Citroenmelisse : Werking van Melissa officinalis

citroenmelisse

Delen op:


Volg ons op:

Wat is de werking van citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse heeft een lange geschiedenis. Het werd reeds gebruikt door de Grieken. Het kreeg zijn opmars in Europa tijdens de middelleeuwen. Toen werd het vooral gebruikt als middel om te ontspannen. Maar ook om wonden te genezen en als natuurlijke pijnstiller. Men achte er hondsdolheid mee te kunnen bestrijden, alsook misselijkheid veroorzaakt door zwangerschap.

De officiële naam van de plant luidt Melissa officinalis. De plant heeft een intens aroma en hoort tot de muntfamilie. Citroenmelisse heeft een kalmerend en licht verdovend effect. Het kan daarom zeer goed gebruikt worden bij allerhande aandoeningen van het zenuwstelsel.

De pijnstillende effecten van citroenmelisse worden ook gebruikt bij vrouwen tijdens de menstruatie of bij vrouwen die last hebben van PMS. Verder heeft de plant antivirale en antibacteriële eigenschappen. Uiteraard kan citroenmelisse, net zoals alle andere soorten mint, ook gebruikt worden tegen verkoudheid en griep.

Melissa officinalis wordt ook wel regelmatig toegediend als bescherming tegen herpes. Omdat het dankzij zijn ontspannende eigenschappen ervoor zou kunnen zorgen dat de herpes opstootjes minder vaak voorkomen. Ook zou het de tijd dat de opstoot duurt, grondig kunnen verkorten.

citroenmelisse werking

Stimuleert het zenuwstelsel

De olie van de citroenmelisse of de Melissa officinalis heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat het zenuwstelsel in optimale gezondheid blijft en zal het functioneren ervan gaan stimuleren.

De olie zou de gemoedstoestand stimuleren en verbeteren en daarbij ook het cognitief functioneren verbeteren. Dit werd vastgesteld bij gezonde mensen zonder enige emotionele problemen. Men ervoer een gevoel van kalmte wanneer de olie gebruikt werd. (studie)

Depressie

citroenmelisse gebruikEén van de oudste gebruiken van de plant is om de gemoedstoestand te verbeteren. Dit zou dan vooral gebeuren door de intense en aangename geur die de olie verspreid. Dat zal ervoor zorgen dat gevoelens van droevigheid wegdrijven en zou meer ruimte maken voor opgewekte gevoelens.

De hypnotiserende effecten van de olie zullen een gevoel van warmte en vrede veroorzaken. Dat kan de emotionele balans helpen herstellen. Dit werd voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld aan de universiteit van Melbourne, waarbij men kon vaststellen dat de effecten van de olie van melissa officinalis hielpen om angst, depressie en andere problemen met het zenuwstelsel te vermijden. (bron)

Stimuleert de luchtwegen

De effecten van citroenmelisse zullen ervoor zorgen dat overtollig slijm wordt losgemaakt uit onze luchtwegen. Dit zou vooral helpen bij verkoudheden en griep. Maar kan ook helpen bij meer ernstige aandoeningen zoals bronchitis of longontsteking.Spijsvertering

De olie van melissa officinalis heeft een stimulerend effect op de spijsvertering. Het zal de vertering van het voedsel stimuleren en daarbij ook andere problemen zoals maagzweren of ontstekingen bestrijden. De aanmaak van maagsappen wordt gestimuleerd en er wordt ook meer gal aangemaakt. Dit zal er op die manier ook voor zorgen dat we de spijsvertering gaan verbeteren.

Transpiratie bevorderend

Citroenmelisse zal er ook voor gaan zorgen dat we sneller zullen transpireren. Dat heeft een aantal gunstige effecten voor onze gezondheid. Het zal er namelijk voor zorgen dat we sneller giftige stoffen uit het lichaam kunnen verwijderen. Ook worden de poriën van de huid gereinigd.

Het zal als het ware helpen om de huid te laten ademen. Verder is citroenmelisse een gunstig middel om het lichaam te beschermen tegen oververhitting.

Bloeddruk verlagen

Citroenmelisse heeft de mogelijkheid om de bloeddruk te verlagen en kan daarbij bescherming bieden bij mensen met een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

De werking op de bloeddruk is een combinatie van verschillende effecten. Waaronder het ontspannend effect, het dalend effect op de triglyceriden, de verbeterde elektrische activiteit van het hart en werking van de antioxidanten in de plant.

PMS en Menstruatie

melissa officinalisMelissa officinalis zal ervoor zorgen dat er sneller bloed naar de baarmoeder kan stromen. Dit bevordert de menstruatie en zal ervoor zorgen dat symptomen van de menstruatie of pms kunnen verminderd worden.

We zien vooral een daling van vermoeidheid, buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel en schommelingen in de gemoedstoestand.

Ontstekingsremmende werking

Onderzoeken hebben aangetoond dat citroenmelisse kan gebruikt worden bij allerhande problemen die te maken hebben met ontstekingen en pijn. Om die reden kan citroenmelisse gebruikt worden wanneer we te maken hebben met reuma of artritis. Ook wanneer we last hebben van oedeem of opstapeling van vocht in onze gewrichten kan melissa officinalis oplossing bieden. Het zou onder meer de vorming van zwellingen tegenwerken. (1)

Preventief tegen diabetes

We zien ook dat citroenmelisse er kan voor zorgen dat we de bloedsuiker kunnen verlagen. Verschillende onderzoeken hebben dit effect kunnen aantonen. De werking situeert zich vooral door een verbeterde opname van glucose in de lever. De verwerking van glucose in de lever zou ook sterk verbeteren.

Een ander onderzoek kon aantonen dat na 6 weken citroenmelisse te gebruiken, er een duidelijke verlaging werd vastgesteld in de bloedsuikerwaarden, dat de glucose tolerantie verbeterde en dat er meer insuline beschikbaar was. Al deze zaken kunnen dienen als preventie tegen diabetes. (2)

Herpes

Men gaat melissa officinalis vaak gebruiken tegen koortsblaren. Dit komt doordat de plant een sterke antivirale werking heeft. Daarmee kunnen we dus ook het herpes virus bestrijden. Citroenmelisse zal de verspreiding van de infectie tegenwerken. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die vaak last hebben van herpes opstootjes. Het zou net zo krachtig werken als Siberische ginseng.

Verder zou het ontspannend effect in de plant er ook voor zorgen dat we minder snel vatbaar worden voor nieuwe episodes van een herpes aanval.

Een onderzoek uit 2008 kon aantonen dat we door gebruik te maken van citroenmelisse bijna het volledige herpes virus konden uitroeien. Dit werd aangetoond bij apen.

Slaapproblemen

De rustgevende werking van melissa officinalis wordt vaak gebruikt om slaapproblemen te bestrijden. Het maakt het makkelijker om de slaap te vatten. Ook zou de melissa officinalis de aanmaak van melatonine stimuleren. Deze neurotransmitter hebben we nodig om in slaap te vallen en kan verstoord raken door factoren als stress of depressie.

Hoewel de plant uitstekend kan gebruikt worden om te slapen wordt hier echter vaak een combinatie extract met valeriaan gebruikt. Omdat Valeriana ook heel sterk is tegen slaapproblemen.

Bijwerkingen

citroenmelisse bijwerkingenCitroenmelisse of melissa officinalis mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap omwille van zijn werking om het bloed naar de baarmoeder te stimuleren. Hetzelfde geldt voor vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie. De plant kan deze toevoer van bloed naar de vagina verhogen.

Gebruik

Citroenmelisse kan worden gebruikt via een supplement.

Al zien we vooral dat tijdens wetenschappelijke onderzoeken er hoofdzakelijk gebruikgemaakt wordt van een vloeibaar extract of van pure melissa officinalis olie.

Voor het slapen wordt er ook regelmatig thee gedronken. Dit kan door gebruik te maken van gedroogd melisseblad of door theezakjes te gebruiken. De werking van het gedroogd melissenblad wordt gezien als krachtiger.

Er bestaat ook een valeriaan met citroenmelisse vloeibaar supplement complex die speciaal ontworpen is als natuurlijk slaapmiddel.

De etherische olie van citroenmelisse kan worden gebruikt in een stoomapparaat. We kunnen het gebruiken in het bad of in een aromadiffuser.

Delen op:


Volg ons op: