Ginkgo Werking en Bijwerkingen

ginkgo werking

Delen op:


Volg ons op:

Ginkgo biloba is een boom die we oorspronkelijk terugvinden in China, hij wordt reeds duizenden jaren gebruikt voor een grote variëteit aan problemen. Het is meteen ook één van de oudste boomsoorten die we hebben op deze wereld en kan daarom worden gezien als een stuk erfgoed. En hoewel verschillende delen van de boom gebruikt werden om gezondheidsproblemen te behandelen, toch wordt wetenschappelijk onderzoek vooral gedaan met het extract die we terugvinden in de bladeren van de ginkgo biloba boom.

De plantenextracten hebben een zeer gunstige werking op de bloedsomloop, heel wat voordelen voor onze gezondheid zullen vooral ontstaan door deze bloedverdunnende werking. Toch heeft de plant ook een sterke anti-oxidante en ontstekingsremmende werking.

Niet alle claims die worden gedaan over de ginkgo werking kan wetenschappelijk worden aangetoond. Het is dan ook niet zeker of deze daadwerkelijk kloppen. Vandaag de dag wordt er heel veel beweerd, zeker en vast door commerciële instanties die enkel hun verkoopcijfers in de hoogte willen jagen. In dit artikel gaan we het hebben over de ginkgo werking en ginkgo voordelen die wel degelijk wetenschappelijk zijn aangetoond.

ginkgo boom

Ginkgo Biloba voordelen

Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen zijn compleet natuurlijk in het lichaam, het is een normale reactie tegen blessures, wonden of aanvallen van buitenaf op het lichaam. In dit proces zijn verscheidene aspecten van het immuunsysteem van belang om de aard van de ontsteking te gaan bestrijden en het probleem uit de weg te ruimen.

Sommige chronische aandoeningen zullen dit ontstekingsproces echter voortdurend in gang zetten, ook wanneer er niet meteen een probleem te vinden is. Dit kan er op termijn voor zorgen dat er permanente schade aan het lichaam of aan het DNA van die persoon optreedt. Het zijn net die ontstekingen die ginkgo kan helpen bestrijden en op die manier permanente schade kan helpen voorkomen. (1)

We vinden onder meer gunstige resultaten bij:

  • Kanker
  • Beroerte
  • Hartziekten (2)
  • Artrose (3)
  • Prikkelbare darm-syndroom

Tegen hoofdpijn en migraine

hoofdpijn

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt ginkgo gebruikt als medicijn tegen hoofdpijn en migraine. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek te vinden die deze stelling kan ondersteunen of ondermijnen. Toch kunnen we vaststellen dat hoofdpijn en migraine in de meeste gevallen ontstaan door stress of een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. Dat zijn net de belangrijke eigenschappen van de ginkgo plant. Om die reden kunnen we met bijna 100% zekerheid stellen dat ginkgo in deze gevallen van hoofdpijn en migraine zal helpen om de pijn te bestrijden.

Gerelateerd:  5 Meest Krachtige Natuurlijke Bloedverdunners

Een wetenschappelijk onderzoek werd uitgevoerd bij kinderen tussen 11 en 15 jaar oud, 18 meisjes en 12 jongens. Ze hadden allen last van chronische migraine-aanvallen. Na drie maanden kon men een duidelijke daling opmerken van de migraine-aanvallen. Alle deelnemers merkten een verbetering op en konden geen directe bijwerkingen vaststellen.  (4)Gezondheid van de ogen verbeteren

ogen

Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van ginkgo is het verbeteren van de ogen. Zeker wanneer het gaat om oogproblemen die ontstaan als gevolg van het ouder worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft onder meer gunstige resultaten kunnen voorleggen bij mensen die lijden aan glaucoom of groene staar. Er kwam een verbeterde bloedtoevoer naar de ogen waarbij bepaalde symptomen verdwenen of minder erg werden. Al kon hier niet meteen vastgesteld worden dat het zich verbeterde. (5)

Een ander onderzoek werd gedaan bij mensen met maculadegeneratie, een oogaandoening waarbij voor de scherpte van het zicht gaat afnemen. Dit ontstaan als gevolg van problemen in het netvlies. Verschillende deelnemers merkten een verbetering van het zicht op. (6)

Al deze gunstige eigenschappen van ginkgo om de gezondheid van de ogen te verbeteren, is terug te brengen naar zijn bloedverdunnende werking. Waarbij er meer bloed naar de getroffen plaats kan vloeien en er dus een verminderde druk ontstaat. En hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het niet vast te stellen of ginkgo biloba ook daadwerkelijk het zicht zou verbeteren bij mensen die niet met deze problemen te maken hebben. Mogelijks volgt nog meer wetenschappelijk onderzoek naar deze specifieke werking.

Ademhalingsproblemen behandelen zoals Astma en COPD

ademhalingsproblemen

Verschillende onderzoeken hebben kunnen tonen dat symptomen van astma en COPD kunnen verzacht worden door ginkgo te gebruiken. Hier zien we vooral de ontstekingsremmende functie van de plant in werking treden. Er zullen minder ontstekingen plaatsvinden in de luchtwegen en de longcapaciteit gaat stijgen. (7)

Er werden minder ontstekingsmechanismen vastgesteld in het speeksel van de mensen die ginkgo hadden genomen. Dat resulteerde in een verminderde hoest en bronchitis na drie maanden. In dit onderzoek werden ook nog andere kruiden gebruikt, het is om die reden moeilijk vast te stellen of dit effect enkel werd bekomen door ginkgo of door de combinatie van verschillende kruiden. (8)

Erectieproblemen behandelen

hand in hand

Deze werking van ginkgo is dan vooral toepasselijk voor mannen die te maken hebben met erectiestoornissen. Ook een laag libido kan op deze manier behandeld worden. Dat is dan ook meteen de reden waarom ginkgo extract zo vaak wordt toegevoegd aan natuurlijke middelen die de erectie verbeteren of het libido verhogen.

De belangrijkste werking is weer het verbeteren van de bloedsomloop die ontstaat door een verwijding van de bloedvaten (9). Toch komt er nog een ander voordeel bij kijken, het verwijden van de bloedvaten ontstaat door een verhoging stikstof. Deze zal fungeren als een natuurlijk libido verhogend fenomeen waardoor ook de zin in seks gaat toenemen.

Gerelateerd:  Wat is de werking van Fenegriek Capsules?

Depressie behandelen op een natuurlijke manier

depressie

Een wetenschappelijk onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat de symptomen van depressie kunnen behandeld worden door ginkgo te gebruiken. Muizen kregen een stressvolle situatie voorgesteld en waren minder emotioneel onder de indruk door de stress wanneer ze ginkgo extract toegediend kregen.

Het werkingsmechanisme werd verondersteld door de ontstekingsremmende werking van de plant. Die zou ervoor zorgen dat het lichaam beter in staat is om stresshormoon cortisol te onderdrukken, waardoor minder stress ervaren wordt. Depressie is een aandoening die in de meeste gevallen ontstaat door een chronisch verhoogd cortisol als gevolg van teveel stress en de verminderde mogendheid van het lichaam om met deze grote hoeveelheid stress om te gaan.

Ander onderzoek heeft kunnen aantonen bij ouderen, dat ginkgo de symptomen van depressie kan verminderen door een serum S100B te onderdrukken in de hersenen. Hierdoor wordt het neurlogisch functioneren hersteld. (10)

Symptomen van PMS onderdrukken

PMS ofwel premenstrueel syndroom is een aandoening die bij meer dan de helft van de menstruerende vrouwen wel eens opduikt. Ze kan zowel fysieke problemen met zich meebrengen, zoals krampen. Maar kan ook psychologische problemen met zich meebrengen zoals stress en stemmingswisselingen. Onderzoek heeft kunnen aantonen dat ginkgo bij zowel de fysieke als psychologische symptomen van PMS kan helpen om de aandoening draagbaar te maken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen vaststellen dat bij 24% van de vrouwen, de symptomen sterk afnamen. In vergelijking met 8% bij de vrouwen die een placebo namen. (11)

Angst en paniekaanvallen verminderen

Het gebruik van ginkgo kan helpen om symptomen van angst en paniek te doen afnemen. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat het werkingsmechanisme hier vooral tot stand komt door de anti-oxidante werking van de plant.

In een studie kon worden vastgesteld dat bijna de helft (45%) van de deelnemers, bij een dosis van 480 mg ginkgo extract, een sterke afname van de symptomen opmerkte. (12)

Hersenfunctie ondersteunen en verbeteren

Dit is één van de eigenschappen die de meeste mensen wel zullen kennen. Als je al van ginkgo gehoord hebt, dan zal je vast en zeker reeds gezien hebben dat deze extracten in tal van supplementen worden verwerkt, die helpen om het geheugen te verbeteren. Dat kan gaan van producten die helpen bij het studeren of producten die vooral gefocust zijn op ouderen ter bescherming van dementie.

Deze verbetering zou vooral tot stand komen door het verbeteren van de bloedcirculatie, die daardoor op een efficiënte manier zuurstof naar de hersenen kan brengen. Dit effect werd niet bij iedereen vastgesteld. Mogelijks is dit effect alleen merkbaar bij mensen met een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen of bij mensen waar verbetering op dat vlak mogelijk is. We denken dan aan oudere mensen, rokers of mensen die geen actieve levensstijl leiden. (13)

Gerelateerd:  Werking van Epimedium bij vrouwen

Dementie Alzheimer

dementie

De ontstekingsremmende en anti-oxidante werking van de plant zou ook in staat zijn om symptomen van dementie te onderdrukken. Er is zeker nog geen sprake van een nieuw wondermiddel tegen deze vreselijke ziekte, toch zijn er een aantal opmerkelijke resultaten geboekt bij het gebruik van ginkgo biloba bij mensen met dementie.

Zo kon men door middel van studie ontdekken dat in combinatie met medicatie tegen dementie, de symptomen nog sterker kunnen onderdrukt worden. (14)

Een andere belangrijke vaststelling was dat na het gebruik van 22 tot 24 weken, er een duidelijke verlaging van de symptomen van dementie kon worden opgemerkt. (15)

Wanneer het gaat om vormen van dementie die de bloedtoevoer naar bepaalde delen in de hersenen belemmeren kan dit zeker helpen om de symptomen te onderdrukken. Al is er hier zeker nog meer onderzoek nodig om hiervoor echte claims te kunnen maken.

Bloedcirculatie verbeteren en bescherming tegen hartziekten

Dan komen we meteen bij één van de belangrijkste eigenschappen van ginkgo biloba. Bijna alle voordelen van de plant zijn hierop gebaseerd. Er zal namelijk een verbetering optreden van de bloedcirculatie. Dit effect ontstaat door de verhoging van stikstof in het bloed. Als gevolg hiervan gaan de bloedvaten uitzetten en kan het bloed makkelijker zijn doorgang vinden in het lichaam. (16)

Dit heeft als gevolg dat er een verminderd risico optreedt tegen hartziekten en dat de bloeddruk gaat dalen.

Bijwerkingen van Ginkgo Biloba

ginkgo biloba bijwerkingen

Het is belangrijk te melden dat er zeker ook bijwerkingen zijn aan het gebruik van ginkgo biloba. De plant bevat bloedverdunnende eigenschappen, het spreekt voor zich dat mensen die hiervoor reeds medicatie nemen, geen ginkgo extract mogen gebruiken vooraleer ze dit met hun behandelend arts hebben besproken.

Bij gezonde mensen die geen medicijnen nemen is er niet meteen gevaar wanneer we ons houden aan de aanbevolen dosis die op de verpakking vermeld staat. In zeldzame gevallen kunnen echter wel misselijkheid, diarree en duizeligheid optreden. In het begin kunnen we te maken krijgen met een maag die overhoop ligt, dit gaat meestal weg na enkele dagen. Je kan dit vermijden door ginkgo tijdens de maaltijd in te nemen.

We kunnen ginkgo niet gebruiken in combinatie met bloedverdunnende medicatie. Het is ook niet aangeraden om ginkgo te gebruiken in combinatie met antidepressiva zonder daarvoor eerst de behandelend arts te raadplegen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben gemengde effecten kunnen aantonen bij deze patiënten, waarvan sommige positief sommige negatief waren. Mogelijk kunnen bepaalde stoffen in de plant en sommige antidepressiva elkaar tegenwerken (bij Zoloft, Prozac).

We moeten nog stellen dat ibuprofen en andere pijnstillers, ook behoren tot de bloedverdunnende medicijnen. Omdat ze meestal op die manier de pijn gaan verzachten. Ginkgo gebruik in combinatie met ibuprofen is dus ook geen goed idee.

Aanbevolen dosis

De aanbevolen dosis is moeilijk te zeggen omdat er verschillende producten op de markt zijn die verschillende concentraties van het extract gaan gebruiken. Een algemeen aangenomen aanbevolen dosis bedraagt 600 mg, maar is dus ook afhankelijk van de gebruikte concentratie. Goedkopere extracten zullen vaak een lagere concentratie werkzame stoffen bevatten, terwijl duurdere dan weer een hogere concentratie kunnen bevatten. Lees altijd de bijsluiter vooraleer het ginkgo extract te gaan gebruiken.

 

Delen op:


Volg ons op: