Werking en Gebruik Van Russische of Siberische Ginseng

Eleutherococcus senticosus

Delen op:


Volg ons op:

Russische of Siberische Ginseng Werking

siberische ginseng werkingSiberische ginseng, ook wel gekend als Russische ginseng of Eleutherococcus is een sterke adaptogeen. Dat betekent dat het kruid zal helpen bij het bestrijden van stress. Het wordt dus om die reden vaak gebruikt om problemen zoals vermoeidheid en stress te bestrijden. Het kan gebruikt worden om zowel de fysieke als de mentale activiteit van een persoon te bevorderen.

De adaptogene werking zal dus vooral zorgen dat de effecten van fysieke en mentale stress kunnen worden verzacht. Het lichaam zal zich als het ware aanpassen aan de situatie en daardoor beter bestand worden tegen de gevolgen van stress.

Siberische ginseng of Russische ginseng is vooral bekend gekomen in het Westen gedurende de jaren 60 en 70. Dan gingen bepaalde Russische wetenschappers vaststellen dat de plant een sterke stressverlagende werking heeft. Dat werd dus meteen een populair kruid voor zowel mannen als voor vrouwen die wilden genieten van een betere bescherming tegen stress of mensen die hun immuunsysteem wilden verbeteren en betere fysieke of mentale scherpte te kunnen krijgen.

Wat is Siberische ginseng?

Siberische ginseng is een struik die kan worden gevonden in de buurt van een klif. Het werd in het verleden, en nu nog steeds gebruikt tegen verkoudheden en om griep te vermijden. Het heeft een zeer sterk effect om de energie te doen toenemen en kan daarbij helpen om de vitaliteit en viriliteit te verbeteren.

Het wordt reeds eeuwen gebruikt in Rusland als een adaptogeen. Dat is een stof die ons beter zal helpen omgaan met stress. Het wordt ook reeds duizenden jaren gebruikt in China als een tonic om de energie te stimuleren.

Gerelateerd:  Wat zijn de voordelen van ginseng?

Het is dan een tijdje stil gebleven rond de plant. Tot ze weer herontdekt werd in de 19 de eeuw in Siberië.

De werking van Siberische ginseng

stress verlagen russische ginsengDe bijnieren zijn enorm belangrijke organen voor onze hormonale gezondheid. Wanneer we in een goede gezondheid verkeren zal een gezonde verhouding aanwezig zijn tussen testosteron en cortisol, adrenaline en andere hormonen die worden aangemaakt in de bijnieren. Ze zullen ook bijdragen aan het goede verloop van ons metabolisme en zullen de bloedsuiker en bloeddruk helpen onder controle houden.

Wanneer we onder stress staan gaat deze hormonenbalans volledig veranderen. We gaan een stuk meer cortisol aanmaken. Cortisol ook wel bekend als het stresshormoon, zal er dan voor zorgen dat we totaal tegenovergestelde effecten krijgen in het lichaam.

De werking van Russische of Siberische ginseng zal er dus voor zorgen dat de bijnieren terug hersteld worden en dat we op die manier terug een balans kunnen krijgen tussen de verschillende hormonen in het lichaam.

Geen echte ginseng

Hoewel het kruid bekend staat als Siberische of Russische Ginseng. Toch behoort deze soort niet tot dezelfde familie. Ze bevat in tegenstelling tot de Aziatische of Amerikaanse, geen saponines, ginsenosides of panaxosides. De plant bevat andere bestandsdelen die verantwoordelijk zijn voor de medicinale eigenschappen. Deze bestandsdelen heten eleutherosides.De reden waarom de plant dan ook tot dezelfde familie gerekend wordt, is omdat ze soortgelijke adaptogene effecten op het lichaam hebben zoals de Aziatische en Amerikaanse soort. De naam ginseng werd waarschijnlijk toegevoegd om sneller aan bekendheid te verwerven. De prijs van het supplement is ook een stuk goedkoper dan de Aziatische variant. Al hebben ze veel gelijke effecten op het menselijk lichaam.

Griep en verkoudheden

Verschillende onderzoeken hebben kunnen aantonen dat Siberische ginseng de kans op verkoudheden kan doen verkleinen. Ook zal het ervoor sneller dat we sneller van een verkoudheid afkomen wanneer het kruid wordt ingenomen.

Gerelateerd:  Lage Bloeddruk Verhogen met Voeding

De plant werd ook vergeleken met amanatadine, een bepaald medicijn die wordt gegeven tegen de griep. De effecten waren fascinerend. Men zag sneller resultaat bij het gebruik van de plant, dan bij het gebruik van het medicijn.

Ook zien we dat de T-cellen in het lichaam gaan stijgen wanneer de plant voor langer dan 4 weken wordt ingenomen. Dat betekent dat we een sterker immuunsysteem zullen krijgen en daardoor dus beter bestand raken tegen ziektes.

Goed voor de geest

Siberische ginseng zal ervoor zorgen dat we mentaal alerter worden. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs die dit mechanisme echter kan aantonen. We gaan er daarom sterk van uit dat deze werking hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door de adaptogene werking van het kruid en zijn blokkerende werking op het cortisol, het hormoon die in hoge hoeveelheden wordt aangemaakt wanneer we onder stress staan.

Er zijn echter ook onderzoeken bekend waarbij ouderen werden getest. Men stelde daarbij vast dat de concentratie en het geheugen ging verbeteren bij het gebruik van Russische ginseng.

Herpes

Herpes is een seksueel overdraagbare ziekte waarbij we te maken krijgen met zweertjes en blaasjes. Dit kan voorkomen op de penis en op de vagina. Maar kan ook op de lippen en in de mond voorkomen.

We kunnen besmet raken door seksueel contact of door te kussen met een besmet persoon. De kans op besmetting is het hoogst wanneer een herpes uitbraak momenteel aan de gang is bij deze persoon. Wanneer de persoon in kwestie geen uitbraak heeft, dan is de kans op besmetting een stuk lager. Al wordt besmetting zeker niet volledig uitgesloten.

Genezen van herpes is onmogelijk. Wel is het mogelijk om de uitbraken van herpes zoveel mogelijk in te perken. Wanneer we onder stress staan is de kans groter dat een uitbraak zal ontstaan.

Siberische ginseng heeft aangetoond heel sterk te zijn in het onderdrukken van deze herpes uitbraken. Via onderzoeken hebben we gezien dat de uitbraken niet volledig worden geblokkeerd. Maar wel een stuk minder voorkomen. Ook zou de uitbraak tot 3 keer korter zijn dan bij een persoon die geen extract van de plant gebruikt.

Gerelateerd:  Werking van Adaptogenen?

Fysieke prestaties verbeteren

Wanneer we aan sport doen zullen we ook te maken krijgen met stress. Dit is een ander soort stress dan de mentale stress die we vast en zeker allemaal kennen. Toch kan dit ook een invloed hebben op het metabolisme, op onze prestaties en op onze spieren.

Door de hormonen sneller terug in balans te brengen kunnen de spieren sneller herstellen na een fysieke inspanning. Zullen ze ook minder snel onder stress geplaatst worden en zullen we het fysiek vermogen verbeteren. Deze effecten behoren echter niet tot de meest krachtige effecten van de plant maar zijn wel belangrijk genoeg om te vermelden.

Gemoedstoestand verbeteren

Elk kruid die ervoor zal zorgen dat de effecten van stress worden tegengehouden zullen er dan ook automatisch voor zorgen dat we ons beter gaan voelen. We zien dus een verbetering van de gemoedstoestand bij mensen die Siberische ginseng gebruiken.

Wat zijn de bijwerkingen van Siberische ginseng?

bijwerkingen siberische ginsengSiberische of Russische ginseng mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Het is niet volledig verboden, maar moet echter wel gebeuren onder medisch toezicht.

Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk dienen ook eerst te overleggen met de arts vooraleer ze beginnen met het supplement te gebruiken. Dit komt doordat de plant ook bloeddrukverlagende effecten heeft. En er daardoor in combinatie met medicatie een te lage bloeddruk kan optreden. De dosis van de medicatie kan dan verlaagd worden.

Siberische ginseng mag niet gebruikt worden door kinderen.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van een supplement zijn:

Hoewel het kruid vooral een licht bloeddruk verlagend effect heeft, kan het supplement toch als bijwerking bij sommige mensen een verhoogde bloeddruk weergeven.

Referenties:

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/siberian-ginseng

Delen op:


Volg ons op: