Mangosteen of Garcinia mangostana, ook wel mangostan, mangoestan of manggis genaamd is een boom die wel tot 25 meter hoog kan worden. Het is een boom die zeer traag groeit en altijd groen blijft. Het heeft een zwarte schors. De vertakkingen van de boom verlopen symmetrisch. Oorspronkelijk komt de mangostan boom vooral voor in het zuid-oosten van Azië. Het is dan vooral in de regenwouden van Maleisië, Filipijnen, Sri Lanka en Indonesië. Tegenwoordig kan je de mangostan boom in India, Australië, Afrika en Amerika vinden.
Smaak
Inhoud
De vrucht van de mangostan is een soort bes met een dikke schil. De binnenkant van de vrucht is wit en zacht en wordt rauw gegeten. De smaak valt te vergelijken met die van de lychee. Ook vergelijkt men vaak de mangosteen met de smaak van de nectarine, maar dan met een vleugje aardbei en ananas eraan toegevoegd aan de mangosteen.
Europese ontdekkingsreizigers vonden de fragiele mangoestan een moeilijke vrucht om te transporteren. Echter werden ze succesvol ingevoerd in Engeland vanaf 1789. Toch duurde het nog 50 jaar langer, vooraleer men succesvol werd in het kweken van de mangosteen.
De laatste jaren is de mangostan echter aan een opmars bezig. Het vroegere vergeten fruit kwam eerst in het daglicht door zijn kanker remmende werking. Mangostan kan helpen om kanker te bestrijden. Daarnaast werd ontdekt dat mangoestan insulineresistentie tegengaat, het bevordert het metabolisme en het verwerken van koolhydraten. Niet zo lang daarna werd ontdekt dat mangosteen een ontstekingsremmende werking had. Sindsdien is het te vinden in supplementen, dranken en poeder.
Voedingswaarde Mangosteen
Hoewel mangosteen weinig calorieën bevat, toch vinden we heel wat belangrijke voedingsstoffen terug in deze vrucht.
Een gemiddelde mangosteen van 200 gram bevat:
- 143 calorieën
- 35 gram koolhydraten
- 3.5 gram vezels
- 1 gram vet
- 1 gram eiwit
- 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C
- 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B9, 7% B1, 6% B2
- Mineralen magnesium (6% adh), koper (7% adh) en mangaan (10% adh)
Rijk aan antioxidanten
Mangosteen bevat een aantal belangrijke en unieke antioxidanten. Deze antioxidanten zullen schadelijke moleculen in het lichaam, de vrije radicalen, bestrijden. De belangrijkste zijn de xanthones, deze hebben een sterke antioxidante werking (bron).
Ontstekingsremmende werking
De xanthones die we terugvinden in mangosteen kunnen een grote rol spelen in het bestrijden van ontstekingen. Dit heeft men aangetoond aan de hand van dierlijke studies. Men zag onder andere dat het risico op kanker, hartziekten en diabetes ging afnemen (bron)
Afvallen
In de wereld van de gezondheidsindustrie gaat men mangosteen vooral gaan promoten als mogelijk middel om af te vallen. Deze claims kunnen ondersteund worden door bepaalde onderzoeken waarbij muizen een vetrijk dieet voorgeschoteld kregen. Ze werden opgedeeld in groepen waarbij de ene groep geen supplement met mangosteen kreeg, de andere wel. De verschillen waren na 8 weken dat de groep die mangosteen toegediend kreeg, een lagere BMI hadden dan de andere groep (studie).
Versterkt het immuunsysteem
Dankzij de hoeveelheid vezels en vitamine C die we terugvinden in deze vrucht, zullen we het immuunsysteem een handje helpen. Vezels zorgen voor gezonde darmbacteriën. Terwijl vitamine C zal helpen om de cellen van het immuunsysteem te versterken. Bepaalde stoffen in de vrucht zouden ook een antibacteriële functie hebben. Dat komt ons goed van pas bij het bestrijden van infecties (studie).
Anti-oestrogeen
Men kwam later dan tot de ontdekking dat mangostan als anti-oestrogeen kan werken. De mangostan is laag aan calorieën en bevat heel wat vezels. Ook bevatten ze veel andere essentiële voedingsstoffen. Maar geen verzadigde vetzuren of cholesterol. De kalium aanwezig in de mangoestan helpt om de hartslag en de bloeddruk te regelen. Om die reden helpt mangosteen om hartziekten te voorkomen.
De Xanthonen werken als een krachtige antioxidant en worden bijna alleen in de mangosteen gevonden. Ze hebben de werking om pijn te verzachten, allergieën te bestrijden, infecties tegen te gaan, aandoeningen van de huid genezen en vermoeidheid tegengaan. Ook zorgen ze voor een gezond en goed werkend spijsverteringsstelsel.
Mangostan bevat ook een ruime hoeveelheid vitamine C. Door het lichaam te voorzien van deze in water oplosbare antioxidant wordt een verbetering van het immuunsysteem ondervonden.
Mangostan gebruiken om testosteron te verhogen
Extracten van de mangostan plant bevatten bestanddelen die een sterke anti-oestrogene werking hebben. Volgens testen aan de universiteit van Illinois in Chicago zijn ze de sterkste natuurlijke anti-oestrogeen ooit ontdekt. Dat maakt supplementen met mangosteen zeer aantrekkelijk voor atleten.
De gemiddelde mens zal weten waarom anti-oestrogenen aantrekkelijk zijn voor atleten. Anti-oestrogenen helpen om meer testosteron aan te maken. Anti-oestrogenen maken het lichaam ook harder en droger. Onderzoekers zochten bij mangostan een potentieel middel om kanker bij vrouwen te verminderen, gerelateerd aan oestrogeen.
Ook voor mannen is het altijd handig, zeker wanneer men ouder wordt. Om van de anti-oestrogeen werking van mangostan gebruik te kunnen maken.
Kanker voorkomen
De onderzoekers konden twaalf interessante bestandsdelen onderzoeken in de mangosteen. Xanthonen, die worden dan gemixt met borstkankercellen in een testbuis. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mangosteen een anti-oestrogeen effect heeft. Ze werden gebruikt in heel wat onderzoeken om kanker tegen te gaan. En daaruit kwam de mangosteen met schitterende resultaten. Vooral dankzij zijn werking als anti-oestrogeen kan het heel goed gebruikt worden bij borstkanker (bron). Ook werd vastgesteld dat mangosteen met succes prostaatkanker kan vertragen.
De groei van huidkanker cellen werd geblokkeerd door het gebruik van mangostan, dat toonde aan dat dit tropisch fruit heel wat potentieel heeft om te gebruiken in behandelingen tegen kanker. Een andere studie toonde aan dat mangosteen in de toekomst zou kunnen voorkomen dat er chemotherapie nodig is.
De meeste interessante bestandsdelen waren garcinone D3 en Gamma mangostin. Toch zijn onderzoekers bijna zeker dat het anti-oestrogeen effect komt door de hele vrucht.
Mangosteen werkt beter dan letrozole
In de testbuisjes keken de onderzoekers hoe methanol en choloroform extracten van mangosteen reageerden met aromatase. En ze deden hetzelfde met mangostan xanthones. Aromatase is een enzym die testosteron omzet in oestrogeen. De onderzoekers ontdekten dat het anti-oestrogene effect van mangosteen, de effecten van letrozole nabootst. In feite heeft gamma-mangostin nog een sterker anti-oestrogeen effect dan letrozole. Door dat anti-oestrogeen effect van mangostan is dit middel zeer interessant voor mensen die krachttraining of andere sporten doen waarbij testosteron van belang is.
Bijwerkingen
Hoewel iedereen gerust mangosteen kan eten zonder te vrezen voor eventuele bijwerkingen. Toch is het belangrijk om te melden dat wanneer het gaat om geconcentreerde hoeveelheden van mangosteen, dit niet voor iedereen aangeraden is.
Mensen die bloedverdunners gebruiken of medicijnen nemen die ervoor zorgen dat het bloed verdunt, kunnen geen supplementen met mangosteen in gebruiken. Dit omdat deze supplementen ook het bloed verdunnen.
Waar kan je mangosteen kopen?
Mangostan kan gevonden worden in de betere gespecialiseerde fruitwinkels. In gewone supermarkten ga je de mangosteen meestal niet tegenkomen. In een Indische supermarkt of een Aziatische supermarkt kunnen ze de vrucht wel hebben, maar dan vaak in een diepgevroren vorm of in blik. De vrucht is zeer seizoensgebonden en kan buiten het seizoen niet worden gevonden in onze landen.
De diepgevroren vorm van de mangostan doet de positieve werking al voor een deel verminderen. Verse mangostan zal in landen als België en Nederland niet goedkoop zijn. Er bestaat ook geconcentreerd Mangosteensap en mangosteen in supplement. Mangosteensap kopen is niet zo evident. De betere biologische shops zullen dat waarschijnlijk in aanbod hebben. De prijs in zulke bioshops kan echter nogal hoog uitdraaien. De onderzoeken die de positieve anti-oestrogeen werking van de vrucht aantoonde werd ook uitgevoerd met een concentraat van ofwel geconcentreerd sap of supplement.