Wat Is De Werking Van Shatavari?

Delen op:


Volg ons op:

Wat is shatavari

Shatavari ofwel asparagus racemosus is een soort asparagus die we vinden in India en in Nepal. al kunnen we ze ook in mindere mate tegenkomen in Sri Lanka en in Afrika. De uiteindelijke vertaling van de naam in het Sanskriet betekent “honderd genezingen”. Het is een kruid die een zeer lange geschiedenis kent in de Ayurveda ofwel de Indiase traditionele geneeskunde.

Het kruid heeft een groot aantal voordelen die te maken hebben met onder meer de vruchtbaarheid en de seksualiteit bij vrouwen. Al zijn er ook enkele voordelen van de werking van shatavari die voor mannen van toepassing zijn.

In dit artikel gaan we proberen zoveel mogelijk duidelijkheid te geven omtrent de vele eigenschappen die shatavari met zich meebrengt.

shatavari plant

Anti-oxidante eigenschappen

Het gebruik van shatavari zal helpen om schade aan de cellen te bestrijden. Dit komt door de anti-oxidante werking die ervoor zal zorgen dat vrije radicalen minder schade kunnen aanrichten aan de cellen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen ziekten doen ontstaan, het is dus belangrijk dat we voldoende stoffen in het lichaam aanwezig hebben die deze vrije radicalen kunnen bestrijden. (studie)

Borstvoeding

shatavari borstvoeding

Voor de vrouwen die borstvoeding willen geven is er heel goed nieuws. Omdat shatavari ervoor kan zorgen dat er meer moedermelk wordt aangemaakt. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de hoeveelheid melk die er wordt aangemaakt, een stuk hoger wordt wanneer we shatavari gebruiken. (1)

Libido verhogen bij mannen en vrouwen

hoger libido

Men heeft kunnen ontdekken, zowel bij dieren als bij mensen, door middel van wetenschappelijke onderzoeken, de shatavari plant in staat is het libido te verhogen. Dit kon men zowel zien bij mannen als bij vrouwen. Vermoedelijk is het verhogend effect op serotonine hier het gevolg van. Een verhoogde serotonine zorgt ervoor dat we ons beter voelen. Dat zal onmiddellijk ook meer zin in seks met zich mee brengen. Al zullen de balancerende effecten op de hormonen in het lichaam hier hoogstwaarschijnlijk ook een rol in spelen. (2)

Hormonen in balans brengen

Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van shatavari is de mogelijkheid om de hormonen terug in balans te brengen. Wanneer vrouwen te maken hebben met een fluctuerend oestrogeengehalte, dan kunnen tal van symptomen ontstaan. Onder meer PMS kan hierdoor geaccentueerd worden. Via wetenschappelijk onderzoek heeft men kunnen aantonen dat de vrouwen minder last hebben van hormonale schommelingen wanneer shatavari gebruikt wordt. Dat maakt het een zeer gunstig kruid voor vrouwen die last hebben van PMS. Ook bij pijnlijke borsten zien we dat deze symptomen duidelijk minder worden bij het gebruik van shatavari. (3)

Gerelateerd:  Tongkat Ali Werking en Bijwerkingen


Vruchtbaarheid verbeteren

shatavari pms

Shatavari wordt gebruikt in India als een natuurlijke manier om de vruchtbaarheid te verbeteren. Dit zal onder meer bekomen worden door de hormonen terug gunstig te maken voor een toekomstige zwangerschap. Verder zien we ook dat shatavari in staat is om bepaalde problemen tijdens de menstruatie te behandelen. Wanneer men te maken heeft met onregelmatige bloedingen van de baarmoeder voor of na de menopauze. Dan kan shatavari ook soelaas bieden. Dit komt dan ook hoofdzakelijk door een schommeling van het oestrogeen, wat we enkele stappen voordien behandeld hebben. (4)

Dit effect is echter niet alleen voor vrouwen. Onderzoeken hebben ook kunnen vaststellen dat de aanmaak van sperma bevordert kan worden en dat de kwaliteit van het sperma een stuk beter wordt. Dit zou onder meer bekomen worden door de antioxidante werking van het kruid en door eventuele ontstekingen van de seksuele voortplantingsorganen op te lossen.

Vitaliteit promoten en het immuunsysteem versterken

De extracten van de shatavari plant zullen helpen bij het behandelen van zwakheden in het lichaam. Dit kunnen we onder meer zien door een verhoging van de vitaliteit en van de viriliteit. Mede door een stimulerend effect op het immuunsysteem.

Verder men zien dat de plant enkele krachtige anti-oxidante effecten heeft. Waardoor ook deels het immuunsysteem positief gestimuleerd wordt. (5) Via wetenschappelijk onderzoek kon men vaststellen dat dankzij de werkzame stoffen in de shatavari plant, dieren sneller konden herstellen van ziekte. Ook zag men dat de algehele gezondheid verbetert.

Tegen kanker en tumoren

De plant heeft daarnaast ook de mogelijkheid om te beschermen tegen kanker. De plant heeft enkele stoffen die krachtig werken tegen de vorming van kanker. En die zouden kunnen in staat zijn om kankercellen te vernietigen, voornamelijk dan borstkanker. (6)

Natuurlijke pijnstiller

De plant shatavari heeft ook een aantal krachtige verdovende eigenschappen. Zo kan de plant worden gezien als een natuurlijke pijnstiller. Dit werd onder meer getest via wetenschappelijke studies. Het zou vooral kunnen dienstdoen als natuurlijk middel tegen artrose en reuma. (7)

Gerelateerd:  Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Helpt tegen problemen met onze luchtwegen

luchtwegen shatavari

Een ander gunstig aspect van deze plant is dat het kan helpen tegen problemen met onze luchtwegen. Zo kunnen we de plant onder meer gebruiken tegen verkoudheden, bronchitis, griep en keelontstekingen. (8)

Maagzweren

Wanneer we te maken hebben met maagzweren dan kunnen we shatavari gebruiken om deze problemen met de spijsvertering te helpen verbeteren. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat shatavari onder meer kan helpen bij het behandelen en zelfs genezen van maagzweren.

Die kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige problemen met de gezondheid. Er kunnen bloedingen ontstaan die een onmiddellijke opname in het ziekenhuis vereisen. Bij maagzweren als gevolg van medicatie, was shatavari even krachtig als de traditionele medicijnen die daarvoor worden gegeven. De effecten waren minder sterk bij maagzweren die ontstaan als gevolg van stress. (9)

Bescherming tegen nierstenen

nierstenen buikpijn

Shatavari is een zeer krachtig vochtafdrijvend middel. Vochtafdrijvende middelen zullen ervoor zorgen dat we meer water kunnen afvoeren via de urine. Daarvoor moeten we natuurlijk ook meer gaan drinken. Maar wat deze vochtafdrijvende middelen, naast het afvoeren van extra water zullen doen, is het reinigen van onze nieren. De nieren moeten harder werken dus kunnen op die manier beter en efficiƫnter afvalstoffen afvoeren. Wat ervoor zal zorgen dat de kans op nierstenen een stuk kleiner wordt.

Verder werd duidelijk dat de plant in staat is om de vorming van oxalaat tegen te gaan. Oxalaat vinden we terug in verschillende voedingsmiddelen zoals spinazie en bieten, maar ook in patat of frietjes. Shatavari zal helpen om de vorming van stenen uit oxalaat tegen te gaan. De hoeveelheid magnesium in de urine wordt verhoogd. Waardoor de kans ook kleiner is om uiteindelijk kristallen in de nieren te vormen.

(10)

Anorexia

Daarnaast zal shatavari ook helpen om het hongergevoel terug op te wekken bij mensen die lijden aan anorexia. Meestal wanneer we te maken hebben met anorexia hebben we een onderliggende aandoening aan het zenuwstelsel. Die is meestal stress of angstgerelateerd. Door het verlagen van deze negatieve emoties kunnen mensen met anorexia terug meer honger krijgen en terug op gewicht komen dankzij deze plant te gebruiken. (11)

Bloedsuiker verlagen

Shatavari kan helpen om de bloedsuiker te verlagen. Dit is vooral handig bij mensen die lijden aan diabetes of mensen die een verhoogd risico hebben op diabetes. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat we de bloedsuikerwaarden kunnen verlagen door shatavari te gebruiken. Daarnaast zal de hoeveelheid insuline die wordt vrijgegeven ook sterk toenemen. Hoewel men nog niet heeft vastgesteld hoe dit precies kan worden verklaard. (bron)

Gerelateerd:  Wat is een DIM Supplement | Voordelen & Bijwerkingen

Depressie

vrouw neerslachtig depressie

Heel wat mensen hebben te kampen met depressie. Toch zijn er zeker evenveel mensen die er geen hulp willen of kunnen voor zoeken. Ook zijn er mensen die last hebben van de neveneffecten die medicijnen tegen depressie met zich meebrengen. Hoe meer we werken en weinig tijd nemen om te ontspannen en even op adem te komen, hoe meer mensen zullen sukkelen met depressie.

Gelukkig kan shatavari op dat vlak ook helpen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de anti-oxidanten in de plant, krachtig genoeg zijn om depressie te bestrijden. Dit gebeurt door de activiteit van de neurotransmitters in de hersenen te stimuleren. Onder meer dopamine en serotonine hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat we met de extracten van de plant, het serotonine kunnen verhogen. Wat een positieve invloed heeft op onze emotionele gezondheid. (12)

Vochtafdrijvende werking

De plant heeft een sterk vochtafdrijvende werking. Dit kan helpen wanneer we te maken hebben met vochtophoping of oedeem. Het kan echter ook gebruikt worden bij mensen die teveel vocht rondom het hart hebben opgestapeld. En als gevolg daarvan een hartaanval hebben gekregen.

Onderzoek uit 2010 heeft aangetoond dat 3.200 mg extract uit de plant, geen negatieve bijwerkingen had op het lichaam. Dit onderzoek werd echter gedaan op proefdieren. Het is dus wachten om met zekerheid te kunnen stellen, hoe de effecten op mensen zullen zijn in dit geval. (13)

Een vochtafdrijvende werking gaat vaak gepaard met een laxerende werking. Al kunnen we zien dat we deze plant ook kunnen gebruiken bij acute diarree. Diarree kan ervoor zorgen dat we uitdrogen en zal een hoge hoeveelheid vitamines en mineralen uit het lichaam verwijderen. Het is dus belangrijk dat we hier snel een oplossing voor vinden. Shatavari heeft bewezen in 2005 om in staat te zijn, diarree te behandelen. Al zijn deze onderzoeken ook gedaan op dieren en niet op mensen. (14)

shatavari plant

Bijwerkingen van shatavari

Shatavari heeft een reeks bijwerkingen. Eerst en vooral mogen de mensen die medicijnen nemen op basis van lithium geen shatavari gebruiken. De werking van het kruid zal de werking van lithium dwarsbomen en kan lijden tot ernstige bijwerkingen.

Verder zien we dat bij sommige mensen het kruid kan zorgen voor ontstekingen van de huid. We kunnen jeuk krijgen of last krijgen van jeuk in de neus. Deze bijwerkingen van het supplement gaan meestal voorbij wanneer we het middel enkele dagen gebruiken.

Delen op:


Volg ons op: