Wat Is De Werking Van GABA En Wat Is Het?

gaba werking

Delen op:


Volg ons op:

Gaba is een afkorting voor Gamma-aminoboterzuur. We vinden deze stof van nature terug in onze hersenen. Gaba is essentieel voor de regeling van heel wat verschillende activiteiten binnen onze hersenen. Waarvan één van de voornaamste functies, het functioneren als neurotransmitter is. Daarnaast zal het ook helpen om verschillende delen van het lichaam te ondersteunen. Het is met name belangrijk voor onze spieren.

Een zeer belangrijke functie van gaba is dat ze ervoor zal zorgen dat de neuronen niet overactief raken. Dit kan voorkomen door bepaalde neurotransmitters in onze hersenen. Voorbeelden zijn dopamine, serotonine, noradrenaline of adrenaline. Zij zullen immers de activiteit van de hersenen opvoeren.

We kunnen gaba aanmaken in het lichaam en we kunnen het aminozuur halen uit bepaalde voedingsmiddelen. De aanmaak in het lichaam en via de voeding is zeer laag. Om die reden wordt regelmatig een supplement genomen. Die hebben enkele belangrijke eigenschappen voor onze gezondheid.

Voeding met GABA

GABA ontstaat tijdens het gistingsproces bij verschillende voedingsmiddelen. Door middel van de lactobacillus bacterie. Er is dus geen voeding die uit zichzelf het aminozuur gaat bevatten, maar wordt tijdens de gisting aangemaakt dankzij de bacterie.

Om die reden kunnen we het vinden in kefir, miso, tempeh en in yoghurt.

Met de hulp van bepaalde andere voedingsmiddelen kunnen we er echter wel voor zorgen dat we de productie in het lichaam gaan stimuleren. Dit gebeurt onder meer door anti-oxidanten. Flavonoïden kunnen de aanmaak van GABA sterk verbeteren.

We hebben het dan vooral over verscheidene theesoorten. Voorbeelden zijn linde, kamille, passiebloem en moederkruid. Maar ook appelen, peren, bessen en citrusvruchten

Gerelateerd:  Wat zijn de Symptomen en Oorzaken van een Blaasontsteking?

Werking van Gaba

Angst

angst gaba

Angst is een zeer algemene term. Want heel wat problemen vallen onder angst. Wanneer we gespannen zijn is dat ook een vorm van angst. Hebben we te maken met sociale fobie, dan is dat ook een vorm van angst. Panikeren is ook een vorm van angst.

Er zijn heel wat middelen te krijgen die deze angst helpen onderdrukken. Dat kan enorm handig zijn als we met één of meerdere van deze problemen geconfronteerd worden. Medicijnen zoals lorazepam en softdrugs zoals cannabis hebben datzelfde ontspannend en kalmerend effect op onze hersenen. Zij zullen immers ook de hoeveelheid GABA in de hersenen gaan verhogen. En hebben daardoor deels hun werking op dat vlak te danken.

Wanneer we last hebben van angst zullen we meestal ook weinig GABA in onze hersenen hebben. Om die reden gaat men er dus van uit dat Gaba in staat is om angst te helpen verlagen. (studie)Nachtrust

Een goede nachtrust is van groot belang. Niet alleen zal het ervoor zorgen dat we met een uitgeslapen gevoel wakker worden. Het zal er ook helpen voor zorgen dat we gedurende de dag actiever en productiever kunnen zijn. En wat betreft onze hormonen, wanneer we voldoende slapen kunnen voldoende hormonen aangemaakt worden. Wat onder meer belangrijk is voor groeihormoon, testosteron en gezonde cortisolwaarden. Toch kan het regelmatig voorkomen dat we minder goed kunnen slapen. We hebben bijvoorbeeld tijdelijk teveel dingen aan ons hoofd. Of misschien hebben we net een mislopen relatie waardoor we moeilijker de slaap kunnen vatten. Ook in dit geval kan Gaba ons helpen.

Het is een zeer populair supplement voor de mensen die moeite hebben om goed te slapen. Het zal ervoor dat we beter slapen door deze overactiviteit in de hersenen aan te pakken.

Gerelateerd:  De 4 Belangrijkste Kruiden Tegen Misselijkheid

Wanneer we veel last hebben van stress en regelmatig piekeren, dan zijn de gaba waarden enorm laag in de hersenen. Waardoor het moeilijk wordt om het allemaal tijdelijk los te laten en de slaap te vatten.  (studie)

slapen gaba

Rust en kalmte

Rust en kalmte is iets wat we allemaal willen. Zeker in ons hoofd. We willen niet voortdurend lopen denken en onrustig zijn. Dat is nergens goed voor. We kunnen minder goed nadenken, we zijn minder geconcentreerd. En worden na verloop van tijd ook oververmoeid door het constante denken dat plaatsvindt in onze hersenen.

Wanneer we met dit probleem naar de huisarts gaan zal die in bijna alle gevallen een kalmeermiddel voorschrijven. Maar eens we daarmee van start gaan, zullen we inderdaad rustiger en kalmer worden. Maar hebben we het probleem eigenlijk opgeschoven en zijn we nu afhankelijk aan het worden van medicijnen.

Het voordeel bij GABA is dat het een natuurlijke stof is die door onze hersenen wordt aangemaakt. Maar momenteel in mindere mate aanwezig is dus kunnen we die ophogen door een externe hoeveelheid te nemen.

En hoewel men beweert dat GABA via supplementen niet kan worden opgenomen in de hersenen. Toch hebben de mensen die het gebruiken gunstige effecten ermee bereikt. Men weet niet hoe dat komt maar gaat ervan uit dat de gaba in het lichaam, onrechtstreeks zal helpen om het ook in de hersenen aan te maken. Er wordt ook regelmatig gebruikgemaakt van L-Theanine om de opname te verbeteren en versnellen.

Immuunsysteem versterken

Een andere werking van gaba is het immuunsysteem versterken. Dat is vooral goed van toepassing bij mensen die last hebben van chronische condities zoals reuma, fibromyalgie, artrose en andere chronische problemen. Gaba zal de activiteit van de T cellen verminderen, waardoor de symptomen van deze chronische ontstekingen minder worden. Dit zou onder meer ook kunnen helpen bij allergische reacties zoals bijvoorbeeld hooikoorts en astma.

Gerelateerd:  Grotere Boezem Op een Natuurlijke Manier!

Pancreas versterken

Een ander belangrijk fysiek effect van het gebruik van gaba is het ontstekingsremmende effect van deze stof. Dat zal er vooral voor zorgen dat onze pancreas sterker wordt. En kan daardoor makkelijker insuline aanmaken en insuline vrijgeven. Dit zal ervoor zorgen dat we een betere balans krijgen van onze bloedsuikerwaarden. Ook mensen die lijden aan diabetes kunnen hier voordelen uit halen.

Gaba bijwerkingen

Zoals bij het gebruik van alle middelen hebben we voordelen maar ook bijwerkingen. Zo zijn er dus ook GABA bijwerkingen. De aanbevolen dosis voor Gaba is 500 mg. De meeste bronnen raden aan om niet meer dan 750 mg per dag te gebruiken. Maar anderen gaan tot maar liefst 3.000 mg. Dat heeft niet meteen ongunstige bijwerkingen maar kan er echter wel voor zorgen dat we slaperig worden. Indien we meteen beginnen met een hoge dosis is de kans zeer hoog dat we in slaap vallen.

We mogen gaba ook niet gebruiken in combinatie met stimulerende middelen zoals drugs of alcohol. Ook is de combinatie met medicatie meestal af te raden. Daarvoor gaan we beter eerst op bezoek bij onze arts.

Gaba kopen

Gaba kan gebruikt worden via een supplement. Het wordt ook regelmatig samen met L-Theanine genomen omdat L-theanine rechtstreeks kan worden opgenomen in het lichaam. En daardoor de weg vrijmaakt voor GABA om te worden opgenomen in de hersenen.

We gebruiken het supplement ook beter op een nuchtere maag.

Het is niet aangeraden om in het begin reeds hoge doseringen te nemen. De gaba dosering via een supplement kan wel worden opgedreven na enkele tijd tot een maximale hoeveelheid van 750 mg per dag.

Bron:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594160/

Delen op:


Volg ons op:

Tags: