Wat zijn de bijwerkingen van Ashwagandha?

ashwagandha bijwerkingen

Delen op:


Volg ons op:

Heeft ashwagandha bijwerkingen?

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha staat ook bekend onder de naam Withania Somnifera. Withania Somnifera is de botanische naam voor deze belangrijke plant uit de Ayurveda. Dat is de traditionele Indiase geneeskunde.

De plant ashwagandha wordt reeds duizenden jaren gebruikt in de Indiase geneeskunde bij het behandelen van talrijke problemen met de gezondheid. En zoals bij elke plant, en zeker bij elk geneesmiddel, hebben we ook te maken met bijwerkingen.

Wanneer ontstaan bijwerkingen van ashwagandha?

Gelukkig zijn de ashwagandha bijwerkingen relatief klein. Ze veroorzaken ook geen grote schade aan het lichaam. En komen hoofdzakelijk voor wanneer we een te hoge dosis nemen. Dat is niet altijd makkelijk in te schatten omdat er niet meteen een vaste dosis bekend is voor het gebruik van de plant.

We zien dat voor preventieve problemen een lage dosis gebruikt wordt. Maar we zien dat bij effectieve problemen vaak hoge dosissen kunnen gebruikt worden. Als voorbeeld kunnen we depressie nemen.

withania somnifera bijwerkingen

Via wetenschappelijke onderzoeken hebben we kunnen vaststellen dat ashwagandha depressie kan helpen bestrijden. De werking van de plant is hier even krachtig als lorazepam en imipramine.

Bij de behandeling tegen depressie worden vaak hoge dosissen gebruikt tussen de 600 en 6.000 mg. Dat verhoogt natuurlijk de kans op ashwagandha bijwerkingen.

Gerelateerd:  Werking van Adaptogenen?

Andere gebruiken van de plant

Naast het gebruik van de plant bij depressie is de belangrijkste werking van de plant het verlagen van stress. Dit is zo krachtig dat het toegenomen cortisol (als gevolg van stress) na 20 minuten volledig kan worden genormaliseerd.

verder zien we dat de plant kan helpen bij een laag libido. Ook om de vruchtbaarheid bij mannen te verbeteren zijn er gunstige resultaten bereikt door de plant te gebruiken. Onrechtstreeks is dat bij vrouwen ook het geval door het stabiliseren van de hormonen. Al hebben we daar niet meteen wetenschappelijke ondersteuning voor gevonden.

We zien dat de symptomen van PMS en pijnlijke menstruatie sterk gaat afnemen. Omdat de plant een ontspannend en licht verdovend effect heeft. Dat zal ervoor zorgen dat samentrekkingen van spieren die in contact komen met bloedvaten en daardoor krampen veroorzaken zal afnemen.



Spijsvertering

We zien vooral dat ashwagandha bijwerkingen kan veroorzaken in onze spijsvertering.

Wanneer we beginnen met het gebruik van de plant kiezen we beter voor een lage dosis van om en bij de 350 mg – 600 mg. Indien na enkele weken de effecten niet zijn zoals we wensen kunnen we de dosis verhogen.

Het voordeel hiervan is dat het lichaam reeds is aangepast aan het gebruik van de plant. Dat verlaagt de kans op bijwerkingen van ashwagandha.

En die zijn hoofdzakelijk:

  • Krampen in de buik
  • Opgeblazen gevoel in de buik
  • Diarree
  • Misselijk worden

Wanneer we de dosis echter aanpassen in het begin. En daarom ons lichaam de kans geven om gewoon te worden aan de effecten van de plant. Dan zullen de bijwerkingen van ashwagandha slechts een zeldzaam gegeven zijn.

Gerelateerd:  5 Meest Krachtige Kruiden Tegen Impotentie

ashwagandha plant

Medicatie in combinatie met ashwagandha

Het nemen van medicatie gaat altijd gepaard met bijwerkingen. Wanneer we die geneesmiddelen gaan combineren met ashwagandha kunnen er twee zaken gebeuren. We kunnen de werking van de medicijnen versterken. Of we kunnen een negatieve reactie krijgen op de medicijnen.

Slaapmedicatie

Voorbeelden daarvan zijn slaapmedicijnen. Withania somnifera heeft een ontspannend effect. Dat betekent wanneer we reeds slaapmiddelen gebruiken in combinatie met extracten van de plant.

Dat we sneller in slaap zullen vallen. Dat de werking van de slaapmedicatie versterkt zal worden. Wanneer we ons dan nog buitenshuis bevinden of nog een activiteit willen verrichten kan dit voor problemen zorgen.

Hoge bloeddruk

We zien niet meteen een drastische daling van de bloeddruk bij het gebruik van Withania Somnifera. Al gaat de bloeddruk wel degelijk dalen. In combinatie met bloeddrukverlagende medicijnen kan dit zorgen voor een te lage bloeddruk. Hierbij geldt weer de regel om te beginnen met een lage dosis ashwagandha.

Hoge bloedsuiker

Hetzelfde geldt voor medicijnen tegen hoge bloedsuiker. We zien bij het gebruik van ashwagandha een (kleine) daling van de bloedsuiker. In combinatie met medicatie die de bloedsuiker doet dalen, kunnen we te maken hebben met een te lage bloedsuiker.

In Combinatie Met Andere middelen

Het effect van ashwagandha kan daarnaast nog verhoogd worden door gebruik te maken van alcohol en cafeïne. Dat verhoogt natuurlijk de kans op eventuele bijwerkingen van ashwagandha. We zien vooral bij cafeïne dat de kans op diarree gaat toenemen.

Ook zullen we dit probleem niet ondervinden bij het drinken van één of twee kopjes koffie. Maar duidelijk gaat het hier om het gebruik van hogere hoeveelheden.

Gerelateerd:  Kan Ashwagandha Gebruikt Worden Om Af Te Vallen?

Zwangerschap

Ernstige bijwerkingen van ashwagandha kunnen optreden tijdens de zwangerschap. Dit lijkt nogal bizar omdat het kruid zo’n gunstig effect heeft bij vrouwen. Zowel bij jonge vrouwen als bij vrouwen die zich in de menopauze bevinden.

We kunnen de hormonen in balans brengen. De stress kunnen we onder controle houden. Het libido wordt beter bij bijna alle vrouwen. Er treden minder symptomen op van PMS of pijnlijke menstruatie. En tenslotte gaat de gemoedstoestand bij vrouwen sterk verbeteren bij het gebruik van de plant.

ashwagandha bijwerkingen zwangerschap

Toch kan tijdens de zwangerschap een miskraam ontstaan. Dit heeft een aantal belangrijke redenen.

Eerst en vooral heeft de plant een ontspannend effect op de spieren. Dit kan zorgen voor samentrekkingen in de spieren die zich in de baarmoeder bevinden. Dat zou een vroegtijdige geboorte of abortus kunnen uitlokken.

Los van deze bijwerkingen wordt ashwagandha toch gebruikt in de Ayurveda en in de Chinese geneeskunde tijdens de zwangerschap. Zij gaan ervan uit dat lichte dosissen geen enkel schadelijk effect hebben.

Ondanks deze beweringen wordt in het Westen afgeraden om ashwagandha in de zwangerschap te gebruiken.

Besluit

We kunnen hier dus uit besluiten dat we een kleine kans hebben op eventuele bijwerkingen van ashwagandha. Zeker wanneer we beginnen met het gebruiken van een kleine dosis gedurende de eerste dagen of weken.

Daarna kunnen we de dosis verhogen indien we dat wensen. Er zijn niet meteen aanbevolen doseringen voor het gebruik van deze plant. Wel zijn de meeste gegevens gebaseerd op dosissen van 350 tot 6.000 mg door gebruik te maken van een supplement.

 

Delen op:


Volg ons op: