Rode klaver werking en voordelen voor onze gezondheid

rode klaver

Delen op:


Volg ons op:

Rode klaver lijkt enorm sterk op alfa alfa, hoewel de bladeren van de rode klaver iets groener zijn. Toch hebben ze een soortgelijke smaak. Rode klaver heeft echter een groot aantal verschillende eigenschappen en kan daarmee enorm veel goeds betekenen voor onze gezondheid.

Wat is rode klaver?

rode klaver werkingDe botanische naam voor rode klaver luidt trifolium pratense. Het is een wild kruid die oorspronkelijk groeit in Europa, Azië en in Afrika. Echter kunnen we het kruid tegenwoordig overal ter wereld tegenkomen.

De zoete smaak van de bloemen kunnen gegeten worden en kunnen toegevoegd worden aan gerechten en aan dranken. De bladeren worden hoofdzakelijk gebruikt om er thee van te maken. De bladeren worden daarom ook gezien als geneeskrachtig.

Rode klaver bevat krachtige antioxidanten. Deze krachtige antioxidanten veranderen in het lichaam in fyto-oestrogenen. Deze stoffen werken door het vrouwelijk hormoon oestrogeen te imiteren in het lichaam. De plant wordt vooral gezien als een heilzaam kruid voor vrouwen. Zowel tijdens de menstruatie, tijdens de menstruatie, bij vrouwen die last hebben van PMS, of bij vrouwen die de vruchtbaarheid willen verbeteren.

Rode klaver tijdens de menopauze

Zoals we reeds hebben vermeld wordt het kruid vooral gezien als gunstig voor vrouwen. Dit geldt vooral voor vrouwen die de menopauze naderen. Vrouwen die zich in de menopauze bevinden, of voor vrouwen die de menopauze reeds voorbij zijn.

De fyto-oestrogenen in rode klaver zullen helpen om het dalend oestrogeen te compenseren. Dat zal ervoor zorgen dat een groot deel van de symptomen van de menopauze verzacht worden. Belangrijke symptomen die worden onderdrukt zijn:

  • Opvliegers
  • Osteoporose
  • Breuken
  • Hartproblemen
  • Gewichtstoename
  • Slaapproblemen
  • Pijn tijdens het vrijen
Gerelateerd:  De werking van het hart verbeteren met kruiden

Meer dan de helft van de vrouwen tijdens de menopauze hebben te maken met één of meerdere van deze symptomen.  De behandeling tegen deze symptomen gaat vaak gepaard met een aantal bijwerkingen. Deze bijwerkingen zullen we niet ondervinden bij het gebruik van rode klaver.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de vrouwen die zich in de menopauze bevinden, of na de menopauze. Slechts enkele weken na het gebruik van rode klaver reeds duidelijke verbeteringen kunnen ondervinden van de symptomen. (1)

Andere onderzoeken konden aantonen dat er heel wat voordelen verbonden gaan aan het gebruik van rode klaver tijdens en na de menopauze. De voordelen waren onder meer gevestigd op symptomen van veroudering, verlies van collageen, verdunnen van het haar en veroudering van de huid.

De resultaten waren niet alleen gebonden tot de bovengenoemde symptomen. Verder stelde men ook vast dat rode klaver in staat was om het verlaagde libido aan te pakken, de gemoedstoestand kon verbeteren en de vermoeidheid kon tegenwerken door de slaapkwaliteit te bevorderen. (2)Preventie tegen hartziekten

rode klaver gebruikWe krijgen ook een preventief effect tegen hartziekten door rode klaver te gebruiken. We zien onder meer dat de werkzame stoffen zullen helpen om aderverkalking tegen te gaan. Dit gebeurt door het cholesterol aan te pakken en daarbij de bloedsomloop te stimuleren.

Verder zien we ook dat verlaagde oestrogeenwaarden in het lichaam een hoger risico leveren op het krijgen van hartziekten. Doordat de plant ervoor zal zorgen dat het oestrogeen op een natuurlijke manier gaat stijgen, krijgen we hierdoor ook een verlaagd risico in vergelijking met andere vrouwen.

Gerelateerd:  Maca Werking en Bijwerkingen

Een andere belangrijke werking van rode klaver is dat het een bloedverdunnende werking heeft. Deze bloedverdunnende werking zal ervoor zorgen dat bloedklonters zich minder snel kunnen vormen. Dat zal ook een voordelig effect hebben op de bloedsomloop en daardoor ook het risico op hartziekten doen dalen.

Psoriasis, acne en eczeem en andere huidproblemen

Onderzoeken hebben ook kunnen vaststellen dat de antioxidanten die we terugvinden in de rode klaver plant ervoor kunnen zorgen dat we de veroudering van de huid kunnen tegengaan. Het zal onder meer zorgen voor een betere elasticiteit van de huid door het collageen te behouden en zo nodig te herstellen (3).

Andere studies konden ook aantonen dat de werking van rode klaver ook ontstekingsremmend zal werken. Dat betekent dat we een verlaagd risico krijgen op huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en acne die hoofdzakelijk ontstaan als gevolg van ontstekingen.

Andere voordelen die te maken hebben met het herstellend en behoudend effect van oestrogeen op de huid zijn bescherming tegen zonlicht. We zien onder meer dat de huid minder snel brandwonden door de zon zal vertonen. Dat verlaagt op zich ook automatisch de kans op huidkanker als gevolg van de blootstelling aan het zonlicht.

Een ander voordeel voor vrouwen tijdens de menopauze is dat het de zichtbaarheid van rimpels en oneffenheden in de huid zal tegenwerken. De huid wordt sterker, gezonder, gaat meer glanzen, wordt elastischer en wordt beter gehydrateerd.

Versterkt de luchtwegen

De werking van rode klaver situeert zich niet alleen op het hormonale gebeuren en heeft ook voldoende voordelen te bieden voor onze ademhaling. Op die manier konden we vaststellen dat rode klaver kan helpen bij aandoeningen die gaan van verkoudheden, griep, bronchitis, tot zelfs astma.

Gerelateerd:  Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Osteoporose

Wanneer het oestrogeen gaat dalen zal er een verhoogde kans bestaan op de ontwikkeling van osteoporose. De plant kan ervoor zorgen dat verdere veroudering en afbraak van de beenderen kan worden tegengegaan. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat de isoflavonen in de rode klaver in staat zijn om de beenderen te versterken bij vrouwen tijdens de menopauze.

Bijwerkingen en interacties

rode klaver bijwerkingenEr zijn niet meteen ernstige bijwerkingen te melden bij het gebruik van rode klaver. Het kan veilig worden genomen gedurende één jaar. En waarschijnlijk ook langer, al hebben we daar niet meteen onderzoeken voor kunnen vinden.

Wel kan er misselijkheid, hoofdpijn en misselijkheid optreden. Ook verhoogt het risico op bloedingen bij het gebruik van hoge dosissen. Dit door de bloedverdunnende werking.

Rode klaver mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Omwille van zijn oestrogene werking. Vrouwen met borstkanker of baarmoederhalskanker worden ook niet aangeraden dit kruid te gebruiken. Omwille van dezelfde redenen.

Doordat de fyto-oestrogenen de lever passeren, kunnen ze bij mensen met leverproblemen voor complicaties zorgen. Het wordt daarom ook afgeraden bij mensen met leverproblemen. Ook vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruiken vragen beter eerst raad aan een arts  vooraleer ze rode klaver gebruiken. Omdat dit kruid kan inwerken met de hormonale werking van de pil.

Omdat rode klaver supplement een bloedverdunnende werking heeft dienen we dit kruid ook niet te combineren met bloedverdunners.

Delen op:


Volg ons op: