Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?

Delen op:


Volg ons op:

Bijna elke vrouw heeft ooit wel eens te maken gehad met het PMS syndroom of premenstrueel syndroom. De gemoedstoestand wordt verstoord en we worden vaak onderhevig aan krampen. Onze buik kan zo opgezwollen zijn dat we het gevoel hebben net een enorme maaltijd te hebben verorberd.

Er zijn een groot aantal natuurlijke en minder natuurlijke behandelingen voor deze problemen. Dus dat kan wel makkelijk worden opgelost en op die manier sterk de symptomen doen verdwijnen.

verschil tussen pms en pmddMaar er is ook zoiets als het PMDD. PMDD ofwel de premenstrueel dysforische stoornis. Hoewel de problemen sterk op mekaar kunnen lijken zijn er toch een aantal zeer belangrijke verschillen tussen PMS en PMDD. Eerst en vooral kunnen we stellen dat PMS zeer frequent voorkomt bij vrouwen voor de menstruatie. Bij zowat de helft kunnen we meerdere cyclussen na elkaar de problemen vaststellen. Terwijl PMDD minder frequent voorkomt. Hoewel de gegevens daaromtrent nog zeker niet compleet zijn. Toch kunnen we ervan uitgaan dat PMDD slechts 3 tot 5% van de vrouwen zal beïnvloeden.

We kunnen er ook vanuit gaan dat PMS kan gezien worden als een mild probleem. Terwijl PMDD in de meeste gevallen toch wel ernstig kan zijn.

De symptomen zijn vaak dezelfde. We hebben te maken met menstruele krampen, vermoeidheid en hebben een wisselende gemoedstoestand. Al zijn de symptomen bij vrouwen met PMDD een stuk erger. In die zin dat het bijna onmogelijk wordt om nog te functioneren. Naar het werk gaan, of dagdagelijkse taken uitvoeren wordt voor hen vaak onmogelijk. Er heerst nogal wat onbegrip voor deze problemen. En worden ook vaker verward met andere aandoeningen.

Gerelateerd:  Wat Zijn De Meest Krachtige Natuurlijke Laxeermiddelen?

Het grootst is de verwarring wanneer net de psychische symptomen ernstig worden. Sommige vrouwen worden zo onhandelbaar dat agressie optreedt. Andere hebben zeer ernstige angststoornissen. Dit kan zodanig ernstig zijn dat ze het huis niet uit durven gaan tijdens deze problemen. Verder is depressie een veel voorkomend symptoom.

Deze psychische symptomen worden dan weer vaak verward met psychiatrische aandoeningen. Terwijl sommige van deze vrouwen die last hebben van PMDD op andere weken perfect kunnen functioneren. Toch zijn er gevallen waarbij de problemen van blijvende aard zijn.

Wanneer de problemen van blijvende aard zijn kan men genoodzaakt worden te praten met een arts, gynaecoloog of zelfs psycholoog.

De aandoening wordt nog maar recent erkend, er is dus heel weinig informatie beschikbaar over het hoe en wat van deze aandoening. Maar toch denkt men te moeten zoeken in de richting van een serotonine tekort. Dit serotonine tekort zou dan weer aanleiding zijn voor de vooral sterke invloed op het mentaal functioneren. Met depressie, leeg gevoel, angst en neerslachtigheid als gevolg.

Het is dan ook een aandoening die zeer moeilijk kan worden vastgesteld. We kunnen last hebben van PMS. En toch denken dat we uiteindelijk PMDD hebben. Doordat we een moeilijke periode doormaken in ons leven. En daardoor meer onder stress staan. Dit kan er dan uiteindelijk wel voor zorgen dat de symptomen passen in de diagnose van PMDD. Maar betekent niet meteen dat het ook daadwerkelijk zo is. Enkele menstruaties verder kunnen we dan in veel gevallen terug perfect normaal functioneren.behandeling pmdd

Om daadwerkelijk te kunnen stellen dat we lijden aan het PMDD syndroom dienen we deze symptomen gedurende een jaar lang hebben. Dat sluit dan natuurlijk uit dat we even omwille van een stressvolle periode, de symptomen van PMS sterker gingen ervaren.

Gerelateerd:  Wat is de Werking van Dong Quai?

Behandeling van PMS

Al deze hulpmiddelen die worden besproken als hulpmiddel tegen PMS. Kunnen ook worden gezien als hulpmiddelen voor PMDD. Al zullen ze niet krachtig genoeg zijn om de ernstige symptomen te onderdrukken.

Bij PMS dienen we onze voeding zodanig te regelen dat we meer plantaardige voeding gaan eten. Daarbij zijn omega 3 vetzuren van groot belang. Ze zullen de ontstekingen helpen verminderen. En zullen ook bijdragen een een beter en vlotter metabolisme naar aanloop van de menstruatie.

Uitstekende voorbeelden zijn hier zeker de vette vis zoals zalm, makreel, tonijn. Maar ook oesters, mosselen, garnalen, krab en andere zeevruchten kunnen de hoeveelheid omega 3 sterk doen stijgen.

Plantaardige varianten zijn hier dan lijnzaden, chiazaden, walnoten. Ze bevatten allemaal een relatief gezonde hoeveelheid omega 3.

Het is beter dat we suikerrijke dranken en voedingsproducten gaan vermijden. Ze kunnen ontstekingen in de hand werken en zullen daarbij ook zorgen voor een schommeling van de bloedsuikerwaarden. Waardoor heel snel symptomen van PMS kunnen opkomen.

Zout speelt dan weer een belangrijke rol bij het opgeblazen gevoel. Wanneer we vaak last hebben van een opgeblazen gevoel, dan gaan we zout beter zoveel mogelijk vermijden. Omdat het ervoor zal zorgen dat we vocht gaan opslaan en daardoor het opgeblazen gevoel blijven stimuleren.

Cafeïne heeft dan weer meer invloed op het mentaal functioneren. Teveel cafeïne zou een grote rol spelen in het hebben van depressieve en angstige symptomen.

Behandeling van PMDD

symptomen pmddOmdat men er meer en meer vanuit gaat dat PMDD wordt veroorzaakt door een laag serotonine gehalte in het lichaam. Om die reden gaat men meer in de richting van antidepressiva gaan zoeken. Wanneer het neerkomt op de behandeling van deze aandoening.

Gerelateerd:  Beste Kruiden Tijdens de Menopauze

Antidepressiva zullen deze tekorten aan serotonine helpen opvangen. Al zijn er heel wat natuurlijke manieren waardoor we het serotonine kunnen verhogen.

In de zomer kunnen we bijvoorbeeld meer in de zon verblijven. Zonnen is een goede manier om meer serotonine en vitamine D aan te maken. Wat een betere bescherming zal bieden tegen veel van de symptomen van PMDD.

Maar er zijn ook natuurlijke middelen zoals rozenwortel die kunnen gebruikt worden om het serotonine te verhogen.

Ook 5htp heeft een zeer goede serotonine verhogende werking. En zou dus kunnen dienst doen als een natuurlijke behandeling tegen PMDD.

Besluit

We kunnen daaruit dus besluiten dat het verschil tussen PMS en PMDD zich meer gaat focussen op de aard van de problemen. Bij PMS ervaren we krampen, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, schommelende gemoedstoestand.

Bij PMDD ervaren we ook deze symptomen. Maar zijn ze een stuk ernstiger. Daarbij zijn er ook aanwijzingen dat PMDD vooral sterke invloed heeft op het mentaal functioneren. Waardoor we te maken krijgen met depressie, angst en de ernstige gevolgen van deze problemen. Tot zover dat we met PMDD heel moeilijk nog normaal kunnen functioneren.

Delen op:


Volg ons op: