De Oorzaken van Rommelende Darmen

rommelende darmen

Delen op:


Volg ons op:

Waarom heb ik last van rommelende darmen?

Rommelende darmen zijn bepaalde geluiden die afkomstig zijn uit onze darmen. Ze kunnen optreden voor het eten, of net na het eten. Er zijn ook mensen die er bijna voortdurend mee te maken hebben. Maar wat is nu de oorzaak van rommelende darmen? Waarom gaan onze darmen geluid maken?

Vaak niet zo ernstig als men denkt

Rommelende darmen of de darmen die geluid maken is meestal niet zo ernstig als de meeste mensen zouden denken. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Hoewel het natuurlijk vaak ongepast is. Stel je voor, wanneer we aan de druk bezette kassa staan van onze lokale supermarkt. En we krijgen opeens rommelende darmen. We voelen ons daar zeker niet prettig bij.

Toch is het iets wat bij iedereen zal gebeuren en daar kunnen we helaas niets aan doen. Het zijn de spieren die samentrekken. En daardoor een bepaald geluid veroorzaken.

Wanneer we daar meer last van hebben dan normaal. Zou het kunnen dat er nog een onderliggende oorzaak aan de basis van het probleem ligt.

De mogelijke oorzaken

snel eten rommelende darmenOm te ontdekken wat de daadwerkelijke oorzaak van het probleem is, dienen we enkele zaken te kunnen uitsluiten.

Eerst en vooral is er het feit dat veel mensen snel drinken en snel eten. Daardoor krijgen we enorme hoeveelheden lucht in ons lichaam. Die komen niet terecht in de luchtpijp, zoals bij het ademen het geval is. Maar worden ingeslikt in combinatie met onze voeding of ons drinken.

Gerelateerd:  Wat Is De Werking Van Absintalsem (Alsemkruid)?

Dat kan op zich zorgen voor geluiden in de darmen. We kunnen dit echter makkelijk oplossen door rustig de tijd te nemen om te eten en te drinken. Ook drinken we beter uit een glas en niet uit de fles. Het drinken uit de fles zal er ook voor gaan zorgen dat we meer lucht binnen krijgen dan met een glas.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is het kauwen op een kauwgom. We brengen hierdoor het spijsverteringsstelsel in de war. Door te kauwen geven we bepaalde signalen weg, dat we aan het eten zijn. Dat kan de spieren in de maag en de darmen in gang zetten. Een ander gevolg van het kauwen is dat we weer veel lucht zullen opslokken.

In al deze gevallen is er dus niet meteen een probleem. We nemen teveel lucht in via onze voeding. En dienen daar extra aandacht aan te besteden. Echter wanneer we te maken krijgen met meerdere symptomen. Dan pas kunnen we gaan denken dat we echt een probleem hebben.

Deze zullen we hier voor jou uitleggen.Rommelende darmen als gevolg van andere problemen

Wanneer we last hebben van rommelende darmen mogen we er dus van uit gaan dat dit een normaal gegeven is. Of dat we louter en alleen teveel lucht innemen via onze voeding. Geen reden tot paniek dus.

Het kan echter voorkomen dat we naast de geluiden die ze maken. Nog te maken hebben met andere problemen. In dat geval kan er daadwerkelijk iets aan de hand zijn.

Bepaalde symptomen die gepaard kunnen gaan met geluiden in de buik

  • Veel winden moeten laten
  • Zich misselijk voelen
  • De voeding moeilijk kunnen inhouden / kotsen
  • Weinig honger hebben
  • Een opgeblazen gevoel hebben
  • Brandend maagzuur
  • Opstopping of Constipatie
  • Buikloop
  • Een constant gevoel hebben dat je net hebt gegeten
  • Bloed in de ontlasting
Gerelateerd:  Voeding met quercetine

Wanneer deze symptomen in combinatie met rommelende darmen voorkomen kan er een ander probleem een rol spelen.

Gelukkig zijn bijna al deze symptomen makkelijk te behandelen. Echter wanneer we merken dat we bloed in de ontlasting hebben, dan dienen we zo snel mogelijk een huisarts te verwittigen. Bloed in de ontlasting kan een onschuldige ontsteking zijn. Maar het kan ook gaan om een zeer ernstige inwendige bloeding. Om die reden is medische hulp onmiddellijk nodig.

Rommelende darmen en winderigheid

geluiden in de darmenWanneer we last hebben van geluiden in de darmen en dan ook nog eens last hebben van winderigheid. Dan hebben we de verkeerde voedingskeuze gemaakt. Er zijn een groot aantal voedingsmiddelen die winderigheid kunnen uitlokken. Uitstekende voorbeelden zijn ajuinen, knoflook en peulvruchten. Doordat ze heel wat gassen zullen doen ontstaan tijdens de vertering. Komt er veel lucht en gas in de darmen te zitten. Dit zorgt voor geluiden binnenin de buik. En geluiden die naar buiten komen. Dit kan enorm gênant zijn. Toch is het veranderen van voedingspatroon de beste oplossing voor dit probleem.

Rommelende darmen en problemen met de spijsvertering

Wanneer andere problemen gepaard gaan zoals een voortdurend gevoel dat we vol zitten, verstopping, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Dan kunnen we te maken hebben met luie darmen of een luie maag.

In dat geval is het aan te raden om een reinigingskuur te volgen voor onze darmen. Dat zal ervoor zorgen dat de overbodige gifstoffen kunnen worden afgevoerd. En zal de darmen terug naar behoren laten werken.

Het dieet herschikken

In bijna alle gevallen worden rommelende darmen veroorzaakt door teveel lucht, gas of door een trage spijsvertering.

Gerelateerd:  Beste Voeding met Flavonoïden

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die deze werking kunnen verbeteren. Deze voedingsmiddelen zijn ervoor gekend een gunstig effect te hebben op onze spijsvertering. En zullen de vorming van gassen tegenwerken.

Kurkuma

Kurkuma is daar een goed voorbeeld van. Kurkuma zal de lever reinigen. En zal daarnaast door zijn sterke antioxidante werking, door hoofdzakelijk curcumine. In staat zijn om de darmen terug naar behoren te doen functioneren.

Gember

gember tegen rommelende darmenMisschien wel het best bekende middeltje om de spijsvertering op gang te brengen. Het eten van een stukje gember na de maaltijd doet wonderen. Het zal de spijsvertering versnellen en verbeteren. Ook hier hebben we een sterk antioxidante werking. Die is in staat om vrije radicalen in de darmen te neutraliseren. Dat zal de kans op ontstekingen, gasvorming en ook rommelende darmen doen afnemen.

Citroen

Citroen bevat vitamine C en kalium. 2 Stoffen die van uitzonderlijk groot belang zijn voor onze spijsvertering. Daarnaast zal citroen de zuurtegraad van ons lichaam verbeteren. Waardoor we ook een verbeterde werking van de lever zullen krijgen. En een effectievere afvoer van giftige stoffen. Die dan allemaal niet meer in de spijsvertering zullen terecht komen.

Vezels

Vezels zullen onze spijsvertering verbeteren. Te weinig vezels kan heel snel tot verstopping leiden. Daarnaast kunnen we ook last krijgen van gasvorming en een opstapeling aan onnodige stoffen.

Vezels zullen opzwellen in onze spijsvertering. En op die manier ongewenste stoffen opnemen. En afvoeren via onze darmen tot ze de stoelgang bereiken.

Reinigingskuur

In onze darmen zitten bacteriën. Deze bacteriën zijn nodig om bepaalde voedingsstoffen aan te maken. En om bepaalde voedingsstoffen uit ons eten, te kunnen gebruiken. Wanneer de natuurlijke flora van deze bacteriën verstoord raakt kunnen problemen optreden. Een reinigingskuur specifiek voor de darmen bevat de nodige bestandsdelen die nodig zijn om onze darmen terug optimaal te laten functioneren. Dat zal er op die manier ook voor helpen zorgen dat de geluiden sterk afnemen.

 

Delen op:


Volg ons op: