Sint-Janskruid Werking en Voordelen

sint-janskruid werking

Delen op:


Volg ons op:

Sint-Janskruid Werking en Voordelen

Voornamelijk situeert de sint-janskruid werking zich op het verbeteren van de gemoedstoestand. Om die reden is dit kruid zeer goed te gebruiken bij een depressie. Men kon aantonen dat de sint-janskruid werking even krachtig is als die van een medicijn dat wordt toegediend tegen depressie.

Er zijn ook nog andere toepassingen voor deze versatile plant uit onze eigen streek. Zo kan ze gebruikt worden tijdens de menopauze of menstruatie. En kunnen we ze ook gebruiken om spierpijn of pijnlijke gewrichten mee te verzachten.

Oorsprong

Sint-janskruid komt uit Europa. De botanische naam luidt hypericum perforatum. De plant heeft geelachtige bloemen die een ster vormen. Een aantal medicinale toepassingen worden toegeschreven aan sint-janskruid. Waaronder dus het bestrijden van depressie.

sint-janskruidHoewel de meeste onderzoeken relatief recent zijn, wordt het kruid al tientallen jaren vaak gebruikt in Duitsland. Vooral dan om de gemoedstoestand op te krikken en om mensen te helpen met depressie. De eerste gebruiken dateren echter van honderden jaren terug. Toen had men nog geen enkele medicatie tegen mentale aandoeningen. En waren kruiden de enige middelen die men ter beschikking had.

De plant komt oorspronkelijk uit Europa maar groeit tegenwoordig bijna over de hele wereld. Ze wordt niet enorm hoog. De hoogte ligt tussen de 40 cm en de 110 cm. Ze heeft echter een voedingsrijke grond nodig met voldoende drainage en heeft nood aan zonlicht om zich optimaal te ontwikkelen.

Het werkingsmechanisme

Bepaalde chemicaliën in de plant zoals hypericine en hyperforine heeft invloed op het centrale zenuwstelsel. Dat zorgt voor een verbeterde gemoedstoestand. De planten zullen de hoeveelheid serotonine verhogen in de hersenen. Iets wat heel wat medicijnen tegen depressie ook doen. Om die reden wordt deze werking als effectief gezien tegen depressie.

sint janskruid depressie serotonine

Serotonine speelt een zeer belangrijke rol bij het bepalen van onze emoties. Wanneer we voelen dat we sneller emotioneel worden, of dat we een enorme drang hebben naar suikerrijke voedingsmiddelen. Dan kunnen we te maken hebben met een gebrek aan serotonine. Het wordt ook geloofd dat stress de hoeveelheid serotonine zal gaan uitputten en dus het risico op een tekort aan deze neurotransmitters zal verhogen.

Het gevolg van de stijging van deze hoeveelheid serotonine zal er dan voor zorgen dat we ons beter voelen. Zal een verbetering van de gemoedstoestand tot gevolg hebben. En zal er dus voor zorgen dat de symptomen van depressie onderdrukt worden. Zoals gezegd hebben de meeste soorten medicijnen tegen depressie dezelfde werking. Het kan dus zeker gezien worden als een geldig alternatief tegen medicatie.

Gerelateerd:  Wat is de werking van Fenegriek Capsules?

Alternatief voor Depressie

Ze wordt gezien als een alternatief voor depressie. De sint-janskruid werking gaat hierbij vooral de gemoedstoestand verbeteren.Dit komt doordat bepaalde chemicaliën in de plant een invloed uitvoeren op de neurotransmitters in de hersenen. Die zullen op hun beurt het serotonine gehalte gaan stimuleren, wat bij de meeste mensen de symptomen van depressie doet verzachten.

Heel wat medicijnen die tegenwoordig te krijgen zijn tegen depressie, hebben dezelfde werking. Het is dan ook geen wonder dat we door middel van wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de sint-janskruid werking even krachtig blijkt als de werking van medicijnen die worden toegediend.

Sint-janskruid tegen depressie

Een groot aantal onderzoeken tonen gunstige resultaten. Het wordt echter niet aangeraden bij ernstige vormen van depressie. Ook niet wanneer de depressie gepaard zou gaan met manieën of psychoses. Omdat het gezien wordt als een stimulerend kruid. En daarmee deze manie of psychose kan helpen uitlokken.

Het kan dus het best gebruikt worden bij lichte vormen van depressie. Omdat men geen resultaat kon boeken via onderzoeken bij mensen die te kampen hebben met een zeer ernstige depressie. Hier moeten we ook wel melden dat de traditionele medicatie die wordt gegeven tegen de aandoening, ook geen resultaat had geboekt in datzelfde onderzoek.

Een derde onderzoek kwam tot de conclusie dat de werking te vergelijken is met die van medicatie. Maar dat de neveneffecten een stuk minder zijn dan bij het gebruik van traditionele medicijnen.

De werking tegen depressie

Hoewel de mechanismen niet 100% duidelijk zijn, toch gaat men zoeken in de richting van een specifieke werking van sint-janskruid. Namelijk het stimuleren van serotonine in de hersenen.

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die in verband wordt gebracht met onze mentale gezondheid. Wanneer we minder serotonine aanmaken of kunnen gebruiken, zullen we minder gelukkig zijn. We zullen ook moeilijker slapen en meer trek hebben in zoete voeding.

Deze verhoging van serotonine zou er dus helpen voor zorgen dat we minder last hebben van symptomen die mensen hebben tijdens een depressie.

Men vermoedt echter dat er nog andere factoren een rol spelen in het verbeteren van de conditie bij de patiënten. (studie 1, 2,

Schildklierhormonen

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat dit kruid kan helpen bij het stimuleren van de schildklierhormonen.

Mensen met een trage schildklier hebben over het algemeen moeite om hun gewicht te behouden. Ze krijgen heel snel te maken met overgewicht en raken dat maar moeizaam kwijt.

Gerelateerd:  Valeriaan Werking Voordelen & Bijwerkingen

Een trage schildklier gaat dan ook gepaard met oververmoeidheid en kan vaak in verband staan met insulineresistentie.

Door de stimulerende werking op de schildklierhormonen kunnen mensen met een trage schildklier genieten van een vlottere vetverbranding waarbij het afvallen makkelijker kan verlopen.

Pijnlijke spieren en gewrichten

De sint-janskruid werking is ook nog eens ontstekingsremmend. Dat biedt een aantal voordelen voor mensen die last hebben van reuma of artritis. Die kunnen met dit kruid de pijnlijke gewrichten en spieren verzachten.

Het beperkt zich ook niet alleen tot de spieren en de gewrichten. Ook heeft deze plant een ontspannend en ontstekingsremmend effect op het hart en de bloedvaten. Daardoor wordt er een lichte daling opgemerkt van de bloeddruk. Dat verlaagt daarmee ook de risico’s op het krijgen van een eventuele hartaandoening.

Menopauze en Premenstrueel syndroom PMS

Dit zijn wellicht de twee moeilijkste periodes in het leven van een vrouw. Los van het baren van een kind natuurlijk.

De menopauze en de menstruatie gaan gepaard met heel wat negatieve aspecten. Vermoeidheid, prikkelbaar zijn, depressie, slapeloosheid, nachtzweten… dat zijn allemaal symptomen die door de sint-janskruid werking kunnen onderdrukt worden.

Vrouwen die het gebruiken ervaren over het algemeen een verbeterde gemoedstoestand. Ook tijdens en voor de menstruatie en de menopauze.

Wanneer sint janskruid niet gebruiken?

Mensen die last hebben van psychoses of manieën worden afgeraden om sint janskruid te gebruiken. Men heeft via onderzoeken kunnen aantonen dat het risico bij mensen met een bipolaire stoornis (manisch depressiviteit) verhoogt op het omslaan van de depressie naar een manie. Mede door het stimulerend effect van de plant.

sint janskruid bloemOok mensen die nog steeds medicatie nemen dienen aandachtig te zijn. De serotonine verhogende werking van sint-janskruid kan problemen opleveren wanneer hoge dosissen medicatie worden genomen. Omdat ook de medicatie gaat inwerken op deze neurotransmitters. En dus ook het serotonine zou kunnen verhogen. Dit zou kunnen leiden tot het serotonine syndroom en kan leiden tot ernstige problemen.

Om die reden is het aan te raden te beginnen met een lagere dosis. Eventueel te praten met je arts en een lagere dosis gebruiken van het medicijn.

Men gaat er ook van uit dat we sint janskruid alleen kunnen gebruiken bij lichte vormen van depressie. Wanneer de depressie te maken heeft met zelfmoordneigingen is het zeker niet aangeraden om dit kruid te zien als een alternatief voor begeleiding en medicatie.

Sint-Janskruid Bijwerkingen

Bij mensen met geen andere onderliggende aandoeningen zijn de bijwerkingen minimaal. Dat gaat dan meestal van diarree tot hoofdpijn. Maar gaat meestal weg na enkele dagen. Ook een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht kan ontstaan.

Gerelateerd:  Wat Is De Werking Van Shatavari?

De sint-janskruid bijwerkingen die kunnen optreden bij mensen met bepaalde aandoeningen kunnen echter zeer sterk zijn en daarom moeten deze mensen dit kruid zeker en vast vermijden.

Dat gaat dan om andere psychiatrische aandoeningen dan depressie.

We weten dat het kruid zeer gunstig is om de gemoedstoestand te verbeteren bij mensen die te maken hebben met depressie.

De bijwerkingen die kunnen optreden in combinatie met andere psychiatrische aandoeningen hebben we reeds besproken. Toch kan dit middel niet gebruikt worden bij mensen met schizofrenie, ADHD of bipolaire stoornis. Omdat ze net de aandoening kunnen provoceren. Zo kan bij schizofrenie een psychose worden uitgelokt. Kunnen mensen met een bipolaire stoornis een manie ontstaan en kunnen mensen met ADHD zeer rusteloos worden wanneer deze supplementen worden gebruikt.

Zwangere vrouwen worden ook afgeraden om dit kruid als een supplement te gebruiken. Hoewel er geen concreet bewijs bestaat over de effecten bij zwangere vrouwen.

Bepaalde medicijnen zoals anticonceptiemiddelen, bloedverdunners, medicatie voor hartproblemen kunnen een deel van hun werking verliezen in combinatie met sint janskruid.

Slaapproblemen

Toch kunnen enkele sint-janskruid bijwerkingen voor problemen zorgen bij het slapen. Ook angst en rusteloosheid kan optreden. Dat is dan hoofdzakelijk bij overgevoelige mensen. Want het wordt over het algemeen net gebruikt om problemen met angst en rusteloosheid op te lossen.

Deze bijwerking komt vooral voor bij mensen die hoge dosissen gaan gebruiken. En kan ook een gevolg zijn van de aanpassing van het lichaam aan het gebruik van de plant. Dit kan dan in de meeste gevallen na enkele dagen vanzelf terug verdwijnen.

ADHD

adhdSint-janskruid bijwerkingen kunnen de symptomen van een ADHD aandoening erger maken. Hier wordt er vanuit gegaan dat het vooral de interactie met medicijnen tegen ADHD is, die deze effecten doet ontstaan. Ook heeft de plant een licht stimulerend effect. Dat zou er dus ook kunnen voor zorgen dat symptomen van ADHD erger worden. Het is dus niet aangeraden voor deze mensen om sint-janskruid te gaan gebruiken. Hoewel zij een hoger risico vormen op depressie en dus kunnen aangetrokken worden tot het gebruik van de plant, is dat geen goed alternatief.

Bipolaire stoornis en schizofrenie

De plant mag niet gebruikt worden bij mensen met een bipolaire stoornis. Het zou namelijk manieën kunnen uitlokken. Hetzelfde geldt voor mensen met schizofrenie. Mensen met schizofrenie die deze plant gebruiken kunnen psychotisch worden. Dit verschijnsel zal echter niet optreden bij mensen die geen geschiedenis hebben met psychoses of schizofrenie. Dus kan dus gezien worden als veilig op dat vlak voor alle andere mensen.

Wanneer je een operatie moet ondergaan is het goed om 2 tot 4 weken voor de operatie het supplement niet te gebruiken. Het kan onder andere de verdoving tegenwerken.

 

Delen op:


Volg ons op: