Voordelen van Natto Voor Ons Lichaam

Delen op:


Volg ons op:

Om meer gezonde voedingsmiddelen toe te voegen aan ons dagelijks dieet kunnen we natto eens overwegen. Tenminste als we de geur en de smaak aantrekkelijk vinden. Dat is vaak het probleem bij natto. Hoewel er enorm veel voordelen gepaard gaan met het gebruik van natto in het dagelijks dieet. Toch is het vaak de smaak die bij sommige mensen moeilijk wordt. Grotendeels door het fermenteerproces.

Natto komt uit Japan en zijn uiteindelijk gefermenteerde sojabonen. Ze worden eerst een tijd lang in water gelegd. Daarna worden ze gekookt of gestoomd. Om daarna gefermenteerd te worden met toegevoegde bacteriën.

Hoge hoeveelheid vitamine K

Natto is een belangrijke bron van vitamine K. We kunnen zowel rekenen op vitamine K1 als vitamine K2. Dat is nogal uitzonderlijk omdat de meeste voedingsmiddelen met vitamine K, groene groenten zijn. En mits er niet zoveel voedingsmiddelen met vitamine K te vinden zijn, is de aanwezigheid van K1 en K2 dan nog meer uitzonderlijk.

Bij het eten van 100 gram natto kunnen we ongeveer 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid vitamine K innemen. Dat is goed voor 23 mcg. Deze hoeveelheid zal onder meer helpen om de vorming van bloedklonters in balans te houden en om de aderen te beschermen tegen verkalking.

natto kopen

Bron aan probiotica

Natto is een zeer gezond omdat de sojabonen gefermenteerd worden. Gefermenteerde sojabonen kunnen op die manier helpen om bacteriële infecties tegen te gaan. Maar kunnen ook bijdragen aan een gezondere spijsvertering met een verminderde kans op constipatie.

Gerelateerd:  Beste Voeding met Flavonoïden

Goed voor tanden en beenderen

Bij het eten van 100 gram natto kunnen we rekenen op 220 mg calcium. Wat net geen 25% van de aanbevolen hoeveelheid is. Verder zien we ook nog eens 115 mg magnesium. Dat is goed voor maar liefst 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze twee mineralen zijn belangrijk voor onze tanden en beenderen. Magnesium is onder meer belangrijk om calcium op te nemen. Maar magnesium speelt ook een belangrijke rol bij onze beenderen. Dat maakt van natto een ideaal voedingsmiddel om de hoeveelheid van deze twee mineralen in ons dieet te verhogen.

Vitamine C

Naast vitamine K kunnen we natuurlijk ook rekenen op vitamine C, het belangrijkste vitaminetje om ons immuunsysteem te versterken. We krijgen bij het eten van 100 gram natto zo’n 13 mg vitamine C toegediend. Dat is iets meer dan 20% van de aanbevolen hoeveelheid. We weten dat deze stof belangrijk is voor ons immuunsysteem. Het zal door zijn krachtige antioxidante werking helpen om bescherming te bieden tegen vrije radicalen die het lichaam schade kunnen toebrengen. Verder zal vitamine C ook helpen om stress onder controle te houden door de bijnieren te laten ontspannen. En de lever stimuleren door te helpen bij de aanmaak van glutathione.

IJzer

Plantaardige ijzervoeding is belangrijk. Zeker wanneer we veganistisch of vegetarisch leven. Door natto toe te voegen aan ons dieet kunnen we bijna 9 mg ijzer toevoegen. Dankzij de hoeveelheid vitamine C zal de opname van deze plantaardige ijzer ook beter verlopen. En dat zal op zijn beurt bijdragen aan een verbeterde verdeling van de zuurstof doorheen het lichaam. Waardoor we meer energie zullen ervaren en meeer actief kunnen deelnemen aan onze activiteiten gedurende de dag.

Gerelateerd:  Waarvoor Kunnen We Cranberry Pillen Gebruiken?

Gezondheid van het hart verbeteren

Natto kan bijdragen aan de gezondheid van het hart. Dit komt doordat er onder meer een hoge hoeveelheid vezels terug te vinden is, maar ook een hoge hoeveelheid probiotica. Deze beide stoffen zullen bijdragen aan een lager cholesterolgehalte.Maar natto bevat ook nattokinase, en deze stof is een soort enzym die zal helpen om bloedklonters op te lossen. Dat kan vooral handig zijn wanneer bloedklonters op bepaalde plaatsen, de bloedsomloop op een negatieve manier beïnvloeden.

Door deze effecten zien we een daling van de bloeddruk. Op die manier kan natto gebruikt om de bloeddruk in balans te houden. Maar er is nog meer, want we zien dat nattokinase ook kan helpen om plak te verwijderen die zich reeds op de bloedvaten heeft vastgehecht. Wat dan uiteindelijk het risico of het verloop van aderverkalking op een gunstige manier zal beïnvloeden.

Spijsvertering verbeteren

Onze darmen bevatten miljoenen micro-organismen. Dat is meer dan 10 keer de totale hoeveelheid cellen in ons lichaam. De juiste hoeveelheid bacteriën is van groot belang om de spijsvertering optimaal te houden. Al zijn er nog een groot aantal andere voordelen die hiermee gepaard gaan. Zoals het voorkomen van ontstekingen of infecties in de darmen. Wanneer de hoeveelheid goede bacteriën in de juiste balans is, zal de kans op ontstekingen en infecties ook gaan dalen.

De probiotica in natto kunnen ervoor zorgen dat de darmen beschermd worden tegen gifstoffen en tegen schadelijke bacteriën.

Onderzoekers hebben onder meer kunnen vaststellen dat probiotica kan helpen bij het verminderen van gasvorming of winderigheid. Het kan constipatie helpen voorkomen en daarbij ook het risico op een opgeblazen gevoel doen afnemen.

Gerelateerd:  Triglyceriden verlagen met Natuurlijke Middelen

Het voordeel dat we constipatie kunnen aanpakken met natto zal er niet voor zorgen dat we te maken krijgen met diarree. Want ook diarree kan worden verholpen door regelmatig natto te eten.

Beenderen versterken

Natto is een belangrijke bron van vitamine K. Het is één van de weinig plantaardige bronnen van vitamine K2. Maar we vinden ook calcium en magnesium terug. Wat zal bijdragen aan een betere gezondheid van onze beenderen. We hebben calcium nodig om de beenderen sterk te houden en we hebben magnesium nodig om calcium optimaal te kunnen opnemen in het lichaam.

Natto kopen

We kunnen natto kopen in de supermarkt. Al zal niet elke supermarkt dit Japanse superfood in zijn assortiment hebben. We kunnen ook de Aziatische supermarkten bezoeken. Daar is de kans heel groot dat we het voedingsmiddel wel zullen vinden. Natto bevindt zich in een plastic bakje en er zal altijd een zakje sojasaus en mosterd bijzitten. Dit komt omdat men op die manier de smaak kan verbeteren. Al zijn er ook mensen die de smaak van natto rauw kunnen appreciëren. Het kan worden toegevoegd aan rijst of noodles.

Er zijn ook supplementen te krijgen. Die bevatten meestal het belangrijkste enzym in natto, namelijk nattokinase. Nattokinase is verantwoordelijk voor het merendeel van de voordelen die we terugvinden in dit belangrijk voedingsmiddel.

 

Delen op:


Volg ons op: