Wat Is De Werking Van Shatavari?


Wat is shatavari

Shatavari ofwel asparagus racemosus is een soort asparagus die we vinden in India en in Nepal. al kunnen we ze ook in mindere mate tegenkomen in Sri Lanka en in Afrika. De uiteindelijke vertaling van de naam in het Sanskriet betekent “honderd genezingen”. Het is een kruid die een zeer lange geschiedenis kent in de Ayurveda ofwel de Indiase traditionele geneeskunde.

Het kruid heeft een groot aantal voordelen die te maken hebben met onder meer de vruchtbaarheid en de seksualiteit bij vrouwen. Al zijn er ook enkele voordelen van de werking van shatavari die voor mannen van toepassing zijn.

In dit artikel gaan we proberen zoveel mogelijk duidelijkheid te geven omtrent de vele eigenschappen die shatavari met zich meebrengt.

Borstvoeding

shatavari borstvoeding

Voor de vrouwen die borstvoeding willen geven is er heel goed nieuws. Omdat shatavari ervoor kan zorgen dat er meer moedermelk wordt aangemaakt. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de hoeveelheid melk die er wordt aangemaakt, een stuk hoger wordt wanneer we shatavari gebruiken. (1)

Libido verhogen bij mannen en vrouwen

Men heeft kunnen ontdekken, zowel bij dieren als bij mensen, door middel van wetenschappelijke onderzoeken, dat de shatavari plant in staat is het libido te verhogen. Dit kon men zowel zien bij mannen als bij vrouwen. (2)

Gerelateerd:  Tribulus Terrestris Potentie en Testosteron Verhogen?

Hormonen in balans brengen

Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van shatavari is de mogelijkheid om de hormonen terug in balans te brengen. Wanneer vrouwen te maken hebben met een fluctuerend oestrogeengehalte, dan kunnen tal van symptomen ontstaan. Onder meer PMS kan hierdoor geaccentueerd worden. Via wetenschappelijk onderzoek heeft men kunnen aantonen dat de vrouwen minder last hebben van hormonale schommelingen wanneer shatavari gebruikt wordt. Dat maakt het een zeer gunstig kruid voor vrouwen die last hebben van PMS. Ook bij pijnlijke borsten zien we dat deze symptomen duidelijk minder worden bij het gebruik van shatavari. (3)

Vruchtbaarheid verbeteren

shatavari pms

Shatavari wordt gebruikt in India als een natuurlijke manier om de vruchtbaarheid te verbeteren. Dit zal onder meer bekomen worden door de hormonen terug gunstig te maken voor een toekomstige zwangerschap. Verder zien we ook dat shatavari in staat is om bepaalde problemen tijdens de menstruatie te behandelen. Wanneer men te maken heeft met onregelmatige bloedingen van de baarmoeder voor of na de menopauze. Dan kan shatavari ook soelaas bieden. Dit komt dan ook hoofdzakelijk door een schommeling van het oestrogeen, wat we enkele stappen voordien behandeld hebben. (4)

Dit effect is echter niet alleen voor vrouwen. Onderzoeken hebben ook kunnen vaststellen dat de aanmaak van sperma bevordert kan worden en dat de kwaliteit van het sperma een stuk beter wordt. Dit zou onder meer bekomen worden door de antioxidante werking van het kruid en door eventuele ontstekingen van de seksuele voortplantingsorganen op te lossen.

Vitaliteit promoten en het immuunsysteem versterken

De extracten van de shatavari plant zullen helpen bij het behandelen van zwakheden in het lichaam. Dit kunnen we onder meer zien door een verhoging van de vitaliteit en van de viriliteit. Mede door een stimulerend effect op het immuunsysteem.

Gerelateerd:  Maca Werking en Bijwerkingen

Ook kon men vaststellen dat de plant enkele krachtige antioxidante effecten heeft. Waardoor ook deels het immuunsysteem van gestimuleerd wordt. (5)

Tegen kanker en tumoren

De plant heeft daarnaast ook de mogelijkheid om te beschermen tegen kanker. De plant heeft enkele stoffen die krachtig werken tegen de vorming van kanker. En die zouden kunnen in staat zijn om kankercellen te vernietigen, voornamelijk dan borstkanker. (6)

Natuurlijke pijnstiller

De plant shatavari heeft ook een aantal krachtige verdovende eigenschappen. Zo kan de plant worden gezien als een natuurlijke pijnstiller. Dit werd onder meer getest via wetenschappelijke studies. Het zou vooral kunnen dienstdoen als natuurlijk middel tegen artrose en reuma. (7)

Helpt tegen problemen met onze luchtwegen

luchtwegen shatavari

Een ander gunstig aspect van deze plant is dat het kan helpen tegen problemen met onze luchtwegen. Zo kunnen we de plant onder meer gebruiken tegen verkoudheden, bronchitis, griep en keelontstekingen. (8)

Maagzweren

Wanneer we te maken hebben met maagzweren dan kunnen we shatavari gebruiken om deze problemen met de spijsvertering te helpen verbeteren. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat shatavari onder meer kan helpen bij het behandelen en zelfs genezen van maagzweren. (9)

Bescherming tegen nierstenen

Shatavari is een zeer krachtig vochtafdrijvend middel. Vochtafdrijvende middelen zullen ervoor zorgen dat we meer water kunnen afvoeren via de urine. Daarvoor moeten we natuurlijk ook meer gaan drinken. Maar wat deze vochtafdrijvende middelen, naast het afvoeren van extra water zullen doen, is het reinigen van onze nieren. De nieren moeten harder werken dus kunnen op die manier beter en efficiƫnter afvalstoffen afvoeren. Wat ervoor zal zorgen dat de kans op nierstenen een stuk kleiner wordt. (10)

Gerelateerd:  Wat is de werking van Fenegriek Capsules?

Anorexia

Daarnaast zal shatavari ook helpen om het hongergevoel terug op te wekken bij mensen die lijden aan anorexia. Meestal wanneer we te maken hebben met anorexia hebben we een onderliggende aandoening aan het zenuwstelsel. Die is meestal stress of angstgerelateerd. Door het verlagen van deze negatieve emoties kunnen mensen met anorexia terug meer honger krijgen en terug op gewicht komen dankzij deze plant te gebruiken. (11)

Bloedsuiker verlagen

Shatavari kan helpen om de bloedsuiker te verlagen. Dit is vooral handig bij mensen die lijden aan diabetes of mensen die een verhoogd risico hebben op diabetes. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat we de bloedsuikerwaarden kunnen verlagen door shatavari te gebruiken. Daarnaast zal de hoeveelheid insuline die wordt vrijgegeven ook sterk toenemen.

Bijwerkingen van shatavari

Shatavari heeft een reeks bijwerkingen. Eerst en vooral mogen de mensen die medicijnen nemen op basis van lithium geen shatavari gebruiken. De werking van het kruid zal de werking van lithium dwarsbomen en kan lijden tot ernstige bijwerkingen.

Verder zien we dat bij sommige mensen het kruid kan zorgen voor ontstekingen van de huid. We kunnen jeuk krijgen of last krijgen van jeuk in de neus. Deze bijwerkingen van het supplement gaan meestal voorbij wanneer we het middel enkele dagen gebruiken.


Leave a Comment