Wat is de werking van zilverkaars?

zilverkaars

Delen op:


Volg ons op:

Werking en voordelen van zilverkaars

Zilverkaars of Actaea Racemosa komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Het is vooral de wortel en de wortelstok die gebruikt wordt voor medicinale doeleinden. Zilverkaars werd vooral gebruikt tegen angst, ontstekingen, malaria, reuma en is vooral bekend onder vrouwen oomdat het een uitstekende werking heeft bij vrouwen in de menopauze.

De plant werd reeds gebruikt door de Indiaanse bevolking van Noord Amerika. Het werd dan stilaan ook bekend onder de nieuwe populatie van het continent en kwam daarna over naar Europa waar het vooral diende als natuurlijk hulpmiddel tegen talloze typische vrouwen aandoeningen.

Belangrijkste werking van zilverkaars

  • Verminderd ontstekingen
  • Licht verdovend
  • Relaxerend
  • Schimmelwerend
  • Anti-bacterieel
  • Balancerend effect op vrouwelijke hormonen

zilverkaars werking

Symptomen van de menopauze

Naarmate er meer en meer negatieve berichtgeving komt over de risico’s van hormoon vervangingstherapie bij vrouwen. Beginnen steeds meer vrouwen die met hun gezondheid begaan zijn, te zoeken naar alternatieven. Ze zoeken naar veiligere manieren om de symptomen van de menopauze te behandelen.

Zilverkaars heeft een aantal verrassende effecten die voor vrouwen in de menopauze kunnen helpen om belangrijke symptomen zoals opvliegers te behandelen.

Zilverkaars zou ook gunstige effecten hebben bij vrouwen in de menopauze die last hebben van stemmingswisselingen, slaapproblemen of depressie als gevolg van angst.

PMS

Vrouwen die last hebben van het premenstrueel syndroom kunnen ook vaak worden geholpen door zilverkaars te gebruiken. Zo kan het kruid helpen om krampen te vermijden. De plant heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die eventuele samentrekkingen van de spieren in de baarmoeder kunnen verminderen. Waardoor minder of geen pijn meer ontstaat.

Gerelateerd:  Werking van Avena Sativa

Dat zou ook als gevolg hebben dat er een duidelijke verbetering van de gemoedstoestand ontstaat bij vrouwen die last hebben van PMS of premenstrueel syndroom.

Opvliegers

zilverkaars gebruikEén van de belangrijkste voordelen van de werking van zilverkaars tijdens de menopauze, zijn het verminderen van de zogenaamde opvliegers. Er zijn echter weinig onderzoeken die dit effect kunnen aantonen. Toch wordt het overal geëerd omwille van deze werking. (1)We zien hier vooral dat de schommeling van het oestrogeen wordt opgevangen. De schommelingen die de opvliegers veroorzaken. Dit wordt in balans gebracht waardoor de frequentie van de opvliegers sterk afneemt. Vrouwen ervaren duidelijk minder last na het gebruik van zilverkaars.

Verbetert de slaapkwaliteit

Een ander probleem waar vrouwen tijdens de menopauze vaak last van hebben is het probleem om te slapen. Of toch zeker om vast te slapen. Een groot deel van de symptomen tijdens de menopauze kunnen hierdoor nog erger worden. Het is belangrijk voor de natuurlijke aanmaak van onze hormonen dat we voldoende slapen.

Een onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen na de menopauze duidelijk beter konden slapen door zilverkaars te gebruiken. Het zou dan ook kunnen gebruikt worden als een veiliger alternatief voor slaapmedicatie.

Minder last van osteoporose

Hoewel het niet meteen kan worden gezien als een preventief middel tegen osteoporose. Daar is vitamine D en calcium belangrijker voor. Toch kan zilverkaars helpen om de hoeveelheid verloren beendermassa door osteoporose te verminderen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde bestandsdelen in de plant kunnen helpen om de hoeveelheid beenderen die verzwakken als gevolg van osteoporose, kan verminderd worden. Dat kan meteen een groot deel van de symptomen en pijn als gevolg van deze aandoening helpen bestrijden. (2)

Gerelateerd:  Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?

Hoofdpijn en migraine

Door de licht verdovende effecten van de plant kunnen we zilverkaars gebruiken bij hoofdpijn. Dat gaat dan vooral wanneer de hoofdpijn of migraine veroorzaakt wordt door angst, stress of depressie.

Reuma en artrose

Zilverkaars kan worden ingezet om de pijn te verzachten die veroorzaakt wordt door reuma of door artrose. Hier zien we vooral de ontstekingsremmende werking van de plant die ervoor gaat zorgen dat de gewrichten gezonder blijven. Ook zal de plant werken als een pijnstiller en dus de pijn op die manier ook helpen onderdrukken.

Preventie tegen vleesboom

Een vleesboom is de groei van de baarmoeder. Dit komt vaak voor wanneer vrouwen het meest vruchtbaar zijn. Een vleesboom moet vaak operatief verwijderd worden of kan behandeld worden met hormonen.

Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat zilverkaars krachtiger kan werken tegen vleesboom dan de aanbevolen medicijnen. (3)

Helpt tegen allerlei soorten angst

In het verleden werd de plant vaak gebruikt bij vrouwen die last hadden van depressie. Hoewel heel wat controverse en heel wat negatieve berichtgeving daaromtrent, de wereld rond is gegaan. Toch heeft man kunnen aantonen dat de plant een sterke impact heeft op de receptoren die angst veroorzaken.

Men heeft nu dus wetenschappelijk kunnen aantonen dat de plant een krachtige werking heeft tegen angst door zijn licht verdovende eigenschappen. En daarmee ook kan helpen tegen depressie tijdens, na of voor de menopauze. (4)

Zilverkaars voor mannen

Zilverkaars voor mannen wordt niet meteen aangeraden. De plant heeft oestrogeen-achtige effecten en dat kan vrouwelijke kenmerken bij mannen veroorzaken zoals de vorming van borsten bij mannen. Dat is ook het geval bij alle andere oestrogeen-achtige stoffen die we vinden in voedingsproducten en in andere kruiden.

Gerelateerd:  Wat is een DIM Supplement | Voordelen & Bijwerkingen

Hoewel we er toch haaruitval bij mannen mee kunnen tegengaan. Omdat haaruitval en kaalheid bij mannen veelal een hormonale factor in het lichaam is. Kunnen deze oestrogeen-achtige effecten hier duidelijk een belangrijke rol spelen.

Ze zullen kaalheid niet kunnen herstellen echter. Maar kunnen er wel voor zorgen dat we minder snel te maken krijgen met volledige kaalheid. Dit gebeurt dan door de haaruitval te vertragen.

zilverkaars bijwerkingenBijwerkingen

Zilverkaars heeft een oestrogeen-achtig effect. Vrouwen mogen dit kruid niet gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Ook kunnen hoge dosissen van dit kruid buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Ook hoofdpijn en duizeligheid kan optreden bij het gebruik van hogere hoeveelheden.

Het supplement wordt beter niet gecombineerd met andere oestrogeen therapie, toch zeker niet vooraleer we daar grondig met een arts hebben over gesproken.

 

Delen op:


Volg ons op: