Werking en Bijwerkingen van Meidoorn

meidoorn

Delen op:


Volg ons op:

De werking van Meidoorn

Meidoorn wordt gezien als een ideaal middel om te ontspannen. Het voordeel is dat we er niet moe van worden. Maar toch een rustgevend effect kunnen ervaren door de plant te gebruiken. Het wordt ook gezien als een uitstekend middel om de gezondheid van het hart te promoten. Dit komt doordat het de bloeddruk zal doen dalen en ook een gunstig effect heeft op onze bloedvaten.

meidoorn werking

Waarvoor wordt meidoorn gebruikt?

Meidoorn wordt vaak gebruikt als alternatieve behandeling tegen een hoge bloeddruk. Lang voor we de medicijnen van tegenwoordig kenden, werd meidoorn reeds gebruikt voor allerlei problemen die te maken hadden met het hart en de bloedsomloop. Naast een tonic voor het hart, is meidoorn ook gunstig voor onze ademhaling. (1)

De universiteit van Maryland (2) stelt het volgende :

Meidoorn is een deel van de rozen familie. Het werd gebruikt door artsen in de 19de eeuw om problemen met de bloed circulatie en ademhaling te behandelen. De bloemen en bessen werden gebruikt voor een onregelmatige hartslag te behandelen, hoge bloeddruk, pijn in de borst, en aderverkalking. 

bloeddruk verlagen meidoorn

Medisch toezicht

Deze effecten zijn vandaag de dag nog steeds haalbaar. Al moeten we meteen begrijpen dat we in geval van deze ernstige symptomen zeker een arts moeten verwittigen. Het gebruik van deze kruiden mag dan wel helpen in de behandeling. Het is toch belangrijk dat er medisch toezicht plaatsvindt om deze symptomen te onderzoeken en eventueel enige progressie op te meten.

Gerelateerd:  Aderverkalking natuurlijk behandelen

De voordelen van Meidoorn

Bloedvaten wijder maken

meidoornMeidoorn zal helpen om de bloedvaten open te maken. Dit wordt gerealiseerd door het ontspannend effect op onze bloedvaten. Het mechanisme achter deze bloedvaten verwijdende werking wordt gezocht in de aanwezige flavonoïden, die zijn in ruime mate aanwezig in de plant.

Wanneer de bloedvaten wijder worden kan het bloed beter doorheen de bloedvaten circuleren. Dat zorgt voor een daling van de bloeddruk.

Hierbij wordt ook een ontspannend effect op het hart gecreëerd. Dat zal natuurlijk preventief werken tegen hartproblemen.Vochtafdrijvend effect

De plant bezit een licht vochtafdrijvend effect. Dat zou ook een rol spelen in de daling van de bloeddruk en het risico doen dalen op eventuele hartproblemen. Naarmate het vocht beter kan worden afgelaten komt er minder druk op de nieren. Dit zal op zich resulteren in een gunstigere bloeddruk.

Daarnaast zal het teveel aan zout in ons lichaam ook makkelijker kunnen worden afgevoerd.

Aderverkalking

Atherosclerose is iets waar we op latere leeftijd vaak mee te maken krijgen. Aderverkalking ontstaat doordat er cholesterol blijft plakken aan de bloedvaten. Dat zorgt voor een harde aanslag wat men ook plak noemt.

aderverkalking

Op termijn zal deze plak ervoor zorgen dat de bloedvaten dichtslibben en moeilijker bloed doorlaten.

Meidoorn zal door de uitstekende werking van de aanwezige flavonoïden, deze plak aanpakken. En daardoor de doorgang vrijmaken voor het bloed. Dat zal op zich ook al een gunstig effect hebben op de bloeddruk.

En zal een daling van de LDL cholesterol in onze bloedvaten weergeven. Deze LDL cholesterol heeft op die manier weinig kans om zich te hechten aan onze bloedvaten. Verdere aderverkalking zal dus worden uitgesloten op die manier. (3)

Gerelateerd:  Werking en eigenschappen van gotu kola

Lever ondersteunen

Via wetenschappelijke onderzoeken kon men bewijzen dat meidoorn ook gunstig kan zijn bij lever intoxicatie. Vooral dan als gevolg van alcohol misbruik. Onderzoeken waarbij proefdieren gebruikt werden. Liet hen een extract innemen waarvan ongeveer 45% uit alcohol bestond.

Men ging vooral kijken naar de plaatsen in de lever die vooral getroffen worden door alcoholmisbruik. Men stelde vast dat bij het gebruik van meidoorn dit gebied in de lever niet werd aangetast. (4)

Hoge bloeddruk

hoge bloeddruk behandelenMisschien wel één van de belangrijkste problemen momenteel. Bijna 1 op de 3 heeft te maken met een verhoogde bloeddruk. Ongeveer de helft daarvan heeft te maken met een duidelijk, te hoge bloeddruk. Dat betekent 1 op de 6 mensen ter wereld.

Vooral in gesofisticeerde landen ligt dat cijfer duidelijk een stuk hoger. Omdat juist daar meer mensen te maken hebben met obesitas. Een van de belangrijke oorzaken van een hoge bloeddruk. Al kan stress ook wel voor een groot deel deze problemen veroorzaken. En men weet dat het eten van zoutrijke voeding, geen gunstig effect heeft op onze bloeddruk.

Er zijn heel wat wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van meidoorn op een hoge bloeddruk. Steeds komt men terug met gunstige resultaten. Er zijn ook heel wat verschillende mechanismen die er gaan voor zorgen dat de bloeddruk gaat dalen.

Eerst is er het ontspannend effect op de bloedvaten. Dat zal op zich reeds zorgen voor een betere bloedsomloop en de bloeddruk doen dalen.

Daarna is er het plak verwijderend effect van de werkzame antioxidanten en flavonoïden die we terugvinden in de meidoorn. Met een verlaging van de LDL cholesterol in de bloedvaten als gevolg. Ook dit zorgt voor een betere doorbloeding naar de verschillende cellen in het lichaam.

Gerelateerd:  De werking van het hart verbeteren met kruiden

En dan is er nog het vochtafdrijvend effect die de nieren zal stimuleren om meer vocht en zout af te voeren. Waardoor het hart minder onder druk wordt gezet. Deze drie factoren samen zullen zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.

We hebben ook nog een ontspannend effect van de plant. Mensen die dus te kampen hebben met veel stress, en daardoor een verhoogde bloeddruk hebben, zullen hier ook van kunnen profiteren.

Om de bloeddruk te verlagen op een natuurlijke manier is de meidoorn zeker het beste alternatief.

Men kon dezelfde resultaten bereiken met mensen die leden aan diabetes. (5)

Bijwerkingen Meidoorn

meidoorn bijwerkingenNet zoals elk middel hebben we een aantal voordelen, maar hebben we ook natuurlijk bijwerkingen. Bij meidoorn is dat niet anders. Al kunnen we meteen stellen dat de meidoorn bijwerkingen relatief klein zijn.

Eerst en vooral moeten we de voordelen bekijken. We zien een bloeddrukverlagend effect. Wanneer we dus medicatie nemen tegen een hoge bloeddruk kan de combinatie met meidoorn ervoor zorgen dat de bloeddruk te laag wordt.

Daarnaast zijn er nog andere meidoorn bijwerkingen zoals hoofdpijn en duizeligheid die kunnen optreden.

Niet meteen één van de meidoorn bijwerkingen, maar de plant heeft ook een lange tijd nodig om te werken. Men gaat uit van 4 tot 6 weken. Vooraleer de plant effectief kan werken.

Meidoorn wordt het best gebruikt via een supplement. Op die manier kunnen we de dosering beter inschatten. Wanneer we beginnen, gebruiken we beter een kleine dosis. En bouwen op die manier licht op.

Delen op:


Volg ons op: