Fenegriek Werking en Bijwerkingen

fenegriek werking

Delen op:


Volg ons op:

Fenegriek Werking en Bijwerkingen

fenegriek werkingFenegriek wordt vooral gebruikt in de Indiase keuken. Heel wat gerechten worden aangevuld met deze specerij. Het kruid wordt ook gebruikt in de ayurvedische geneeskunde.

Dat is de traditionele Indiase geneeskunde. Het kan gebruikt worden om talloze problemen te voorkomen met onze gezondheid. Niet alleen in de ayurveda werd het uitgebreid gebruikt. Ook in de Chinese geneeskunde kende men de fenegriek werking reeds 2.000 jaar voor wij met onze volksgeneeskunde in aanraking kwamen.

Fenegriek capsules zijn vooral bekend om hun bloedsuikerverlagend effect. Daarmee krijgen we een bescherming tegen diabetes type 2. Het zal de opname van glucose in het bloed vertragen. Daardoor wordt de spijsvertering ook verbeterd. Dat is ook gunstig bij mensen die last hebben van constipatie.

Daarnaast zal het de vrouwelijke hormonen helpen stimuleren. Waarbij ook de melkproductie verhoogd wordt. Het kruid heeft een blokkerend effect op het dihydrotestosteron of het DHT. Dat heeft dan weer gunstige effecten bij mannen met een vergrote prostaat. Maar kan ook helpen bij erectieproblemen of bij een verlaagd libido.

Fenegriek werking

Bloedsuiker verlagen

bloedsuiker verlagen fenegriekEen belangrijke factor van de fenegriek werking is het verlagen van de bloedsuikerwaarden. Dit komt grotendeels door de hoeveelheid vezels die in het kruid aanwezig zijn. Die zullen de spijsvertering vertragen en daarmee ook de omzetting van koolhydraten naar glucose vertragen. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel minder snel gaan stijgen. Moet er minder insuline worden vrijgegeven en verlaagt de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Gerelateerd:  5 Supplementen Die Oestrogeen Blokkeren

Ook mensen die reeds lijden aan diabetes kunnen hiervan profiteren. Al moeten ze er natuurlijk wel rekening mee houden, wanneer reeds medicatie wordt gebruikt om de bloedsuiker te verlagen, dat het gebruik van fenegriek deze werking nog zal stimuleren. Er wordt daarom beter eerst overlegd met een arts. De mogelijkheid bestaat misschien dat de medicatie tegen diabetes kan worden aangepast.

Vrouwelijke hormonen stimuleren

Het kruid zal de vrouwelijke hormonen stimuleren. Dit is enkel bij vrouwen het geval en zal bij mannen geen problemen veroorzaken. Want het wordt ook gebruikt om de mannelijke hormonen te stimuleren bij mannen.

Dit is vooral te verklaren doordat de plant bestandsdelen bevat die gaan inwerken op het oestrogeen bij vrouwen. En die gaan inwerken op het testosteron bij mannen.

Om die reden kan de fenegriek werking gunstig zijn voor de vorming van de borsten. Het borstweefsel wordt gevoeliger voor oestrogeen. Daardoor gaan de cellen in het borstweefsel uitzetten en worden de borsten groter.

Melkproductie stimuleren

fenegriek borstvoedingDoor het stimuleren van de vrouwelijke hormonen zal ook de melkproductie verhoogd worden. Dit komt door de toename aan prolactine die in het borstweefsel de melkklieren gaat stimuleren om meer moedermelk aan te maken. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen daardoor heel veel voordeel doen door het gebruik van fenegriek na de bevalling.De werking wordt verondersteld reeds na 72 uren in te treden. Dit is vooral handig bij vrouwen die niet 100% borstvoeding geven maar ook flesvoeding toedienen. Zij zullen een verminderde hoeveelheid moedermelk aanmaken en kan op termijn onvoldoende blijken voor de pasgeboren baby. Door fenegriek te gaan gebruiken zullen we die productie dus gaan stimuleren.

Gerelateerd:  Elfenbloem Pillen Voor het Libido en Erectie

Wanneer we niet zeker zijn over de werking van de plant, dan kunnen we merken dat onze urine zal ruiken naar esdoornsiroop. Dat is een indicatie dat fenegriek in het lichaam wordt gemetaboliseerd en dus werkt.

Borsten groter maken

We hebben het er reeds kort over gehad. Fenegriek is dus in staat om de borsten groter te maken. Het wordt gezien als een natuurlijk hulpmiddel om de boezen groter te maken. Dit gebeurt door middel van twee belangrijke processen in het lichaam. Eerst en vooral zien we dat de plant ervoor zal zorgen dat het borstweefsel gevoeliger wordt voor oestrogeen. Het zal dus niet, zoals de meesten echter vermoeden, het oestrogeen niet doen stijgen. Wel zal het borstweefsel gevoeliger worden voor het aanwezige oestrogeen.

Verder zal de stimulerende werking van de plant op de aanmaak van moedermelk hier helpen om de melkklieren groter te maken. Waardoor ook een grotere omvang van de borsten zal ontstaan.

Nieren reinigen

Bepaalde wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de extracten in de plant kunnen helpen om de nieren te reinigen. Het gaat dan vooral om pesticiden die we in onze voeding terugvinden, te gaan afscheiden uit het lichaam en op die manier verhinderen dat ze schade kunnen toebrengen aan onze nieren.

Constipatie

Mensen die last hebben van constipatie kunnen door de fenegriek werking makkelijkere stoelgang verkrijgen. Het zijn vooral de vezels in de kruiden die daarvoor verantwoordelijk zijn. Let wel, het kan ook zorgen voor diarree wanneer te hoge hoeveelheden gebruikt worden. Er is echter wel een grote marge en mensen die eerder de neiging hebben om last te hebben van constipatie zullen dan ook niet zo snel met diarree te maken hebben.

Testosteron verhogen

De fenegriek werking op testosteron zal vooral gunstig zijn door het blokkeren van DHT of dihydrotestosteron. Dat is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor haarverlies, erectieproblemen, lager libido en vergrote prostaat.

Gerelateerd:  Wat is de werking van zilverkaars?

Maar het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de spiermassa en de toename aan spierkracht. Het vrij testosteron wordt hoger doordat het DHT lager wordt. Dat is niet meteen gunstig voor het opbouwen van spiermassa maar kan wel een gunstige invloed hebben op de erectie en het libido.

Fenegriek Bijwerkingen

fenegriek bijwerkingenWanneer dit wordt gebruikt in normale doseringen zijn er weinig bijwerkingen aan verbonden. Het kan echter wel voorkomen dat men te maken krijgt met diarree of misselijkheid. Ook kunnen buikkrampen voorkomen.

Fenegriek mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap omdat het de bevalling vroegtijdig kan laten gebeuren. Ook kunnen problemen ontstaan met het geheugen van de baby.

Het supplement mag niet gebruikt worden in combinatie met medicatie om de bloedsuiker te verlagen of cholesterol te verlagen. Omdat de werking van dit kruid gunstig is voor mensen met een hoge bloedsuiker of hoog cholesterol kunnen ze de werking van deze medicijnen kracht bijzetten.

Bronnen:

  1. Therapeutic Applications of Fenugreek
  2. Effects of Fenugreek Seed on the Severity and Systemic Symptoms of Dysmenorrhea
  3. Fenugreek Extract Supplementation Has No effect on the Hormonal Profile of Resitance-Trained Males
  4. Effects of a purported aromatase and 5α-reductase inhibitor on hormone profiles in college-age men.
  5. Fenugreek: a naturally occurring edible spice as an anticancer agent.
  6. Herbal therapies for perimenopausal and menopausal complaints.
  7. Bust enhancing herbal products.

Delen op:


Volg ons op: