Wat Zijn De Voordelen Van Yerba Mate Voor Onze Gezondheid?

yerba mate

Delen op:


Volg ons op:

Yerba mate heeft heel wat voordelen voor onze gezondheid. Zo helpt het bijvoorbeeld om het risico op cardiovasculaire ziektes te doen afnemen. Ook zou het helpen tegen kanker en zal yerba mate de algemene gezondheid verbeteren. De krachtige antioxidanten zullen helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Met verder nog krachtige ontstekingsremmende en antimicrobische stoffen.

Wat is Yerba mate?

Yerba mate is een drank die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Het wordt gemaakt van de droge bladeren van de Ilex paraguariensis boom. Deze boom vinden we terug in Zuid-Amerika. Landen waar we de boom kunnen tegenkomen zijn Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay.

Yerba mate werd vooral gebruikt door de inheemse bevolking gedurende vele eeuwen, vooral dan omwille van zijn vele medicinale voordelen. Tegenwoordig wordt yerba mate ook bekender in Europa. Grotendeels door zijn stimulerend en gezondheidsbevorderend effect.

Heel wat onderzoeken werden reeds uitgevoerd en de onderzoekers kwamen daarbij tot de conclusie dat we met yerba mate een daling krijgen van het risico op hartziekten. Maar ook op heel wat andere gezondheidsproblemen. Om die reden wordt yerba mate gedronken als alternatief voor koffie of thee.

De boom is een subtropische plant die tot 18 meter hoog kan worden. Hij heeft echter heel wat regen nodig en kan vriestemperaturen tot -6 graden celsius aan. De plant begint te bloeien tussen oktober en november en produceert een vrucht tussen maart en juni. Net zoals bij thee, ondergaan de bladeren van de boom een lang proces vooraleer ze worden gebruikt om te drinken. Ze worden eerst gedroogd en een lange periode gerijpt.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van yerba mate is relatief hoog wanneer we die gaan vergelijken met thee of koffie. We vinden onder meer heel wat antioxidanten, polyfenolen, xanthines en saponinen. Daarnaast krijgen we nog een resem mineralen waaronder

  • Zink
  • IJzer
  • Koper
  • Kalium
  • Mangaan
  • Nikkel
  • Aluminium
Gerelateerd:  Hoe kunnen we het Oestrogeen Verlagen bij mannen?

Hoewel er niet zoveel vitamines in yerba mate aanwezig zijn, toch krijgen we een hoge hoeveelheid vitamine C, B1 en B2.

Antioxidante werking

Wanneer we yerba mate drinken krijgen we heel wat antioxidanten in het lichaam. Die hebben een belangrijke werking op het lichaam. Onderzoeken hebben bijvoorbeeld kunnen aantonen dat we er oxidatieve stress mee kunnen bestrijden. Dit verlaagt het risico op hartziekten en leverziekten. Daarnaast zal schade aan het DNA ook vermeden worden. De cellen zullen een langere levensduur ontwikkelen. Ook de verhouding en de hoeveelheid vetten in het bloed en lever zullen worden teruggedrongen.

Verbetert de werking van de hersenen

Veel mensen zien yerba mate als een middel om de hersenen te stimuleren. Recentelijk hebben wetenschappelijke onderzoeken dit ook daadwerkelijk kunnen aantonen. De actieve ingrediënten zullen het geheugen en de concentratie verbeteren. Daarnaast zullen de antioxidanten er ook voor zorgen dat er zich geen plak kan vormen in de hersenen. Wat het risico op Alzheimer en Dementie gaat doen afnemen.

Verhoogt het libido

Yerba mate wordt in veel landen ook gebruikt als een afrodisiac. Het kan zowel helpen om het libido te verhogen alsook om de vruchtbaarheid te verbeteren. De drank zal onder meer helpen bij het in balans brengen van de hormonen. Dit is zowel bij mannen als bij vrouwen het geval.Spijsvertering verbeteren

Sommige stoffen in yerba mate zoals de xanthines zullen ervoor zorgen dat de spijsvertering verbetert. Dit komt door het ontspannend effect op de spieren in de maag en de darmen. Dit kan heel goed zijn bij mensen die last hebben van constipatie of regelmatig een opgeblazen gevoel hebben. Vooral dan vrouwen die net voor de menstruatie last hebben van een opgeblazen gevoel of PMS kunnen hier voordeel uit doen.

Verbetert de werking van het hart

Ook heeft men kunnen aantonen dat yerba mate een gunstig effect heeft op het hart. Dit is dan vooral door de hoge hoeveelheid polyfenolen die we terugvinden in yerba mate. Daarbij zien we onder meer een daling van het risico op aderverkalking of atherosclerose.

Gerelateerd:  Bijwerkingen van gojibessen en zijn ze giftig?

Onderzoeken (bron) hebben ook kunnen aantonen dat yerba mate ervoor kan zorgen dat de hoeveelheid LDL cholesterol gaat afnemen bij mensen die een te hoog cholesterol hebben. Het drinken van yerba mate zou daarbij ook het hartweefsel beschermen tegen oxidatieve stress. Wat dan ook weer het risico op hartziekten of beroerte doet afnemen.

Ontstekingsremmende werking

Onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde bacteriën kunnen worden verdreven door yerba mate te gebruiken. Dit gaat dan vooral om de E. coli bacterie. Deze bacterie is verantwoordelijk voor heel wat (gevaarlijke) aandoeningen.

Hier zien we vooral dat het de flavonoïden zijn in de yerba mate die helpen om het ontstekingsremmende effect tot stand te laten komen. Dit kan ook helpen bij heel wat chronische aandoeningen zoals artrose en reuma. Door de frequentie van ontstekingen en de duur van een ontsteking te verminderen.

Kanker voorkomen

Heel wat middelen worden tegenwoordig geprezen om zijn preventieve werking tegen kanker.  Dit is ook het geval bij yerba mate. Krachtige antioxidanten zoals chlorogeenzuur kunnen hierbij helpen om deze preventieve werking te bekomen. De hoeveelheid antioxidanten in yerba mate is namelijk veel hoger dan in groene thee. Op die manier kunnen we op een zeer krachtige manier vrije radicalen uit het lichaam verwijderen. Wat een preventieve werking tegen kanker zal hebben.

Diabetes behandelen

Niet alleen cholesterol kunnen we verlagen door yerba mate te drinken. Ook de bloedsuikerwaarden zullen dalen. Dit is goed nieuws voor mensen die last hebben van een hoge bloedsuiker of mensen die lijden aan diabetes. Ook mensen met een hoger risico op de ontwikkeling van diabetes kunnen hier dus een groot voordeel mee doen.

Overgewicht aanpakken

Yerba mate zal er ook helpen voor zorgen dat we ons ideale gewicht kunnen behouden. Dit gebeurt onder meer door de vetverbranding te verbeteren. Maar ook door de hogere hoeveelheid vet die wordt afgevoerd. Net zoals bij thee en bij koffie zien we een toename aan energie wanneer yerba mate gedronken wordt. Dit zorgt voor een verhoging van het metabolisme en betekent dus dat we meer calorieën gaan verbranden. Verder zijn de hoge hoeveelheid mineralen ook verantwoordelijk voor het balancerend effect op het lichaamsgewicht.

Gerelateerd:  Bloedsuiker verlagen met Kruiden

Versterkt de beenderen

Yerba mate bevat calcium, ijzer, fosfor, kalium en zink. Dit zijn mineralen die van belang zijn om de vorming van osteoporose te vermijden. Dit kan vooral van toepassing zijn bij oudere dames. Zij hebben namelijk een hoger risico op de ontwikkeling van osteoporose. We moeten ook echter rekening houden met een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Op die manier kunnen we beter calcium opnemen in het lichaam en zal het risico op osteoporose sterk afnemen.

Verbetert de bloedsomloop

Yerba mate biedt ook de mogelijkheid om de bloedcirculatie te verbeteren. Dit gebeurt vooral door de hoge hoeveelheid ijzer die we terugvinden in yerba mate. Dit zal ervoor zorgen dat er meer rode bloedcellen kunnen worden aangemaakt. En zullen op die manier beter zuurstof kunnen sturen doorheen het lichaam. Dit heeft een stimulerend effect op de bloedsomloop en zal ook de energie doen toenemen.

Immuunsysteem versterken

Hoewel er niet zoveel vitamines aanwezig zijn in yerba mate, toch vinden we een relatief hoge hoeveelheid vitamine C. En het is net vitamine C die van groot belang is voor het versterken van het immuunsysteem.

Eerst en vooral zal vitamine C in de lever helpen om belangrijke enzymen aan te maken. Wat de lever beter zal helpen functioneren. We zien ook bijvoorbeeld een krachtigere bestandheid tegen stress en depressie. Omdat vitamine C het cortisolgehalte zal doen afnemen.

Dit alles samen zorgt voor een sterker afweersysteem, waardoor we beter bestand zijn tegen ziekten.

Bijwerkingen van Yerba mate

Het zijn natuurlijk niet allemaal voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van yerba mate in onze dagelijkse of wekelijkse routine. Er zijn net zoals bij elk middel, ook bijwerkingen verbonden aan het gebruik van yerba mate.

Er is namelijk een risico op hartproblemen bij het gebruik in hoge hoeveelheden. Dit komt dan vooral door de hoeveelheid cafeïne. Hoewel een kopje yerba mate minder dan de helft van de hoeveelheid cafeïne in koffie of thee bevat. Toch wordt het afgeraden om meer dan 5 kopjes per dag te drinken.

De hoeveelheid cafeïne zou in hoge hoeveelheden namelijk de bloeddruk en hartslag kunnen verhogen. En het risico op hartritmestoornissen doen toenemen.

We kunnen de thee drinken, maar Yerba mate kan ook genomen worden via capsules.

 

Delen op:


Volg ons op: