Sint-Janskruid Werking en Voordelen

sint-janskruid werking

Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Voornamelijk situeert de sint-janskruid werking zich op het verbeteren van de gemoedstoestand. Om die reden is dit kruid zeer goed te gebruiken bij een depressie. Men kon aantonen dat de sint-janskruid werking even krachtig is als die van een medicijn dat wordt toegediend tegen depressie.

Er zijn ook nog andere toepassingen voor deze versatile plant uit onze eigen streek. Zo kan ze gebruikt worden tijdens de menopauze of menstruatie. En kunnen we ze ook gebruiken om spierpijn of pijnlijke gewrichten mee te verzachten.

Sint-Janskruid

De plant komt oorspronkelijk uit Europa maar groeit tegenwoordig bijna over de hele wereld. Ze wordt niet enorm hoog. De hoogte ligt tussen de 40 cm en de 110 cm. Ze heeft echter een voedingsrijke grond nodig met voldoende drainage en heeft nood aan zonlicht om zich optimaal te ontwikkelen.

Alternatief voor Depressie

Ze wordt gezien als een alternatief voor depressie. De sint-janskruid werking gaat hierbij vooral de gemoedstoestand verbeteren.

Dit komt doordat bepaalde chemicaliƫn in de plant een invloed uitvoeren op de neurotransmitters in de hersenen. Die zullen op hun beurt het serotonine gehalte gaan stimuleren, wat bij de meeste mensen de symptomen van depressie doet verzachten.

Heel wat medicijnen die tegenwoordig te krijgen zijn tegen depressie, hebben dezelfde werking. Het is dan ook geen wonder dat we door middel van wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de sint-janskruid werking even krachtig blijkt als de werking van medicijnen die worden toegediend.

Gerelateerd:  Welke zijn de Sint-Janskruid Bijwerkingen?

Schildklierhormonen

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat dit kruid kan helpen bij het stimuleren van de schildklierhormonen.

Mensen met een trage schildklier hebben over het algemeen moeite om hun gewicht te behouden. Ze krijgen heel snel te maken met overgewicht en raken dat maar moeizaam kwijt.

Een trage schildklier gaat dan ook gepaard met oververmoeidheid en kan vaak in verband staan met insulineresistentie.

Door de stimulerende werking op de schildklierhormonen kunnen mensen met een trage schildklier genieten van een vlottere vetverbranding waarbij het afvallen makkelijker kan verlopen.

Pijnlijke spieren en gewrichten

De sint-janskruid werking is ook nog eens ontstekingsremmend. Dat biedt een aantal voordelen voor mensen die last hebben van reuma of artritis. Die kunnen met dit kruid de pijnlijke gewrichten en spieren verzachten.

Het beperkt zich ook niet alleen tot de spieren en de gewrichten. Ook heeft deze plant een ontspannend en ontstekingsremmend effect op het hart en de bloedvaten. Daardoor wordt er een lichte daling opgemerkt van de bloeddruk. Dat verlaagt daarmee ook de risico’s op het krijgen van een eventuele hartaandoening.

Menopauze en Premenstrueel syndroom PMS

Dit zijn wellicht de twee moeilijkste periodes in het leven van een vrouw. Los van het baren van een kind natuurlijk.

De menopauze en de menstruatie gaan gepaard met heel wat negatieve aspecten. Vermoeidheid, prikkelbaar zijn, depressie, slapeloosheid, nachtzweten… dat zijn allemaal symptomen die door de sint-janskruid werking kunnen onderdrukt worden.

Vrouwen die het gebruiken ervaren over het algemeen een verbeterde gemoedstoestand. Ook tijdens en voor de menstruatie en de menopauze.

Gerelateerd:  Zilverkaars tijdens de menopauze gebruiken

Bijwerkingen

Net zoals ieder medicijn heeft elk natuurlijk middel ook bijwerkingen. Hoewel de bijwerkingen minder vaak voorkomen en bijna altijd zeer mild zijn, is het belangrijk dat we ze even opsommen.

De sint-janskruid bijwerkingen die kunnen optreden bij mensen met bepaalde aandoeningen kunnen echter zeer sterk zijn en daarom moeten deze mensen dit kruid zeker en vast vermijden.

Dat gaat dan om andere psychiatrische aandoeningen dan depressie.

We weten dat het kruid zeer gunstig is om de gemoedstoestand te verbeteren bij mensen die te maken hebben met depressie.

Toch kan dit middel niet gebruikt worden bij mensen met schizofrenie, ADHD of bipolaire stoornis. Omdat ze net de aandoening kunnen provoceren. Zo kan bij schizofrenie een psychose worden uitgelokt. Kunnen mensen met een bipolaire stoornis een manie ontstaan en kunnen mensen met ADHD zeer rusteloos worden wanneer deze supplementen worden gebruikt.

Bij zwangere vrouwen wordt het gebruik ook afgeraden omdat complicaties met de baby kunnen ontstaan. Hoewel daar weinig onderzoek naar is gedaan wordt het supplement toch om die reden beter niet gebruikt tijdens de zwangerschap.

 


Related posts

Leave a Comment