De werking van vlierbessen

vlierbessen

Delen op:


Volg ons op:

Werking en bijwerkingen van vlierbessen

Vlierbessen groeien aan de vlier, dat is een kleine boom die ongeveer 9 meter hoog wordt. Ze groeit het best in een zonnige locatie en komt voor in Europa, Afrika en in Azië. De boom komt tegenwoordig ook bijna overal voor in de Verenigde Staten. De bladeren groeien in oneven paar en hebben zo’n 5 tot 7 bladeren per takje. De bloemen zijn wit en de bessen zijn groen. Ze worden daarna rood en uiteindelijk zwart wanneer ze rijp worden.

Geschiedenis

vlierbessen werkingHet eerste gebruik kunnen we dateren van de Romeinen. Zij gebruikten het vlierbessensap onder meer om de haren te kleuren. Verder werd het hout van de boom ook gebruikt om speelgoed en allerhande gereedschap te maken.

De Indiaanse bevolking van Amerika gebruikten de plant en de vlierbessen als voeding, drank en tijdens ceremoniën. Er werd onder meer verf, inkt en fluiten van gemaakt.

Wanneer een griepepidemie uitbrak in Panama in 1995 werden vlierbessen gebruikt om de epidemie te bestrijden. Ze hielpen ervoor zorgen dat de tijd van de griep korter werd.

Gebruik van vlierbessen

Vlierbessen worden reeds eeuwenlang gebruikt om wonden te behandelen. Ze worden aangebracht aan de huid en hebben een gunstige invloed op de wonde. Het kan ook worden gebruikt voor allerlei problemen met de luchtwegen waaronder verkoudheden en griep.

Gerelateerd:  Wat is de werking van Fenegriek Capsules?

Er zijn bewijzen die aantonen dat bepaalde bestandsdelen in vlierbessen kunnen helpen tegen het zwellen van het slijmvlies. Het zou daardoor kunnen helpen bij een verstopte neus. Verder hebben vlierbessen een ontstekingsremmend, antiviraal en pijnstillend effect.

De plant bevat belangrijke antioxidanten. Die behoren tot de flavonoïden en zullen het lichaam beschermen tegen eventuele schade door vrije radicalen. Ze bevatten soortgelijke antioxidanten als de blauwe bessen, veenbessen, goji bessen en andere soorten bessen.

We kunnen vlierbessen op verschillende manier gebruiken. Het wordt verwerkt in capsules, in thee, er kan vlierbessensiroop gebruikt worden. Ook heel wat sprays bevatten een extract van vlierbessen. Vooral dan om de symptomen van een verstopte neus tegen te werken.

Griep en verkoudheid

griep vlierbessenDe meest bekende werking van vlierbessen zijn de werking tegen griep en verkoudheid. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die konden aantonen dat de ziekte sneller voorbij is wanneer vlierbessensiroop of een extract gebruikt wordt van de vlierbessen. De bestandsdelen in de bessen zullen het slijm verminderen en daarbij ook ontstekingen verminderen.

Een onderzoek kon aantonen dat bij het gebruik van vlierbessensiroop bij mensen die leden aan griep, de ziekte in nog geen 4 dagen volledig verdwenen was. Een ander onderzoek kon zelfs reeds dezelfde resultaten bereiken na 48 uur.Bij griep en verkoudheid zien we vooral dat vlierbessensiroop zeer populair is. Het zal de symptomen heel snel doen verdwijnen en ook de luchtwegen vrij maken. Ook de sinussen in de neus worden binnen een zeer korte tijd terug vrijgemaakt.

Gezonde huid

De bladeren worden gebruikt om de huid gezond en mooi glanzend te houden. De bladeren en de bloemen kunnen ook worden gebruikt tegen blauwe plekken, wonden en blaren. Ze zullen de huid ook zachter maken en zorgen voor een glanzend effect.

Gerelateerd:  Fenegriek Werking en Bijwerkingen

Extracten van de vlierbes worden gebruikt in talrijke cosmetische producten. De bioflavonoïden en andere antioxidanten zouden in combinatie met een hoge hoeveelheid vitamine A ervoor zorgen dat de huid een stuk gezonder wordt.

Immuunsysteem versterken

De vlierbessen zullen het immuunsysteem versterken doordat het de aanmaak van cytokines zal stimuleren. Deze eiwitten zullen het immuunsysteem helpen om het lichaam te beschermen tegen virussen en aanvallen van bacteriën. Verder heeft de hoeveelheid vitamine C en E ook een belangrijke rol in het stimuleren van het immuunsysteem.

Bloedsuiker verlagen

bloedsuiker verlagen vlierbessenZowel de bloemen als de bessen worden gebruikt om diabetes te behandelen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de vlierbessen de metabolisering van glucose helpen stimuleren. Daarbij ook de aanmaak en afgave van insuline verhogen, wat resulteert in een daling van de bloedsuiker.

De vlierbessen zullen ook de glycogenese stimuleren. De glycogenese is het proces waarbij overmatig suiker uit de bloedstroom wordt gehaald en naar de spieren en de lever wordt gebracht. Dat zorgt ervoor dat de bloedsuiker terug in balans wordt gebracht.

Laxeermiddel

Vlierbessen kunnen helpen bij mensen die last hebben van constipatie. Onderzoeken hebben dit effect kunnen aantonen. De bestandsdelen die hiervoor verantwoordelijk zijn konden niet meteen worden vastgesteld. Meer onderzoek hiernaar is nodig.

Helpt tegen allergieën

De bloemen van de plant hebben een gunstig effect tegen allergieën. Een allergische reactie treedt op als gevolg van een overreactie van ons immuunsysteem. Het is ook een vorm van ontsteking. Door deze effecten te bestrijden krijgen we minder last van allergieën.

Via onderzoeken konden we aantonen dat de werking gunstig is bij mensen die last hebben van hooikoorts.

Gerelateerd:  Wat is de werking van Fenegriek Capsules?

Zijn vlierbessen giftig?

vlierbessen giftigDe meeste vlierbessen zijn eetbaar wanneer ze worden geplukt als ze rijp zijn en nadien worden gekookt. We kunnen dan zowel de huid als de pulp van de vrucht eten. Het is echter belangrijk om te weten dat de meeste vlierbessen wanneer ze niet gekookt worden, giftig kunnen zijn.

Bijwerkingen

De vlierbessen mogen niet rauw gegeten worden maar moeten eerst gekookt worden. Wanneer we ze niet koken kunnen bijwerkingen zoals diarree en overgeven ontstaan.

De vruchten mogen ook niet gegeten worden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Vlierbessen worden ook beter niet voor een lange periode genomen.

Het mag niet gebruikt worden door mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Mensen die medicijnen gebruiken tegen diabetes of vochtafdrijvende medicijnen nemen dienen eerst met een arts te praten over het gebruik van vlierbessen. Omdat het de effecten van deze medicijnen kan versterken.

Hoe worden vlierbessen gebruikt?

Vlierbessen worden op verschillende manieren gebruikt. De meest gebruikte vorm zijn natuurlijk de gekende vlierbessensiroop. Toch zijn ze verwerkt in alle mogelijke extracten.

Delen op:


Volg ons op: