Omega 3 tegen PMS

omega 3 pms

Delen op:


Volg ons op:

Omega 3 vetzuren hebben een gunstige invloed op onze gezondheid. Heel wat problemen met de gezondheid zouden kunnen worden verholpen wanneer ons lichaam de nodige omega 3 kan innemen via de voeding. Daarbij horen ook bijvoorbeeld PMS. (bron)

omega 3 zalm

PMS ofwel premenstrueel syndroom, is een aandoening die bij iets meer dan de helft van de vrouwen voorkomt. Ze steekt de kop op, enkele dagen voor de menstruatie. En kan zorgen voor problemen zoals hoofdpijn, opgeblazen gevoel, krampen, depressie en emotionele problemen.

Omega 3 wordt het best gehaald uit visolie of vis. Plantaardige voedingsproducten bevatten ook de nodige omega 3. Maar het is hier vooral de samenstelling die een stuk anders is. Uit plantaardige voedingsmiddelen met omega 3 krijgen we enkel en alleen de ALA of alfa linoleenzuren. Deze kunnen dan wel worden omgezet naar EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (decosahexaeenzuur). Maar deze omzetting is ver van voldoende om te kunnen genieten van de voordelen van omega 3.

chia omega 3

Er kan slechts tussen de 0.5 en 8% van de hoeveelheid ALA omgezet worden in DHA en EPA. En dat is onvoldoende om de dagelijkse hoeveelheid te halen. Of we moesten enorme hoeveelheden ALA vetzuren innemen elke dag.

DHA en EPA vinden we van nature in vis en in zeevruchten. Het is dus logisch dat deze bronnen beter geschikt zijn. Wanneer we een vegetarisch of veganistisch dieet volgen kunnen we echter ook plantaardige omega 3 supplementen gebruiken. Deze zijn dan gemaakt van algen. Algen bevatten ook DHA en EPA. Het is namelijk van de algen dat de vissen hun hoge hoeveelheden omega 3 halen.

Gerelateerd:  Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Hoe helpt omega 3 tegen PMS?

Omega 3 heeft een verlagend effect op vele symptomen van PMS. Zo weet men dat omega 3 een ontstekingsremmende werking heeft. Wanneer we dus te maken hebben met pijn en krampen zullen de vetzuren helpen om de ontstekingen te bestrijden.

Verder hebben de vetten een bloedverdunnende werking. Wat zal helpen om bijvoorbeeld hoofdpijn te vermijden. Maar zal ook bijdragen aan een betere bloedsomloop naar de eierstokken en baarmoeder. Ook dat zal de kans op krampen doen dalen.

pms symptomen met omega 3Deze belangrijke vetzuren worden ook in verband gebracht met een betere psychische gezondheid. Dat zou dan ook helpen om de mentale symptomen zoals depressie, prikkelbaarheid en andere te helpen onderdrukken.

Verder hebben deze vetzuren een stimulerend effect op het metabolisme. Dat betekent dat we ook een vlottere stoelgang zullen hebben met een verminderde kans op een opgeblazen gevoel.

De vetten zullen er ook voor zorgen dat de bloedsuiker in balans wordt gebracht. Waardoor de kans op vermoeidheid door een schommelende bloedsuiker zal afnemen.

Bijwerkingen

Bij het eten van omega 3 voeding is er geen enkele beperking. Los dan van het feit dat we moeten aandacht besteden aan de vette vis die mogelijk vervuild is geraakt met kwik. Tonijn en makreel zijn daar goeie voorbeelden van.

Alle andere vissoorten en zeevruchten zijn relatief veilig wanneer we ze 2 tot 3 keer per week eten.

Tonijn en makreel echter dienen we te beperken tot 1 a 2 keer per maand.

Bij het gebruik van een omega 3 supplement moeten we rekening houden met het bloedverdunnend effect. Wanneer we reeds bloedverdunners nemen is het niet aangeraden om hoge hoeveelheden visolie te gebruiken via een supplement. De aanbevolen dosis kan dan wel veilig zijn.

Gerelateerd:  Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?

Vegans en vegetariƫrs kunnen opteren voor een vegan supplement.

Daarnaast geldt dit niet alleen voor vrouwen die bloedverdunners nemen. Vrouwen die heel veel bloed verliezen tijdens de menstruatie dienen ook zeer aandachtig om te gaan met het gebruik van supplementen. Omdat de kans dat er nog meer bloed verloren gaat, toch wel gering is. Mede door het bloedverdunnend effect van de vetzuren.

Delen op:


Volg ons op: