Wat is de werking van lavendel op het lichaam?

Delen op:


Volg ons op:

Werking en gebruik van lavendel voor onze gezondheid

Er zijn ongeveer 40 soorten lavendel, echter is de meest voorkomende soort de Lavandula Angustifolia. De plant komt bijna overal ter wereld voor. We vinden ze onder meer in Europa, Afrika, Het Midden-Oosten en in Azië. De reden waarom deze plant zo vaak voorkomt en ook zo vaak gebruikt wordt is door zijn enorme mogelijkheden om lavendel te gebruiken. Zo kunnen we de plant gebruiken als voedsel, we kunnen ze gebruiken in de cosmetica en we kunnen ze gebruiken als geneeskrachtig medicijn.lavendel werking

Lavendel bevat een zeer krachtige olie die niet alleen een zeer aangename geur verspreidt, maar ook nog eens heel wat goeds kan doen voor onze huid, haren, kortom ons ganse lichaam.

We kunnen echter heel snel een enorme hoeveelheid lavendel ter beschikking krijgen wanneer we enkele planten in onze tuin plaatsen. De plant kan zich zeer snel verspreiden en kan ook heel makkelijk zelf gekweekt worden zonder al teveel moeite.

Wat is de werking van lavendel op ons lichaam?

Tegen angst en stress

lavendel stressLavendel kan er voor zorgen dat we ons rustig voelen. Zo zal het ervoor zorgen dat we het kunnen gebruiken tegen angst en stress. Wanneer we een lavendelbloempje tussen onze vingers gaan bewegen en daarna onze vingers ruiken. Dan worden we meteen bedwelmd door de unieke en aangename geur van de olie.

We kunnen ook thee zetten van lavendel om van deze angstverlagende en stressverlagende effecten te genieten. Het zijn echter vooral de antioxidanten die we terugvinden in olie die ervoor gaan zorgen dat onze stresshormonen, vooral cortisol, worden verlaagd.

Gerelateerd:  Kunnen We Ashwagandha Tegen Depressie Gebruiken?

Slaapproblemen

Tegen slaapproblemen kunnen we lavendel ook makkelijk gebruiken. Omdat de plant ons rustiger zal doen worden kunnen we sneller ontspannen. Dat is van groot belang om makkelijk de slaap te vatten. Het kent een eeuwenlange geschiedenis als hulpmiddel om te slapen.

Vooral omdat de plant zo’n ontspannende effecten heeft op de het zenuwstelsel. Het kan onze geest heel snel tot rust brengen en daarbij negatieve gedachten uit ons hoofd zetten. Dat is dan vooral te danken aan zijn uniek aroma die ervoor zorgt dat we aangename gedachten krijgen.

Ontstekingsremmende werking

De plant lavendel heeft ook een ontstekingsremmende werking. We kunnen er dus niet alleen op rekenen om te ontspannen en om makkelijker in slaap te vallen. Lavendel kan worden toegevoegd aan het bad in de vorm van olie. En zal ervoor zorgen dat ook onze spieren en gewrichten kunnen gaan ontspannen. Wanneer we bijvoorbeeld last hebben van spierpijn. Of pijnlijke gewrichten als gevolg van reuma of artrose. Dan kan lavendel dankzij zijn ontstekingsremmende en antioxidante werking ervoor gaan zorgen dat onze pijn verdwijnt.

Goed voor onze huid

Een heel makkelijke manier om ervoor te zorgen dat onze huid meer gaat glanzen of beter gehydrateerd wordt, is door een lege fles te vullen met water en lavendelbloemen. We kunnen daar een spuit op plaatsen of kunnen eventueel een lege fles parfum gebruiken. We laten dit mengsel enkele dagen of weken inwerken. Daarna kunnen we dit gebruiken op onze huid om de huid te herstellen.

Het is zelfs zo krachtig dat we dit kunnen gebruiken voor ernstige huidproblemen zoals psoriasis, acne of eczeem.

Gerelateerd:  Ashwagandha tegen angst gebruiken


Tegen hoofdpijn en migraine

Wanneer we te maken hebben met migraine en hoofdpijn kunnen we lavendel gebruiken om ons zenuwstelsel te ontspannen. Verder zal het ons cardiovasculaire systeem vertragen waardoor er minder bloed naar het hoofd zal worden geperst. Dat kan de druk verminderen op de bloedvaten in het hoofd waardoor hoofdpijn zal verminderen.

Antiseptisch

Lavendel is het meest gekend om zijn ontspannende effecten. Het wordt daarom dan ook hoofdzakelijk gebruikt voor dit soort doeleinden. Maar wat de meeste mensen echter niet weten is dat we er wonden meer kunnen desinfecteren. Het kan heel makkelijk gebruikt worden op wonden om te verhinderen dat ze gaan infecteren.

Gezond haar

Wanneer we te maken hebben met haaruitval dan is dat hoofdzakelijk te wijten aan stress of aan een voedingstekort. Lavendel kan op die manier helpen om ons te helpen ontspannen. Wat er reeds zal voor zorgen dat we minder haaruitval zullen ervaren als gevolg van stress.

Maar verder heeft lavendel een reeks belangrijke bestanddelen die helpen om het haar te herstellen. Het zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat de haren mooi gehydrateerd blijven. Het zal de haarwortels gezonder maken en op die manier ook het haar in een betere gezondheid doen verkeren.

Helpt tegen acne

lavendel werking lichaamLavendeolie heeft een groot aantal ingrediënten die ons kunnen helpen tegen acne. Eerst en vooral zien we dat de ontstekingsremmende werking van de plant in staat is om de hoeveelheid acne reeds te beperken. Verder zullen de antiseptische effecten van de plant ervoor zorgen dat de hoeveelheid bacteriën die acne kunnen veroorzaken sterk worden teruggedrongen. (1)

Gerelateerd:  Libido verhogen bij vrouwen

Hartproblemen

Omdat lavendel ervoor gaat zorgen dat we ontspannen kunnen we natuurlijk minder problemen ervaren als een gevolg van een te hoog cortisol. Wat op zich reeds voor hartproblemen kan zorgen op termijn.

Maar de antioxidanten in de plant hebben een gunstig effect op onze bloedvaten. Ze zullen namelijk ook de bloedvaten helpen ontspannen en daarbij ook de bloeddruk doen dalen. Wat het risico op een hartaanval doet afnemen natuurlijk. Verder zien we ook een preventieve werking tegen aderverkalking.

Stimuleert de spijsvertering

Lavendel bevat polyfenolen. Deze polyfenolen hebben onder meer een gunstig effect op de bacteriën die zich in onze darmen bevinden. Lavendel zal verhinderen dat er zich teveel gas kan ontwikkelen door de werkzaamheden van deze bacteriën. Dat zorgt ervoor dat we minder last hebben van een opgeblazen buik of krampen. En zal de spijsvertering ook een duwtje in de rug geven waardoor we minder last hebben van constipatie en een normale stoelgang bevorderd wordt.

Gebruik van lavendel

lavendel gebruikLavendel is misschien wel één van de meest gebruikte planten. Het wordt gebruikt in de voeding, cosmetica en in allerhande kruidenbereidingen.

Lavendel wordt gebruikt als hoofdingrediënt in talloze cosmetische producten. Al hebben we vaak te maken met een synthetische variant van lavendel. Dit komt vooral voor in goedkopere producten. We kunnen echter ook biologische essentiële lavendelolie gebruiken. Die kunnen we toevoegen aan al onze cosmetische producten. Essentiële lavendelolie kunnen we online krijgen voor € 10,24

Delen op:


Volg ons op: