Wanneer we last hebben van een blaasontsteking is naar het toilet gaan geen pretje. Helaas is het vooral een probleem die voorkomt bij vrouwen. Van de 10 personen die te maken hebben met een blaasontsteking zullen 8 a 9 personen vrouw zijn. Dat is te verklaren door de bouw van het vrouwelijk lichaam. Mannen zijn hier in het voordeel doordat de afstand tussen de urineblaas en de anus een stuk groter is dan bij vrouwen. Vrouwen kunnen bij het reinigen na het plassen, vaak bacteriën van de anus meenemen naar de vagina. Die treden dan binnen in het urinekanaal en kunnen daar al vlug voor een blaasontsteking zorgen.
Daarnaast is de weg die de bacteriën bij mannen moeten afleggen ook een stuk langer. Bij vrouwen is het urinekanaal een stuk korter. Dat zorgt er dus hoofdzakelijk voor dat vrouwen hier dus de dupe van zijn. Er zijn vrouwen die één keer in hun leven een blaasontsteking krijgen. Maar er zijn ook vrouwen die dat meerdere keren per jaar ervaren. Wanneer het bij één keer blijft is het geen enkel probleem om het door de dokter voorgeschreven antibioticum te nemen.
Wat veroorzaakt een blaasontsteking
Inhoud
Zoals we reeds hebben gezegd zijn het bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken. In de urinebuis is er slijmvlies aanwezig. Dit slijmvlies raakt besmet door bacteriële aanval en zorgt op zijn beurt voor de prikkeling, pijn en branderige gevoelens die we ervaren tijdens het plassen.
Oudere vrouwen maken nog meer kans dan jonge vrouwen om een blaasontsteking te krijgen. Dit komt doordat er minder oestrogeen wordt aangemaakt en er dus ook minder slijmvlies zal worden aangemaakt. Door deze verminderde aanmaak hebben bacteriën als het ware vrij spel.
Ook vrouwen die geslachtsgemeenschap hebben maken een hogere kans om te maken te krijgen met een blaasontsteking. De reden hiervoor heeft weer eens te maken met de bacteriën die in de vagina komen. Deze bacteriën kunnen er komen door een aantal verschillende redenen.
- De hygiëne van de partner is niet optimaal. Waardoor bacteriën die zich op de penis bevinden, zich in de vagina gaan nestelen. En daar voor de besmetting gaan zorgen. Met een blaasontsteking als gevolg.
- Er kan vaginaal en (subtiel) anaal contact zijn.
- Na de geslachtsgemeenschap geen douche nemen.
We kunnen het echter heel ver gaan zoeken in sommige gevallen. Zo kan het gebruiken van een handdoek reeds de reden zijn dat we met een blaasontsteking te maken krijgen. Wanneer we de ene dag onze anus afdrogen. En de andere dag toevallig met dezelfde plaats onze vagina afdrogen. Dan kunnen deze bacteriën voor de besmetting zorgen. Dat is natuurlijk wel heel ver gezocht. Maar vrouwen die vatbaar zijn voor een blaasontsteking. Wat wil zeggen dat, wanneer vrouwen meerdere keren per jaar te maken hebben met blaasontstekingen. Dan moeten ze toch op de details gaan letten.
Wat zijn de symptomen van blaasontsteking?
De symptomen zijn altijd dezelfde. We hebben steeds het gevoel dat we moeten plassen. Ook al hebben we net naar het toilet geweest. Het plassen zelf kan enorm pijnlijk zijn. Het geeft een prikkelend branderig gevoel. Het kan zelfs zo ernstig worden dat hoofdpijn en buikpijn ontstaat als gevolg van de blaasontsteking.
Wat kunnen we doen tegen een blaasontsteking?
Er zijn gelukkig heel veel dingen die we kunnen doen om een blaasontsteking te genezen en te voorkomen. Maar er zijn niet echt concreet zaken waarvan we kunnen zeggen, dit is het ultieme middel.
Antibiotica is niet aangeraden om meer dan 1 keer per jaar te nemen. Dus moeten we op zoek naar natuurlijke alternatieven die ons kunnen helpen bescherming bieden tegen blaasontstekingen.
Water drinken
Eerst en vooral is het belangrijk dat we veel water drinken. Hoe meer de urinebuis gereinigd wordt. Hoe minder kans voor bacteriën om zich te gaan nestelen. Dat is de nummer één regel wanneer we gevoelig zijn voor blaasontstekingen.
Citroen toevoegen
Citroen toevoegen aan ons drinkwater is een goed idee. Het zal ons de nodige hoeveelheid vitamine C bieden. En zal tevens ook het immuunsysteem sterker maken. Waardoor we minder kans maken om terug een besmetting op te lopen.
Vitamine C
Heel wat mensen gebruiken veenbessen of vitamine C tegen een blaasontsteking. Veenbessen bevatten nu eenmaal een hoge hoeveelheid vitamine C. En zullen helpen om de symptomen te onderdrukken. Ze zullen echter de ontsteking niet verhelpen.
Wat veenbessen doen is enkel en alleen de bacteriën E. Coli. Gaan verlammen. Dat wil zeggen dat ze geen schade meer kunnen aanbrengen. Het moment dat we stoppen met het drinken van veenbessensap of het gebruiken van een supplement van veenbessen, dan zijn we terug een vogel voor de kat en hebben de bacteriën terug vrij spel.
Vitamine C echter heeft een beschermend effect tegen bacteriën. Het zal ook het immuunsysteem versterken. Maar wat nog belangrijker is, is dat vitamine C een reinigend effect heeft op de urineblaas en de urinewegen. Dat wil zeggen dat bacteriën op een snelle manier kunnen worden afgevoerd.
Concreet voorbeeld
Het beste wat we kunnen doen wanneer we last hebben van blaasontstekingen is door elke dag minstens 1.5 tot 2 liter water te drinken. Daarbij kunnen we citroensap toevoegen. Citroensap zal ons de nodige vitamine C leveren en zal de urine ook minder zuur maken. De PH waarde van het urinezuur gaat omhoog waardoor bacteriën ook minder snel zich gaan nestelen in een minder zure omgeving.
Verder kunnen we een supplement met vitamine C gebruiken om ervoor te zorgen dat de urinewegen gereinigd worden en dat we het immuunsysteem sterker maken. Waardoor de kans op een toekomstige blaasontsteking sterk gaat afnemen.