Valeriaan Werking Voordelen & Bijwerkingen

valeriaan voordelen

Delen op:


Volg ons op:

De werking en de voordelen van valeriaan

valeriaan plantValeriaan is oorspronkelijk afkomstig uit Europa. Ze groeit in het wild in graslanden, al wordt valeriaan ook vaak gebruikt in de tuin. De plant kan zo’n 50 cm groot worden en heeft paraplu-achtige bloemkoppen.

De plant valeriana officinalis

Het is vooral de wortel van de valeriaan plant die wordt gebruikt. Dit wordt geperst in een extract ofwel gemalen in een poeder om er dan tabletten van te maken. Er wordt ook thee van gemaakt. We kunnen valeriaan ofwel gebruiken in een extract, door middel van tabletten of drinken in een thee. De voornaamste werking van valeriaan is kalmerend en wordt gebruikt als alternatief tegen slaapmedicatie.

De werking van valeriaan

De werking van valeriaan om te slapen is een sterk middel en kan even krachtig werken als medicatie. Dat is een groot voordeel want het betreft een natuurlijk middel en heeft niet de bijwerkingen zoals we met slaapmedicatie wel hebben.

In de geschiedenis

De eerste gebruiken van valeriaan dateren van duizenden jaren terug. De exacte datum kan echter niet worden gevonden. Het werd vooral populair op het einde van de zestiende en gedurende de zeventiende eeuw.

Valeriaan om te slapen

De meeste wetenschappelijke onderzoeken baseren zich op het ontspannend effect van de plant. Het is logisch dat we ook de meeste informatie terugvinden die het relaxerend en slaap bevorderend effect van de plant kan aantonen.

Gerelateerd:  Beste Kruiden Tijdens de Menopauze

Onderzoek 1

In een onderzoek naar de werking van valeriaan werden 128 mensen gebruikt. Deze mensen kregen elk 9 testmiddelen om te gebruiken. Drie daarvan waren gemaakt van een placebo (een tablet waar geen werkzame stof in zit), drie andere bevatten een valeriaan extract toegediend, terwijl nog drie andere valeriaan tabletten omvatten.

Elk van deze middelen had een code gekregen. Dat was de enige manier hoe men kon nagaan wie, wat en wanneer had genomen. De middelen werden in een willekeurige wijze genomen. Er werd nauwlettend gekeken naar de slaapkwaliteit van de deelnemers.

Men stelde vast dat valeriaan ervoor zorgde dat mensen duidelijk makkelijker in slaap konden vallen. Daarbij ook de slaapkwaliteit sterk verbeterde. Mensen die problemen hadden om in slaap te raken, vaak wakker werden gedurende de nacht of nachtmerries hadden vertoonde ook duidelijke verbeteringen bij het gebruik van de plant.

Het enige nadeel dat werd vastgesteld bij het gebruik van valeriaan, is dat sommige mensen zich nog moe voelden de ochtend na het nemen van een supplement. (1)

Onderzoek 2

valeriaanTweede onderzoek werd uitgevoerd met mensen die leden aan de ziekte van Parkinson. Ze hadden een zeer slechte slaapkwaliteit. Alle deelnemers hadden moeite om in slaap te vallen. De helft ervan kwam vaker wakker gedurende de nacht.Het onderzoek duurde 17 dagen. Waarbij de totale slaaptijd werd bekeken, de kwaliteit van de slaap werd gemeten. Er werd ook elke dag een dagboek bijgehouden. Op alle vlakken werd een verbetering vastgesteld. (2)

Stress verlagen

Door middel van verschillende studies werd ook het stressverlagende effect van de plant aangetoond. Men kon vaststellen dat het cortisol omlaag gaat bij mensen die onder zware stress staan. En daarbij ook het risico op depressie verlaagd wordt. Symptomen van depressie werden ook verlaagd. (3)

Gerelateerd:  Is 5 HTP Een Natuurlijke Antidepressiva?

Angst verlagen

Valeriaan is een sterk middel om angst te onderdrukken. We kunnen te maken krijgen met angst symptomen wanneer we onder stress staan, wanneer we lijden aan depressie. Ook kan angst ervoor zorgen dat we moeilijker kunnen slapen en uiteindelijk te maken krijgen met slapeloosheid.

Een onderzoek toonde aan dat de effecten van valeriaan sterk gaan inwerken op de mechanismen die ons angstig maken. En daardoor de angst kan helpen afremmen. (4)

Concentratie verbeteren

Men kon aantonen dat valeriaan de concentratie kan verbeteren bij kinderen die te maken hebben met hyperactiviteit. Zij zullen meestal moeite hebben om te leren en om zich te concentreren. Het gebruik van de plant gaf een verbetering bij meer dan 75% van de kinderen om zich te concentreren.

Daarnaast werden symptomen van hyperactiviteit ook omlaag gebracht bij ongeveer hetzelfde percentage van de kinderen.

Deze studie toonde de kalmerende en concentratie verbeterende effecten van valeriaan. (5)

Menopauze en PMS

Ook voor vrouwen tijdens de overgang. Of vrouwen die last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS) of voor vrouwen met PMDD is er goed nieuws bij het gebruik van valeriaan. Men kon een groot aantal symptomen verhelpen door de plant te gebruiken.

Belangrijke symptomen waren emotionele problemen, gedragsproblemen en fysieke problemen. De belangrijkste daarbij zijn:

Men zag een verbetering van al deze symptomen bij de deelneemsters in dit onderzoek. (6)

Bijwerkingen

valeriaan bijwerkingenValeriaan heeft weinig bijwerkingen wanneer we enkel en alleen de extracten van de plant gebruiken. Hoewel, in combinatie met bepaalde medicatie kan het effect van de plant versterkt worden. Het kan ook de effecten van de medicatie versterken. Deze medicatie is dan hoofdzakelijk verdovende of kalmerende medicatie, waaronder anti-depressante middelen, benzodiazepines zoals lorazepam, valium en andere.

Gerelateerd:  Ashwagandha tegen angst gebruiken

Bij het gebruik van alcohol en drugs kan het ontspannend gevoel ook toenemen waardoor slaperigheid optreedt.

Valeriaan kan er ook voor zorgen dat bepaalde medicatie trager wordt opgenomen. Vooral dan de medicijnen die worden afgebroken in onze lever.

Besluit

We zien dat we valeriaan hoofdzakelijk kunnen gebruiken om beter te slapen. De werking is zeer omvattend en zal bepaalde symptomen daarvan gaan verbeteren. Wanneer we onder hoge stress staan dan kan dit worden verlaagd met behulp van de plant. Dat heeft onder meer een angstverlagend effect, maar ook een ontspannend effect op het zenuwstelsel. De plant heeft een lichte verdovende werking. Deze effecten kunnen worden toegepast bij vrouwen die last hebben van pijnlijke menstruatie maar ook mensen die te maken hebben met depressie.

Om de concentratie te verhogen zijn ook gunstige effecten vastgesteld. De plant kan gebruikt worden in een supplement. We kunnen ook een extract gebruiken om dan met water te mengen.

Delen op:


Volg ons op: