Wat is de werking van Fenegriek Capsules?

fenegriek capsules

Delen op:


Volg ons op:

Fenegriek Capsules Werking Voordelen en Bijwerkingen

Fenegriek is een kruid die oorspronkelijk wordt gebruikt in de Indiase keuken. Het wordt reeds duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda voor het behandelen van een aantal verschillende problemen.

Fenegriek capsules worden hoofdzakelijk gebruikt voor vrouwen. Dit komt omdat het kruid enkele gunstige voordelen te bieden heeft voor vrouwen. Al kunnen veel van die voordelen ook voor mannen gelden.

De reden waarom fenegriek capsules gebruikt worden kan variëren. Enkele van de meest bekende gebruiken zijn…

fenegriek capsules vrouwen

Fenegriek capsules werking – Beknopt

Bloedsuiker verlagen

De vezels in fenegriek capsules zullen de bloedsuiker verlagen.

Cholesterol verlagend

Hier zijn ook voor een groot deel de vezels verantwoordelijk voor het verlagen van cholesterol bij mensen met een hoog cholesterol.

Moedermelk stimuleren

Een aantal bestandsdelen in fenegriek capsules zullen de aanmaak van moedermelk stimuleren. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen daarvoor een verbeterde aanmaak van moedermelk verzekeren.

Haaruitval

Fenegriek capsules worden vaak gebruikt tegen haaruitval. Dit kan zowel door mannen als door vrouwen gebruikt worden. De remmende werking op haaruitval heeft grotendeels te maken met het blokkeren van een te hoog dihydrotestosteron of DHT. Wat in de meeste gevallen bij mannen verantwoordelijk is voor haaruitval. Maar ook bij sommige vrouwen.

Vrouwelijke hormonen herstellen

Fenegriek capsules hebben een licht oestrogeen effect. Dit komt door de fyto-oestrogenen. Dit kan helpen bij een te laag of te hoog oestrogeen.

Andere gebruiken

 • Nierstenen
 • Constipatie
 • Reuma of artritis
 • Borstgroei
 • Tegen ontstekingen
 • Opgeblazen gevoel
 • Spijsverteringsproblemen

Fenegriek Capsules werking

We zien dus een aantal specifieke eigenschappen van de fenegriek capsules werking. We hebben zijn effect op de vrouwelijke hormonen. Ook hebben we een stimulerend effect op de spijsvertering. En we hebben ontstekingsremmende eigenschappen.Spijsvertering

Bescherming tegen diabetes | Bloedsuiker verlagend

Fenegriek capsules zullen de bloedsuiker helpen verlagen. Dit kan worden gezien als een soort preventie tegen diabetes. De werking van fenegriek capsules bij een hoge bloedsuiker is grotendeels doordat ze enorme hoeveelheden vezels bevatten. Deze vezels zullen ervoor zorgen dat de opname van suikers voor een groot deel vertraagd wordt. Dit zal ook zorgen voor een minder snelle stijging van de bloedsuikerwaarden. Er dient minder insuline vrijgegeven worden en dat verlaagt ook het risico op insulineresistentie.

Gerelateerd:  Wat Is De Werking Van Shatavari?

De vezels in fenegriek capsules zijn niet alleen uitstekend tegen een hoge bloedsuiker. Ze zullen er ook voor zorgen dat de totale spijsvertering vlotter gaat verlopen. En zal helpen tegen allerhande problemen met de spijsvertering. (1)

Opstopping

constipatie fenegriek capsulesEen eerste belangrijke functie naast het verlagen van de bloedsuiker, is de preventie tegen constipatie. Mensen die opstopping hebben of constipatie eten meestal te weinig vezels. We moeten zorgen om per dag ongeveer 35 gram vezels te eten.

Op die manier blijft de spijsvertering vlot verlopen en hebben we een makkelijke stoelgang. Sommige mensen komen echter niet aan die 35 gram per dag. Daar kunnen fenegriek capsules dus helpen om die hoeveelheid te doen stijgen.

We moeten hier wel opletten. Een te hoge hoeveelheid van deze fenegriek tabletten kan leiden tot diarree.

Indien we dit kruid gaan gebruiken tegen constipatie beginnen we dus best met een aanbevolen dosis. En dan later rustig aan opbouwen indien nodig.

Cholesterol Aanpakken

Vezels hebben de neiging om overtollig cholesterol dat zich bevindt in ons spijsverteringsstelsel mee te nemen en op die manier via onze stoelgang uit te scheiden. Daardoor krijgen we een cholesterol verlagend effect.

Echter mag fenegriek niet gezien worden als een vervanging voor een gezonde levensstijl. Het zal inderdaad het cholesterol helpen verlagen. Toch dienen we ook nog andere gezonde voedingsmiddelen te eten die daarvoor bekend staan.

Belangrijke voorbeelden zijn hier de onverzadigde vetzuren die we vinden in avocado, zalm en andere vette vissoorten. Maar ook zaden en noten zijn belangrijk bij het verlagen van cholesterol. Omdat ze ook deze onverzadigde vetzuren bevatten. (1)

Problemen tijdens de menstruatie

Fenegriek capsules bevatten fyto-oestrogenen. Dit zal ervoor zorgen dat bij een te hoog oestrogeen of een te laag oestrogeen, deze waarden terug hersteld worden.

Dit is vooral van toepassing bij vrouwen die te maken hebben met onregelmatige menstruatiecyclussen. Dit heeft een grote invloed op de vruchtbaarheid en zorgt voor een onregelmatige eisprong.

Het gebruik van het kruid zal de cyclus terug gelijk laten lopen en zal de eisprong daardoor gaan stimuleren.

Vrouwen die last hebben van een opgeblazen gevoel of buikkrampen tijdens de menstruatie kunnen met het gebruik van deze kruiden ook worden geholpen omdat het een stimulerend effect heeft op de spijsvertering. (2)

Interactie met hormonen

Haaruitval bij mannen of vrouwen

Haaruitval is bij mannen meestal te wijten aan een te hoog DHT of dihydrotestosteron. Bij mannen die willen spiermassa opbouwen is dat goed nieuws. Want DHT is verantwoordelijk voor meer androgene eigenschappen dan testosteron zelf.

haaruitvalEchter kan een te hoog DHT of dihydrotesteron bij mensen die daar gevoelig aan zijn, zorgen voor haaruitval. Ook een vergrote prostaat wordt in veel gevallen veroorzaakt door een te hoog DHT of een te hoge gevoeligheid voor dat DHT.

Gerelateerd:  Fenegriek Werking en Bijwerkingen

Fenegriek capsules hebben een remmende werking op dihydrotesteron. En wordt om die reden vaak gebruikt in natuurlijke middelen tegen haaruitval. (3) (4)

Bij vrouwen heeft haaruitval ook vaak te maken met dit hormoon. Al zijn bij vrouwen ook vaak andere factoren van belang. Zoals een ijzertekort, vitamine B12 tekort, zinktekort en stress. Niet dat deze factoren ook kunnen zorgen bij mannen voor haaruitval. Toch zien we dat bij mannen deze gevoeligheid voor dihydrotestosteron domineert bij de mannen met beginnende kaalheid.

Fenegriek capsules is echter geen wondermiddel. Het zal er dus zeker niet voor zorgen dat de haren gaan teruggroeien bij mannen met beginnende kaalheid. Wel zal het proces en de snelheid waarmee de haren uitvallen, ernstig vertraagd worden. Dit kan er dus voor zorgen dat we veel langer onze haren behouden.

Bij vrouwen kan een negatieve balans tussen de hormonen ook zorgen voor haaruitval. Al heeft dat dan in veel gevallen te maken met zwangerschap of anticonceptiemiddelen.

Vergrote prostaat bij mannen

Net als kaalheid bij mannen kan dihydrotestosteron ervoor zorgen dat we te maken krijgen met een vergrote prostaat. Dat leidt tot ernstige problemen zoals voortdurend moeten plassen, pijn en irritatie tijdens het plassen. Een verlaagd libido of een pijnlijk gevoel tijdens het vrijen. Het komt ook vaker voor dat er pijn wordt ervaren tijdens het orgasme.

Een vergrote prostaat kan het risico op prostaatkanker doen stijgen. Al is dat niet altijd het geval. We willen in geen geval risico lopen op prostaatkanker.

Fenegriek capsules zullen net als bij haaruitval, ervoor zorgen dat er minder testosteron wordt omgezet naar dht. En het zal de werking van dihydrotestosteron deels belemmeren.

Onderzoek heeft aangetoond dat mannen die fenegriek capsules gebruiken bij een vergrote prostaat, minder last hebben van irritatie. Ook zullen ze minder ‘s nachts plassen en zal de prostaat niet verder uitzetten. (5)

Tijdens de menopauze

menopauze fenegriek capsulesTijdens de menopauze gaat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam langzaam aan dalen. Een te laag oestrogeen verhoogt het risico op osteoporose en zal dan ook heel wat andere symptomen uitlokken bij vrouwen.

Zo zal een te laag oestrogeen ervoor zorgen dat de vagina niet meer natuurlijk kan worden bevochtigd.

Als het verlaagd oestrogeen op zich al geen daling van het libido teweegbracht zal pijn tijdens het vrijen dit zeker en vast wel doen.

Fenegriek capsules zullen deze aanmaak van oestrogeen stimuleren en daarmee ook helpen het libido in stand te houden tijdens de menopauze.

Door onder andere de vagina op een natuurlijke manier te helpen bevochtigen. (6)

Gerelateerd:  Heb ik Haaruitval door ijzertekort?

Borstgroei bij dames

Dit is één van de hoofdredenen waarom fenegriek capsules vaak worden vermeden door mannen. Omdat het kan zorgen voor grotere borsten.

Zoals we reeds hebben verteld bevat het kruid enkele licht oestrogene effecten. Dit kan helpen bij vrouwen met kleine borsten.

Eerst en vooral zal het weefsel in de borsten gevoeliger worden voor oestrogeen. Daarnaast zullen de melkklieren gestimuleerd worden en groter worden. Deze twee manieren zorgen voor grotere borsten bij het gebruik van fenegriek capsules.

Hoewel vrouwen daar in de meeste gevallen tevreden mee zullen zijn, is dit niet meteen een gunstig effect voor mannen. (7)

Doordat weinig onderzoek gedaan is naar deze vorm van borstvergroting wordt het algemeen afgeraden om fenegriek te gebruiken voor het krijgen van grotere borsten.

Borstvoeding

De voordelen voor de borstgroei bij dames zijn bij borstvoeding hetzelfde. Fenegriek capsules zal ervoor zorgen dat de aanmaak van prolactine toeneemt. Prolactine is het hormoon die verantwoordelijk is voor het aanmaken van moedermelk.

Tijdens de borstvoeding is het gebruik van fenegriek capsules dus zeer goed om de hoeveelheid melk die er wordt aangemaakt in de borst, te doen stijgen.

Reinigt onze nieren

Een ander belangrijk voordeel van fenegriek capsules is dat ze de nieren gaan reinigen. Vooral dan wanneer de nieren vervuild raken met gifstoffen die afkomstig zijn uit de insecticiden die zich in onze groenten en fruit bevinden.

Daarnaast zal het kruid er ook voor zorgen dat er meer calcium kan worden uitgeplast. Dit zal het risico op nierstenen door calcium stenen verminderen.

Fenegriek capsules bijwerkingen

Zwangerschap

zwangerschap fenegriekTijdens de zwangerschap mag men fenegriek capsules niet gebruiken. Hoewel het kruid dus duidelijk enorme voordelen heeft voor vrouwen. En ook vooral voor vrouwen die borstvoeding geven. Toch kan het ervoor zorgen dat de spieren in de baarmoeder gestimuleerd worden. Die kunnen dan gaan samentrekken. Dit zou een plotse bevalling of abortus kunnen veroorzaken.

Fenegriek capsules worden wel gebruikt in India bij moeilijke bevallingen. Omdat het de bevalling bevordert.

Interactie met medicatie

Zoals we gezien hebben heeft het kruid een effect op de bloedsuiker. Mensen die medicijnen nemen tegen een te hoge bloedsuiker kunnen daardoor dus te maken krijgen met een te lage bloedsuiker. Dit kan ervoor zorgen dat we flauwvallen of wazig zien.

Oestrogeen gevoelige kanker

Fenegriek capsules bevatten fyto-oestrogenen. Hoewel concreet bewijs vaak mekaar gaat tegenspreken. Toch gaan we ervan uit dat mensen met een verhoogd risico op borstkanker, of reeds in aanraking zijn gekomen met borstkanker, dit kruid beter vermijden.

Dosering

De dosering hangt af van welk supplement er wordt gebruikt. Er is ook niet zoiets als een ideale dosering. Veel hangt af van de reden waarom we fenegriek capsules willen gebruiken.

Hogere dosissen (+ 2.000 mg) heeft aangetoond een verhoogd risico op misselijkheid en diarree te hebben.

Bronnen:

 1. Therapeutic Applications of Fenugreek
 2. Effects of Fenugreek Seed on the Severity and Systemic Symptoms of Dysmenorrhea
 3. Fenugreek Extract Supplementation Has No effect on the Hormonal Profile of Resitance-Trained Males
 4. Effects of a purported aromatase and 5α-reductase inhibitor on hormone profiles in college-age men.
 5. Fenugreek: a naturally occurring edible spice as an anticancer agent.
 6. Herbal therapies for perimenopausal and menopausal complaints.
 7. Bust enhancing herbal products.

Delen op:


Volg ons op: