Beste 10 Bronnen Van Kalium Voeding

kalium voeding

Delen op:


Volg ons op:

Het is belangrijk dat we zorgen voor voldoende kalium voeding. Het mineraal heeft onder meer een grote invloed op de werking van het hart. Maar zal ook de vochtbalans in het lichaam helpen in stand houden.

Hoewel een groot kaliumtekort weinig voorkomt. Omdat er zodanig veel verschillende voedingsmiddelen zijn die het mineraal bevatten. Toch hebben heel wat mensen te maken met een licht tot matig gebrek. Dit is dan vooral te danken aan de verkeerde levensstijl die zij hanteren.

Wanneer we bijvoorbeeld teveel alcohol drinken. Of teveel zout gebruiken in onze voeding. Dan is deze kans zeer reëel. Ook wanneer we regelmatig fastfood of bewerkte voedingsproducten gaan eten stijgt de kans op een eventueel kaliumtekort. Omdat we dan hogere hoeveelheden zout dan nodig in het lichaam krijgen. En we daardoor onze hoeveelheden kalium stilaan gaan uitputten.

Het toevoegen van extra kalium voeding aan ons dieet zal op die manier kunnen helpen. Het eventuele tekort, aan te vullen.

Zoals we reeds hebben gezegd zullen we er ook rekening moeten mee houden dat we minder zout gaan eten. Omdat hoe meer zout we gebruiken, hoe minder kalium we daadwerkelijk zullen kunnen opslaan.

Bronnen van Kalium voeding

Paddenstoelen

paddenstoelen kalium voeding

Hoewel paddenstoelen niet in elk huishouden zullen gebruikt worden in de keuken. Toch zullen sommigen misschien na dit te lezen, hier anders over gaan denken. Paddenstoelen zijn één van de meest belangrijke voorbeelden van kalium voeding. Ze kunnen in sommige gevallen meer dan 1.500 mg kalium voeding per 100 gram bevatten.

Wanneer we weten dat we per dag zo’n 4.500 mg nodig hebben. Dan is dat meteen al 33% van de dagelijkse aanbevolen dosis.

Gerelateerd:  Waarom Is Granaatappelsap Gezond Voor Ons?

Paddenstoelen bevatten nauwelijks calorieën. Er kan dus heel makkelijk een 150 gram toegevoegd worden aan de maaltijd in de vorm van een salade bijvoorbeeld.

Tomaten

tomaten kaliumrijkTomaten zijn één van de meest versatile groenten die we kunnen gebruiken. Ze kunnen pakweg overal aan worden toegevoegd. Naast een hoge hoeveelheid vitamine C en belangrijke antioxidanten behoren ze natuurlijk tot de belangrijkste kalium voeding.

Wanneer we onze hoeveelheid kalium via de voeding willen verhogen dan is het toevoegen van tomaten aan ons dieet zeker een goed idee.

Dat kan op zodanig veel manieren, dat één artikel te weinig zou zijn om die allemaal voor jou op te sommen.

We vinden een nog hogere hoeveelheid in geconcentreerde tomatenpuree. Het spreekt voor zich, wanneer de tomaten geconcentreerd zijn. En dus bijna al het vocht eruit onttrokken is, dan kunnen we meer dan 1.000 mg per 100 gram aan kalium voeding innemen.

Bieten groen

bieten groen kaliumvoeding

We zijn het niet zo gewoon om het groen van de bieten te gaan eten. Maar toch kunnen we daar in de zoektocht naar kalium voeding misschien wel eens anders over gaan denken. Bietengroen zal ons maar liefst 700 mg per 100 gram aan kalium voeding aanbrengen. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die deze hoeveelheid kunnen overtreffen.

Daarnaast zijn ze natuurlijk ook rijk aan vitamine C en vitamine A.

Peulvruchten

peulvruchten

Peulvruchten bevatten ijzer en eiwitten. Dat is zowat hetgeen die het meest bekend is geraakt van de peulvruchten. Maar zij zijn veel meer dan wat eiwitten en een bron van plantaardige ijzer.

Ze zijn daarnaast ook rijk aan vezels. Wat de spijsvertering ten goede doet en wat ons zal beschermen tegen overgewicht. Maar ze behoren ook tot de kalium voeding.

Gerelateerd:  Mangosteen Werking En Eigenschappen

Alle soorten peulvruchten bevatten een relatief hoge hoeveelheid kalium voeding. Het beste wat we kunnen doen zijn de peulvruchten in droge toestand aankopen en ze dan zelf in water leggen. Op die manier zullen ze de hoogste hoeveelheid kalium behouden.

Kool

bloemkool kalium voedsel

Koolsoorten zijn een ander voorbeeld van belangrijke kalium voeding die ons kan helpen de hoeveelheid te verhogen in het lichaam. We zien bijvoorbeeld dat boerenkool per 100 gram goed is voor net geen 500 mg aan kalium.

Terwijl ze natuurlijk ook nog een reeks andere mineralen en vitamines zullen bevatten.

Het is zeker niet alleen de boerenkool die daarvoor kan gebruikt worden. We zien ook dat bloemkool of witte kool een zeer goede bron aan kalium voeding betreft.

Spinazie

Spinazie en andere bladgroenten zullen ons ook de nodige kalium voeding leveren. Verder krijgen we ook nog een extra hoeveelheid ijzer en belangrijke antioxidanten die het lichaam zullen beschermen tegen aanvallen van vrije radicalen.

Spinazie zal gemiddeld 560 mg per 100 gram aan kalium voeding bevatten. Iets meer dan 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Zalm

zalm kalium voeding

Zalm, net als andere vette vissen zijn bekend om hun hoge hoeveelheden omega 3 vetzuren. Deze omega 3 vetzuren zullen de gezondheid van de hersenen helpen verbeteren. Waarbij het geheugen en de concentratie gaat toenemen.

Verder zijn de omega 3 vetzuren ook van groot belang in de strijd tegen ontstekingen in het lichaam.

Maar vissoorten zoals de zalm zullen ons ook een enorme hoeveelheid kalium voeding leveren. Per 100 gram zalm krijgen we zo’n 465 mg. Dat is goed voor 12% van de dagelijkse aanbevolen dosis aan dit mineraal.

Een ander belangrijk element van zalm is de hoge hoeveelheid omega 3 in vergelijking met omega 6. Naast het feit dat ze tot de kalium voeding behoren zullen ze ook helpen de verhouding tussen omega 3 en 6 positief te maken. De meeste mensen in het Westen hebben een te hoge hoeveelheid omega 6 in het lichaam tegenover een te lage hoeveelheid omega 3.

Gerelateerd:  Voeding Met Magnesium en Magnesiumtekort Verhelpen!

Broccoli

Broccoli heeft talloze voordelen voor onze gezondheid. Er wordt bijvoorbeeld van beweerd dat het de potentie en het libido kan helpen verbeteren. Dat klopt wanneer we weten dat broccoli behoort tot de kruisbloemige groenten. Dat zijn groenten die een te hoge hoeveelheid aan oestrogeen zullen gaan elimineren in het lichaam. Terwijl ze een gezonde aanmaak van natuurlijke oestrogenen zullen stimuleren.

Dat heeft onder meer voordelen tegen heel wat soorten kanker die ontstaan als gevolg van schadelijke oestrogenen. Denk maar aan borstkanker en prostaatkanker.

Net zoals jullie al vermoeden, dit artikel gaat hier niet over de voordelen van kruisbloemige groenten, maar over kalium voeding.

Broccoli behoort dus ook zeker tot de kalium voeding. Per 100 gram krijgen we zo’n 320 mg kalium voeding.

Opgelet

Bij het toevoegen van kalium voeding aan ons dieet is het dus belangrijk dat we letten op de hoeveelheid zout die we innemen via de voeding. Het is niet meteen een probleem om een snuifje zout toe te voegen aan de maaltijd die we bereiden. Maar toch moeten we letten op het eten van fastfood en bewerkte voedingsmiddelen. Omdat zij zodanig veel toegevoegd zout bevatten, en daardoor dus een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid kalium voeding die we kunnen opnemen en gebruiken.

Wanneer we beslissen om een supplement te gebruiken, dan is het belangrijk dat we de aanbevolen dosis niet overschrijden. Een teveel aan kalium kan ook lijden tot een hoge of lage bloeddruk en een verkeerde balans tussen het vocht in ons lichaam.

Delen op:


Volg ons op: