Ashwagandha tegen angst gebruiken

Delen op:


Volg ons op:

Ashwagandha ofwel Withania Somnifera is een kruid die wordt gebruikt gedurende meer dan drieduizend jaar in India. Het is één van de belangrijkste kruiden uit de Ayurveda. De Indiase geneeskunde. Het voornaamste gebruik van ashwagandha is tegen angst. Verder heeft het kruid nog een groot aantal andere capaciteiten. Die zullen dan vooral de gevolgen van angst en stress helpen onderdrukken.

We vinden onder meer gunstige effecten bij mensen met depressie. Bij slaapproblemen kan er door withania somnifera te gebruiken verbetering optreden. Een verkeerde balans tussen de hormonen kan worden aangepakt. Laag libido of stress zal dalen. Tenslotte zal de gemoedstoestand verbeteren en kunnen we de veroudering aanpakken.

ashwagandha tegen angst

De betekenis van Ashwagandha en Withania Somnifera

De letterlijke vertaling van het woord ashwagandha betekent in het Sanskriet “geur van het paard”. Er heerst nogal wat verwarring over hoe deze betekenis moet worden geïnterpreteerd. Het kan ook gaan om een homoniem waarbij geur anders moet worden geïnterpreteerd of een geheel andere betekenis heeft. In die zin zouden we kunnen stellen dat de betekenis “kracht van een paard” zou kunnen zijn. Dat kan makkelijker begrepen worden dan de vergelijking met de geur van een paard.

Somnifera heeft echter een andere betekenis. Somnifera komt van het latijn en betekent ontspannen of slaap bevorderend. Ashwaganda heeft een ontspannende, zelfs licht verdovende werking. En zal door deze ontspannende werking ook de slaap bevorderen.

Daarbij zouden we kunnen stellen dat de kracht van het paard betekent dat we kunnen genieten van de vitaliteit en de viriliteit van een paard. En dat is ook zo.

Gerelateerd:  Waarom Beter Ashwagandha Poeder Kopen Dan Supplement?

Hoe werkt ashwagandha?

Ashwagandha is een zeer gedocumenteerd kruid. Er zijn enorm veel wetenschappelijke onderzoeken die de effecten van withania somnifera hebben onderzocht. Dit gebeurde zowel bij mensen als bij dieren.

Het kruid kan worden gebruikt bij ontstekingen. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen er baat bij hebben. Vele andere neurologische aandoeningen kunnen worden verholpen of sterk verbeterd door de plantenextracten te gebruiken.

withania somnifera angst

Verder zijn er gunstige resultaten aan het licht gekomen tegen kanker. Het zou bijvoorbeeld de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren. En verder ook de groei van bepaalde tumoren helpen remmen en vernietigen.Ashwagandha bevat krachtige alkaloïden. Dat zijn stoffen die een adaptogene werking hebben in het lichaam. En zullen daarbij ook helpen om de effecten van stress te bestrijden.

Ashwagandha tegen angst?

De meest krachtige werking van ashwagandha is het verlagen van stress. We kunnen met ashwagandha angst verlagen door het hormoon cortisol te blokkeren. Wanneer we onder stress staan, of te maken hebben met angst zal het cortisolgehalte gaan pieken. Deze hoge cortisolwaarden bepalen voor een groot deel hoe we ons voelen.

Angst is een zeer groot begrip en er bestaan wel honderden vormen van angst. Dat kan gaan van angst voor sociale interacties, angst in het donker, angst om iemand te verliezen, angst om de job te verliezen. Maar ook andere vormen van angst horen hierbij zoals paniekaanvallen, piekeren, zich emotioneel voelen.

Al  deze zaken kunnen we sterk verminderen door ashwagandha te gebruiken.

De werking is altijd dezelfde. De plant gaat de hoge cortisol aanpakken. Waardoor de hormonen terug in balans worden gebracht en we minder het gevoel hebben angstig te zijn of onder stress te staan.

Gerelateerd:  Erectieproblemen oplossen op natuurlijke wijze

We zeggen dat tegen angst ashwagandha het meest krachtige middel is. Dat komt doordat er wetenschappelijke resultaten zijn die hebben aangetoond dat de werking van de plant even krachtig is als de werking van lorazepam. Lorazepam is een geneesmiddel die wordt gegeven aan mensen die te maken hebben met stress, angst en spanningen.

angst

Onderzoek

In het volgende wetenschappelijk onderzoek kunnen we zien dat ashwagandha werd gebruikt gedurende 5 dagen. Men zag niet alleen dat de effecten van de plant gelijkaardig waren aan de effecten die lorazepam teweegbracht bij de deelnemers.

Maar men zag ook dat de werking van imipramine gelijkaardig was aan de werking van withania somnifera. Imipramine wordt gegeven aan mensen met depressie. Daaruit konden onderzoekers dus besluiten dat ashwagandha tegen angst kan gebruikt worden. Maar dat het ook kan gebruikt worden tegen depressie. (bron)

Bijwerkingen

Ashwagandha heeft weinig bijwerkingen. Tenzij het natuurlijk in hoge dosissen wordt genomen. Dat is in de meeste gevallen niet nodig. Maar bijvoorbeeld bij onderzoeken tegen depressie worden vaak wel dosissen tot wel 6.000 mg gebruikt.

Deze hoge dosissen verhogen natuurlijk het risico op bijwerkingen. In veel gevallen zijn die onschadelijk. Zoals misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Diarree kan ook voorkomen.

In andere gevallen kunnen mensen bij hoge dosissen te maken krijgen met een overactieve schildklier. Al komt dat zeker niet bij iedereen voor die hoge dosissen gebruikt. In dat geval dienen we dus een lagere dosis te nemen

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het niet aangeraden om de plant te gebruiken. Onder andere doordat de plant de spieren zal ontspannen. Dus ook de spieren van de baarmoeder zal helpen ontspannen.

Gerelateerd:  Wat zijn de Beste Kruiden Tegen Depressie

Ook bestaat er een hoger risico op het krijgen van een miskraam. Doordat bepaalde stoffen in de ashwagandha plant de baarmoeder zullen stimuleren om te bevallen.

Desondanks wordt het toch in de Ayurveda en in de Chinese geneeskunde gebruikt tijdens de zwangerschap. Zij stellen dat matige tot lichte dosissen geen kwaad kunnen tijdens de zwangerschap.

Echter nemen we liever het zekere voor het onzekere en gaan we ashwagandha niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Dosering

De juiste dosering is niet meteen duidelijk. Er worden preventieve dosissen van slechts 200 mg gebruikt tegen stress. Maar tegen depressie kunnen dan weer hogere dosissen gebruikt worden. Geacht wordt dat een gemiddelde dosis tussen de 350 en 650 mg door middel van een supplement bedraagt.

Op die manier hebben we bij deze lage dosis ook weinig tot geen kans op eventuele bijwerkingen door ashwagandha te gebruiken.

Ashwagandha kopen

We kunnen de plant gebruiken op twee verschillende manieren. We kunnen een poeder gebruiken. Dit moet dan worden toegevoegd aan thee of kan worden gebruikt als ingrediënt in een recept naar keuze.

Er kan ook een supplement gebruikt worden. En dat is meteen ook de meest gebruikte manier. Er is weinig verschil tussen het poeder en het supplement. Al hebben we bij een supplement wel een geconcentreerde hoeveelheid en is het makkelijker om de dosis in te schatten. Ashwagandha poeder is minder geconcentreerd en kan daardoor moeilijk worden ingeschat hoeveel we juist innemen.

Delen op:


Volg ons op: