Belangrijkste oorzaken van vitamine B12 tekort

vitamine b12 tekort

Delen op:


Volg ons op:

Eet je genoeg vitamine B12? Want vele mensen hebben een vitamine b12 tekort. en dat vitamine b12 tekort zorgt voor problemen.

Vitamine B12 doet een heleboel dingen voor je lichaam. Het helpt je DNA en je rode bloedcellen bijvoorbeeld. Je kan een supplement nemen, of beter nog, meer vlees eten die vitamine B12 bevat!

Oorzaken van vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort kan voorkomen wanneer je één van de volgende aandoeningen hebt:

 • Atrofische gastritis
 • Bloedarmoede, dat maakt het moeilijk voor het lichaam om vitamine B12 op te nemen.
 • Een operatie die een deel van de maag heeft weggenomen (of dunne darm), bijvoorbeeld een maagverkleining.
 • Aandoeningen van de dunne darm zoals de ziekte van Crohn.
 • Overmatig drinken
 • Aandoeningen van het immuunsysteem zoals lupus.
 • Langdurig gebruik van medicatie tegen maagzuur.

Wanneer je veganist bent zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een vitamine B12 tekort. Wanneer je geen vlees en geen eieren eet wordt het al een stuk moeilijker om geen vitamine b12 tekort te krijgen.

Dit is grotendeels te verklaren doordat velen ervan uitgaan dat de opname van de stof uit verrijkte voedingsmiddelen een stuk lager ligt dan uit dierlijke voeding.

Geen reden tot paniek voor vegetariërs of veganisten

sojamelk b12

Toch zijn deze verrijkte voedingsmiddelen goed vertegenwoordigd. Het enige wat we nodig hebben is een goed doordachte planning. En dan kunnen we al een heel eind komen. We kunnen stellen dat meer dan de helft van de specifieke voedingsproducten voor planteneters, een verrijkte vorm van deze vitamine B12 bevatten. Denk maar aan alle soorten zuivel en vleesvervangers.

Gerelateerd:  Natuurlijke Middelen Die Het Testosteron Verhogen

We moeten echter bewust weten dat er slechts gemiddeld 15% per 100 ml of per 100 gram aanwezig is. Dat betekent dat we toch minstens 650 gram van deze voedingsmiddelen dienen te eten per dag. Om een vitamine B12 tekort te vermijden.

Dat is mogelijk, maar is niet mogelijk mits we dat niet goed plannen en bekijken.

Er is natuurlijk altijd de mogelijkheid om een supplement te gebruiken. Onderzoek wees uit dat bijna alle veganisten een supplement gebruiken. Al heeft slechts de helft van deze mensen daadwerkelijk een supplement nodig.De meeste veganisten hebben dus voldoende vitamine B12 in het lichaam om niet te worden bestempeld als hebbende een gebrek. Al kan natuurlijk een verklaring zijn, dat ze nog steeds de opgeslagen reserves bevatten.

De stof kan enkele jaren worden opgeslagen in het lichaam. Dat gebeurt in de lever. Wanneer we dus slechts enkele jaren veganist zijn, dan kunnen we nog steeds een ruim voldoende hoeveelheid hebben opgeslagen van de tijd toen we nog dierlijke voedingsmiddelen aten. In dat geval kan een supplement dus wel de nodige oplossingen bieden.

Symptomen van vitamine B12 tekort

b12 symptomen meisjeEen vitamine B12 tekort kan leiden tot bloedarmoede. Een licht tekort zal slechts lichte of geen symptomen doen optreden.

De stof is ook van groot belang voor de hersenen en het zenuwstelsel. Zo zal te weinig van deze vitamines meteen impact hebben op emotionele toestand en op ons cognitief geheugen. Mensen die weinig voeding met vitamine B12 eten hebben daarom ook een verhoogd risico om op latere leeftijd dementie of alzheimer te ontwikkelen.

Daarnaast zal een chronisch tekort in sommige gevallen ook psychische problemen veroorzaken. De problemen hebben hier vooral te maken met de gemoedstoestand. Daardoor kunnen zich uiteindelijk depressie, manie en zelfs schizofrenie ontwikkelen.

Gerelateerd:  De Oorzaken van Rommelende Darmen

Andere symptomen zijn onder andere:

 • Vermoeidheid, licht voelen in het hoofd
 • Versnelde hartslag en versneld ademhalen
 • Pijnlijke tong
 • Snel beginnen bloeden, bloedend tandvlees
 • Maagproblemen en gewichtsverlies
 • Diaree en constipatie

Wanneer je denkt zelf een tekort te hebben dan kan een dokter dat met een bloedtest controleren.

Vegetariërs en veganisten hebben hiervoor een groter risico. Dit is te verklaren doordat alle B12 terug te vinden is in dierlijke voedingsproducten. Mensen die geen vlees of vis eten hebben dus moeite om de aanbevolen dosis te halen.

Hoewel er sinds enkele jaren ook versterkte voedingsmiddelen verkrijgbaar zijn die deze stof bevatten. Bestaat er nog steeds hevige discussie over de kwestie of deze synthetische vorm goed kan worden opgenomen door het lichaam.

Verschillende onderzoeken spreken elkaar in dat opzicht tegen.

Om ervoor te zorgen dat we niet te maken krijgen met hevige symptomen kunnen we daarom toch beter af en toe vlees of vis eten.

Ook kaas en melk zijn uitstekende alternatieven voor vegetariërs. Veganisten daarentegen moeten het stellen met verrijkte voedingsproducten zoals soja of ontbijtgranen. Hoewel het natuurlijk niet 100% vaststaat in hoeverre dit door het lichaam wordt opgenomen.

Behandeling van vitamine B12 tekort

vlees

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.

Wanneer het probleem bloedarmoede of een slechte opname van het lichaam betreft dan moeten er injecties gegeven worden.

Een alternatief voor injecties is momenteel een spray. Deze wordt in de mond gespoten en wordt meteen via de tong in de bloedstroom opgenomen. Op die manier moet ze niet via de maag en darmen worden opgenomen in het lichaam.

Gerelateerd:  Voeding met vitamine D

Dit is ideaal voor mensen die door spijsverteringsproblemen zoals een maag- of darmoperatie, een verminderde opname van de stof hebben.

Wanneer de oorzaak van het tekort, te weinig dierlijke producten eten is, dan kan je eenvoudigweg meer dierlijke producten eten of een supplement nemen.

Voor de meeste mensen zullen bij de behandeling van het tekort ook de symptomen verdwijnen. Toch kan schade aan het zenuwstelsel mogelijk permanent zijn. Zeker wanneer psychische problemen zoals depressie, manie of psychose optreden.

Voorkomen van een tekort

De meeste mensen kunnen voorkomen dat ze een vitamine B12 tekort krijgen door het eten van genoeg vlees, gevogelte, visproducten, volkoren producten en eieren.

Vegetariërs en veganisten

amandelmelk

Voor vegetariërs en veganisten is het soms aangeraden om te kiezen voor een supplement. Al kunnen we natuurlijk ons dieet zodanig gaan schikken dat we toch voldoende van deze belangrijke voedingsstof innemen.

Zo hebben alle vervangers van zuivelproducten ook een bepaalde hoeveelheid vitamine B12. We zien gemiddeld zo’n 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid per 100 ml of gram van deze zuivelvervangers. We hebben sojamelk, amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk. Maar ook alle yoghurt varianten bevatten vitamine B12. Yoghurt geschikt voor vegetariërs en veganisten wel te verstaan.

We vinden uiteraard hogere hoeveelheden terug in dierlijke zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurtsoorten die vervaardigd zijn uit melk of kaas. Toch kunnen we met de nodige planning ook als vegetariër of veganist een behoorlijke hoeveelheid innemen.

Daarnaast bevatten vleesvervangers ook meestal een verrijkte vorm van de vitamines.

Problemen met de opname van vitamine B12?

b12 supplement

Wanneer je geen dierlijke producten eet of je hebt een aandoening waardoor het lichaam minder goed voedingsstoffen kan opnemen wordt aangeraden om een supplement te nemen en volle ontbijtgranen versterkt met de stof te eten ‘s morgens.

Ook een spray kan voor mensen die anders moeten gebruikmaken van injecties een goed en eenvoudiger alternatief zijn.

Delen op:


Volg ons op: