Rozenwortel Werking en Bijwerkingen

rozenwortel werking

Delen op:


Volg ons op:

Rozenwortel Werking en Bijwerkingen

werking rhodiolaRozenwortel werking situeert zich meestal op het behandelen van problemen die gerelateerd zijn aan stress. De plant behoort tot de adaptogenen dat wil zeggen dat ze de effecten van stress op het lichaam zal blokkeren en ons lichaam sterker maken tegen stress.

De plant groeit in erbarmelijke omstandigheden vaak op grote hoogtes in gebergtes. Dat maakt de plant zeer bijzonder omdat het enorm moeilijk is om in zulke omstandigheden te overleven.

Ze behoort tot de familie van de crassulaceae en wordt hoofdzakelijk gebruikt tegen vermoeidheid als gevolg van stress. De werking van rozenwortel kan echter ook worden ingezet tegen angst of om de gemoedstoestand te verbeteren. Sommige bronnen beweren dat we er ook depressie mee kunnen behandelen.

Rozenwortel werking mechanisme

Zoals we reeds hebben verteld behoort het kruid tot de adaptogenen. Die zullen het lichaam beter bestendig maken tegen stress en alle gevolgen die daaruit ontstaan. We vinden een aantal bestandsdelen in deze planten terug. Waaronder rosarine, rhodioloside, salidroside en tyrosol. Men is niet meteen zeker welke daarvan het meest actief is en gaat ervan uit dat de combinatie van deze stoffen de rozenwortel werking veroorzaakt.

Vermoeidheid tegengaan

Een belangrijke rozenwortel werking is dat het vermoeidheid zal tegengaan. Dat kan zowel gaan om fysieke vermoeidheid als mentale vermoeidheid. Onderzoeken hebben aangetoond dat het uithoudingsvermogen sterk wordt verbeterd bij gewone mensen. Bij atleten zag men geen groot verschil.

Gerelateerd:  Werking van Adaptogenen?

Ook de effecten op het geheugen waren gunstig. Wanneer we als gevolg van vermoeidheid minder kunnen presteren. Zoals minder geconcentreerd zijn of moeilijker iets kunnen begrijpen zal dit kruid kunnen helpen om het functioneren te verbeteren.

Depressie

depressie rozenwortelDoor de effecten van stress te verminderen kunnen ook mensen met depressie baat hebben bij het gebruik van deze kruiden. Zo hebben we kunnen aantonen dat de neurotransmitters in onze hersenen worden gestimuleerd door deze planten te gebruiken.

Het gaat hier vooral om een stijging van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Die zijn verantwoordelijk voor het regelen van onze gemoedstoestand. Ze spelen ook een belangrijke rol in ons slaappatroon en zullen ons laten weten wanneer we moeten eten.

Men kon aantonen dat de rozenwortel werking even krachtig is als bepaalde medicijnen tegen depressie. Dit is te verklaren doordat deze medicatie ook vaak ontwikkeld werd om het serotonine gehalte in de hersenen te stimuleren.

Door het vrijkomen van meer serotonine wordt de gemoedstoestand verbeterd waardoor symptomen van depressie gaan afnemen.Schildklierhormoon

Het schildklierhormoon is een belangrijk hormoon voor onze vetverbranding, ofwel het metabolisme. Mensen met een slecht werkende schildklier zullen makkelijk overgewicht opstapelen. Zij zullen dan ook heel moeilijk dat gewicht kunnen verliezen doordat de vetverbranding trager verloopt dan bij de mensen die een gezonde schildklier hebben.

Zo heeft de rozenwortel werking aangetoond gunstig te zijn voor de aanmaak van schildklierhormonen en kan op die manier mensen met een traagwerkende schildklier helpen om de gezondheid van deze belangrijke klier te verbeteren.

Dat zal ervoor zorgen dat we minder vermoeid zijn en op die manier makkelijker overgewicht kunnen aanpakken.

Gerelateerd:  Kruiden die het cortisol verlagen

Geheugen verbeteren

We hebben een aantal gunstige effecten kunnen ontdekken op vlak van de verbetering van het geheugen. Dit gebeurt echter vooral wanneer mensen last hebben van vermoeidheid. Enkele onderzoeken konden aantonen dat bij het gebruik van rozenwortel, de mensen die de nachtshift moesten werken, zich beter konden concentreren dan de mensen die het supplement niet gebruikten.

Prolactine verlagen

De plant zal er ook voor zorgen dat we minder prolactine aanmaken. Wanneer we na fysieke oefeningen de prolactinewaarden opmeten zien we dat bij mensen die rhodiola gebruiken, de toename lager bedraagt dan bij de andere deelnemers.

Stress verlagen

rozenwortel tegen stressDe primaire werking van het kruid is natuurlijk om stress te verlagen. Dit is ook de primaire werking van alle adaptogenen. Ze zullen de effecten van stress in het lichaam bestrijden. Bij rozenwortel zien we vooral dat het de stijging van het cortisol zal blokkeren.

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. We hebben het hormoon zeker nodig want het zal helpen om de bloeddruk en bloedsuiker in balans te houden. Het speelt ook een belangrijke rol in het metabolisme. Verder zien we dat cortisol ons slaappatroon zal helpen bepalen.

Wanneer deze cortisol te hoog wordt als gevolg van stress kunnen allerlei problemen optreden. De belangrijkste zijn overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes type 2, hartproblemen en een laag libido.

Met rhodiola zien we een daling van het cortisolgehalte.

Anorexia of eetstoornissen

Het kruid kan ook worden ingezet als eetlust opwekkend middel. Het wordt daarom vaak gebruikt bij mensen met anorexia of andere eetstoornissen. Hoewel de meeste mensen dit echter zullen zien als één van de neveneffecten van de plant.

Gerelateerd:  Voordelen van Rhodiola nader bekeken

Anti-oestrogeen

Bij patiënten met een te hoog oestrogeen zien we een anti-oestrogene werking. Zo zal de aanmaak van oestrogeen geblokkeerd worden bij deze personen die reeds een hoog oestrogeen hebben. Dit kan vooral gunstig zijn bij mensen die onder stress staan om de aromatase verder te blokkeren. De aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen als gevolg van stress.

Gebruik en dosering van rozenwortel

De hoeveelheid hangt af van de reden waarvoor het gebruikt wordt. Wanneer we de plant preventief willen gebruiken kunnen we voldoende hebben met een zeer lage minimum dosis. Echter tijdens onderzoeken om bijvoorbeeld depressie te bestrijden kunnen hoge doseringen tot wel 1.000 mg gebruikt worden. Dat verhoogt jammer genoeg de kans op eventuele bijwerkingen.

Rozenwortel Bijwerkingen

rozenwortel bijwerkingenHeel weinig is bekend over de rozenwortel bijwerkingen. De kruiden mogen niet gebruikt worden in combinatie met andere stimulerende middelen. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk of een snellere hartslag.

Ook kunnen hoge dosissen zorgen voor slapeloosheid of hartkloppingen met een snelle hartslag als gevolg. We kunnen de werking vergelijken met die van cafeïne. De werking van rozenwortel is ook stimulerend. Al krijgen we niet te maken met dezelfde intense hoogtes als bij cafeïne. Toch kunnen we bij hoge dosissen dus moeilijk kunnen slapen.

Verder wordt het beter niet gebruikt tijdens de zwangerschap. Hoewel er geen effect bekend is over de gevolgen tijdens de zwangerschap is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de supplementen te vermijden tijdens de zwangerschap.

 

Delen op:


Volg ons op: