Hoe Kunnen We Endorfine Verhogen Met Natuurlijke Middelen?

Delen op:


Volg ons op:

De meeste mensen zullen wellicht wel gehoord hebben dat we endorfine verhogen door te sporten. Lopen staat erom bekend een zogenaamde “runner’s high” te veroorzaken. Maar er zijn nog heel wat andere middelen die kunnen helpen het endorfine verhogen. In dit artikel gaan we er een groot deel van bespreken.

Wat is endorfine?

lopen endorfine

Endorfine kan worden vergeleken met lichaamseigen pijnstillers. De oorsprong van het woord komt dan ook van een zeer bekende pijnstiller, morfine. Letterlijk vertaald betekent het woord “endogene morfine” wat zoveel als lichaamseigen morfine wilt zeggen. Het zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Ze verlagen de pijn en zullen de negatieve effecten van stress helpen beïnvloeden in het lichaam.

Zoals reeds gezegd zullen de meeste mensen weten dat we met lopen er kunnen voor zorgen dat er meer endorfine wordt aangemaakt. Lopers ervaren daarom een soort van roes. Dat zijn de hoge endorfinewaarden die hier hun werk aan het doen zijn. Wanneer we echter te maken hebben met een endorfinetekort zullen er net omgekeerde gevoelens naar boven komen.

Bij een gebrek aan endorfine voelen we ons angstig, bang, depressief, ervaren we veel stress en hebben we weinig zin om iets te ondernemen. We worden passiever en het wordt steeds moeilijker om nog aan actieve beweging te kunnen deelnemen. We hebben er gewoonweg geen zin in.

En hoewel sporten misschien wel het meest krachtige middel blijkt te zijn. Toch zijn er heel wat andere manieren waarmee we het endorfine verhogen. Daar hoeven we zelfs bijna geen inspanning voor te doen.

Denk maar aan lachen bijvoorbeeld. Wanneer we lachen worden we automatisch gelukkiger. Ook al voelen we ons op het moment zeer gestresseerd. Het lachen zorgt voor een verhoging van endorfine in de hersenen. Zonder fysieke inspanning, zonder het gebruiken van medicijnen, supplementen of andere middelen.

Zonneschijn is een ander belangrijk voorbeeld. Het verblijven in de zon zal heel wat verandering teweegbrengen. We maken meer vitamine D aan, we maken meer serotonine, dopamine en ook endorfine aan. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig zonnen, zich automatisch ook gelukkiger voelen dan mensen die dat maar tijdverlies vinden.

Gerelateerd:  De 4 Belangrijkste Kruiden Tegen Misselijkheid

zonlicht endorfine

Endorfine verhogen met voedingsmiddelen

Er is geen enkel voedingsmiddel die endorfine bevat. Dus kan geen enkel voedingsmiddel rechtstreeks zorgen voor meer endorfine. Maar, er zijn heel wat voedingsmiddelen die een belangrijke combinatie van mineralen en vitamines bevatten. Deze mineralen en vitamines zijn dan wel weer van groot belang om de aanmaak van endorfine te beïnvloeden op een positieve manier.Mineralen

Mineralen die belangrijk zijn bij het verhogen van endorfine zijn vooral zink.

Zink is een zeer krachtig mineraal, niet alleen zal het stress bestrijden door het cortisol tegen te werken. Het zal ook de aromatisering of omzetting van mannelijke hormonen naar vrouwelijke hormonen tegenwerken. Dat is voor vrouwen ook van belang want zij hebben namelijk ook testosteron. Een te hoge aromatase zal resulteren in een te hoog oestrogeen met alle gevolgen van dien. Ze krijgen moeilijkheden met de menstruatie. Die menstruatie kan zelfs volledig uitblijven of verstoord raken. Er kan hevig bloedverlies optreden. De eisprong kan uitblijven. En nog heel wat andere problemen kunnen optreden bij vrouwen met een te hoog oestrogeen.

Voor mannen met een te hoge aromatase kunnen er problemen als impotentie ontstaan. Er kan teveel prolactine worden aangemaakt waardoor mannenborsten ontstaan. En hoewel dat vooral voor oudere mannen een probleem kan vormen, toch kunnen jongere mannen hier ook mee te maken krijgen.

Een ander mineraal is ijzer. Dit zal vooral zorgen voor een betere aanmaak van rode bloedcellen. Waardoor er meer energie vrijkomt en er ook meer zuurstof doorheen het lichaam kan getransporteerd worden. Een ijzertekort zal onherroepelijk leiden tot een passieve levensstijl als gevolg van vermoeidheid.

Vitamines

Van de vitamines zien we vooral dat vitamine B, C en D hier van belang zijn. Over vitamine D hebben we het reeds kort gehad. Wanneer we in de zon verblijven maakt de huid in de zomer vitamine D aan. In de winter zal de huid ook vitamine D aanmaken via de zon, maar deze waarden zijn te klein om enige invloed te hebben.

Gerelateerd:  PMS (premenstrueel syndroom) symptomen bestrijden

Vitamines B spelen een belangrijke rol bij onze spijsvertering, het ondersteunen van de lever en het regelen van het metabolisme. Ze zullen dus automatisch helpen om energie te leveren. Meer energie betekent een beter gevoel dus ook meer endorfine.

Tenslotte zullen we het endorfine verhogen met vitamine C. Doordat vitamine C stresshormonen zal bestrijden in het lichaam. Vitamine C en cortisol werken elkaar tegen. Ze putten elkaar ook uit. Wanneer we meer vitamine C innemen zal er minder cortisol worden aangemaakt. Wanneer er meer cortisol wordt aangemaakt zal er minder vitamine C in het lichaam aanwezig zijn.

De beste voedingsmiddelen die het endorfine verhogen zijn

 • Gember
 • Chocolade (zwart)
 • Aardbeien
 • Dierlijke eiwitten
 • Citroen
 • Limoen
 • Pompelmoes
 • Paprika
 • Druiven
 • Noten
 • Zaden
 • Pepers

Endorfine verhogen met levensstijl

stress endorfine

Enkele aanpassingen in onze levensstijl kunnen reeds een groot verschil maken. Waardoor we makkelijk meer endorfine aanmaken. Tijd nemen om te ontspannen is hierbij van groot belang. Wanneer we te druk bezig zijn bouwen we automatisch meer stress op. Of we het nu willen of niet. Wanneer we willen het endorfine verhogen is het belangrijk dat we tijd nemen om te ontspannen. Dat kan alleen of met onze partner.

 • Bezoek aan privé sauna
 • Zonnebaden
 • Luisteren naar muziek
 • Mediteren
 • Massage
 • Ademhalingsoefeningen
 • Yoga

Endorfine verhogen met kruiden

Mucuna Pruriens

mucuna pruriens endorfine

Mucuna pruriens is een kruid uit de Ayurveda, ofwel de Indiase traditionele geneeskunde. De plant heeft een aantal belangrijke magische componenten. We vinden onder meer levodopa. Levodopa is een stof die onder meer zal helpen om de neurotransmitters te stimuleren. Waaronder vooral dopamine. Maar het middel zal ook endorfine verhogen en daarmee stress bestrijden.

Mucuna pruriens is belangrijk om een optimale psychische gezondheid te behouden en om sterken bestand te worden tegen stress. Een onderzoek heeft kunnen aantonen bij 120 mannen die onder ernstige psychologische stress stonden, dat mucuna pruriens door zijn stimulerende en antioxidante werking, de balans terug kan herstellen in het lichaam. En het lichaam dus krachtiger kan maken tegen stress. (bron)

Gerelateerd:  Waarom Beter Ashwagandha Poeder Kopen Dan Supplement?

Door zijn licht stimulerende werking is het niet aangeraden om mucuna pruriens supplementen te gebruiken bij mensen die lijden aan schizofrenie of bipolaire stoornis. Omdat het de werking van de medicijnen tegen zou werken.

Ashwagandha

ashwagandha endorfine

Withania Somnifera of ashwagandha is een ander kruid uit de ayurveda. Het wordt onder meer gebruikt om het fysiek en mentaal welzijn te verbeteren bij de mensen. Het kruid heeft enorm veel eigenschappen waaronder ook het endorfine verhogen. Omdat ashwagandha het meest krachtige kruid is om cortisol te verlagen, krijgen we automatisch een verhoogde aanmaak van endorfine.

Ashwagandha kan gebruikt worden om beter te slapen of om de hormonen in balans te brengen. Daarnaast is het één van de meest krachtige middelen tegen angst, te vergelijken met Lorazepam. Hoewel het kruid dus een ontspannende werking heeft, worden mensen die het gebruiken er toch niet moe van. Integendeel, het zal de vermoeidheid bij mensen die last hebben van stress net helpen bestrijden via het supplement.

Rozenwortel

rozenwortel endorfine

Rozenwortel wordt vooral genomen door mensen om vermoeidheid tegen te gaan. Maar rozenwortel zal net als ashwagandha ook helpen om de neurotransmitters te stimuleren. Hoewel serotonine iets meer zal worden gestimuleerd door middel van rozenwortel, toch zien we ook een aanzienlijk hoger endorfine bij mensen bij mensen die het gebruiken.

Wanneer we rozenwortel gebruiken doen we dit beter ‘s morgens of in de vroege namiddag. In tegenstelling tot het ontspannende effect van ashwagandha werkt rozenwortel eerder stimulerend. Dat kan leiden tot slaapproblemen indien we het supplement te laat innemen.

Besluit

Endorfine verhogen doen we het best door middel van enkele aanpassingen door te voeren. We hebben te maken met teveel stress of we proberen gewoon teveel in één keer te doen. Het is tijd om even te ontspannen en wat meer tijd voor onszelf te nemen. Endorfinetekort is hoe dan ook gelinkt aan teveel stress en te weinig ontspanning. Het gebruiken van kruiden die het endorfine verhogen. Of het eten van voeding om te kunnen het endorfine verhogen zal zeker en vast een snelle oplossing bieden voor het probleem. Toch dienen we rekening te houden dat we deze middelen niet eeuwig kunnen blijven gebruiken. We dienen dus een betere planning op te maken, waar er meer plaats is voor ontspanning en de stress los te laten.

 

Delen op:


Volg ons op: