De werking van het hart verbeteren met kruiden

Delen op:


Volg ons op:

Welke kruiden zijn goed voor het hart?

Het hart is het belangrijkste orgaan van het cardiovasculaire systeem. Samen met onze bloedvaten is het voortdurend aan het werk. Het pompt bloed en daarmee ook zuurstof naar al de cellen en weefsels in ons lichaam. Naast zuurstof zorgt het ook voor de distributie van alle vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen om de organen en alle cellen in de organen te voeden en indien nodig te herstellen.

Daarnaast heeft het bloed nog een andere belangrijke taak. Het bloed moet er namelijk ook voor zorgen dat er overtollige gifstoffen worden afgevoerd. Het spreekt voor zich, wanneer we onvoldoende bloedcirculatie hebben. Dat deze afvalstoffen zich kunnen opstapelen. Waardoor pijn en andere problemen kunnen ontstaan in bepaalde delen van het lichaam.

werking van het hart verbeteren

We kunnen dan vermoeid worden, weinig energie hebben, in sommige gevallen kan depressie ontstaan door deze negatieve factoren. Verder zal, wanneer dit proces niet naar behoren wordt uitgevoerd ook de veroudering sneller gaan optreden in het lichaam.

We kunnen dus vaststellen dat het hart een zeer belangrijk onderdeel is van ons lichaam. Het is daarom van groot belang dat we het hart gezond houden. Dat we de bloedvaten gezond houden en op die manier ervoor kunnen zorgen dat er op een adequate manier bloed kan worden vervoerd doorheen die bloedvaten.

Wat heeft ons hart nodig?

beweging goed voor het hartHet hart heeft regelmatig beweging nodig. Alle vormen van beweging zijn gunstig voor het hart, zolang we maar niet teveel van het hart vragen. Dat kunnen we makkelijk vaststellen door onze hartslag te controleren. Inspanningen leveren met een gematigde hartslag is daarom gunstiger dan inspanningen leveren waarbij de hartslag op zijn maximum draait (180 – 200).

Verder hebben we de voeding. Daarin is het hart niet kieskeurig. Het enige wat het hart vraagt is veel kalium. Kalium heeft een stimulerend effect op het hart doordat het zal bijdragen aan een gezonde hartslag en gebalanceerde bloeddruk. Het hart wenst niet al teveel zout en houdt van vezels. Verzadigde vetzuren en transvetten worden beter zoveel mogelijk vermeden.

Gerelateerd:  Voeding met Vegetarische Omega 3

Cafeïne moet niet worden vermeden, maar zorgt er wel voor dat onze hartslag gaat stijgen. Daardoor moet het harder werken. We dienen dus zeker niet te overdrijven met koffie, thee of energiedrankjes.

Kruiden voor het hart

Er zijn een aantal kruiden voor het hart die ervoor zullen zorgen dat ofwel de bloeddruk terug in balans wordt gebracht, of dat de bloedvaten gereinigd worden en daarbij de bloedsomloop gaan stimuleren.

Ook zien we dat sommige kruiden voor het hart zullen helpen om eventuele plak langs de wanden van de bloedvaten aan te pakken. We hebben allemaal plak in een bepaalde gradatie. Naarmate we ouder worden kan die zodanig opgestapeld worden dat er aderverkalking optreedt. Een hoog cholesterol wordt ook meermaals in verband gebracht met een minder goed functionerend hart.Meidoorn

meidoorn kruiden voor het hartMeidoorn kunnen we meteen op de eerste plaats zetten in de lijst kruiden voor het hart. De botanische naam voor de plant meidoorn luidt Crataegus Oxycanthus. Het is misschien wel één van de oudste bekende kruiden die werden gebruikt om de werking van het hart te verbeteren.

In de 19 de eeuw werd het kruid zelfs door Europese artsen gebruikt om problemen zoals hoge bloeddruk en aderverkalking om te keren.

De plant heeft een aantal zeer belangrijke eigenschappen die ervoor gaan zorgen dat de bloedsomloop gaat gestimuleerd worden. Daarnaast kan het kruid ook gebruikt worden voor meer specifieke aandoeningen zoals angina pectoris.

Hoewel de meidoorn een van de meest effectieve kruiden voor het hart zijn. Toch mogen we niet louter en alleen op dit kruid vertrouwen om bepaalde chronische hartproblemen aan te pakken.

Het moet daarom gezien worden als een hulpmiddel en preventief middel tegen de verderzetting van hartproblemen.

meidoorn bloemWe moeten er ook rekening mee houden dat meidoorn enkel en alleen na enkele maanden begint te werken. Het heeft daarom ook weinig nut om de plant slechts enkele weken te gebruiken.

Er zijn geen schadelijke effecten aangetoond bij het gebruik van meidoorn op de lange termijn.

Gerelateerd:  Bloedsuiker verlagen met Kruiden

We kunnen meidoorn gebruiken voor :

Meidoorn voor het hart wordt het meest gebruikt in de vorm van druppels. We kunnen tot 60 druppels per dag gebruiken. Tenzij anders wordt aangegeven op het extract.

Er zijn echter heel wat verschillende varianten te krijgen:

Ginkgo Biloba

ginkgo goed voor hartGinkgo biloba heeft een aantal gunstige effecten voor ons lichaam. Deze houden in dat ze de gezondheid van de hersenen verbeteren, de werking van het hart verbeteren en bescherming bieden tegen stress.

De plant bevat krachtige antioxidanten. Deze zijn van de familie van de flavonoïden en heten ginkgoliden. Zij kunnen ervoor zorgen dat vrije radicalen worden geweerd uit het lichaam, die op die manier dus geen schade kunnen aanbrengen aan de cellen.

Ginkgo heeft een beschermend effect op het hart en op de bloedvaten. De plant gaat ook de veroudering van het hart tegengaan.

We krijgen een verbeterde bloedsomloop door ginkgo te gebruiken. Dit komt doordat de bloedvaten wijder worden en daardoor ook de bloeddruk doen dalen. Het wordt gezien als een natuurlijke bloedverdunner en kan dus ook gebruikt worden als preventie tegen aderverkalking.

Naast de preventie tegen aderverkalking daalt het risico op het krijgen van een hartaanval of een beroerte heel sterk wanneer we dit supplement gebruiken.

Andere voordelen van de plant zijn vooral de hoeveelheid zuurstof naar onze hersenen en organen doen stijgen. Dit heeft een aantal belangrijke eigenschappen.

Zo zien we dat ginkgo :

 • Het geheugen verbetert
 • De concentratie verbetert
 • Beschermt tegen veroudering van de hersenen (alzheimer, dementie)

Hoewel het kruid de werking van het hart zal stimuleren en de werking van de hersenen zal stimuleren. Toch kunnen we dit niet zien als een middel tegen alzheimer of dementie. We kunnen het echter gebruiken als een preventief middel.

Maar eens alzheimer of dementie in gang gezet wordt, zien we geen enorme verbetering wanneer ginkgo wordt genomen. We zien wel bij oudere mensen zonder alzheimer of dementie, dat de hersenen beter werken.

Gerelateerd:  Gele Afscheiding Oorzaken En Hoe Behandelen

Ginkgo wordt hoofdzakelijk gebruikt in capsules via een supplement. Het mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en mag niet gebruikt worden wanneer bloedverdunners genomen worden.

Hartgespan (Motherwort)

hartgespan hartHartgespan zal de werking van het hart verbeteren. De plant zal er ook voor zorgen dat het centrale zenuwstelsel beter kan ontspannen. Het zal onder meer chronische stress aanpakken die schade wilt toebrengen aan het hart en aan de bloedvaten.

We zullen hoofdzakelijk spanningen verminderen door hartgespan te gebruiken en daarbij een dalend effect hebben op zowel de bloeddruk en de hartslag. We zien bij het gebruik van een thee ook dat de bloedvaten wijder worden.

Op die manier kunnen we de vorming van bloedklonters vermijden waarmee het risico op een hartaanval of beroerte sterk gaat afnemen. Er wordt ook een daling van het totale cholesterol en een daling van de triglyceriden (bloedvetten) waargenomen.

Hartgespan mag in geen enkele vorm gebruikt worden door zwangere vrouwen omdat het kan inwerken op de spieren in de baarmoeder.

Hartgespan wordt het meest gedronken in een thee.

Welke voeding verbetert de werking van het hart?

Naast de kruiden voor het hart die we kunnen gebruiken zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die we kunnen gebruiken om de gezondheid en de werking van het hart te verbeteren.

Omega 3

zalm omega 3Omega 3 vetzuren zullen een bloedverdunnende werking hebben en daarbij ook zorgen voor een stimulerend effect op de hartspier en op de bloedvaten. We hebben het hier echter wel over de DHA en EPA vetzuren uit de omega 3 familie en niet over ALA die we terugvinden in plantaardige voedingsmiddelen.

Hoewel een deel van de ALA vetzuren echter kan worden omgezet in DHA en EPA. Toch zou dit onvoldoende zijn om duidelijk effect te hebben op het hart.

Voor de gezondheid van het hart te verbeteren kiezen we daarom beter voor vis of zeevruchten. Die bevatten een rechtstreekse hoeveelheid omega 3 die meteen DHA en EPA bevatten.

Voorbeelden zijn :

 • Zalm
 • Oesters
 • Krab
 • Mosselen
 • Tonijn
 • Sardines
 • Kreeft
 • Makreel
 • Garnalen

We kunnen ook een supplement met visolie gebruiken. Voor vegetariërs en veganisten bestaat er spirulina. Spirulina wordt gereinigd en verwerkt in capsules. Dat kan op die manier worden ingenomen en bevat ook een hoge hoeveelheid DHA en EPA.

Delen op:


Volg ons op: