IJzertekort Symptomen en Oplossingen

ijzertekort rode bloedcellen

Delen op:


Volg ons op:

IJzer is een belangrijk mineraal. Het zorgt onder meer voor de aanmaak van rode bloedcellen en zal daarbij ook rechtstreeks helpen om zuurstof naar de cellen in het organisme te transporteren. Te weinig ijzer zal onmiddellijk leiden tot een tekort aan zuurstof in de cellen. Het is echter niet zo moeilijk om te zorgen voor een adequate hoeveelheid.

Een ijzertekort kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste daarvan zijn natuurlijk het ontbreken van ijzerrijke voeding. Al zijn er ook nog een aantal andere factoren zoals een verminderde opname die hierbij een grote rol kunnen spelen.

IJzertekort symptomen

Het tekort aan rode bloedcellen zorgt ervoor dat de rode bloedcellen minder beweeglijk worden. Dat uit zich vooral in vermoeidheid. Daarnaast moet het hart ook harder werken om toch nog voldoende zuurstof naar de organen te sturen. Daardoor kunnen we te maken krijgen met hartklopping, versnelde hartslag en onregelmatige hartslag.

Niet alleen de organen kunnen hier onder lijden. Ook onze spieren krijgen onvoldoende zuurstof. Dat kan dan krampen veroorzaken. Of pijnlijke steken die we kunnen vergelijken met een injectienaald die in onze benen of armen prikt.

Haaruitval is ook een veel voorkomend symptoom van een ijzertekort. De haarwortels krijgen onvoldoende voeding toegediend en zullen vroeger afsterven dan normaal. Er zullen ook uiteindelijk minder snel nieuwe haartjes ontstaan.

Daarnaast zal het metabolisme een stuk trager werken. De zin om te eten wordt minder en gewichtsverlies kan optreden.

Gerelateerd:  Waar zit zink in? Voeding Met Zink

IJzertekort oorzaak

Te weinig ijzervoeding

De belangrijkste oorzaak is een tekort aan voeding met ijzer. Wanneer we weinig dierlijke voedingsmiddelen eten of weinig peulvruchten, zaden en noten. Dan hebben we een verhoogde kans.

Daarnaast is het voor vrouwen ook moeilijker om een ijzertekort te vermijden dan bij mannen. Vrouwen hebben zo’n 18 mg per dag nodig. Terwijl bij mannen 8 mg reeds voldoende is. Voor zwangere vrouwen bedraagt de aanbevolen hoeveelheid zelfs 28 mg.

Het andere probleem bij vrouwen is dat ze ook vaak minder vlees eten dan mannen. Dat maakt dat de ijzerbronnen hoofdzakelijk afkomstig zullen zijn van plantaardige voeding. En dan komen we bij één van de andere belangrijke oorzaken.

Plantaardige ijzer

Het probleem met plantaardige ijzer is dat we slechts een bepaalde hoeveelheid kunnen opnemen van deze vorm van het mineraal. We hebben heemijzer en non-heemijzer. Net zoals we magnetische ijzer hebben en niet magnetische ijzer. Het zorgt er namelijk voor dat de ijzer moeilijker wordt opgenomen in het lichaam. Waardoor we dus makkelijker met een ijzertekort te maken krijgen.We zien dat dit probleem vooral bij veganisten het geval is. Want zij eten ook geen kaas, geen melk en geen eieren. Waardoor ze via deze bronnen ook geen heemijzer kunnen innemen. Wat we dan kunnen doen is proberen om 150% tot 200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid in te nemen. Maar dat is nog niet voldoende om zeker te zijn dat we geen ijzertekort ontwikkelen.

Wat we verder kunnen doen om het ijzergebrek geen kans te geven is door vitamine C te gebruiken tijdens onze maaltijd. Het is vooral belangrijk dat we dit tijdens de maaltijd doen. Dit kan ofwel net voor de maaltijd, gedurende de maaltijd en meteen na de maaltijd gebeuren. Maar het is belangrijk dat we dit hetzelfde moment doen als de non-heemijzervoeding.

Gerelateerd:  Moeten Veganisten Supplementen Gebruiken?

Vitamine C zorgt ervoor dat non-heemijzer, dus ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, beter kan worden opgenomen in het lichaam. We kunnen dus tijdens onze portie salade, citroensap gebruiken in plaats van azijn om de vinaigrette klaar te maken. Ook kunnen we meer paprika gebruiken in ons dieet. Pepers, citrusvruchten, papaya, kiwi en salades zijn ook uitstekende bronnen van vitamine C.

Problemen met de opname

Wanneer we te maken hebben met inwendige bloedingen kunnen problemen met de opname ontstaan. Dit is vaak moeilijk vast te stellen. We kunnen bijvoorbeeld last hebben van een maagzweer of een darmontsteking, maar daarvan zelf nog niet op de hoogte zijn. Simpelweg omdat we daar nog geen pijn van hebben ondervonden. Een manier hoe we dit kunnen opmerken is door het feit dat de ontlasting donker zal zijn, de kleur kan zelfs zwart worden. Door het bloed die zich in onze ontlasting bevindt. Dat lijkt natuurlijk een lastige gedachte om te controleren of we te maken hebben met inwendige bloedingen. Maar zonder langs te gaan bij een dokter en zonder een controle te laten uitvoeren zijn er geen andere mogelijkheden hoe we zelf kunnen vaststellen dat we te maken hebben met een inwendige bloeding.

IJzergebrek vermijden

De beste manier om een ijzergebrek te vermijden is door dierlijke voedingsmiddelen te eten. Wanneer we geen dierlijke voedingsmiddelen eten dan dienen we te zorgen voor een dubbele hoeveelheid per dag. Daarnaast kunnen we vitamine C toevoegen aan ons dieet die zullen helpen bij de opname van de ijzer afkomstig uit plantaardige voedingsmiddelen.

Gerelateerd:  Belangrijkste oorzaken van vitamine B12 tekort

We kunnen ook een supplement gebruiken die ervoor zal zorgen dat de hoeveelheid in het lichaam gaat stijgen.

 

Delen op:


Volg ons op: