Maca Werking en Bijwerkingen

maca haaruitval

Delen op:


Volg ons op:

Maca werking is als andere adaptogene kruiden. Dat betekent dat ze het lichaam zullen helpen in balans brengen. De maca werking specificeert zich meer op de interactie met hormonen en vruchtbaarheid. Om die reden is het een zeer gunstig middel om te gebruiken bij seksuele problemen. Ook tijdens de menopauze of bij PMS kan de maca werking zeer gunstig zijn.

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. We kunnen ze het meeste terugvinden in Peru en dit in hoge gebergtes. De smaak is te vergelijken met aarde. Het wordt om die reden weinig puur gegeten maar eerder vermengd in andere gerechten in Zuid-Amerika.

In onze landen wordt het meestal via capsules genomen, juist omdat de smaak bij velen niet als lekker wordt ervaren. Het wordt dan gedroogd en in capsules verwerkt.

Hoewel de belangrijkste maca werking zich richt op het balanceren van de hormonen. Toch zijn er ook andere voordelen die gepaard gaan met het gebruik van deze plant. Zo bevat de wortel belangrijke antioxidanten die kunnen helpen om het immuunsysteem te versterken.

De Maca wortels behoren tot de adaptogene kruiden en zijn ook lid van de kruisbloemige groenten. Ze behoren net als de broccoli tot de groenten die kunnen helpen de hormonen in balans brengen.

Dit is dan één van de grootste voordelen van maca. Het kan zowel door vrouwen of door mannen gebruikt worden.

maca voordelenMaca is afkomstig uit Zuid-Amerika. Het groeit daar vooral in landen als Peru en Ecuador. Het komt enkel en alleen voor op hoge bergtoppen tussen de 4.000 en 5.000 meter.

De voordelen van maca beperken zich echter niet alleen tot het helpen bij de hormoonhuishouding. Er zijn nog heel wat voordelen van maca, die gaan we in dit artikel bespreken.

De plant zou het immuunsysteem onder andere versterken. Dat is een belangrijke reden waarom het in deze landen vaak wordt gebruikt in de voeding.

De smaak ervan is echter niet zo lekker. Het is te vergelijken met de smaak van aarde. Toch bevat de plant enorm veel voedingsstoffen. Waaronder ook belangrijke antioxidanten.Ze behoort tot de adaptogene kruiden. Dat wil zeggen dat ze de effecten van stress zal verminderen. Daarnaast zal maca er ook voor zorgen dat we beter bestand worden tegen stress.

Maca is een belangrijk kruid die kan helpen om onze hormonen in balans te brengen. De plant behoort tot de adaptogene kruiden. Dat betekent dat de plant het lichaam zal helpen omgaan met aanpassingen en veranderende omstandigheden. Het zal daarna de gevolgen daarna helpen corrigeren.

Een andere belangrijk feit is dat maca tot de kruisbloemige groenten behoort. Kruisbloemige groenten zijn bijvoorbeeld broccoli, spruiten, radijzen, bloemkool. En dus ook maca. Het doel van kruisbloemige groenten is de lever helpen om slechte ongezonde oestrogenen uit het lichaam te halen. Deze oestrogenen krijgen we langs alle kanten in ons lichaam. Denk maar aan de zovele cosmetische producten die we gebruiken. Maar ook de plastiek flessen die we gebruiken en waar we uit drinken.

Het milieu zelf bevat ook heel wat schadelijke oestrogenen. Dankzij de werkzame stof DIM, die we terugvinden in kruisbloemige groenten. Zijn we in staat deze slechte oestrogenen voor een groot deel uit ons lichaam te verbannen.

Wat is maca

Maca is een plant die we terugvinden in Peru. De plant bevat een reeks aan belangrijke mineralen en vitamines. Maar ook krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten zijn vooral alkaloïden en flavonoïden. Zij zijn dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de krachtige effecten van de plant. Maca behoort ook tot de kruisbloemige groenten. Dit zijn groenten zoals broccoli, bloemkool, radijzen en dus ook maca. Zij zullen wanneer ze de spijsvertering bereiken, een bepaalde stof genaamd DIM of diindolylmethaan aanmaken. Deze stof heeft een groot aantal gunstige effecten op de invloed van de hormonen in het lichaam bij mannen en bij vrouwen. Zo biedt DIM een bescherming tegen problemen met de prostaat, de baarmoeder en borsten bij vrouwen.

maca acne

Enorme voedingswaarde

Maca bevat vitamines B en C. Daarnaast krijgen we zink en magnesium en een hele reeks antioxidanten. Wanneer we te maken hebben met een slecht voedingspatroon. Heel veel ongezonde voeding eten. Dan verhoogt het risico natuurlijk op ongezond haar. Deze extra toevoeging van vitamines en mineralen kan de haren een extra duwtje in de rug geven. En de balans terug herstellen.

Maca werking

 • Vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbeteren
 • Hormonen in balans brengen
 • Het immuunsysteem verbeteren
 • Energie verhogen
 • Hoger libido
 • Verbeterde concentratie
 • Verbeterd uithoudingsvermogen

De kruiden behoren tot de adaptogenen. Zij zullen het lichaam beter leren omgaan met stress. Zullen de effecten van stress verlichten en ons ook bescherming bieden tegen stressvolle situaties. Dit gebeurt onder meer door cortisol, het stresshormoon te blokkeren.

Hoe ontstaat de werking van maca?

maca gezond

Maca zal de balans tussen de hormonen helpen herstellen. Deze werking rust op 2 principes. Eerst en vooral is de plant een adaptogeen. Dat wil zeggen dat de plant, de effecten van stress zal helpen bestrijden in het lichaam.

Verder behoort de plant tot de kruisbloemige groenten. Kruisbloemige groenten bevatten een bepaalde stof. Wanneer deze stof in het spijsverteringsstelsel terechtkomt, wordt ze omgezet naar diindolylmethaan. Diindolylmethaan heeft een stimulerende werking op onze lever. En zal de afvoer van schadelijke oestrogenen versnellen.

Verder bevat de plant ook hoge hoeveelheden zink. Zink is belangrijk voor het libido, de aanmaak van mannelijke hormonen, aanmaak van sperma, gezondheid en vruchtbaarheid van het sperma. Maar zink heeft ook een beschermend effect op de prostaat.

maca poeder

Vaststaat dat mannen met een vergrote prostaat of prostaatkanker, bijna altijd een te lage hoeveelheid zink in de prostaat hebben.

Daarnaast zou maca ook helpen om de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron ofwel DHT te verminderen. Dit is vooral belangrijk bij mannen die daar gevoelig voor zijn. Eén van de belangrijkste oorzaken voor kaalheid bij mannen is een te hoog DHT of een te hoge gevoeligheid voor DHT. Ook is DHT van groot belang voor de gezondheid van onze prostaat. Mannen met prostaatkanker hebben een relatief hogere hoeveelheid in het lichaam dan mannen zonder prostaatkanker.

Maca ofwel Lepidium meyenii lijkt een beetje op een radijs. Ze behoort ook tot dezelfde groep voedingsmiddelen. Namelijk de kruisbloemige groenten. We vinden de plant terug in het Andes gebergte. De plant kan op zeer grote hoogtes groeien.

Gerelateerd:  Werking van Epimedium bij vrouwen

Ze werd oorspronkelijk gebruikt door de plaatselijke Indiaanse bevolking. Tegenwoordig wordt maca voor vrouwen vooral gebruikt tijdens de menopauze, bij problemen met de vruchtbaarheid, problemen met het libido of bij depressie.

Vrouwen hebben enorm veel voordeel bij het gebruiken van maca tijdens menopauze. Jammer genoeg moeten we stellen dat het meeste onderzoek naar de plant gedaan werd op mannen. Omdat ook bij mannen enorm veel voordelen te vinden zijn bij het gebruik van deze plant.

maca tijdens menopauze

Denk maar aan

 • Behandelen van erectieproblemen
 • Laag libido behandelen
 • Vergrote prostaat verkleinen
 • Risico op prostaatkanker verkleinen
 • Haaruitval
 • Onvruchtbaarheid
 • Laag testosteron

Toch kunnen we een even groot gamma aan voordelen beschrijven voor vrouwen.

Zo zal maca bij vrouwen;

 • Risico op depressie verkleinen
 • Menstruatiecyclus helpen regelen
 • Symptomen van PMS verminderen
 • Libido verhogen bij vrouwen
 • Vruchtbaarheid verbeteren
 • Aanmaak van oestrogeen bevorderen
 • Gemoedstoestand verbeteren
 • Opvliegers

Stress verlagen

stressNiet alleen door de hormonen in balans te brengen en daarmee het dihydrotestosteron te verlagen krijgen we een beschermend effect tegen haaruitval door maca te gebruiken.

Maca wordt ook gezien als een adaptogeen. Dat betekent dat het kruid de effecten van stress zal bestrijden. Het zal ook helpen om beter om te gaan met de stress die we ervaren. Stress is bij vrouwen dé koploper wanneer het gaat om haaruitval.

Ze kunnen er op elk moment van hun leven mee te maken krijgen. Wanneer ze beginnen met de anticonceptiepil, tijdens en na de zwangerschap, net voor de menstruatie, voor, tijdens en na de menopauze. Of wanneer ze onder stress gedurende een langere tijd. Al deze factoren zullen een bepaalde stress op het lichaam uitoefenen. En dat kan leiden tot het verliezen van de haren.

Hormonen in balans brengen

Maca staat dus ook bekend als een middel die onze hormonen in balans brengt. Wanneer we een te hoge omzetting hebben naar DHT kan dat bij mannen leiden tot kaalheid.

Dat kan ook bij vrouwen voorkomen maar is niet de grootste oorzaak bij vrouwen. Tijdens de menopauze echter, wanneer minder oestrogeen beschikbaar wordt. Kan die omzetting wel plots gaan toenemen. Of wanneer ze sterk onder stress staan. Wanneer de hormonen in balans gebracht worden kan de haaruitval stoppen.

We zien vooral bij vrouwen dat het haar gaat uitdunnen. Ook dan kan de sterke voedingswaarde van maca, en de balancerende effecten van de werkzame stoffen in de plant, helpen om de haren dikker te maken.

PMS

Vrouwen kunnen genieten van de maca werking tijdens de menopauze door het balancerend effect op onze hormonen. Wanneer het oestrogeen gaat fluctueren kan dit helpen om het evenwicht te behouden.

Ook tijdens het ervaren van symptomen voor de menstruatie. Premenstrueel syndroom, kan dit kruid ook helpen om negatieve aspecten daarvan te verlichten.

Vrouwen die een ongunstige balans tussen de hormonen hebben zullen moeilijk zwanger worden. Ze zullen ook vaak onregelmatige menstruatie periodes hebben. Dit wordt dan in verband gebracht met teveel of te weinig oestrogeen.

Gelukkig kunnen we maca dan gebruiken om deze balans terug te brengen en het probleem op te lossen.

Dit is ook het geval bij problemen zoals overmatige beharing bij vrouwen, een laag libido, overgewicht en problemen met de eisprong.

Menopauze

menopauze macaTijdens de menopauze verkeert de vrouw in één van de moeilijkste periodes uit haar leven. Maca kan deze periode aangenamer maken.

De werking van maca tijdens menopauze kan wel eens enorm voordelig zijn. Zeker wanneer we te maken hebben met bepaalde bekende effecten van de menopauze. Heel wat vrouwen zullen oestrogel gebruiken. Dat biedt een reeks voordelen. Zoals het behouden van gezonde oestrogeenwaarden. Maar gaat dan wel gepaard met bepaalde neveneffecten zoals overgewicht bijvoorbeeld.

Bij gebruik van maca tijdens menopauze hebben we niet met dit probleem te maken. Om nog verder te gaan. Maca heeft weinig tot geen bijwerkingen bij vrouwen tijdens de overgang of menopauze. Om die reden is het een zeer vaak gebruikt natuurlijk middel. Om deze veranderingen in het lichaam op een natuurlijke manier aan te pakken.

Wanneer vrouwen in de menopauze verkeren zal het lichaam minder oestrogeen aanmaken. Ook krijgt men vaak te maken met schommelingen in het oestrogeen.

Dit kan dan bepaalde symptomen zoals een wisselende gemoedstoestand en een laag libido als gevolg hebben. Het verlaagde libido is niet altijd het resultaat van de daling van het oestrogeen maar gaat vaak gepaard met pijn tijdens het vrijen. De reden daarvoor is vaak een droge vagina. Oestrogeen is namelijk van belang om de vagina op een natuurlijke manier te bevochtigen. De balancerende effecten van maca kunnen daardoor helpen om de natuurlijke bevochtiging van de vagina te verbeteren. En daardoor pijn tijdens het vrijen vermijden.

Maca zal deze hormonen proberen in balans te houden. Op die manier zal het libido toenemen en zal het oestrogeen niet gaan schommelen. (studies 1, 2, 3)

Hoe helpt maca tijdens menopauze?

Vrouwen zullen tijdens de menopauze minder oestrogeen aanmaken. Deze vermindering aan vrouwelijk hormoon zal ervoor zorgen dat het lichaam niet altijd dezelfde temperatuur kan behouden.

We kunnen het vergelijken met een thermometer. Wanneer schommelingen optreden in het oestrogeengehalte. Dan zullen automatisch ook schommelingen in de temperatuur van het lichaam optreden. Wanneer dit gebeurt krijgen we te maken met opvliegers.

‘s Nachts kunnen we problemen ondervinden om te slapen. We kunnen last krijgen van nachtzweten. En daardoor moeilijker terug de slaap kunnen vatten. Het spreekt voor zich dat wanneer we slecht gaan slapen. We ook overdag vermoeid worden. En dat is merkbaar aan hoe we ons voelen.

Door deze symptomen te bestrijden kunnen we een verbeterde nachtrust teweegbrengen. Minder last hebben van een schommelende temperatuur. Zullen we ook een verbeterde gemoedstoestand ervaren. En voelen ons dus een stuk beter.

Oestrogeen

De plant zal de natuurlijke aanmaak van oestrogeen helpen stimuleren. En zal daarbij ook slechte oestrogenen die we krijgen via de voeding en via de omgeving, helpen afvoeren. Dit gebeurt via onze lever.

De stof die hiervoor grotendeels verantwoordelijk is heet diindolylmethaan. Dit effect kunnen we ook bekomen wanneer we een DIM supplement kopen.

Echter krijgen we bij het gebruiken van een DIM supplement de synthetische versie van deze stof. Terwijl we door maca te gebruiken toch volledig natuurlijk blijven.

Nog een ander belangrijk aspect van deze plant is dat ze werkt als een adaptogeen. Adaptogenen zullen de effecten van stress bestrijden.

Tijdens de menopauze hebben we automatisch een verhoogde gevoeligheid voor stress. We voelen ons niet 100% en dat heeft zijn effect op onze hormonen en op ons lichaam.

Door deze twee belangrijke factoren aan te pakken krijgen we een sterk verbeterde levenskwaliteit tijdens de menopauze.

Waar maca tijdens menopauze niet voor kan worden gebruikt

We kunnen maca zien als een ware superfood. Die belangrijke symptomen van de menopauze kan helpen onderdrukken. Zonder daarvoor gebruik te maken van hormoon vervangingstherapie. En zonder te maken te krijgen met eventuele bijwerkingen van deze behandelingen.

Waar we maca echter niet kunnen voor gebruiken is voor het bestrijden van osteoporose. Daarvoor zijn twee andere stoffen van belang. Eerst en vooral hebben we calcium. Die de sterkte van de botten zal helpen bepalen.

Gerelateerd:  Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Maar nog meer van belang hier is vitamine D. Vitamine D zal er voor zorgen dat we calcium beter kunnen opnemen in het lichaam. Zonder de nodige hoeveelheid vitamine D, kan calcium niet worden opgenomen in het lichaam.

vitamine D zon

Wanneer we dus bescherming willen tegen osteoporose is het aangeraden om een vitamine D supplement te gebruiken. Hoewel een vitamine D supplement in de zomer kan vermeden worden door voldoende in de zon te verblijven. En door voldoende vitamine D voeding te eten. Toch hebben heel wat oudere dames te kampen met een moeilijke aanmaak van vitamine D via de huid.

 Besluit

Maca tijdens menopauze zal helpen om de natuurlijke aanmaak van oestrogeen te verbeteren. Daardoor krijgen we een verbeterde gemoedstoestand. Omdat we minder last hebben van opvliegers, temperatuurverschillen, nachtzweten en daardoor van een betere nachtrust kunnen genieten.

Bij bijna alle vrouwen tijdens de overgang heeft de plant ook een stimulerend effect op het libido. De oestrogeenverhogende werking zou ook helpen bij vrouwen die last hebben van een droge vagina. Door de verhoogde aanmaak van oestrogenen wordt de vagina terug op een natuurlijke manier bevochtigd.

Dit verbetert dan ook weer de zin om te vrijen. De verbeterde gemoedstoestand biedt ook bescherming tegen depressie. Waardoor we op een natuurlijke manier ons beter kunnen voelen in een lichaam in verandering.

Vruchtbaarheid verbeteren

De maca werking zal zich dus ook focussen op het verbeteren van de vruchtbaarheid. We kunnen een verbetering van de vruchtbaarheid vaststellen bij zowel vrouwen als bij mannen. Bij vrouwen worden de eicellen duidelijk gevoeliger voor de zaadcellen van de man. Bij de mannen gebeurt dan weer net het omgekeerde. De zaadcellen worden mobieler en kunnen makkelijker de eicel bereiken.

Wanneer vrouwen teveel oestrogeen in het lichaam hebben kunnen problemen ontstaan om zwanger te worden. Hetzelfde geldt voor vrouwen die te weinig oestrogeen in het lichaam hebben. Er kunnen problemen ontstaan met de eisprong of de menstruatie. Zo kan de menstruatie enkele malen uitblijven of kan de eisprong uitblijven. Die kan in bepaalde gevallen ook onvoldoende vruchtbaar zijn en daardoor een bevruchting in de weg staan.

Onderzoek heeft kunnen aantonen dat de vruchtbaarheid van de eicellen wordt verbeterd door maca te gebruiken. Ze worden als het ware gevoeliger voor de zaadcellen.

We hebben het reeds gehad over het feit dat maca behoort tot de kruisbloemige groenten. Die zullen helpen om gezonde oestrogenen aan te maken en zullen de aanmaak en het gebruik van ongezonde oestrogenen blokkeren. Dit gebeurt via de lever en is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de gunstige effecten op de vruchtbaarheid bij vrouwen.

Libido verbeteren

De exacte mechanismen daarachter weet men niet zeker. Want het zijn er meerdere. Zo zal het kruid de hormonen in balans brengen. Dat zal op zich reeds een invloed hebben op onze sekslust. Daarnaast wordt meer serotonine aangemaakt in de hersenen. Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor hoe we ons voelen. Meer serotonine betekent een betere gemoedstoestand. Dat zal ook invloed hebben op het libido.

Daarnaast wordt bij mannen de testosteronproductie verhoogd en wordt de prostaat gestimuleerd. Mannen met een vergrote prostaat kunnen daardoor een enorme verbetering in de aandoening opmerken. De prostaat wordt kleiner wanneer maca gebruikt wordt bij mannen met een vergrote prostaat. (studie)

Energie doen toenemen

Een andere belangrijke maca werking is dat de energie gaat verhoogd worden. Dit is grotendeels door de belangrijke antioxidanten en door het wegwerken van stress en zorgen die ervoor zorgen dat we vermoeid worden.

We kunnen dit het best te vergelijken met een kopje koffie. Alleen zullen de effecten niet zo vlug en sterk zijn maar eerder geleidelijk en langer aanhouden.

Testosteron

testosteron macaWanneer mannen te maken krijgen met een testosteron tekort kan de plant ook hulp bieden. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat we een duidelijke verhoging van het testosteron kunnen opmerken bij mannen met een tekort.

Dit is echter niet aangetoond bij mannen met een normaal of hoog testosteron.

Ook werden een verhoogde sperma productie en verbeterde vruchtbaarheid van het sperma ontdekt.

Prostaat

maca poeder

Hoewel een ruime hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over de effecten van maca op de gezondheid van de prostaat. Toch komt het grootste onderzoek uit Peru zelf.

De universiteit van Lima deed een zeer grondig onderzoek naar de effecten van maca op prostaat, sperma, vruchtbaarheid, testosteron en oestrogeen.

De resultaten van dit onderzoek zullen we hier bespreken. (link naar het onderzoek)

Samenvatting van het onderzoek

Men wist reeds dat kruisbloemige groenten een gunstig effect hebben op de prostaat. Omdat ze een daling weergeven in het aantal gevallen van prostaatkanker. Ook het risico op een vergrote prostaat zou afnemen.

Maca behoort tot de kruisbloemige groenten. En zou daardoor ook in aanmerking moeten komen om het beschermend effect op de prostaat te bewerkstelligen.

Men ging ratten controleren door hen maca toe te dienen. Er werden drie soorten toegediend. Rode, gele en zwarte.

Men kwam tot de vaststelling dat alleen de rode een beschermend effect had op de prostaat bij mannen. (studie)

Zo zag men een daling van het gewicht van de prostaat. En een beschermend effect tegen prostaatkanker wanneer rode maca gebruikt werd.

Bij gele maca zag men geen of weinig effect op de grootte van de prostaat. Wel werd een stijging van het testosteron vastgesteld bij het gebruik van de gele soort.

Rode maca had geen enkel effect op het mannelijk hormoon testosteron. Wel was er een daling van het vrouwelijk hormoon op te merken. Zonder daarvoor een stijging van het mannelijk hormoon te veroorzaken.

We kunnen dus stellen dat rode maca vooral zal zorgen voor een daling van de prostaat en een daling van het risico op prostaatkanker. Maar dat gele vooral verantwoordelijk is voor het stijgend effect van het libido en een verbetering van de erectie bij mannen met erectieproblemen of impotentie. (bron)

Maca tegen haaruitval

maca haaruitvalSommige mensen beweren dat ze met maca haaruitval kunnen stoppen. Wij vonden dat een zeer interessante stelling. Om na te gaan of het klopte wat men zei, gingen we even dieper zoeken naar enig wetenschappelijk bewijs die dit zou kunnen ondersteunen.

Wanneer hebben we te maken met haaruitval?

Het verliezen van een honderdtal haartjes per dag is geen enkel probleem. We merken dat zelfs niet. Maar wanneer het merkbaar wordt, dan kunnen we wel eens te maken hebben met ernstige haaruitval.

Maca bij haaruitval zou een aantal oorzaken van haaruitval kunnen bestrijden. Dat heeft men recentelijk wetenschappelijk kunnen bewijzen. Al kunnen we meteen wel stellen dat dit niet bij iedereen het geval zal zijn.

Het verliezen van de haartjes op hoofdhuid hebben niet altijd dezelfde oorzaak. Voor sommige oorzaken kan maca haaruitval stoppen en verminderen. In bepaalde gevallen kan het de haren dikker maken. Terwijl het in andere gevallen helemaal niet gaat werken.

Welke mensen krijgen te maken met haaruitval?

Haaruitval heeft een aantal uitzonderlijke dingen gemeen. We kunnen haaruitval herleiden tot een aantal groepen mensen die telkens te maken hebben met een bepaald probleem. Dat probleem veroorzaakt dan de haaruitval.

 • Mannen die kaal worden. En gevoelig zijn aan DHT of dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat we onze haren verliezen
 • Vrouwen die kaal worden en gevoelig zijn voor DHT
 • Stress die zorgt dat we onze haren verliezen
 • Belangrijke mineralentekorten
 • Belangrijke vitaminetekorten
Gerelateerd:  5 Supplementen Die Oestrogeen Blokkeren

Deze vijf factoren zijn verantwoordelijk voor meer dan 95% van de mensen die te maken krijgen met haarverlies.

De plant maca bezit een groot aantal eigenschappen die het proces van haarverlies kunnen tegengaan. We hebben een enorme hoeveelheid vitamines, aminozuren, mineralen en fyto-hormonale stoffen die daarbij zullen helpen.

Mannen die te maken hebben met haaruitval hebben vaak last van een te hoog DHT of dihydrotestosteron. Dit hormoon heeft eigenlijk weinig met testosteron zelf te maken en wordt aangemaakt uit oestrogeen. Wanneer oestrogeen gaat toenemen kan dat ervoor zorgen dat we met haarverlies te maken krijgen.

Hoe maca haaruitval op die manier kan stoppen is door het DHT te blokkeren. Op die manier worden de hormonen beter in balans gebracht en krijgen mannen een verlaagde kans om met haaruitval te maken te krijgen.

Haaruitval bij mannen

We kunnen vaststellen dat mannen eerder problemen zullen ondervinden wanneer het oestrogeen gaat stijgen. Dit komt voor bij ouder wordende mannen. Wanneer dat oestrogeen gaat stijgen zien we ook een toename van het dihydrotestosteron of DHT. Wat dan op termijn leidt tot haarverlies.

Door maca tegen haaruitval te gebruiken kunnen we deze toename aan DHT terug in balans brengen.

Haaruitval bij vrouwen

Hoewel kaalheid bij vrouwen ook kan voorkomen, toch is het eerder zeer uitzonderlijk. Vrouwen zullen eerder te maken krijgen met periodes van ernstige haaruitval wanneer ze onder stress staan. De adaptogene werking van de plant maca kan hier ook een oplossing bieden door de negatieve effecten van stress te gaan onderdrukken.

Het verdunnen van de haren bij ouder wordende vrouwen kan ook worden vermeden doordat maca een stimulerend effect heeft op keratine. Waardoor de haren sterker worden en de groei ervoor gestimuleerd wordt.

Acne

acne in gezichtAcne ontstaat hoofdzakelijk  wanneer de lever onvoldoende schadelijke stoffen kan afvoeren. Op die manier neemt de huid een deel van het werk van de lever over. En gaat op die manier schadelijke stoffen via onze huid afvoeren. Dit krijgen we dan te zien in de vorm van acne.

We kunnen dus stellen dat onze lever in nauw verband kan worden gebracht met acne.

Er zijn echter nog heel wat andere oorzaken die kunnen zorgen voor de vorming van acne. Denk maar een verandering van de hormonen in het lichaam. Dit kan vaak heel subtiel zijn. Zoals bij het veranderen van anticonceptiemiddel. Elke keer we te maken hebben met een verkeerde balans tussen vrouwelijk en mannelijk hormoon kunnen puistjes zich manifesteren op onze huid.

Dit is dan vooral in de nek, op de hoofdhuid of op de rug. We dienen ook te zorgen voor gezonde voeding. Zeker wanneer we gevoelig zijn. Daarbij is het belangrijk voldoende water te drinken. En weinig snelle suikers te nuttigen. Frisdrank en andere zoete dranken worden daarom beter vermeden.

Hebben we dan te maken met een slecht werkende lever wanneer we last hebben van acne?

Dat is niet noodzakelijk het geval. We kunnen ook te maken hebben met veranderingen in onze hormonenspiegel. Denk maar aan tieners die enorme hoeveelheden acne opstapelen.

De reden is hier niet dat de lever slecht werkt. Maar gewoon dat de lever zich nog onvoldoende kan aanpassen aan de veranderingen in de hormonenspiegel van het lichaam.

Wanneer we een verkeerde balans hebben tussen de hormonen kunnen we dus ook op latere leeftijd te maken krijgen met acne.

Onze voeding

macaAl kunnen andere factoren zoals een ongezond dieet, te vet dieet, veel fastfood, suikerrijke voeding. Ook allemaal bijdragen aan de vorming van acne.

Men heeft ontdekt dat suikerrijke voeding nog meer kan bijdragen aan acne dan bijvoorbeeld fastfood of vette voeding. Ook zou chocolade de acne kunnen erger maken.

Al bij al zal het hier vooral gaan om mensen die gevoelig zijn voor acne. Bepaalde mensen kunnen hierdoor totaal geen last ervaren. Terwijl anderen dan weer enorm veel problemen kunnen ondervinden.

Hormonenbalans

Een verkeerde balans tussen de hormonen is de grootste aanstoker voor alle vormen van acne. Wanneer we ook maar iets teveel mannelijk hormoon aanwezig hebben. Kan dit reeds aanleiding zijn tot de vorming van puistjes.

Omgekeerd kan ook echter. Omdat vrouwen tijdens de zwangerschap ook last kunnen hebben. Dit heeft dan te maken met een te hoog oestrogeen.

Daaruit kunnen we vaststellen dat hoge waarden mannelijk hormoon een risico vormen. Maar dat ook lage waarden mannelijk hormoon een risico vormen.

Vrouwen die veranderen van anticonceptiemiddel. Net beginnen met een anticonceptiemiddel. Of stoppen met het anticonceptiemiddel zijn hierdoor ook vatbaar voor deze vormen van acne.

Medicatie

Wanneer we medicijnen gebruiken die deze hormonenbalans verstoord. Zoals cortisone of zoals we reeds hebben vermeld, het anticonceptiemiddel. Dan kan de toestand ook erger worden. Hetzelfde geldt voor bepaalde neuroleptische of antipsychotische medicatie. En medicijnen tegen bipolaire stoornis zoals lithium.

Stress

Er zijn niet meteen onderzoeken die meteen de link kunnen leggen tussen acne en stress. Wel hebben we kunnen ontdekken dat stress de acnevorming erger kan maken.

Hoewel we onrechtstreeks toch kunnen stellen dat stress, we hebben het hier dan wel over chronische stress. Toch kan worden in verband gebracht.

Wanneer we langdurig onder stress staan zullen we meer vrouwelijk hormoon ontwikkelen. Dit zorgt voor een verkeerde balans tussen testosteron en oestrogeen. We krijgen ook een verminderde werking van de lever en slaan sneller vet op. Dit kan uiteindelijk toch leiden tot de vorming van acne.

Hoe helpt maca tegen acne?

acne op rugMaca zal de gezonde balans van de hormonen ondersteunen. Het zal er dus voor zorgen dat we onze mannelijke en vrouwelijke hormonen terug in balans kunnen brengen. Dit is meteen de grootste oorzaak voor de vorming van acne.

We kunnen dus maca tegen acne gebruiken wanneer we onder stress staan en wanneer we merken dat we een verkeerde balans tussen de hormonen hebben.

Indicaties hiervoor zijn:

 • Gebruik van anticonceptiemiddel
 • Problemen met menstruatie
 • Laag libido
 • Overbeharing (bij vrouwen)
 • Erectieproblemen
 • Overgewicht
 • Stress
 • Oververmoeidheid
 • Slechte nachtrust

In al deze gevallen kan maca een grote rol spelen. Verder kunnen we proberen om ons voedingspatroon te veranderen.

Waarbij we bijvoorbeeld minder frisdrank en andere zoete voedingsmiddelen gaan gebruiken. Denk maar aan snoep, chips, koekjes, gebak en andere voeding met heel veel koolhydraten.

Conclusie

Ik denk niet dat maca moet worden gezien als een wondermiddel tegen haaruitval. Hoewel de plant toch over enkele belangrijke eigenschappen bezit, die zowel bij mannen als bij vrouwen het verliezen van de haren kan tegengaan.

Heel wat mensen hebben haarverlies kunnen stoppen met zink, andere doen het met vitamine B, nog andere mensen doen het door stress te verlagen. Al deze factoren zitten verwerkt in maca. Door de enorme voedingswaarde van de plant, de stressverlagende effecten en door de balancerende effecten op onze hormonen.

Op dat vlak zou het maca supplement wel eens kunnen helpen om op een natuurlijke manier haaruitval tegen te gaan.

Maca bijwerkingen

Maca bijwerkingen die kunnen optreden zijn een verhoogde bloeddruk bij mensen die reeds een licht verhoogde bloeddruk hebben. Daarom wordt dit kruid beter door deze mensen vermeden.

Ook zijn interactie met de hormonen kan een probleem vormen bij zwangere vrouwen. Hoewel daar geen zekerheid over bestaat. En daar ook nog geen onderzoek naar gedaan is. Toch kiezen we hier beter het zekere voor het onzekere en gaan het supplement niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Gebruik

Maca kan zowel worden gebruikt als poeder of het kan gebruikt worden als supplement. Er is weinig verschil. Alleen is het voor veel mensen makkelijker om een supplement te gebruiken. Het poeder heeft een speciale smaak. Omdat ze te vergelijken is met de smaak van aarde. Om die reden gaan mensen vaker over naar een supplement.

Delen op:


Volg ons op: