof honokiol die deze ontspannende werking op het lichaam kan helpen verwezenlijken.

Magnolia wordt ook vaak gebruikt bij mensen die leiden aan slapeloosheid. In bijna alle gevallen is slapeloosheid te wijten aan een te hoog cortisol bij mensen die onder stress staan.

In dit wetenschappelijk onderzoek (7) kon men een daling vaststellen van het cortisol in tegenstelling tot de controle groep. We zien een daling van maar liefst 18%. Daarnaast werden gevoelens van spanning verlaagd met 13%. Agressieve gevoelens werden met bijna de helft verlaagd 42%. Vermoeidheid met 31% en verwarring met 27%.

Magnolia is niet makkelijk te vinden. Het wordt bijna altijd gebruikt via een supplement.

Vitamine B

Vitamine B bevat een reeks complexe vitamines. Ze zijn allemaal nauw verbonden met een goede mentale gezondheid, met een goede werking van het metabolisme. De werking van vitamine B op het zenuwstelsel is zo krachtig, dat bij een (klein) tekort aan één van de belangrijke B vitamines, meteen mentale problemen kunnen ontstaan.

Gerelateerd:  Kruiden die het cortisol verlagen

Bij ernstige tekorten kan dit in sommige gevallen leiden tot depressie en psychoses. Een vitamine B complex kan alle verschillende soorten B vitamines in balans brengen.

Vitamine C

Vitamine C behoort tot de belangrijkste cortisol verlagende middelen. We brengen vitamine C meestal in verband met een betere bescherming tegen verkoudheden en griep. Dit komt doordat vitamine C het immuunsysteem gaat verbeteren.

vitamine cMaar wat de meeste mensen niet weten is dat vitamine C het cortisol gaat verlagen. De twee werken mekaar als het ware tegen. Hoe hoger het cortisolgehalte gaat pieken. Hoe meer vitamine C we gaan verliezen. Omgekeerd is ook waar natuurlijk. Hoe meer vitamine C we gaan gebruiken, hoe meer we het cortisolgehalte de kop gaan indrukken.

We dienen echter hoge hoeveelheden te gebruiken wanneer we te maken hebben met een cortisoldominantie. Een dosis van 1.500 mg per dag zal heel snel voor resultaat kunnen zorgen.

We halen de vitamine C beter ook uit groenten en niet teveel uit citrusvruchten. Ze bevatten hoge hoeveelheden, maar bevatten ook fructose. Mits de meeste mensen met een langdurig verhoogd cortisolgehalte, ook te maken hebben met overgewicht. Dan zou deze hoge hoeveelheid fructose de inspanningen om af te vallen kunnen dwarsbomen.

Wanneer we een supplement gebruiken dienen we te letten dat het gaat om een supplement afkomstig van rozenbottel. Synthetische vitamine C kan een ongunstig effect hebben op de nieren.

 

Delen op:


Volg ons op: