Heb ik Haaruitval door ijzertekort?

haaruitval door ijzertekort

Delen op:


Volg ons op:

Heb ik Haaruitval door ijzertekort?

Er is een duidelijk verband tussen ijzer en het haar. We kunnen dus te maken krijgen met haaruitval door ijzertekort. Maar hoe zijn we zeker dat de haaruitval door ijzertekort komt? In dit artikel gaan we de symptomen van het tekort aan ijzer uitleggen. En we gaan ook dieper in op het verband tussen het mineraal en onze haren.

IJzer is een belangrijk mineraal voor ons bloed. Zo zal het helpen bij de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen hebben de belangrijkste taak van het lichaam. Zij moeten ervoor zorgen dat zuurstof doorheen het lichaam kan worden getransporteerd. Wanneer er onvoldoende ijzer aanwezig is in het lichaam kunnen er onvoldoende nieuwe rode bloedcellen aangemaakt worden.

Oude rode bloedcellen sterven af en nieuwe worden niet of minder aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat er minder zuurstof kan worden gebracht naar de plaatsen in het lichaam waar dat nodig is. De haarwortels zijn daar één van bijvoorbeeld. De haren krijgen onvoldoende voeding en zullen sneller afsterven.

Naast het krijgen van haaruitval door een ijzertekort zijn er nog een groot aantal andere problemen die kunnen optreden bij een gebrek aan ijzer. Zo kan het ervoor zorgen dat we minder vitamine B12 kunnen opnemen. Of kunnen we te maken krijgen met onregelmatige hartslag of zelfs met hartkloppingen te maken krijgen.

2 Grote oorzaken voor haaruitval

haaruitval ijzertekortEerst en vooral kunnen we zeggen dat er 2 grote oorzaken zijn voor haarverlies. Ten eerste is dat stress. Dit gaat nadat de stressvolle periode achter de rug is vanzelf over. De haren groeien daarna terug.

Gerelateerd:  Groenlipmossel Voordelen En Bijwerkingen

De tweede grote oorzaak is haaruitval door ijzertekort. Dat begint bij het dunner worden van het haar. Om daarna effectief met haarverlies te maken te krijgen.

Tekort aan ijzer komt heel vaak voor

We hebben meestal pas door dat er een probleem is wanneer het te laat is. Een ijzertekort is een probleem die vaak voorkomt. Er wordt geschat dat iets minder dan de helft van de mannen ermee te maken krijgt. En dat meer dan 3 op de 4 vrouwen het heeft.

Het heeft niet alleen te maken met de verkeerde voedingskeuze. Bij vrouwen belanden er elke maand enorme hoeveelheden ijzer in een tampon of inlegkruisje.

Meestal wordt dit onvoldoende aangevuld door de voeding. In combinatie met andere factoren die de opname van het mineraal gaan verminderen. Vrouwen vormen daarom een groter risico op het krijgen van een ijzergebrek. Ze zullen ook minder eten dan mannen, en vooral ook minder dierlijke voeding eten dan mannen. Wat het risico nog hoger maakt natuurlijk.

De verschillende soorten ijzer

bonen plantaardige ijzervoedingWe hebben 2 soorten ijzer. Nonheemijzer en heemijzer. Heemijzer vinden we terug in dierlijke voeding. Nonheemijzer vinden we in plantaardige voeding.Over het algemeen eten vrouwen gezonder, zij halen het mineraal meer uit de nonheemijzer. Uit de plantaardige voeding dus. Maar daar zit nu net het probleem.

Wanneer deze nonheemijzer niet wordt ingenomen in combinatie met vitamine C. Door bijvoorbeeld citroensap of sinaasappelsap te drinken bij het eten. Dan wordt het mineraal bijna niet opgenomen. Op die manier kunnen vrouwen heel makkelijk met een ijzertekort te kampen krijgen. Uiteindelijk krijgen ze dan ook haaruitval door ijzertekort.

Gerelateerd:  Moeten Veganisten Supplementen Gebruiken?

Hoewel vitamine C er natuurlijk ook niet voor zal zorgen dat we de volledige hoeveelheid kunnen opnemen. Er zal toch zeker de helft kunnen worden opgenomen. Om die reden is het aangeraden voor mensen die plantaardige bronnen van ijzervoeding raadplegen, dat ze toch zorgen voor een 150 tot 200% van de dagelijkse hoeveelheid aan ijzer.

Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?

ijzertekort symptomenHet belangrijkste symptoom is vermoeidheid. Maar dat wordt heel vaak verward met andere zaken. We denken al vlug dat we te weinig geslapen hebben. Of slecht geslapen hebben. En er wordt niet meteen gedacht een een tekort.

Andere symptomen zijn:

 • Bleke huid
 • Haarverlies
 • Koud hebben
 • Broze nagels
 • Rode of witte tong
 • Verzwakt immuunsysteem

Dit zijn allemaal symptomen die makkelijk kunnen verward worden met andere problemen.

Wanneer we merken dat we abnormaal veel haar verliezen. Dan kunnen we zeker stellen dat door onze ijzerinname te verhogen, het verlies zal stoppen.

Ook al ervaren we ook stress. Wanneer we te weinig van het mineraal innemen worden we ook gevoeliger voor stress. En dat kan het haarverlies nog erger maken.

Haaruitval door ijzertekort vermijden met voeding

We kunnen ook zorgen om het tekort te vermijden dat we voldoende voeding met ijzer gaan eten.

Voorbeelden daarvan zijn:

 • Rood vlees
 • Lever
 • Gevogelte

ijzertekort peulvruchtenVoor de vegetariërs is er ook voldoende aanwezig:

 • Cashewnoten
 • Groenten
 • Bonen
 • Walnoten
 • Sesamzaden
 • Abrikozen (gedroogd)
 • Volkoren producten

Wanneer we onze hoeveelheden uit plantaardige voeding halen dienen we vitamine C bij onze maaltijd toe te voegen. Dit zal ervoor zorgen dat de opname beter wordt.

Gerelateerd:  Helpt Aloe Vera tegen Haaruitval?

Wat kunnen we verder doen?

Koffie heeft een negatief effect op de opname van het mineraal. Men stelt dat koffie ervoor kan zorgen dat 80% minder ijzer kan worden opgenomen via de voeding. Het is daarom niet meteen nodig om koffie volledig te gaan vermijden. Maar toch beter enkele uren voor en enkele uren na de maaltijd geen koffie te drinken wanneer we weten dat we vaker te maken hebben met een ijzergebrek. Of we kunnen  natuurlijk kiezen voor de makkelijke oplossing en een supplement gebruiken.

Het toevoegen van dierlijke voeding is geen slecht idee om de opname te verbeteren. Wanneer we geen vlees eten kunnen we linzen en peulvruchten toevoegen in combinatie met vitamine C. We moeten er echter wel van bewust zijn dat we niet de volledige hoeveelheid, maar slechts ongeveer de helft daarvan kunnen opnemen via deze plantaardige ijzervoeding.

Verder kunnen we een supplement gebruiken om de haaruitval door ijzertekort meteen te stoppen. Nadien kunnen we zorgen voor voldoende aanvullende gezonde voeding.

Al kan het voor vrouwen die nog menstrueren vaak moeilijk zijn om de dagelijkse norm van 15 mg te halen. Voor mannen is dat 8 mg.

Wanneer dit dan nog eens hoofdzakelijk uit plantaardige voeding komt. Dan dien je toch beter 20 tot 25 mg te halen. Omdat de opname minder is dan uit dierlijke voeding.

 

Delen op:


Volg ons op: