Werking van Amerikaanse Ginseng

werking van amerikaanse ginseng

Delen op:


Volg ons op:

Wat is de Werking van Amerikaanse Ginseng

Er bestaan een groot aantal verschillende soorten. Uit bijna elk land in Azië en het Midden-Oosten is er wel een soort te vinden. Zo hebben we onder andere:

 • Siberische of Russische
 • Koreaanse, Rode, Panax
 • Maleisische
 • Indiase

Er zijn echter maar twee soorten die we echt ginseng kunnen noemen omdat ze ginsenoïden bevatten. Dit is de Amerikaanse en de Koreaanse (ook wel rode of Panax ginseng genoemd).

De Amerikaanse soort is waar we het hier gaan over hebben. De Amerikaanse soort heet voluit Panax Quinquefolius. De werking van Amerikaanse ginseng is in vele vlakken gelijk aan alle andere soorten. Daarom worden ze ook onder dezelfde noemer geplaatst.

De belangrijkste werking van Amerikaanse ginseng is dan het bestrijden van stress en vermoeidheid. Echter heeft elke soort zo zijn eigen extra capaciteiten.amerikaanse ginseng werking

Oorsprong van de plant

amerikaanse ginseng wortelPanax Quinquefolis of Amerikaanse ginseng is een kruid die vooral gevonden wordt in Noord-Amerika. Door het overmatige gebruik ervan in de Verenigde Staten is het kruid er echter zeer zeldzaam geworden.

De plant heeft een gelijkaardige chemische samenstelling als de Panax Ginseng en wordt daarom onder de familie gerekend. Ze bevatten allebei ginsenoïden. Dit zijn de bestandsdelen die de medicinale eigenschappen doen ontstaan.

Gerelateerd:  Beste Kruiden voor de Menopauze

Amerikaanse Ginseng is een lichte dunne gekrulde wortel die ietwat lijkt op een menselijk lichaam met uiteinden die we kunnen vergelijken als armen en benen.

De Indianen in Noord-Amerika gebruikten de wortel als een stimulerend middel. Zo gebruikten ze het onder meer om hoofdpijn mee te behandelen. Maar ook koorts, indigestie en onvruchtbaarheid. Het is en blijft één van de meest populaire kruiden in de Verenigde Staten.

Mechanisme achter de werking van Amerikaanse ginseng

Hier geldt hetzelfde principe als bij de originele versie van de Panax GS. Het zijn de ginsenoïden die de werkzame stoffen zijn. Het is echter de verhouding tussen de ginsenoïden, die verschilt met de andere soort. En dat zorgt voor enkele lichte verschillen in de werking van Amerikaanse ginseng.

Het kruid wordt ook gezien als een adaptogeen. Wat wil zeggen dat het zal helpen omgaan met stress en  alle vormen en facetten daarvan.Bloedsuiker verlagen

bloedsuiker verlagenBij mensen met diabetes hebben wetenschappelijke onderzoeken een duidelijke verlaging van de bloedsuiker kunnen vaststellen bij het gebruik van de plantenextracten. Het verschil was vooral merkbaar bij het opmeten van een nuchtere bloedsuikerspiegel. Die was een stuk lager dan bij de mensen die geen extract van de plant hadden gebruikt.

Maar ook na de maaltijd was er een duidelijk verschil in de bloedsuikerwaarden tussen de mensen die het gebruikten en de mensen die het niet gebruikten.

Er zijn ook een aantal onderzoeken die konden aantonen dat het kruid kan helpen om een aantal complicaties die ontstaan bij diabetes, te helpen verhinderen. Dit zijn dan vooral oogproblemen en hartproblemen.

Gerelateerd:  Werking van Siberische Ginseng en de Bijwerkingen

Vermoeidheid

Het kruid zal vooral vermoeidheid aanpakken. Dat kan zowel fysieke vermoeidheid of mentale vermoeidheid betekenen. Door het gebruik van dit kruid zal de energie drastisch gaan stijgen. Misschien één van de grootste verschillen met de Panax of Koreaanse variant. Is dat het kalmerend werkt en niet meteen oppeppend. Toch zal het vermoeidheid tegengaan maar daarbij niet stimulerend werken.

Versterkt het immuunsysteem

De plant heeft een gunstig effect op het immuunsysteem. Een belangrijk onderzoek heeft kunnen aantonen bij 10 gezonde mannen dat na het uitvoeren van fysieke oefeningen de hoeveelheid T cellen verhoogd was. Waaruit men kon besluiten dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door het gebruik van de plant. (onderzoek)

Spierschade verminderen of vermijden

amerikaanse ginseng plantWanneer we sporten zullen we hoe dan ook onze spieren beschadigen. Die hebben dan een bepaalde tijd nodig om te herstellen. Daarna worden ze sterker. Amerikaanse ginseng heeft aangetoond via wetenschappelijke onderzoeken dat het de spierschade kan helpen verminderen. Waarbij het herstel ook minder lang op zich zal laten wachten. Waardoor we dus logischerwijs sneller en harder zullen kunnen trainen. Dit zou een aantal gunstige effecten hebben bij krachtsporters of langeafstandsporters. Maar kan ook helpen bij mensen die niet sporten, maar toch te maken hebben met spierproblemen. (bron)

Stress en angst

De plant behoort tot de adaptogenen. Dat betekent dat ze de gevolgen van stress zal helpen ondermijnen in het lichaam, en zo nodig omkeren. We kunnen de extracten dus gebruiken bij zowel angstproblemen, slaapproblemen als bij stress. Onderzoek heeft aangetoond dat de plant de effecten van stress en angst kan helpen onderdrukken.

Andere werking van Amerikaanse ginseng

 • Spijsvertering verbeteren
 • Geheugen ondersteunen
 • Helpt tegen depressie
 • Eetlust bevorderend
 • Cholesterol verlagend
 • Ideaal voor vrouwen tijdens de menopauze (oestrogeen stimulerend bij oudere dames)
 • Helpt bij slaapproblemen
Gerelateerd:  Kunnen We Ashwagandha Tegen Depressie Gebruiken?

Het grootste verschil is dus dat het niet stimulerend zal werken, maar eerder ontspannend. Daarom is het goed te gebruiken bij slaapproblemen en angsten.

Het is ook zeer geschikt voor mensen die als gevolg van fysieke of mentale stress problemen ondervinden zoals een hoog cortisol, overgewicht of een laag libido. Het kan gebruikt worden via een supplement.

Bijwerkingen Amerikaanse Ginseng

amerikaanse ginseng bijwerkingenHoewel er een grote reeks voordelen gemoeid zijn aan het gebruik van de plant, zijn er toch ook enkele bijwerkingen verbonden aan het gebruik van Amerikaanse Ginseng. De extracten kunnen bijvoorbeeld de interactie aangaan met andere kruiden of medicijnen die we gebruiken.

In bepaalde gevallen dienen we dus beter deze extracten te gaan vermijden of toch zeker eerst een huisarts verwittigen wanneer we van plan zijn om dit supplement met Amerikaanse ginseng te gaan gebruiken.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder meer

 • Angst
 • Euforie
 • Misselijkheid
 • Bloedneus
 • Pijnlijke borsten
 • Verhoogde vaginale bloedingen tijdens de menstruatie
 • Hoge bloeddruk
 • Rusteloosheid
 • Diarree

Mensen die medicatie nemen tegen diabetes dienen ook extra aandachtig te zijn. Zo kan Amerikaanse ginseng ervoor zorgen dat we te maken hebben met een te lage bloedsuikerspiegel.

Voor mensen met diabetes wordt het dus algemeen aangeraden eerst een arts te verwittigen en om de supplementen niet te gebruiken op een nuchtere maag, maar te combineren met een maaltijd. Dit zal het risico op een te lage bloedsuikerspiegel bijna onbestaande maken.

Het gebruik van Amerikaanse ginseng wordt afgeraden voor mensen met psychotische of manische episoden. Mensen met schizofrenie of bipolaire stoornis gebruiken dit kruid dus beter niet.

De supplementen van de plant hebben een bloedverdunnend effect. Het kan daarom het risico op bloedingen verhogen bij mensen die bloedverdunners nemen.

Bronnen:

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/967.html

Delen op:


Volg ons op: