Wat Is De Werking Van Boswellia?

boswellia serrata

Delen op:


Volg ons op:

Boswellia serrata als natuurlijke pijnstiller

De werking van Boswellia serrata situeren zich vooral op het voorkomen van ontstekingen. Dit komt doordat de plant een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. We kunnen hiermee dus de gezondheid van onze gewrichten verbeteren. Ook voor onze huid zijn gunstige effecten te bereiken door deze plant te gebruiken. Zo zal de boswellia serrata het gezicht soepeler maken en daarmee tekenen van veroudering tegengaan. We zien ook nog dat we het immuunsysteem versterken en een betere gemoedstoestand ontwikkelen. Met een rustgevend gevoel als gevolg daarvan.

In de meeste gevallen zullen mensen boswellia serrata gebruiken om beter te kunnen bewegen en minder last te hebben van artrose of reuma. Het zal er dus voor zorgen dat dit soort ontstekingen minder frequent gaan voorkomen.

Het is dan ook geen verrassing dat boswellia serrata reeds duizenden jaren gebruikt wordt onder meer in Afrika en Azië om ontstekingen en de aandoeningen die daaruit voortvloeien te behandelen.

boswellia fruit

Samenstelling

Boswellia serrata supplementen zijn gemaakt van de hars die de stam vrijgeeft. In de Ayurvedische geneeskunde gebruikt men deze hars om wonden te genezen, om artrose te behandelen, om diarree te voorkomen en nog voor veel andere aandoeningen.

Geschiedenis

De eerste schriftelijke gebruiken vinden we terug in de vijfde eeuw voor Christus. Dat was dan onder meer in China, Griekenland, Egypte en in India. Men gebruikte het onder meer in de Chinese geneeskunde om de vorming van rimpels tegen te gaan.

Het actieve ingrediënt in boswellia serrate is boswelliaatzuur. Dat heeft onder meer sterke ontstekingsremmende eigenschappen, werkt tegen kanker en stimuleert het immuunsysteem. De stof heeft ook sterke pijnstillende eigenschappen.

Gebruik van boswellia serrata

Doordat de plant zo’n krachtige ontstekingsremmende werking heeft, wordt boswellia serrate gebruikt voor het behandelen van aandoeningen die daar sterk mee in verband gebracht worden. Deze aandoeningen zijn dus vooral astma, bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen.

Verder zijn er bewijzen die aantonen dat boswellia kan helpen bij mensen met astma doordat het aantal astma-aanvallen sterk wordt verminderd.

Ook heeft men kunnen ontdekken dat boswellia kan helpen om de gemoedstoestand te verbeteren. Het zal een betere mentale gezondheid helpen stimuleren. Men was daar reeds langer van op de hoogte. Het werd namelijk ook soms gebruikt in bepaalde rituelen omdat de plant in hoge hoeveelheden psychedelische effecten met zich mee zou brengen.Deze positieve effecten op de gemoedstoestand zouden namelijk helpen om de spiritualiteit bij mensen te helpen ontwikkelen. Ook kon men vaststellen dat boswellia serrate angstremmende effecten heeft die de kans op depressie doen afnemen.

Mensen die regelmatig last hebben van artrose, fibromyalgie of reuma kunnen hierdoor ook worden geholpen. De krachtige ontstekingsremmende werking zal ervoor dat de ontstekingen minder vaak voorkomen. De pijnstillende werking zal de nood aan pijnstillers doen afnemen. En de positieve effecten op de gemoedstoestand zullen ervoor zorgen dat de kans op depressie lager wordt bij deze mensen.

Artrose

Dit is zeker de meest bekende voordelen van de werking van boswellia. Het kan dus helpen om ontstekingen te onderdrukken. Verschillende onderzoeken hebben dit reeds kunnen aantonen. De plant zal ervoor zorgen dat bepaalde enzymen en cytokines die ontstekingen uitlokken en dus pijn en ongemakken veroorzaken, worden geblokkeerd. Dit resulteert in minder ontstekingen en minder pijn. Het kan gebruikt worden als vervanging voor pijnstillers en zal op een natuurlijke manier de pijn wegnemen en het aantal ontstekingen sterk terugdringen. (bron)

Genezen van wonden

In de Ayurvedische traditionele geneeskunde van India werd boswellia gebruikt om zowel inwendige als uitwendige wonen te gaan behandelen. Dit komt doordat de plant het genezen van de wonden zal versnellen en daarmee ook de kans op infecties sterk doen afnemen. Dit kan ook worden gebruikt bij het herstellen van een ziekte. De snelheid dat men herstelt van een ziekte of wonde is door het gebruik van boswellia een stuk sneller.

Immuunsysteem versterken

Deze werking van boswellia heeft men nog niet zo lang geleden kunnen vaststellen. De plant boswellia heeft namelijk een bepaald effect op de T cellen in ons lichaam. Deze cellen zijn van groot belang voor ons immuunsysteem en zullen onder meer vechten tegen virussen en bacteriën die we innemen via de lucht of via de voeding.

Kanker

Een ander recent gegeven is de positieve werking van boswellia bij mensen met kanker.. Het zal er echter niet voor zorgen, zoals vele andere middelen tegen kanker, dat de cellen afsterven. Maar het zal ervoor zorgen dat de kanker niet kan verspreiden. Dat zorgt ervoor dat het risico op falen van de behandeling een stuk kleiner wordt. De kanker kan immers zeer moeilijk zich nog verder gaan ontwikkelen. Daarnaast zullen de symptomen en bijwerkingen van chemotherapie sterk omlaag gaan wanneer boswellia gebruikt wordt.

Auto-immuunziektes

Onderzoeken hebben ook kunnen aantonen dat boswellia het risico op auto-immuunziektes gaat doen dalen. Het lichaam wordt een stuk meer resistent tegen deze ziektes en we krijgen er een stuk minder mee te maken. We hebben het dan vooral over lupus, reuma, artrose en andere chronische aandoeningen. (studie)

Gezondheid van de huid

Onze huid is van groot belang. Zeker wanneer tekenen van veroudering zichtbaar worden. We hebben het allemaal en kunnen er helaas weinig aan doen. De cosmetische industrie is een miljardenindustrie geworden, door mensen die voor altijd jong willen blijven.

Boswellia kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de tekenen van veroudering tegen te gaan. Zo zien we onder meer dat het kan helpen om irritatie te voorkomen van de huid. Om ontstekingen te vermijden zoals psoriasis en eczeem. Maar ook kan helpen om rimpels en donkere vlekjes te vermijden op onze huid. Dat zal ervoor zorgen dat onze huid er langer jong blijft uitzien.

Hoofdpijn vermijden

Boswellia kan gezien worden als een soort natuurlijke ibuprofen of natuurlijke pijnstiller. Het kan ervoor zorgen dat de vorming van hoofdpijn minder vaak gaat voorkomen door te werken als een natuurlijke pijnstiller. Dit kan ook worden ingezet tegen migraine.

Stress verlagen

stress boswellia

Een andere belangrijke functie van boswellia is zijn mogelijkheid om angst te verlagen en om stress te bestrijden. Dit zal zo efficiënt gebeuren door het cortisolgehalte in het lichaam te doen dalen. En daarbij ook de aanmaak van neurotransmitters te verhogen. Waardoor we niet alleen minder te maken krijgen met stress. Maar ons dankzij de verhoging van de neurotransmitters ook beter gaan voelen.

Spijsvertering verbeteren

Boswellia serrata kan ontstekingen in de darmen helpen bestrijden. Dat is de reden waarom heel wat problemen met de spijsvertering ontstaan. We denken dan bijvoorbeeld aan constipatie. Omdat boswellia een bepaald zuur bevat zullen voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen en kunnen we diarree en constipatie helpen vermijden. Ook een opgeblazen gevoel of krampen zullen daardoor verdwijnen.

Hormonen in balans brengen

Ook is boswellia in staat om de hormonen terug in balans te brengen. Dat zal onder meer helpen om de gemoedstoestand te verbeteren. Het zal ons lichaam beter bestand maken tegen stress. En zal het metabolisme een duwtje in de rug geven. Ook een mogelijk laag libido door een verkeerde balans tussen de hormonen kan hiermee worden behandeld.

Bijwerkingen van boswellia serrata

Er zijn een aantal bijwerkingen van boswellia serrata die belangrijk zijn om te weten. Zo hebben we bijvoorbeeld een verhoogde kans op problemen met de maag. Het is daarom zeker niet aan te raden om hoge hoeveelheden te gaan gebruiken.

De huid kan ontstoken raken als gevolg van een allergische reactie. Dit gaat meestal weg wanneer we boswellia voor een langere periode gaan gebruiken.

Een andere belangrijke reden waarom we geen hoge hoeveelheden boswellia mogen gebruiken is om de lever te beschermen. Een te hoge hoeveelheid van het supplement kan ervoor zorgen dat de lever minder efficiënt afvalstoffen kan afvoeren. Dit zijn de neveneffecten van het zuur aanwezig in de boswellia plant.

Delen op:


Volg ons op: