De Voordelen Van Triphala Voor Het Lichaam

Delen op:


Volg ons op:

Waarschijnlijk hebben nog maar weinig mensen gehoord van Triphala. Maar toch wordt deze samenstelling reeds meer dan 1.000 jaar gebruikt als een geneeskrachtig middel. De combinatie bestaat uit drie planten die we terugvinden in India. Het is een belangrijk onderdeel van de Ayurveda ofwel de traditionele Indiase geneeskunde, één van de oudste vormen van geneeskunde ter wereld. Omdat Triphala voor verschillende zaken gebruikt kan worden die onze gezondheid een boost kunnen geven, is het zeer snel bekendheid aan het krijgen over de hele wereld.

Wat is Triphala?

Triphala wordt gebruikt in de Ayurveda omwille van zijn verschillende functies. Het kan gebruikt worden om maagproblemen op te lossen, maar kan ook gebruikt worden om de gezondheid van onze tanden te verbeteren. Daarnaast gaat men ervan uit dat het de levenskwaliteit kan verbeteren en de algemene gezondheid een duwtje in de rug zal geven.

Samenstellingen van kruiden worden regelmatig gebruikt in de Indiase geneeskunde, omdat ze op die manier ziektes kunnen behandelen, voorkomen en uiteindelijk de gezondheid kunnen verbeteren.

Men gaat ervan uit dat de combinatie van bepaalde kruiden ervoor kan zorgen dat er een krachtiger effect ontstaat dan wanneer we de kruiden individueel zouden nemen. Triphala is een mengeling van de gedroogde vruchten van drie planten.

Amla (Emblica officinalis)

amla triphala

Amla wordt ook wel soms de Indiase ganzenbes genoemd. Ook speelt amla een belangrijke rol in de Ayurveda. Het is één van de oudste eetbare vruchten van India. Ganzenbessen zijn eetbare vruchten van een kleine boom die we terugvinden in Indië.

De bessen hebben een zure scherpe smaak en een vezelachtige textuur. Om deze reden worden de bessen soms in suiker of siroop gelegd en op die manier gekookt. Dat maakt ze wat zoeter van smaak.

Gerelateerd:  Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?

Amla bessen en het extract wordt gebruikt in de Ayurveda om constipatie te behandelen, maar kan ook gebruikt worden als preventie tegen kanker.

Ze bevatten net als alle bessen veel vitamine C, maar ook aminozuren en mineralen. Er zijn een aantal krachtige antioxidanten in aanwezig die de werking van de plant en vrucht gaan versterken. Verschillende onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de Indiase ganzenbes kan helpen tegen kanker. In een studie heeft men onder meer kunnen aantonen dat het extract de groei van kankercellen kon tegenhouden. (studie)

Tot op heden is er echter helaas nog geen bewijs dat amla ook kan gebruikt worden in de preventie van kanker bij mensen.Bibhitaki (Terminalia Bellirica)

terminalia bellerica triphala

Terminalia bellirica is een grote boom die we terugvinden in Zuid-Oost Azië. Het staat bekend als bibhitaki in de Ayurveda. De vrucht van de boom wordt gebruikt als behandeling tegen bacteriële en virale infecties.

Bibhitaki bevat verschillende antioxidanten die samen met nog een aantal andere belangrijke componenten zullen verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige werking.

Deze kruidenbereiding wordt gebruikt voor een groot aantal medische problemen. Vooral dan omwille van zijn ontstekingsremmende werking.

Een bepaald onderzoek heeft aangetoond dat we het urinezuur kunnen verminderen. Dat zal ervoor zorgen dat er minder urinezuur in het lichaam bij patiënten verblijft en verkleint de kans op ontstekingen als gevolg van teveel urinezuur.

Bibhitaki wordt ook gebruikt om diabetes te behandelen en heeft een gunstig effect op de bloedsuikerwaarden.

Haritaki (Terminalia chebula)

terminalia chebula triphala

Terminalia chebula is een boom die we terugvinden in het Midden-Oosten, India, China en Thailand. Deze plant staat bekend als Haritaki. De groene vrucht kan gebruikt worden in de geneeskunde en is één van de onderdelen van Triphala.

Haritaki wordt soms de koning van de medicijnen genoemd. Het kan gebruikt worden voor hartproblemen, astma, maagproblemen en zweren.

Haritaki bevat antioxidanten en heeft daardoor een krachtig effect op onze gezondheid.

Werking van Triphala

Triphala wordt gebruikt als behandeling tegen verschillende problemen en om chronische ziektes te voorkomen.

Gerelateerd:  Nieren reinigen met natuurlijke middelen

Ontstekingsremmende eigenschappen

Triphala bevat heel krachtige antioxidanten die een beschermend effect hebben op de functies in het lichaam. We vinden onder meer flavonoïden, vitamine C, saponines, tannines en polyfenolen. Deze stoffen zullen helpen om oxidatieve stress te bestrijden en dus ook vrije radicalen te weren uit het lichaam. Deze kunnen uiteindelijk schade toebrengen aan het lichaam en leiden tot chronische ziektes.

Wanneer we veel antioxidanten in ons dieet hebben dan gaat het risico op hartziekten, kanker, diabetes en vroegtijdige veroudering sterk afnemen.

De ontstekingsremmende werking van triphala heeft ook aangetoond te helpen bij mensen met artrose.

Preventief tegen kanker

Triphala heeft aangetoond bij dieren dat het bescherming kan bieden bij bepaalde vormen van kanker. Onderzoeken hebben onder meer aangetoond bescherming te bieden tegen pancreaskanker, maagkanker en bloedkanker. (bron)

Verder zijn er onderzoeken die hebben aangetoond dat darmkanker en prostaatkanker kan vertraagd worden. Triphala was in staat om kankercellen te doden. Men gaat ervan uit dat het de combinatie antioxidanten zijn die we terugvinden in triphala, die hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn deze preventieve werking tegen kanker. (bron)

Goed voor onze tanden

gezonde tanden triphala

Triphala kan de gezondheid van onze tanden op verschillende vlakken verbeteren. Eerst en vooral zien we dat de samenstelling van triphala antimicrobaal is. Verder zullen de ontstekingsremmende eigenschappen helpen om plak en tandsteen te vermijden. Tenslotte zien we ook een verminderde kans op gaatjes of ontstoken tandvlees.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat wanneer we mondwater gebruiken met triphala extract, er minder plak wordt opgebouwd aan de tanden. De gezondheid van het tandvlees is een stuk beter en de groei van bacteriën in de mond wordt ingeperkt. (studie)

Gewicht verliezen

Triphala wordt onder meer gebruikt om gewicht te verliezen. Er zijn een aantal veelbelovende effecten van de plant aan het licht gekomen. Die zouden dus kunnen helpen om overtollig vet te verliezen.

Het overtollig vet zou vooral uit de buik afkomstig zijn. In een bepaalde studie kon triphala aantonen dat ze in staat is om het lichaamsgewicht, het vetpercentage en de hoeveelheid geleverde energie kon verhogen.

Gerelateerd:  Gele Afscheiding Oorzaken En Hoe Behandelen

Een ander onderzoek bij mensen heeft aangetoond dat wanneer 10 gram per dag wordt gebruikt via een extract, er een grotere hoeveelheid gewichtsverlies optreedt dan bij de mensen die geen extract gebruiken. Dit vetverlies was vooral zichtbaar rondom de buik.

Laxerende werking

Triphala wordt gebruikt als een natuurlijk laxeermiddel. Het zal bijvoorbeeld ook de spijsvertering helpen stimuleren. Het kan zeker dienen als een volwaardig alternatief voor geneesmiddelen met dezelfde werking. De efficiëntie van triphala heeft men kunnen aantonen in verschillende studies.

In een onderzoek met patiënten die aandoeningen hadden aan de darmen heeft men kunnen aantonen dat triphala in staat is om constipatie te behandelen. Verder ook in staat is om buikpijn en winderigheid op te lossen.

Het ging zelfs zo ver dat er onderzoeken zijn die hebben aangetoond dat de aangerichte schade in de darmen door ontstekingen kon worden hersteld dankzij het gebruik van triphala (bron)

Bijwerkingen triphala

Zoals met elk geneesmiddel of elk natuurlijk middel zijn er natuurlijk ook bijwerkingen bij het gebruik van triphala. Door deze te weten kunnen we er rekening mee houden en indien nodig kunnen we stoppen met het gebruik van deze samenstelling.

Triphala wordt gezien als veilig en heeft weinig bijwerkingen, toch kan het voorkomen dat mensen diarree ervaren als mogelijke bijwerking. Ook buikkrampen kunnen voorkomen, al komen die meestal voor bij het gebruik van hoge dosissen.

Triphala wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het mag niet worden toegediend aan kinderen. Er zijn echter geen onderzoeken die eventuele problemen hebben aangetoond bij deze vrouwen of kinderen. Toch dienen we hier het zekere voor het onzekere te nemen.

Mensen die bloedverdunners nemen of medicijnen nemen tegen diabetes dienen eerst een arts te verwittigen. Omdat de triphala samenstelling een mogelijk effect kan hebben op het bloed en de bloedsuiker bij deze patiënten.

Dosering

We gebruiken triphala extract beter tussen de maaltijden in of op de nuchtere maag. Dit zal ervoor zorgen dat de werking maximaal is. Een aanbevolen hoeveelheid bedraagt 500 mg tot 1.000 mg per dag. Toch kunnen hogere hoeveelheden genomen worden bij mensen met bijvoorbeeld constipatie.

Delen op:


Volg ons op:

Tags: