Maca Werking en Bijwerkingen

maca werking

Maca Werking en Bijwerkingen

Maca werking is als andere adaptogene kruiden. Dat betekent dat ze het lichaam zullen helpen in balans brengen. De maca werking specificeert zich meer op de interactie met hormonen en vruchtbaarheid. Om die reden is het een zeer gunstig middel om te gebruiken bij seksuele problemen. Ook tijdens de menopauze of bij PMS kan de maca werking zeer gunstig zijn.

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. We kunnen ze het meeste terugvinden in Peru en dit in hoge gebergtes. De smaak is te vergelijken met aarde. Het wordt om die reden weinig puur gegeten maar eerder vermengd in andere gerechten in Zuid-Amerika.

In onze landen wordt het meestal via capsules genomen, juist omdat de smaak bij velen niet als lekker wordt ervaren. Het wordt dan gedroogd en in capsules verwerkt.

Hoewel de belangrijkste maca werking zich richt op het balanceren van de hormonen. Toch zijn er ook andere voordelen die gepaard gaan met het gebruik van deze plant. Zo bevat de wortel belangrijke antioxidanten die kunnen helpen om het immuunsysteem te versterken.

Maca werking

  • Vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbeteren
  • Hormonen in balans brengen
  • Het immuunsysteem verbeteren
  • Energie verhogen
  • Hoger libido
  • Verbeterde concentratie
  • Verbeterd uithoudingsvermogen

De kruiden behoren tot de adaptogenen. Zij zullen het lichaam beter leren omgaan met stress. Zullen de effecten van stress verlichten en ons ook bescherming bieden tegen stressvolle situaties. Dit gebeurt onder meer door cortisol, het stresshormoon te blokkeren.

Gerelateerd:  Saw Palmetto Werking en Bijwerkingen

Menopauze en PMS

Vrouwen kunnen genieten van de maca werking tijdens de menopauze door het balancerend effect op onze hormonen. Wanneer het oestrogeen gaat fluctueren kan dit helpen om het evenwicht te behouden.

Ook tijdens het ervaren van symptomen voor de menstruatie. Premenstrueel syndroom, kan dit kruid ook helpen om negatieve aspecten daarvan te verlichten.

Vrouwen die een ongunstige balans tussen de hormonen hebben zullen moeilijk zwanger worden. Ze zullen ook vaak onregelmatige menstruatie periodes hebben. Dit wordt dan in verband gebracht met teveel of te weinig oestrogeen.

Gelukkig kunnen we maca dan gebruiken om deze balans terug te brengen en het probleem op te lossen.

Dit is ook het geval bij problemen zoals overmatige beharing bij vrouwen, een laag libido, overgewicht en problemen met de eisprong.

Vruchtbaarheid verbeteren

De maca werking zal zich dus ook focussen op het verbeteren van de vruchtbaarheid. We kunnen een verbetering van de vruchtbaarheid vaststellen bij zowel vrouwen als bij mannen. Bij vrouwen worden de eicellen duidelijk gevoeliger voor de zaadcellen van de man. Bij de mannen gebeurt dan weer net het omgekeerde. De zaadcellen worden mobieler en kunnen makkelijker de eicel bereiken.

Libido verbeteren

De exacte mechanismen daarachter weet men niet zeker. Want het zijn er meerdere. Zo zal het kruid de hormonen in balans brengen. Dat zal op zich reeds een invloed hebben op onze sekslust. Daarnaast wordt meer serotonine aangemaakt in de hersenen. Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor hoe we ons voelen. Meer serotonine betekent een betere gemoedstoestand. Dat zal ook invloed hebben op het libido.

Gerelateerd:  Wat zijn de Voordelen van Maca?

Daarnaast wordt bij mannen de testosteronproductie verhoogd en wordt de prostaat gestimuleerd. Mannen met een vergrote prostaat kunnen daardoor een enorme verbetering in de aandoening opmerken. De prostaat wordt kleiner wanneer maca gebruikt wordt bij mannen met een vergrote prostaat.

Energie doen toenemen

Een andere belangrijke maca werking is dat de energie gaat verhoogd worden. Dit is grotendeels door de belangrijke antioxidanten en door het wegwerken van stress en zorgen die ervoor zorgen dat we vermoeid worden.

We kunnen dit het best te vergelijken met een kopje koffie. Alleen zullen de effecten niet zo vlug en sterk zijn maar eerder geleidelijk en langer aanhouden.

Maca bijwerkingen

Maca bijwerkingen die kunnen optreden zijn een verhoogde bloeddruk bij mensen die reeds een licht verhoogde bloeddruk hebben. Daarom wordt dit kruid beter door deze mensen vermeden.

Ook zijn interactie met de hormonen kan een probleem vormen bij zwangere vrouwen. Hoewel daar geen zekerheid over bestaat. En daar ook nog geen onderzoek naar gedaan is. Toch kiezen we hier beter het zekere voor het onzekere en gaan het supplement niet gebruiken tijdens de zwangerschap.


Related posts

Leave a Comment