Werking van passiebloem of passiflora incarnata

passiebloem passiflora incarnata

Delen op:


Volg ons op:

Wat is de werking van passiebloem of passiflora incarnata?

passiflora incarnata werking passiebloemPassiebloem behoort tot de passiflora. Er zijn enorm veel soorten passiflora. Echter is het vooral de passiflora incarnata van de passiebloem soorten die wordt gebruikt om medicinale doeleinden. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan de werking van passiflora incarnata.

Het werd vroeger reeds gebruikt tegen slapeloosheid, angst en rusteloosheid. De Indianen gebruikten passiebloem ook al om wonden, oorontstekingen en leverproblemen mee te behandelen.

De naam passiebloem komt uiteindelijk van het Spaans. Zij werden op de hoogte gebracht van de werking van passiebloem door de Indiaanse bevolking van Peru, ten tijde van de kolonisatie. Ze gaven het de naam passiebloem omdat ‘passie’ slaat op de laatste dagen uit Jezus’ zijn leven.

Verbetert de gemoedstoestand

Passiebloem heeft een rustgevend en een kalmerend effect. Er zijn een groot aantal onderzoeken die deze stelling ondersteunen. Op die manier kan passiflora zeer goed werken om onze gemoedstoestand terug in balans te krijgen. En op die manier de rust terugbrengen. De werking van passiflora incarnata is op dat vlak te vergelijken met dat van ashwagandha en valeriaan.

Stoppen met roken en andere verslavingen

Passiebloem of passiflora incarnata kan helpen om de symptomen van verslavingen te helpen onderdrukken. Zo hebben we kunnen vaststellen via wetenschappelijke onderzoeken dat de plant helpt bij het controleren van psychologische afkickverschijnselen. Die zijn dan vooral stress, angst en slapeloosheid.

Ook bij het stoppen met roken wordt vaak passiebloem gebruikt om de verschijnselen van nicotineverslaving te onderdrukken. Men merkt duidelijk een verbetering van de gemoedstoestand en een daling van de hoeveelheid stress. Ook hebben minder mensen te kampen met slaapproblemen na het stoppen met roken dankzij het gebruik van passieflora.

Angst verlagen

passiebloem gebruikPassiebloem en vooral dan de passiflora incarnata is een zeer vaak gebruikt ingrediënt in allerhande kalmerende theesoorten.

Het wordt dan vaak gebruikt in combinatie met valeriaan, kamille of een ander kalmerend middel. De werking van passiebloem op vlak van angst en stress heeft vooral te maken met zijn positieve werking op de activiteit van onze neurotransmitters.

Er wordt meer GABA vrijgegeven wat ervoor zal zorgen dat de angst verdwijnt. Verder zal niet alleen de angst verdwijnen. We vinden hier ook gunstige resultaten voor onze spieren. Wat zorgt voor een ontspannend effect op de spieren. Dat wordt om die reden dan ook vaak gebruikt bij mensen met epilepsie.

In dit onderzoek (1) gingen 36 mensen met angststoornissen een behandeling aan met passiflora druppels in vergelijking met oxazepam. Oxazepam is een medicijn die wordt toegediend voor deze problemen. De groep werd gesplitst in twee delen waarvan één groep passiflora toegediend kreeg. Een andere groep kreeg oxazepam. De resultaten waren gelijklopend. Waarbij beide middelen in staat waren om de angst te onderdrukken. Men had hier echter een licht voordeel voor passiflora incarnata. Omdat de bijwerkingen van oxazepam het functioneren voor een deel verminderden tijdens het werk. Bij het gebruik van passiflora incarnata werd geen verminderd functioneren vastgesteld. 

Depressie

Passiebloem wordt ook onderzocht naar zijn mogelijke effecten bij mensen met depressie. Zo kon men onder meer vaststellen dat passieblora incarnata in combinatie met sint-janskruid een krachtiger effect kan hebben om de symptomen van depressie te onderdrukken, dan wanneer sint-janskruid alleen wordt gebruikt.

Men kon onder meer lagere dosissen gebruiken om hetzelfde effect te bekomen. (2)

Menopauze

Tijdens de menopauze hebben vrouwen altijd last van heel wat symptomen. Die kunnen reeds opkomen enkele jaren voordat de menopauze daadwerkelijk in gang wordt gezet. De oorzaak daarvoor is een schommelend oestrogeen. Maar ook een dalende aanmaak van oestrogeen. Dat is grotendeels verantwoordelijk voor deze klachten.

De menopauze gaat gepaard met ernstige problemen zoals angst, slaapproblemen, hoofdpijn, opvliegers en zelfs depressie.

Een onderzoek uit Iran heeft ontdekt dat sint-janskruid in combinatie met passiebloem kan helpen om de symptomen van de menopauze te onderdrukken. (3)

Het zal onder meer helpen om beter te slapen. Zal de angstige gevoelens wegnemen waardoor men zich minder (on)bewust zorgen maakt. En zal op die manier ook de gemoedstoestand sterk verbeteren tijdens de menopauze.

Slaapproblemen

Slaapproblemen zijn een ernstig problemen geworden in onze samenleving. Terwijl honderd jaar terug weinig mensen daar last van hadden. Men moest ook veel harder fysiek werk leveren waardoor men vermoeid terugkwam van een harde werkdag.

Niet dat we tegenwoordig niet meer vermoeid kunnen zijn na een helse werkdag. Maar we hebben zoveel meer aan ons hoofd. We moeten alles doen in een korte periode en hebben vaak een enorme waslijst aan taken te doen wanneer we thuiskomen. Deze waslijst blijft vaak nog hangen wanneer we moeten gaan slapen. Dan kunnen we liggen denken aan wat we de dag daarna nog moeten doen.

Passiebloem heeft aangetoond te helpen bij slaapproblemen doordat het de slaapkwaliteit zal verbeteren. Zelfs een kleine dosis zou hiervoor reeds volstaan. (4)

Bloeddruk verlagen

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de plant krachtige flavonoïden bevat. Dat zijn antioxidanten die ervoor zullen zorgen dat oxidatieve schade kan worden hersteld. Men kon daarmee vaststellen dat passiflora incarnata kan helpen de bloeddruk verlagen.

Bijwerkingen

passiebloem bijwerkingenWanneer we een reeks voordelen hebben van de werking van een bepaald natuurlijk middel. Dan kunnen we ook zeker zijn dat er ook een reeks nadelen of bijwerkingen aan verbonden zijn. Dat is ook het geval bij het gebruik van passiebloem. Al kunnen we meteen wel stellen dat de bijwerkingen weinig optreden bij het gebruik van een aanbevolen dosis. Wanneer we echter hogere dosissen gaan gebruiken verhoogt de kans op bijwerkingen sterk.

Zo kan duizeligheid, overgeven en misselijkheid optreden bij gebruik van hogere dosissen. Het voorkomen van deze problemen bij een gewone dosis is zeldzaam.

Zwangere vrouwen mogen passiebloem niet gebruiken omdat het kan zorgen voor samentrekkingen van de spieren in de baarmoeder

Ook tijdens het geven van borstvoeding wordt het gebruik afgeraden. Er is te weinig onderzoek beschikbaar om te stellend dat het gebruik ervan veilig is tijdens het geven van borstvoeding.

Medicijnen die worden genomen tegen hoge bloeddruk of medicatie die een verdovend of kalmerend effect heeft kan worden versterkt door passiflora incarnata te gebruiken.

Gebruik

Passiflora incarrnata kan worden gebruikt op verschillende manieren. Er bestaan capsules die kunnen worden genomen. Er kan ook een vloeibaar extract genomen worden die dan moet worden vermengd met water.

Er zijn ook gecombineerde supplementen verkrijgbaar waar passiebloem wordt gebruikt in combinatie met sint-janskruid, hop, kamille en andere ontspannende kruiden.

Delen op:


Volg ons op: